Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
Konferencja Szekspirowska na UW
13.04.2014.

Jak brzmi polski Shakespeare?

 

 10 kwietnia 2014 roku na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego odbyło się spotkanie ramach projektu Abychmy w ten przekład pilnie weźrzeli”, na którym, wszyscy zebrani, a także nasi uczniowie, mieli okazję poznać wspaniały duet translatorski, mówiący o Szekspirze z niezwykłą pasją ludzi, którzy wiedzą, „co autor miał na myśli”. Gośćmi konferencji byli: dr hab. Anna Cetera oraz Piotr Kamiński, którzy od 2009 roku wspólnie pracują nad tłumaczeniem dzieł słynnego dramaturga.

Praca nad tłumaczeniem dzieł tak wybitnego artysty jest niewątpliwie bardzo ciekawa, chodź niewątpliwie, kłopotliwa. W tym wypadku duet translatorski to zestawienie się ze sobą dwóch odmiennych poglądów, połączonych jedną pasją, jaką jest Szekspir. Mimo to ich wspólna praca nad wieloma dziełami, a między innymi nad „Ryszardem II" czy „Makbetem”, zaowocowała wspaniałymi rezultatami. Żywiołowość tej współpracy, mimo wszystko, nie jest ograniczona jedynie do pracy nad tekstem, ale polega na dogłębnej analizie tekstu i zamysłu autora. Ponad to, by jak najlepiej oddać pierwowzór, należy pamiętać, iż dzieła Szekspira były przeznaczone dla teatru, dlatego też, tłumacz musi dany tekst tak przekształcić, by nie odbiegał on od oryginału, ale przede wszystkim, by był on odpowiedni do deklamacji na scenie przez aktorów. Formuła oparta na odpowiednim fundamencie umożliwia, bowiem stworzenie formuł dla różnorodnych rodzai teatrów, gdzie odbiorca jest w stanie słuchać Szekspira z zapartym tchem. Mimo to, ważna jest też świadomość czytelnika, iż tak naprawdę, nie czyta on Szekspira, lecz czyta zupełnie kogoś innego, kogoś, kto włożył ogrom pracy, by móc nadać polskiemu tekstowi elementy pierwowzoru. Fenomenem wszelkich dzieł tego wybitnego dramaturga elżbietańskiego jest to, iż swoje dzieła naszpikował emocjami, kształtując fabułę przy pomocy wyobraźni psychologicznej. Szekspir celowo kończył kwestię bohatera w takim momencie, po to by uzmysłowić odbiorcy sens formuły, którą stworzył. Dlatego też, dany tekst musi być tak skonstruowany by słuchacz mógł zrozumieć funkcjonalność zawartych słów. Warto, więc nadać danemu fragmentowi, danemu dziełu cechy filologii polskiej, polskość, po to by miał on większą wartość aniżeli nadać Szekspirowi pusty wydźwięk…

“Reszta jest milczeniem.
The rest is si­len­ce. (ang.)”
 

http://

 

Jak brzmi polski Szekspir? Relacja ze spotkania z Piotrem Kamińskim i dr hab. Anną Ceterą

 

Uczestnicy konferencji: Arleta Stanisłąwska z Kołem Dziennikarskim

Wkrótce fotoreportaż.

Zmieniony ( 25.04.2014. )
 
Wieczerza u królowej Bony
Wpisał: Ewa Bielak   
14.03.2014.

bonaW naszej szkole w ramach stałego projektu „Kultura w słowie i smaku zaklęta” odbywają się interdyscyplinarne lekcje, łączące w sobie naukę zawodu z umiejętnościami prospołecznymi i czytelniczo-medialnymi, niezbędnymi do funkcjonowania człowieka w nowej rzeczywistości XXI wieku. Dotyczy to w szczególności nowych wymagań na maturze z języka polskiego. Nad całością czuwa Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych oraz Zespół do spraw Promocji, Projektów i Innowacji, a także nowo powstały KLUB EKOLOGA, który od września realizuje edukację ekologiczną pod wspólną nazwą „Jedzenie i podróże przyjazne naturze”, stanowiących część ogólnopolskiej kampanii zdrowia „Żyjmy zdrowo”.

