Warszawa i jej sąsiedzi-historia kulinarna

Baśniowe bliny I B

Wpisał: Ewa Bielak   
20.01.2014.

 bliny2

W ramach KLUBU EKOLOGA klasa I B odkrywa wirtuozerię wszystkich smaków świata  na zajęciach związanych z profilem zawodowym oraz na wiedzy o kulturze, tropiąc w ten sposób przepisy na smaczne i zdrowe dania, które gwarantują radość biesiady.  W dniu 20 stycznia klasa pod opieką pani Aleksandry Krawczyk wybrała się w wirtualno-praktyczną podróż kulturową do naszych sąsiadów na wschodzie. Pod czujnym okiem pani profesor uczniowie przygotowali baśniowe bliny, zainspirowani renesansowymi gustami szlachty polsko-litewskiej.

bliny1

  Przepis na baśniowe bliny I B przekazał Wiktor Bonder:

Bliny ziemniaczane

Składniki (na 4 porcje)

Ziemniaki: 300 g
Mąka pszenna: 150 g

Mleko: 125 cm 3
Margaryna lub masło: 50 g Drożdże: 20 g Kwaśna śmietana: 150 g Sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób wykonania: 1.Zetrzeć na drobnej tarce umyte, obrane ziemniaki.
2.Rozrobić drożdże z mlekiem i dodać do ziemniaków
3.Dodać mąkę, margarynę, sól
4. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia
5.Smażyć na rozgrzanym oleju

6.Podawać polane śmietaną.

Bliny stanowią bowiem popularny typ naleśników spotykanych w Rosji, na Ukrainie, Litwie oraz Białorusi.  „Kucharka szlachecka” czyli Maria K. Marciszewska, przedstawiająca siebie jako „Litwinka zamieszkała na Ukrainie”, podaje kilka na nie przepisów. Jej książka, składająca się z dwóch części – kuchennej i spiżarnianej, pochodzi z połowy wieku XIX. Są u niej „bliny russkie” – pszenno-gryczane (hreczane), „bliny prawdziwie rossyjskie”, tylko z mąki „hreczanej”, zaparzonej wrzątkiem, „bliny inne”, „bliny jeszcze inne”, po prostu „bliny” tylko z mąki pszennej, „bliny hreczane” i „bliny hreczane postne” – tylko na wodzie, bez jajek i tłuszczu, smażone na oliwie; są także u niej dwa przepisy na bliny bez drożdży (jedne na piwie, drugie tylko na śmietanie). Pojawiały się i na polskich Kresach, wszędzie tam, gdzie docierały wpływy kuchni ruskiej. Bliny symbolizowały pożegnanie zimy i początek wiosny. Podobno dlatego mają kształt słońca. Albo na odwrót. Są małe, pulchne, okrągłe. W klasie I B baśniowe bliny były skąpane w maśle i otulone nutą maślanej śmietanki... Palce lizać!

Mają stary rodowód. Ich nazwa wywodzi się od czasownika „mleć”; początkowo nazywały się mliny. Były to po prostu placki wypiekane z ziarna zmielonego na mąkę. Podawano je od wieków podczas prawosławnych ostatków, tuż przed Wielkim Postem, nazywanych Maslenica

Bliny pierwotnie stanowiły pożywienie biedaków, gdyż pozwalały użyć niewielkiej ilości mąki przy dużej ilości płynu (wody lub mleka). Z czasem, dzięki dodatkom, danie stało się wyrafinowane. Samo ciasto było coraz lżejsze, za sprawą dodatku drożdży.

Tradycyjne bliny smaży się z bardzo w Rosji lubianej mąki gryczanej. Znane są też delikatne wypieki z samej mąki pszennej. Ale wielu smakoszy najbardziej poważa bliny, które powstają z połączenia obu rodzajów mąki. Z nich sporządza się rozczyn z dodatkiem drożdży, a następnie z dodatkiem mleka i jajek. Rosnące ciasto nabiera się łyżką i smaży na wysmarowanej tłuszczem patelence. Najlepiej, gdy się je ma dwie, wtedy smażenie idzie szybko.

Dawniej bliny pieczono w staroruskich piecach o budowie sprzyjającej rośnięciu ciasta. Dzisiaj takich nie ma. Dawniej do blinów dołączano proste dodatki. Z czasem podawano je z coraz bardziej wyrafinowanym dopełnieniem. W restauracjach należą obecnie do potraw najdroższych. W domu zazwyczaj tak wykwintnie się ich nie je.

