Warszawskie zdrowie-projekt dzielnicowy

Dzielnicowy Dzień Dobrego Jedzenia

Wpisał: Ewa Bielak   
28.11.2013.

http://www.srodmiescie.edu.pl/zbiory/fotonew/d_22918.jpgW dniu 22 listopada 2013 r. w Szkole Podstawowej 29   im. Giuseppe Galibardiego  przy ul. Fabrycznej odbył się po raz czwarty Dzielnicowy Dzień Dobrego Jedzenia.

Czytajcie artykuł pani profesor Eugenii Kościk:  IV DZIELNICOWY DZIEŃ DOBREGO JEDZENIA

LInk do artykułu na stronie dzielnicy:

http://www.srodmiescie.

Ekologia na stole warszawskim

Jedzenie przyjazne naturze- I d zaprasza

Wpisał: Ewa Bielak   
28.01.2014.

kurzynakurzyna1Klasa I d zaprosiła lidera Zespołu Wspierania Uzdolnionych na pokaz ekologiczny, przygotowany pod kierunkiem pani Marii Kurzyny. Prezentacja okazała się oszałamiającą niespodzianką smaków i zdrowego trybu życia. Klasa I d to wirtuozi smaku już na początku swej edukacji zawodowej! Gust, elegancja i profesjonalizm zachwyciły gości. LIKE za smak i kulturę! Poniżej przepisy związane z ideą jedzenia przyjaznego naturze!

 
FASOLA PO BRETOŃSKU

Skladniki na 4 porcje

fasola biała 200g
kiełbasa zwyczajna 160g
cebula 24 g
mąka pszenna 8g
tłuszcz 40g
koncentrat pomidorowy 32g
sól,czosnek,papryka do smaku

Sposób wykonania
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę  należy ugotować na miękko w wodzie,w której się moczyła.Następnie kiełbasę pokroić w kostkę,obsmażyć na 30g tłuszczu z cebulą. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę ,dodać koncentrat pomidorowy ,wymieszać ,zagotować.
Ugotowaną fasolę połączyć z pozostałymi dodatkami , doprawić i zagotować.
Podawać z pieczywem.



P.S.Dla wegetarian- przepis bez kiełbasy, która zostaje zastąpiona 3 ząbkami czosnku.

 

FLAKI JARSKIE
składniki na 4 porcje


marchew 120 g
pietruszka 120g
selery 240g
kapusta włoska 600 g
koncentrat pomidorowy 64 g
smalec 44g
mąka 12 g
masło 40g
bułka tarta 32g
pieprz, liść laurowy , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek , sól
Sposób wykonania
 Warzywa wcześniej obrane i oczyszczone należy pokroić w cienkie słupki. Następnie podsmażyć je na tłuszczu i dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Z tłuszczu,mąki należy zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać do duszących się warzyw i zagotować. Po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Najlepiej tak aby potrawa smakowała jak flaki.
Potrawę podawać polane masłem i posypane bułką tartą.

Jak lekcje to tylko Warszawie

 
Co dzieje się na II pietrze ZSG?
Wpisał: Koło Dziennikarskie Młody Dziennikarz   
31.01.2014.

ania5ania1ania6Nie ma to jak połączone siły kształcenia ogólnego z kształceniem zawodowym! W naszej szkole od września 2013 jest realizowany szkolny projekt "Jedzenie przyjazne naturze".

Nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących (strefa A) i nauczyciele przedmiotów zawodowych (strefa B) z II piętra, a jednocześnie członkowie Zespołu Wspierania Uzdolnionych i Zespołu do spraw Promocji, Projektów i Innowacji ( w skrócie jak liczba...PI) realizują założenia programu WARS I SAWA oraz działają w ramach powołanego KLUBU EKOLOGA, dbając o efektywne i innowacyjne przekazywanie treści kształcenia i wychowania, zgodne z misją Zespołu Szkół Gastronomicznych.  Założeniem szkolnego przedsięwzięcia jest promocja uczniów, szkoły, odkrywanie talentów i wychowywanie człowieka w zgodzie z jego naturą.Nauka ma być ciekawa, więc...taka jest! W literaturze szukamy inspiracji i realizujemy swe pasje zawodowe i na nowo odkrywane upodobania.

Sale na II pietrze są zawsze otwarte, nauczyciele i uczniowie gościnni, chętnie realizują  główne założenia polityki oświatowej m.st. Warszawy, o czym świadczą działania, atmosfera i rezultaty! Ponieważ rezultaty mogą być "miękkie" i "twarde", dlatego wspólnie się dzielimy wiedzą, śmiejemy i jemy!Podziękowania dla uczniów I h, I f, I d,  III f, II d za gościnność, żywiołowość i kreatywność działań. Do odważnych świat należy!W czwartek 30 stycznia klasa 3 f prezentowała swoje umiejętności zawodowo-literackie w ramach tradycyjnego "Czwartkowego salonu kultury".

ania2

ania7

ania4

Tym razem przenieśliśmy się do Kanady i bawiliśmy się ciasteczkami edukacyjnymi na bazie lektury "Ania z Zielonego Wzgórza". Wkrótce przedstawimy przepisy. Przedsięwzięciu patronują: Pani Ewa Bielak, pani Lidia Górska, pani Maria Kurzyna, pani Iwona Namysław , nad całością czuwa wicedyrektor Marzena Cieślak.Wkrótce kolejne atrakcje w rozmiarze XXL!