W styczniu, lutym i marcu odbyło się kilka lekcji  interdyscyplinarnych będących realizacją tego przedsięwzięcia.

Do jednej z ciekawszych należą warsztaty szkolne pt. „Wieczerza u królowej Bony- kobiety przedsiębiorczej”, przygotowane w ramach lekcji języka polskiego, wiedzy o kulturze, obsługi konsumenta i technologii gastronomicznej. W projekcie uczestniczyła klasa I f , stół nakryła klasa 3 e.Pesto przygotował Daniel Warszawski, sałatkę królowej- Ania Suchewicz. Obojgu pomagała Marietta Morkowska.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FOTOREPORTAŻU:  Wieczerza u królowej Bony

Zmieniony ( 23.03.2014. )
 
Carvingowe cuda
Wpisał: Ewa Bielak   
10.02.2014.

ewa11Kurs carvingu od20140120_172934był się w naszej szkole w dniach 20 i 21 stycznia 2014 r. Zajęcia prowadził pan Dariusz Ślusarczyk. Na zajęciach pan Dariusz Ślusarczyk uczył nas odpowiedniego trzymania oraz posługiwania się nożami do carvingu. Robiliśmy między innymi:dekoracje z rzodkiewki,kwiaty z marchwi i białej rzodkwi,róże z białej rzodkwi, kwiat maku z czerwonej papryki...

Z wykonanych dekoracji, pod koniec zajęć, stworzyliśmy własne i unikalne kompozycje.Zajęcia wspominam bardzo miło, a od tamtej pory zaczęłam rozwijać się w kierunku carvingu.

Swoje umiejętności prezentowałam w trakcie szkolenia WARS I SAWA dla nauczycieli szkół warszawskich. Zajęcia były prowadzone przez panią Ewę Bielak, która wskazała nauczycielom innych szkół, jak ważne i potrzebne jest doskonalenie wszystkich możliwych umiejętności, w tym zawodowych. Pozdrawiam , red. Ewa Słupczyńska, klasa II e

 
Wywiad z Palmą d'Onforio
Wpisał: Koło Dziennikarskie Młody Dziennikarz   
05.02.2014.

kob2Zapraszamy do zapoznania się z wywiadem, który został przeprowadzony z Palmą d' Onforio podczas cyklu warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

Opiekę merytoryczną nad przedsięwzięciem sprawowała dyrektor Marzena Cieślak, pani Krystyna Radziwon oraz od strony medialnej Ewa Bielak z klasą III d.

 WYWIAD Z FOTOREPORTAŻEM:  Wywiad

 kobiety_sukcesu_3

Zmieniony ( 05.02.2014. )
 
Co dzieje się na II pietrze ZSG?
Wpisał: Koło Dziennikarskie Młody Dziennikarz   
31.01.2014.

ania5ania1ania6Nie ma to jak połączone siły kształcenia ogólnego z kształceniem zawodowym! W naszej szkole od września 2013 jest realizowany szkolny projekt "Jedzenie przyjazne naturze".

Nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących (strefa A) i nauczyciele przedmiotów zawodowych (strefa B) z II piętra, a jednocześnie członkowie Zespołu Wspierania Uzdolnionych i Zespołu do spraw Promocji, Projektów i Innowacji ( w skrócie jak liczba...PI) realizują założenia programu WARS I SAWA oraz działają w ramach powołanego KLUBU EKOLOGA, dbając o efektywne i innowacyjne przekazywanie treści kształcenia i wychowania, zgodne z misją Zespołu Szkół Gastronomicznych.  Założeniem szkolnego przedsięwzięcia jest promocja uczniów, szkoły, odkrywanie talentów i wychowywanie człowieka w zgodzie z jego naturą.Nauka ma być ciekawa, więc...taka jest! W literaturze szukamy inspiracji i realizujemy swe pasje zawodowe i na nowo odkrywane upodobania.