Dawniej w kulturze słowiańskiej ze względu na swój okrągły kształt symbolizowały słońce. Później zaczęto podawać je z okazji Maslenicy – początkowo pogańskiego święta, obecnie włączonego w kalendarz obrzędowy kościoła prawosławnego. Maslenica to odpowiednik naszych ostatków, współcześnie przypada na 7 tygodni przed Wielkanocą. To czas zabawy, przyjęć no i oczywiście objadania się blinami.

A co na to literatura?

 Antoni Czechow tak o nich pisał, wskazując, że stanowią danie obiadowe: Bliny były takie pyszne, że opisać trudno, moi mili państwo: pulchniutkie, mięciutkie, rumiane. Weźmiesz jednego, zanurzysz w gorącym maśle, zjesz, a drugi już sam do gęby włazi. Rolę detali, ornamentów i komentarzy odgrywały: śmietana, świeży kawior, łosoś, tarty ser. Win i wódek – całe morze. Po blinach zjedliśmy zupę z jesiotra, a następnie kuropatwy z sosem. Jeden z jego bohaterów ryzykując poparzenie palców, chwycił pierwsze dwa z wierzchu leżące bliny i zrzucił na swój talerz smakowitym gestem. W dramacie „Trzy siostry” pada natomiast informacja: w ziemstwie opowiadał onegdaj dostawca, że w Moskwie kupcy jacyś jedli bliny i jeden, co zjadł blinów czterdzieści, jakoby umarł. Czterdzieści albo pięćdziesiąt.

Opracowano na podstawie dostępnych materiałów , w tym publikacji elektronicznej : Bliny.

Kursy wiedzy o Warszawie _SGGW

Wycieczka -inauguracja na SGGW

Wpisał: Koło Dziennikarskie   
04.10.2012.
Dnia 01-10-2012 delegacja KOŁA DZIENNIKARSKIEGO naszej szkoły udała się do SGGW na inaugurację roku akademickiego 2012/2013, gdzie naukę na uczelni rozpoczęło 8 tys. studentów. Tak olbrzymie zainteresowanie daną uczelnią, wynikło z tego, iż tegoroczni maturzyści mogli wybierać spośród 32 kierunków studiów. Wśród nowych propozycji znalazły się cztery kierunki: Bezpieczeństwo żywności, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynieria ekologiczna oraz Żywienie człowieka i ocena żywności.
 
Podczas inauguracji prof. dr hab. Alojzy Szymański wręczył Medale Instytutu Agronomicznego w Marymoncie, które są przeznaczone dla osób o szczególnych osiągnięciach naukowych. W tym roku te odznaczenia otrzymali: prof. dr hab. Konrad Magnuski, prof. dr hab. Augustyn Mike oraz prof. dr hab. Tadeusz Szulc.
 
Podczas dalszej uroczystości, lektor Alojzy Szymański przywitał studentów pierwszego roku,
życząc im, aby efektywnie wykorzystali czas studiów. Z podobnym zaangażowaniem i radością, nowych studentów powitała delegacja studentów drugiego roku, oferująca im swoją pomoc. Dodatkowo uczniowie naszej szkoły, biorący czynny udział w uroczystości mogli wysłuchać pierwszego wykładu poprowadzonego przez Panią prof. Marzenę Jarzewską-Suchowicz na temat ' wyboru żywności i jego uwarunkowania'.
 
Inauguracja roku akademickiego na SSGW zachwyciła nie tyle nowych studentów, co uczniów naszej szkoły, którzy również wiążą swoją przyszłość z tą uczelnią. W imieniu koła dziennikarskiego i przedstawicieli ZSG życzymy sukcesów naukowych nowicjuszom SSGW, by w przyszłości mogli wytrwale świadczyć nabytą wiedzą nowo przybyłym studentom.

Pawie pióro

Nasza uczennica- Arleta Stanisławska kl.II d ( Koło Dziennikarskie, Koło Teatralne ZSG) otrzymała wyróżnienie w Ogólnopolskim konkursie literackim- XI edycji konkursu -Literacka Nagroda Pawiego Pióra. Konkurs był organizowany pod patronatem   Małopolskiego Kuratora Oświaty, a nasza szkoła była jedyną warszawską wyróżnioną jednostką oświatową!

