JUBILEUSZ SZKOłY

ik.jpg

Czym tak naprawdę jest szkoła w Waszym pojęciu? Dla niektórych odtworzeniem błędnie rozpowszechnianego stereotypu „mdłej budy”, lecz dla większości to przede wszystkim trening przed wejściem w dorosłe życie. Pamiętajcie, że Epiktet powiedział: ”Tylko ludzie wykształceni są wolni”.

Niektórzy bardzo dobrze znają to stwierdzenie, dlatego tak chętnie przychodzą do szkoły…

To właśnie szkoła przygotowuje Was na przyjęcie wolności, jaką są umiejętnie podejmowane decyzje i świadome wybory, których będziecie musieli dokonywać w każdej chwili tej upragnionej, dorosłej rzeczywistości…

W tym roku mieliśmy ważny Jubileusz. Dla przypomnienia tego wydarzenia- wiersz i folder o szkole, wystarczy kliknąć, aby w skrócie poznać JEJ tradycję…

szkola-folder-newdoc.pdf
Szkoła Jubilatka

Bo w naszej tradycji są rzeczy ważne niesłychanie,
Które wpłynęły na Szkoły naszej powstanie.
Szlachetność, umiejętność, zdrowie i pożyteczność,
A także naszych nauk najwyższa skuteczność.

Bo kiedy historia płynie z czasu strumieniem,
My się chlubimy naszej szkoły imieniem.
I wiemy, że nauka Patrona Zespołu naszego,
Wpłynęła na kształt i jakość świata gastronomicznego.

A kiedy nasza szkoła dawno temu powstawała ,
Na ten fakt rzesza uczniów w Warszawie czekała.
Dlatego teraz, w czasach współczesnych,
Pilnie pamiętamy o latach jej wczesnych.

Szkoła w różnych budynkach miała swe mieszkanie-
Ulica Mokotowska i Obrońców -ważne niesłychanie,
Potem Górnośląska ,a wreszcie radość niesłychana-
Ulica Poznańska- dawniej Wielką zwana!

Dziś, w świecie perfekcji w dziedzinie nauk o żywności.
Szkoła nasza wciąż słynie z usług swych jakości.
Rozwijamy dziedzinę Profesora Pijanowskiego,
Bo wiemy, że w jego życiu i naukach jest wiele dobrego.

W dniu 18 kwietnia 2007 r.

odbył się w naszej szkole uroczysty finał obchodów:

*

100-lecia urodzin Patrona,
*

70-lecia powstania szkoły
*

25-lecia nadania imienia

Od wielu lat szkoła na Poznańskiej przygotowuje młodzież do wykonywania poszukiwanych na rynku pracy zawodów: kucharzy, kelnerów, cukierników, organizatorów usług gastronomicznych, hotelarzy.
Młodzież odbywa praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach, a także obsługuje różne imprezy kulturalne, uroczystości, bankiety.

Absolwenci naszej szkoły są znanymi i cenionymi pracownikami, nie tylko w kraju, ale i za granicą.
Są wśród nich tacy mistrzowie kuchni, jak : Jerzy Pasikowski, Artur Zymerman, Stefan Birek, Paweł Oszczyk, Mirosław Reszczyk, Karol Okrasa.

Z okazji Roku Jubileuszowego młodzież i nauczyciele organizowali szereg przedsięwzięć i uroczystości.
Plonem ich wspólnej pracy są: monografia prof. Eugeniusza Pijanowskiego, zarys dziejów naszej szkoły, konkurs wiedzy o życiu i pracy Profesora, apele, wystawy szkolne.

O jubileuszu czytaj:

artykuł o Jubileuszu

Szkoła- święto

kliknij,aby powspominać:GALERIE ZDJęć:

gazetka-jubileusz.pdf

gazetka-jubileusz1.pdf

18 kwienia 2007 -To był niezapomniany dzień…Zwłaszcza,ze do szkoły przybyli sami znamienici goście- córka Naszego Patrona, Jego Przyjaciele i Współpracownicy ,Przedstawiciele Kuratorium Oświaty i Biura Edukacji, a przede wszystkim…władz miasta!

Oczywiście Koło Teatralne i Koło Dziennikarskie przygotowały występ, który stał się źródłem wspomnień przybyłych Gości, w tym byłych Nauczycieli i Pracowników Szkoły.

jub2.jpg jub.jpgik.jpg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.