Sale na II pietrze są zawsze otwarte, nauczyciele i uczniowie gościnni, chętnie realizują  główne założenia polityki oświatowej m.st. Warszawy, o czym świadczą działania, atmosfera i rezultaty! Ponieważ rezultaty mogą być "miękkie" i "twarde", dlatego wspólnie się dzielimy wiedzą, śmiejemy i jemy!Podziękowania dla uczniów I h, I f, I d,  III f, II d za gościnność, żywiołowość i kreatywność działań. Do odważnych świat należy!W czwartek 30 stycznia klasa 3 f prezentowała swoje umiejętności zawodowo-literackie w ramach tradycyjnego "Czwartkowego salonu kultury".

ania2

ania7

ania4

Tym razem przenieśliśmy się do Kanady i bawiliśmy się ciasteczkami edukacyjnymi na bazie lektury "Ania z Zielonego Wzgórza". Wkrótce przedstawimy przepisy. Przedsięwzięciu patronują: Pani Ewa Bielak, pani Lidia Górska, pani Maria Kurzyna, pani Iwona Namysław , nad całością czuwa wicedyrektor Marzena Cieślak.Wkrótce kolejne atrakcje w rozmiarze XXL!

 

 

W NASZEJ SZKOLE SĄ PRZECIEŻ AŻ IV PIĘTRA!

POBIERZ PREZENTACJĘ PROJEKTU, ZNAJDZIESZ W NIEJ SMACZNE PRZEPISY!

Prezentacja Ania-1

 

 

 

Zmieniony ( 05.02.2014. )
 
Jedzenie przyjazne naturze- I d zaprasza
Wpisał: Ewa Bielak   
28.01.2014.

kurzynakurzyna1Klasa I d zaprosiła lidera Zespołu Wspierania Uzdolnionych na pokaz ekologiczny, przygotowany pod kierunkiem pani Marii Kurzyny. Prezentacja okazała się oszałamiającą niespodzianką smaków i zdrowego trybu życia. Klasa I d to wirtuozi smaku już na początku swej edukacji zawodowej! Gust, elegancja i profesjonalizm zachwyciły gości. LIKE za smak i kulturę! Poniżej przepisy związane z ideą jedzenia przyjaznego naturze!

 
FASOLA PO BRETOŃSKU

Skladniki na 4 porcje

fasola biała 200g
kiełbasa zwyczajna 160g
cebula 24 g
mąka pszenna 8g
tłuszcz 40g
koncentrat pomidorowy 32g
sól,czosnek,papryka do smaku

Sposób wykonania
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę  należy ugotować na miękko w wodzie,w której się moczyła.Następnie kiełbasę pokroić w kostkę,obsmażyć na 30g tłuszczu z cebulą. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę ,dodać koncentrat pomidorowy ,wymieszać ,zagotować.
Ugotowaną fasolę połączyć z pozostałymi dodatkami , doprawić i zagotować.
Podawać z pieczywem.



P.S.Dla wegetarian- przepis bez kiełbasy, która zostaje zastąpiona 3 ząbkami czosnku.

 

FLAKI JARSKIE
składniki na 4 porcje


marchew 120 g
pietruszka 120g
selery 240g
kapusta włoska 600 g
koncentrat pomidorowy 64 g
smalec 44g
mąka 12 g
masło 40g
bułka tarta 32g
pieprz, liść laurowy , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek , sól
Sposób wykonania
 Warzywa wcześniej obrane i oczyszczone należy pokroić w cienkie słupki. Następnie podsmażyć je na tłuszczu i dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Z tłuszczu,mąki należy zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać do duszących się warzyw i zagotować. Po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Najlepiej tak aby potrawa smakowała jak flaki.
Potrawę podawać polane masłem i posypane bułką tartą.

Przepisy dostarczyła Milena Marcinowska, klasa I d
Zmieniony ( 28.01.2014. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 19 - 24 z 72
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.