Gratulujemy Arlecie, bowiem jest to już jej druga prestiżowa nagroda w kategorii literackiej.Uczennica jest pod stałą opieką swojej polonistki- pani Ewy Bielak .

Strona konkursu-wyniki 

Pawie Pióro

Film

Główna wygrana w konkursie filmowym

Wpisał: Ewa Bielak   
06.12.2012.
 6 grudnia w Sali Konferencyjnej Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie odbyła  się uroczystość podsumowująca I Mazowiecki Konkurs Szkolnictwa Zawodowego realizowanego w ramach projektu POKL „ Szkolnictwo zawodowe. Kondycja – Potencjał – Potrzeby II. Wygrał film w wykonaniu uczniów klasy promujący naszą szkołę! Reżyserem filmu była pani Małgorzata Jaroszewska! Czytaj więcej: Konkursfilmowy

Osiągnięcia

 

Wyróżnienie w konkursie wojewódzkim
Wpisał: Ewa Bielak   
16.12.2012.

 granicedyplomani GRANICE – WOJEWÓDZKI KONKURS INTERDYSCYPLINARNY

 Nasza uczennica- Ania Janicka z klasy IV d ( wych. E.Bielak) uzyskała wyróżnienie w wojewódzkim konkursie interdyscyplinarnym, w kategorii fotografia.

  Dnia 12 grudnia 2012 roku odbył się finał interdyscyplinarnego konkursu wojewódzkiego "Granice", zorganizowany przez Zespół Wolskich Placówek Edukacyjno-Kulturalnych. Ideą konkursu było interpretacja własna tytułowego hasła. Prace można było zaprezentować w różnych kategoriach: plastyczna, literacka, fotograficzna, multimedialna. Uczennica naszej- Anna Janicka klasa IV d- otrzymała wyróżnienie w kategorii fotograficznej spośród wielu innych zgłoszeń.

Konkurs był zorganizowany przez Zespół Wolskich Placówek Edukacji Kulturalnej i dotyczył twórczych koncepcji w rozumieniu granic. Granice potrzebne, konieczne, a może zbędne? Konkurs skierowany był  do uczniów wszystkich typów szkół i placówek oświatowych z województwa mazowieckiego.

Ania jest jedną z przewodniczących Szkolnego Klubu Dobrej Książki oraz czteroletnią uczestniczką zajęć Koła Dziennikarskiego i Koła Przyjaciół Zwierząt. Poniżej obejrzycie jej pracę. Gratulujemy wyróżnienia ! 

Zmieniony ( 18.12.2012. )
Czytaj całość…

Patriotyzm lokalny

 Konkurs Historyczny
,,Polskie Państwo Podziemne i Armia Krajowa”


Patronat honorowy nad imprezą objęli:


  • Prezydent m.st. Warszawy – Pani Hanna Gronkiewicz – Waltz
  • Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej – Pan Paweł Machcewicz
  • Przewodniczący Rady Dzielnicy Ursus – Pan Henryk Linowski
  • Burmistrz Dzielnicy Ursus – Pan Wiesław Krzemień

Niezwykle miło jest nam poinformować społeczność szkolną o bardzo znaczącym sukcesie odniesionym przez uczniów naszej szkoły.
Dnia 2 października wzięli oni udział w ogólno-warszawskim konkursie wiedzy o II wojnie światowej. Na łączną liczbę 200 osób startujących w kategorii „szkoły ponadgimnazjalne” do drugiego a zarazem ostatniego etapu konkursu zakwalifikowało się tylko nieco ponad 30 osób. W tym gronie znalazło się aż czterech uczniów naszej szkoły.

Są to:

  • 1.Bartłomiej Witkowski z klasy II g TGH
  • 2.Paweł Wojdyga z klasy II h TGH
  • 3.Bartłomiej Kostro z klasy II c TGH
  • 4.Piotr Maliczenko z klasy II b TGH.

Wymienieni uczniowie niezależnie od wyników uzyskanych w II etapie konkursu już mają zagwarantowany udział w gali laureatów.
Dyrekcja ZSG oraz Paweł Stadnicki – nauczyciel historii przygotowujący uczniów do konkursu składają Wam najserdeczniejsze gratulacje i życzą dalszych sukcesów edukacyjnych oraz powodzenia w II etapie konkursu.
Dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły!!!

Szkoła w Warszawie

ok szkolny 2010/2011 - Rokiem Odkrywania Talentów

          21 marca nastąpiło uroczyste odsłonięcie tablicy!

 4s

 Reklama

 

 

Zdolności, zainteresowania, możliwości poszczególnych uczniów są różne.

 

Różnym dzieciom potrzebne są różne drogi edukacyjne. Misją szkoły jest pomoc wszystkim dzieciom w rozwoju ich talentów i umiejętności.

Nasza Szkoła uzyskała tytuł SZKOŁY ODKRYWCÓW TALENTÓW!

adres strony, na której jest nasz ZESPÓŁ!

Stół warszawski

 

Drób na Wielkanocnym Stole 2011 - I miejsce ZSG
Wpisał: Ewa Bielak   
13.03.2011.

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie - jedna z najbardziej renomowanych i najstarszych placówek edukacyjnych o profilu gastronomiczno-hotelarskim, był współorganizatorem Turnieju Szkół Gastronomicznych: „Drób na Wielkanocnym Stole 2011". Turniej odbył się 10 marca 2011 r., w Centrum Techniki Kulinarnej,przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.

nagroda2

II edycja konkursu Wielkanocnego zorganizowana została  przez Grupę Dora Metal – wyspecjalizowanego producenta urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej i Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8 Warszawa, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Naszemu konkursowi patronowało  Biuro Edukacji Miasta. Celem głównym konkursu było  wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań z drobiu - o charakterze wielkanocnym. Zadania były trudne, a jury (szefowie najbardziej znanych kuchni warszawskich, w tym Robert Sowa i Stefan Birek), bardzo wymagające, jednak nasza szkoła zwyciężyła, zdobywając I miejsce. Uczeń Dominik Pochmara, przygotowany przez panią Krystynę Radziwon nie zawiódł i stał się mistrzem konkursu. Nad całością działań czuwała Dyrekcja - pani Jolanta Litniewska i pani Marzena Cieślak, od strony techniczno- gastronomicznej wspomagały przedsięwzięcie nauczycielki ZSG - pani Eugenia Kościk i pani Elżbieta Zakrzewska. Imprezę obsługiwali uczniowie klasy II d Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego ZSG pod kierunkiem pana Dominika Orłowskiego. Nad aranżacją artystyczną uroczystości czuwała pani Ewa Skrońc-Bielak ze swoim Kołem Teatralnym "Wóz Tespisa" i Kołem Dziennikarskim. 


Zdjęcia z imprezy w galerii

W Wilanowie

 
Wyróżnienie w konkursie recytatorskim
Wpisał: Ewa Bielak   
16.03.2011.

Nasi uczniowie brali udział w  II EDYCJI KONKURSU RECYTATORSKIEGO POD HASŁEM „PÓŁ ŻARTEM, PÓŁ SERIO - O KOBIETACH”

XXXVIII Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Kostki Potockiego zaprosiło młodzież szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Warszawy i okolic do udziału w Konkursie Recytatorskim pod hasłem „Pół żartem, pół serio - o kobietach”.

Konkurs odbył się 8 marca 2011 roku o godzinie 10.00 w Sali Białej Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Nasz uczeń Patryk Mazur otrzymał wyróżnienie.

Przyznane wyróżnienia:

 Wybrany obraz Wybrany obraz Wybrany obrazWybrany obraz6k

Zmieniony ( 04.04.2011. )

Chopin w Warszawie

 
Nagradzamy uczestników Konkursu Chopinowskiego
Wpisał: Ewa Bielak   
24.03.2011.

 

   W ramach obchodów Roku Chopinowskiego biblioteka zorganizowała  konkurs "Warszawskie Smaki Fryderyka Chopina".

 

Uczniowie biorący w nim udział  mieli za zadanie przygotować graficzny projekt okładki książki o przysmakach Chopina, która być może kiedyś powstanie.

Regulamin przewidywał możliwość wykonania konkursowej pracy
w dowolnej technice - grafika komputerowa, malarstwo, rysunek, collage, techniki mieszane.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, szczególnie wśród uczniów klas drugich. Laureaci i osoby wyróżnione otrzymały nagrody, które zostały wręczone na forum szkoły. Najlepsze prace wraz z nazwiskami autorów zostały wyeksponowane  na wystawie zorganizowanej w naszej bibliotece.

Nagrody ufundowane przez Biuro Promocji Miasta bardzo ucieszyły laureatów i wyróżnionych uczniów, a  wręczyła je dyrektor szkoły pani Helena Nowak.

 chopin2

Laureatom, wśród których przeważali uczniowie klasy II D pani Ewy Bielak, serdecznie gratulujemy!

