Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
Kuchnia włoska na Poznańskiej!
Wpisał: Ewa Bielak   
20.11.2016.
pogla808do769wka_2
 
EWALUACJA WARSA I SAWY
Wpisał: Ewa Bielak   
05.07.2016.

 

EWALUACJA WARS I SAWA- ZESPÓŁ WSPIERANIA UZDOLNIONYCH czyli kto nie idzie do przodu, ten się cofa.

Poniżej prezentujemy wyniki przedstawione w dnu 7 kwietnia na konferencji poświęconej  realizacji stołecznego programu WARS i SAWA dla szkół wspierających uzdolnionych oraz wyniki opracowane przez szkolnego koordynatora programu WARS I SAWA.

W trakcie konferencji  uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego pod opieką Pani Edyty Ciastowicz zaprosili uczestników na kreatywną przerwę kawową pod hasłem Twórczo – zdrowo – kolorowo.

 Link do strony poświęconej konferencji z Fotogalerią:

Pliki do pobrania: 

ZałącznikWielkość
1) Prezentacja z wykładu inaugurującego 2.78 MB
2) Prezentacja dot. wyników badań nt. realizacji programu WARS i SAWA 654.43 KB
3) Prezentacja: Ewaluacja dla innowacji 2.59 MB

 

 

certyfikatPrezentujemy wyniki ewaluacji Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych w odniesieniu do wyników matury i egzaminów zawodowych. Zapraszamy do pobrania materiału.

WYNIKI 2010/11- 2014/15
Zespół Wspierania Uzdolnionych WARS I SAWA

 

Zmieniony ( 05.07.2016. )
 
Ekologiczne szkolenie kulinarne
Wpisał: Ewa Bielak   
19.04.2016.

 Szkolenie w ZSG "Planeta 21"

Dziś w naszej szkole odbyło się ekologiczne szkolenie kulinarne zorganizowane z inicjatywy pani kierownik praktyk zawodowych - Anety Czarnoty -Kołcon. Dzisiejszymi opiekunkami szkolenia były -pani wicedyrektor Marzena Cieślak oraz przewodniczaca Komisji Gastronomicznej ZSG- pani Eugenia Ķościk. W trakcie szkolenia dyrektor Jolanta Litniewska , wicedyrektor Marzena Cieślak oraz Lidia Górska dyskutowały z Gośćmi oraz młodzieżą na temat ochrony lokalnych ekosystemów. Szkolenie zorganizowano w porozumieniu z Hotelem Mercure, realizującym Program Planet 21.
PLANET 21 to program obejmujący 21 zobowiązań podjętych przez sieć hoteli na całym świecie na rzecz zrównoważonego rozwoju naszej planety.
Zdrowie, środowisko naturalne, emisja dwutlenku węgla, innowacje, rozwój lokalny, praca i dialog oraz inne to cel działań czyli 21 zobowiązań, na których skorzysta nie tylko Ziemia, ale przede wszystkim istoty żywe.Ludzie.My.
Wraz z pracownikami, gośćmi i partnerami Hotel Mercure nieustannie pracuje nad wprowadzaniem zrównoważonych zmian nie tylko we wszystkich swoich hotelach, ale również w szkołach, aby uczniowie zrozumieli, że należy POZNAĆ i zmienić niezdrowe i przestarzałe nawyki żywieniowe i życiowe w celu polepszenia stanu swojego zdrowia i samopoczucia..
Pracownicy Hotelu Mercure wierzą, że możliwy jest zrównoważony rozwój naszej planety. Wierzą w to również inne podmioty na całym świecie. Czas, aby uwierzyć w to, co jest prawdą, a nie stereotypem i reklamą niezdrowego stylu życia.Program Planet 21 obejmuje 7 filarów, 21 zobowiązań aż w 90 krajach!
Czas na zmianę .Czas na przebudzenie!
W szkoleniu wzięła udział klasa I C (Klub Ekologa) z wychowawczynią Ewą Bielak (przewodniczącą Komisji ds.Promocji Ekologii). Szkolenie prowadzili szefowie kuchni hotelu Mercure. Szef Kuchni w firmie Mercure Warszawa Centrum, pan Marek Niemiec wraz z profesjonalną asystą mistrzów technologii gastronomicznej prezentowali uczniom techniki obróbki warzyw i ryb, wskazując na światowe trendy w dietetyce i gastronomii, polegające na doborze jedynie świeżych i nieprzetworzonych składników żywieniowych. Dowiedzcie się więcej o prozdrowotnych dokonaniach Hotelu Mercure!
http://www.mercure.com/…/merc…/sustainable-development.shtml

Because the environment is the raw material of tourism

Our Group has assessed this in 1974. Since then, we have kept on pushing the lines. Because we are far more than a leader, located in more than 90 countries. Because we are like a city welcoming every day 500,000 guests, providing water, energy, food…
With Planet 21, we take commitments for 2020, with the ambition to drive the change towards Positive Hospitality, wherever we are.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć poniżej i na facebooku ZSG.

