Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
Wieczerza u królowej Bony
Wpisał: Ewa Bielak   
14.03.2014.

bonaW naszej szkole w ramach stałego projektu „Kultura w słowie i smaku zaklęta” odbywają się interdyscyplinarne lekcje, łączące w sobie naukę zawodu z umiejętnościami prospołecznymi i czytelniczo-medialnymi, niezbędnymi do funkcjonowania człowieka w nowej rzeczywistości XXI wieku. Dotyczy to w szczególności nowych wymagań na maturze z języka polskiego. Nad całością czuwa Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych oraz Zespół do spraw Promocji, Projektów i Innowacji, a także nowo powstały KLUB EKOLOGA, który od września realizuje edukację ekologiczną pod wspólną nazwą „Jedzenie i podróże przyjazne naturze”, stanowiących część ogólnopolskiej kampanii zdrowia „Żyjmy zdrowo”.

W styczniu, lutym i marcu odbyło się kilka lekcji  interdyscyplinarnych będących realizacją tego przedsięwzięcia.

Do jednej z ciekawszych należą warsztaty szkolne pt. „Wieczerza u królowej Bony- kobiety przedsiębiorczej”, przygotowane w ramach lekcji języka polskiego, wiedzy o kulturze, obsługi konsumenta i technologii gastronomicznej. W projekcie uczestniczyła klasa I f , stół nakryła klasa 3 e.Pesto przygotował Daniel Warszawski, sałatkę królowej- Ania Suchewicz. Obojgu pomagała Marietta Morkowska.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FOTOREPORTAŻU:  Wieczerza u królowej Bony

Zmieniony ( 23.03.2014. )
 
Carvingowe cuda
Wpisał: Ewa Bielak   
10.02.2014.

ewa11Kurs carvingu od20140120_172934był się w naszej szkole w dniach 20 i 21 stycznia 2014 r. Zajęcia prowadził pan Dariusz Ślusarczyk. Na zajęciach pan Dariusz Ślusarczyk uczył nas odpowiedniego trzymania oraz posługiwania się nożami do carvingu. Robiliśmy między innymi:dekoracje z rzodkiewki,kwiaty z marchwi i białej rzodkwi,róże z białej rzodkwi, kwiat maku z czerwonej papryki...

Z wykonanych dekoracji, pod koniec zajęć, stworzyliśmy własne i unikalne kompozycje.Zajęcia wspominam bardzo miło, a od tamtej pory zaczęłam rozwijać się w kierunku carvingu.

Swoje umiejętności prezentowałam w trakcie szkolenia WARS I SAWA dla nauczycieli szkół warszawskich. Zajęcia były prowadzone przez panią Ewę Bielak, która wskazała nauczycielom innych szkół, jak ważne i potrzebne jest doskonalenie wszystkich możliwych umiejętności, w tym zawodowych. Pozdrawiam , red. Ewa Słupczyńska, klasa II e

 
Wywiad z Palmą d'Onforio
Wpisał: Koło Dziennikarskie Młody Dziennikarz   
05.02.2014.

kob2Zapraszamy do zapoznania się z wywiadem, który został przeprowadzony z Palmą d' Onforio podczas cyklu warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

Opiekę merytoryczną nad przedsięwzięciem sprawowała dyrektor Marzena Cieślak, pani Krystyna Radziwon oraz od strony medialnej Ewa Bielak z klasą III d.

 WYWIAD Z FOTOREPORTAŻEM:  Wywiad

 kobiety_sukcesu_3

Zmieniony ( 05.02.2014. )
 
Co dzieje się na II pietrze ZSG?
Wpisał: Koło Dziennikarskie Młody Dziennikarz   
31.01.2014.

ania5ania1ania6Nie ma to jak połączone siły kształcenia ogólnego z kształceniem zawodowym! W naszej szkole od września 2013 jest realizowany szkolny projekt "Jedzenie przyjazne naturze".

Nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących (strefa A) i nauczyciele przedmiotów zawodowych (strefa B) z II piętra, a jednocześnie członkowie Zespołu Wspierania Uzdolnionych i Zespołu do spraw Promocji, