logo konkursuDnia 11 marca 2022r. w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy historycznej:

PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej.

Arkusz konkursowy składał się z 20 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.

W konkursie wzięło udział 48 uczniów spośród ponad 60 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa.

Zebranych na Sali uroczyście powitała Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Obecna była także Pani Wicedyrektor Marzena Niedośpiał oraz nauczyciele historii.

Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Tematyka tegorocznego konkursu dotyczyła walki o wolność Polski po II wojnie światowej. Podczas otwarcia konkursu zaakcentowano szczególne okoliczności, w jakich jest on przeprowadzany, w związku z trwającą wojną o wolność po barbarzyńskiej napaści Rosji na Ukrainę.

         Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.

 Organizatorzy – nauczyciele historii

wycieczka do Wilanowa

SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.

Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.

Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość.  Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.

Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.

Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.

Poniżej fotorelacja z wycieczki

Akcja sadzenia krokusówW poniedziałek (15 listopada) klasa  3h TGH wraz z wychowawczynią Moniką Stempień rozpoczęła projekt „Krokus”. Jest to irlandzka inicjatywa, w której uczestniczą państwa europejskie. Organizatorem projektu jest Holocaust Education Trust Ireland. W Polsce koordynatorem działań jest Żydowskie Muzeum Galicja z Krakowa.

  Za nami pierwszy etap - wprowadzenie do projektu. Posadziliśmy na dziedzińcu szkolnym cebulki żółtych krokusów, które zakwitną wczesną wiosną. Upamiętniamy w ten sposób 1,5 miliona dzieci zamordowanych w czasie II wojny światowej. Żółte kwiaty mają przypominać Gwiazdę Dawida, którą Żydzi musieli nosić podczas niemieckiej okupacji.

  Przed nami kolejne etapy projektu. Będziemy rozmawiać o Shoah, tolerancji, szacunku, integracji. Zapraszamy wiosną na nasze szkolne podwórko - mam nadzieję, że 25 krokusów zakwitnie!

                                                            

                                          Tekst: Monika Stempień

                     Zdjęcia: Dominika Majewska, Angelika Słodek

Dekoracja szkolnaW środę 10 listopada Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego po raz kolejny uczestniczył w ogólnopolskiej akcji „Szkoła do hymnu”, organizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Punktualnie o symbolicznej godzinie 11:11 cała społeczność szkolna wspólnie odśpiewała „Mazurka Dąbrowskiego”. Z uwagi na trwający stan epidemii, hymn odśpiewano w  klasach, przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa. Dodatkowo został on też odtworzony przez szkolny radiowęzeł.

Na szkolnym korytarzu przygotowano gazetkę, która przedstawiała historię powstania hymnu, informacje o jego autorze oraz pierwotną i współczesną jego wersję.

Pieśń ta, napisana przez Józefa Wybickiego w 1797 roku, przez wiele lat  towarzyszyła naszym rodakom w kraju i na emigracji. Przywoływała sylwetki bohaterów narodowych, krzepiła serca, wzywała do walki o wolność. Stała się jedną z najważniejszych pieśni narodowych, choć jej wykonywanie w czasie zaborów było zakazane. Po odzyskaniu niepodległości, w 1927 roku „Mazurek Dąbrowskiego” został oficjalnie ogłoszony hymnem państwowym.

Hymn narodowy zawsze towarzyszy ważnym wydarzeniom i świętom. Wspólne śpiewanie tej pieśni jednoczy Polaków,  jest okazją do wyrażenia uczuć patriotycznych i budowania poczucia więzi.

Uroczystym śpiewem „Mazurka Dąbrowskiego” my, uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy ZSG, uczciliśmy 103. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. 11 listopada 1918 r. Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli Polska powróciła na mapę świata i mogła się odbudowywać i rozwijać.

Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny oraz doskonałą lekcją patriotyzmu.