Zmieniony ( 05.07.2016. )
Czytaj całość…
 
Czarodziejska chemia w ZSG!
Wpisał: Ewa Bielak   
07.03.2016.

 Zapraszamy do kolejnej porcji chemicznych ciekawostek! Tym razem pani profesor Aleksandra Wojciechowska przygotowała dla Was kolorową i twórczą powtórkę ... z nauk przyrodniczych.. Dzięki ukazaniu praktycznej strony procesów i związków chemicznych można  łatwiej przyswajać materiał. Pomagają  w tym również takie kolorowe propozycje doświadczeń...

 
Innowacyjne lekcje chemii
Wpisał: Ewa Bielak   
17.02.2016.

  Czy wiecie, na czym polega mechanizm reakcji addycji węglowodorów nienasyconych?
Wiedza, jakiej dostarcza nam chemia- jest nieoceniona. Chemia to życie i nauka. W naszej szkole ten przedmiot jest pojmowany jako ciekawa podróż w stronę praźródeł wiedzy o świecie i człowieku, a dzięki innowacyjnym metodom przekazu uczniowie zaczynają z niecierpliwością czekać na lekcje, które w gimnazjum budziły lekki niepokój...Na początek zapraszamy do obejrzenia mini-reportażu z lekcji pani Aleksandry Wojciechowskiej z klasą III c! To dowód , że chemia jest ciekawa , inspirująca i przystępna dla każdego...Wystarczy chcieć.To przecież doświadczanie życia...

Wkrótce przedstawimy sprawozdanie z lekcji otwartych u pani Aleksandry Wojciechowskiej.Per aspera ad astra!

Zapraszamy na naszą stronę na FB

 

Zmieniony ( 17.02.2016. )
 
Lekcja zdrowia i smaku w "Szkole ze smakiem"
Wpisał: Ewa Bielak   
28.02.2016.

 

 

W naszej szkole Marta Dymek przeprowadziła lekcję na temat urody, zdrowia i smaku, której tematem było holistyczne i funkcjonalne żywienie, a głównym bohaterem stał się...Burak z Burgundii...

Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali od Marty Dymek jej kultową JADŁONOMIĘ!

  • Czas przygotowania: powyżej godziny- 2 godziny lekcyjne!

 Składniki na 6 - 8 porcji:

6 szalotek
500 g małych pieczarek
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 szklanka zielonej soczewicy
4 małe buraczki
100 g orzechów laskowych
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 1/2 litra bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa

Przygotowanie:
  1. Sza­lot­ki obrać, ale nie kroić. Po kolei na­dzie­wać każdą z nich na wi­de­lec i opa­lać nad pal­ni­kiem ga­zo­wym przez kilka minut, do­pó­ki nie bę­dzie mocno przy­pa­lo­na. Opa­lo­ne sza­lot­ki odło­żyć na bok.
  2. Pie­czar­ki po­kro­ić na ćwiart­ki, te naj­mniej­sze wy­star­czy prze­kro­ić na pół. Na dnie du­że­go garn­ka z bar­dzo gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oliwy i dodać po­kro­jo­ne pie­czar­ki, pod­du­sić przez chwi­lę i dodać opa­lo­ne sza­lot­ki po­kro­jo­ne w bar­dzo grube pla­stry.
  3. Dodać po­kro­jo­ne w pół-ta­lar­ki mar­chew­ki, po­kro­jo­ną w drob­ną kost­kę pie­trusz­kę, bu­racz­ki, po­kro­jo­ne w grube paski, orze­chy la­sko­we i drob­no po­sie­ka­ny czo­snek. Wa­rzy­wa kilka razy de­li­kat­nie wy­mie­szać, na­stęp­nie dodać so­cze­wi­cę, bu­lion, wino, prze­cier po­mi­do­ro­wy i zioła. Wsy­pać sporą szczyp­tę soli i go­to­wać na mi­ni­mal­nym ogniu przez prz­yn­ajmniej go­dzi­nę.
  4. Po upły­wie go­dzi­ny spró­bo­wać i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie po­trze­by dodać jesz­cze pół szklan­ki bu­lio­nu i go­to­wać ko­lej­ne pół go­dzi­ny.
  5. Go­to­wy gu­lasz jeść z ba­giet­ką lub chle­bem, ko­niecz­nie wy­cie­ra­jąc spód ta­le­rza ka­wał­kiem pie­czy­wa. Gu­lasz jest lep­szy z każ­dym ko­lej­nym dniem, szcze­gól­nie warto po­cze­kać do trze­cie­go dnia.
Zmieniony ( 05.03.2016. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 6 z 70
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.