( źródło: Biblioteka Szkolna)

     

  

  

 

 

 

 

 

 

Laury warszawskie

Stypendia Edukacyjne

Wpisał: Ewa Bielak   
25.10.2011.

W poniedziałek 24. października w Teatrze Współczesnym, przy ulicy Mokotowskiej 13 w Warszawie- już po raz czwarty zostały wręczone Stypendia Edukacyjne Prezydenta m.st. Warszawy „Sapere Auso” za wybitne osiągnięcia w nauce.

W tej edycji wyróżniono 212. uczniów,  w tym dwóch z naszej szkoły: Rafała Kaczyńskiego z klasy 2 g i Marcina Zawadzkiego z 4 i. W tej zacnej chwili uczniom naszej szkoły towarzyszyła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.

Laury warszawskie w poezji

 

I miejsce w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów
Wpisał: Ewa Bielak   
21.11.2011.
18.11.2011.

Wybrany obraz

W dniu 17 listopada Koło Teatralne wzięło udział w Konkursie Recytatorskim Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów "Uwierz w siebie i pokaż, co potrafisz". Jury w tym roku było wyjątkowo sympatyczne i wyzwalało kreatywność oraz upodobanie do aktywnej twórczości, bez względu na finał Konkursu. Dziękujemy aktorom - pani Dorocie Papis i panu Wiesławowi Bednarzowi oraz opiekunce projektu - pani Joannie Oleś za wspaniałą atmosferę w trakcie zawodów!

W dniu 21 listopada zostały ogłoszone wyniki!

 Po raz pierwszy Jury przyznało I i II miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych!

Zdobyliśmy I miejsce:   Marta Zawadzka, III d,

 marta

4 wyróżnienia : Agnieszka Nowak, III d, Marta Moleń I d, Arleta Parfieniuk, I d Katarzyna Burcewicz I d

i specjalną nominację- zauważenie i docenienie talentu :Filip Rasolomampionona I f.

Gratulujemy i przypominamy, że wszyscy należą do Koła Teatralnego.

Wrszawa w poezji



Wyróżnienie w Konkursie recytatorskim
Wpisał: Koło Dziennikarskie   
04.01.2012.
zaj dsc00051Międzyszkolny Zajączkowy Konkurs Recytatorski poświęcony poezji Czesława Miłosza,  w którym udział wzięli uczniowie szkół ponadgimnazjalnych okazał się efektywny dla naszej szkoły!

 

II Zajączkowy Konkurs Recytatorski - finałNaszą szkolę reprezentowało Koło Teatralne Wóz Tespisa- uczennice klasy 1d – Natalia Pacholczyk, Karolina Krawiec oraz Marta Moleń, która została wyróżniona . Wszystkie uczestniczki zostały świetnie przygotowane przez p. Ewą Bielak. 

II Zajączkowy Konkurs Recytatorski - finał:

 

Poznaj wyniki

Zobacz fotoreportaż.

Zmieniony ( 05.01.2012. )

 

Praca codzienna

Koło Dziennikarskie gromadzi materiały do publikacji, pisze scenariusze, czyta i dyskutuje...

Czytaj więcej: Praca codzienna

Sekcje uczniowskie

  1.  Utworzono sekcje uczniowskie. Uczniowie podzielili się na następujące grupy

 Sekcje w klasie I d - liderzy projektu:

medialno – literacka:

Arleta Stanisławska

Arleta Parfieniuk

Natalia Janaczek

Ewelina Gryz

Ewelina Kowalska

Aleksandra Wach

        organizacyjna:

Justyna Wrońska

Klaudia Wójcik

Ewelina Kowalska

Kinga Tondera

Natalia Pacholczyk

Ania Kamińska

         historyczna:

                Katarzyna Burcewicz

 

Analogiczne sekcje powołano w klasie I f i III d.

 

 Klasa III d:

 

Joanna Chuchmalska, Katarzyna Wieczorek, Marta Zawadzka, Agnieszka Nowak, Piotr Brzostek, Łukasz Jaroń oraz reszta klasy…wychowawczej pani Ewy Bielak, sala 205.

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. By wiecej dowiedziec sie o plikach cookies,zobacz polityka prywatnosci.

Akceptuje pliki cookies.

EU Cookie Directive Module Information