Włosi w Warszawie

Kurs sommelierski- Włosi z wizytą w Warszawie

Wpisał: Ewa Bielak   
15.01.2014.

Poznać winoWłoski Instytut Kultury w Warszawie, Agencja Ice Polska i  Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej,   zorganizowały kurs sommelierski pod uroczą nazwą "Poznać wino". Jest to projekt kulturowo-zawodowy, którego podtytuł brzmi: wprowadzenie do świata win z Palmą d’Onofrio . Tematem pięciu spotkań są: uprawa winorośli, enologia, technika doboru wina  do dań. Kurs trwa w terminie od 13 do 17 stycznia 2014.  Codziennie w godzinach 17.00 – 19.30 Zespół Szkół Gastronomicznych gości znawców prawdziwych win najlepszych pod słońcem Italii.

Pobierz plakat i poznaj tajniki kursu:  Poster-vino

Zmieniony ( 15.01.2014. )

Olimpiada w Warszawie

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Wpisał: Krawczyk Aleksandra   
15.01.2014.

img_0945Eliminacje okręgowe XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu 

W dniu 10 stycznia 2014 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje okręgowe XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Brało w nich udział 69 uczestników z okręgu mazowieckiego. 

Naszą szkołę reprezentowali: Rafał Kaczyński z klasy IV g, który zajął  III miejsce oraz Paweł Pawłowski z klasy III h- VII miejsce.   

Rafał Kaczyński zakwalifikował się do etapu centralnego olimpiady i będzie naszą szkołę reprezentował w marcu w Karolewie w eliminacjach III stopnia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem nauczycielek Aleksandry Krawczyk i Edyty Gulińskiej.Koordynatorem działań związanych z organizacją olimpiady była p. dyr. Marzena Cieślak, którą wspomagały nauczycielki Aleksandra Krawczyk i Iwona Namysław.

GALERIA ZDJĘĆ

Talenty w Warszawie

 

Mam talent 2013
Wpisał: Ewa Bielak   
17.12.2013.

wp_20131212_046Trzecią edycję szkolnego konkursu „Mam talent” organizowanego przez Samorząd Uczniowski wygrała Paulina Pietrzak z klasy 1iT. Pierwsze miejsce zapewniło jej brawurowe wykonanie piosenki Duffy „Mercy”. Drugie miejsce zajęła Kamila Marchwińska z I H za niesamowitą aranżację taneczną! MAMY MNÓSTWO MŁODYCH TALENTÓW W WARSZAWIE!Gratulujemy!

Zmieniony ( 17.12.2013. )

Zdrowie dla Warszawy

 
Akcja krwiodawstwa
Wpisał: Ewa Bielak   
15.12.2013.
5Klub Wolontariusza pod opieką pani Sylwii Lewandowskiej wraz z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa zorganizował dnia 11 grudnia 2013 po raz kolejny zbiórkę krwi w naszej szkole. Do akcji przyłączyło się ponad 70 uczniów a krew oddało ponad 50. Nad uczniami i przebiegiem całej akcji czuwali Pani Katarzyna Goliszewska i Pan Grzegorz Tarach. Bardzo dziękujemy za odwagę i pomoc wszystkim uczestnikom tego wydarzenia.

Warszawski stół świąteczny 2013

V Edycja Konkursu Kulinarnego w Dora Metal

Wpisał: Ewa Bielak   
12.12.2013.

dora

Dnia 6 Grudnia 2013 roku w Centrum Techniki Kulinarnej przy ulicy Racjonalizacji 5 w Warszawie odbyła się V edycja konkursu kulinarnego pt.„Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2013”.

 

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ

 

Organizatorami konkursu byli:
- Grupa Dora Metal – wyspecjalizowany producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej,
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Profesora Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przy wsparciu i pomocy merytorycznej Fundacji Klubów Szefów Kuchni.


Innowatorami smaku okazali się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu:  Adrian Dreas i Sebastian Barański, pod opieką trenerki Marzeny Wnęt.


Wyróżnienie za zadanie techniczne otrzymał uczeń z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu - Piotr Lesiewicz, pod opieką trenerki Agnieszki Wiostek‑Reske.


III miejsce uzyskały uczennice Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu: Sylwia Czyżycka i Angelika Jakubczyk, pod opieką trenerki Anety Majsiak-Gromek.
II miejsce zajął Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23: Patrycja Siemionow i Tomasza Kalamarski, pod opieką trenerki Elżbiety Mroczek.


I miejsce konkursie zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia. Zwycięzcami konkursu zostali Michał Wester i Igor Antoszewski, pod opieką trenerki Teresy Szewczak.

 

Swoim patronatem konkurs objęli :
- Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy Pan Wojciech Bartelski,
- Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik,
- Kurator Oświaty Pan Karol Semik.

Honorowymi patronami konkursu byli również:
- Włoski Instytut Kultury,
- Towarzystwo Przyjaciół Warszawy.
Patronat medialny nad konkursem sprawowały portale gastronomiczne:
Kuchnia +, Przegląd Gastronomiczny, Papaja, New Gastro, Food Service oraz Gastrona.pl.
Do finału zakwalifikowało się 14 szkół z całej Polski. Głównym celem konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu gorącej zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem jesiotra oraz wykwintnych dań zasadniczych z użyciem udka z perliczki.
Dodatkowo zespół musiał wybrać jednego zawodnika do wykonania zadania technicznego, które miało na celu rozbiór jednej tuszki z kurczaka na elementy kulinarne podudzia ze skórą i piersi bez skóry.  Uczestnicy konkursu zobowiązali byli do przyrządzenia:
- gorącej zakąski z użyciem jesiotra (jeden filet 0,5kg) grzybów leśnych (borowik mrożony) i bobu.
- wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem udka perliczki, syropu klonowego, orzechów włoskich oraz kaszy jaglanej.
Głównym sponsorem nagród był Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m.st Warszawy Pan Wojciech Bartelski.
Sponsorami konkursu były także firmy:
Agencja Rynku Rolnego, Janex, Gospodarstwo Rybackie „ACIPOL” , Bukat, Fanex, APRO TRADE, Kuchnie Świata, TEDMAR, Gastro wypożyczalnia gastronomiczna Magic Servis , Kitle.PL , Dawton, Oldar, Swedeponic, Santa Maria, Farutex, Inter Mlecz, Sante, Lubella, Tom-Gast, Soul Kitchen, Piekarnia Jan Sobański, Multivac, Nextline oraz Draft 99.


Tegorocznym przewodniczącym jury był Jarosław Uściński.

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. By wiecej dowiedziec sie o plikach cookies,zobacz polityka prywatnosci.

Akceptuje pliki cookies.

EU Cookie Directive Module Information