 

 

W NASZEJ SZKOLE SĄ PRZECIEŻ AŻ IV PIĘTRA!

POBIERZ PREZENTACJĘ PROJEKTU, ZNAJDZIESZ W NIEJ SMACZNE PRZEPISY!

Prezentacja Ania-1

 

Ekologia warszawska

III f w rytmie VEGE

Wpisał: Ewa Bielak   
08.01.2014.

flakiiiKlasa III f  ( m.in. członkowie KLUBU EKOLOGA) od września  2013 roku jest zaangażowana w realizację szkolnego projektu ekologiczno-kulturowego " Jedzenie przyjazne naturze" , związanego z propagowaniem diet wegetariańskich. Projekt jest realizowany na lekcjach języka polskiego, wiedzy  o kulturze i technologii gastronomicznej pod opieką pani Lidii Górskiej i pani Ewy Bielak.Uczniowie badają receptury oraz czytają ze zrozumieniem teksty literackie, w których odkrywają praktyczne wskazówki na temat ekologii życia w... praktyce. W związku z tym przedstawiamy produkt, który zaspokaja wyrafinowane gusta ( zwłaszcza w nazwie) wszystkich miłośników zdrowej, ekologicznej i przyjaznej naturze kuchni. Znawcy polecają ten przepis- na zdrowie! 

flaczki_wegetariaskieFLAKI JARSKIE

Składniki

Marchew 150 g
Pietruszka 150g
Seler 300g
Por 150g
Kapusta włoska 750 g
Koncentrat pomidorowy 80g
Smalec lub olej roślinny 45g
Mąka 15g
Masło 50g
Bułka tarta 40g
Pieprz
Liść laurowy
Gałka muszkatołowa
Imbir
Majeranek
Sól

Sposób przygotowania

Warzywa oczyścić, rozdrobnić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać do potrawy, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami tak, aby potrawa przypominała smak flaków wołowych. Przecież jemy oczami, a nie musimy jeść oczu...
Wkrótce zaprezentujemy przepis na selera królewskiego w otulinie witaminowej oraz opiszemy papryki faszerowane  nadzieniem organicznym...
Na razie- zapowiedź poprzez zdjęcia. Zapraszamy do III f po inspiracje, jak żyć zdrowo, długo i szczęśliwie, w zgodzie z naturą i literaturą...
vege3vege4vege1
Kotleciki z selera
 
Składniki:
2 duże selery
20 dag żółtego sera salami
musztarda
3 jajka
30 dag bułki tartej
10 dag mąki
100 ml oleju 
sól, pieprz
przyprawa typu Vegeta
 
Sposób wykonania:
Selery obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem Vegety, tak aby zmiękły, ale się nie rozpadały. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Każdy plasterek selera posmarować musztardą. Na tak posmarowany seler kłaść plaster sera żółtego i przykryć drugim plastrem selera. Całość obtaczać w mące i panierować w jajku i w bułce tartej jak kotlety. Selery smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
veg5vege5

Królowa Bona w Warszawie

Wizyta królowej Bony w Warszawie

Wpisał: Ewa Bielak   
14.03.2014.

W naszej szkole w ramach stałego projektu „Kultura w słowie i smaku zaklęta” odbywają się interdyscyplinarne lekcje, łączące w sobie naukę zawodu z umiejętnościami prospołecznymi i czytelniczo-medialnymi, niezbędnymi do funkcjonowania człowieka w nowej rzeczywistości XXI wieku. Dotyczy to w szczególności nowych wymagań na maturze z języka polskiego. Nad całością czuwa Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych oraz Zespół do spraw Promocji, Projektów i Innowacji, a także nowo powstały KLUB EKOLOGA, który od września realizuje edukację ekologiczną pod wspólną nazwą „Jedzenie i podróże przyjazne naturze”, stanowiących część ogólnopolskiej kampanii zdrowia „Żyjmy zdrowo”.

W styczniu, lutym i marcu odbyło się kilka lekcji  interdyscyplinarnych będących realizacją tego przedsięwzięcia.

Do jednej z ciekawszych należą warsztaty szkolne pt. „Wieczerza u królowej Bony- kobiety przedsiębiorczej”, przygotowane w ramach lekcji języka polskiego, wiedzy o kulturze, obsługi konsumenta i technologii gastronomicznej. W projekcie uczestniczyła klasa I f , stół nakryła klasa 3 e.Pesto przygotował Daniel Warszawski, sałatkę królowej- Ania Suchewicz. Obojgu pomagała Marietta Morkowska.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FOTOREPORTAŻU:  Wieczerza u królowej Bony

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. By wiecej dowiedziec sie o plikach cookies,zobacz polityka prywatnosci.

Akceptuje pliki cookies.

EU Cookie Directive Module Information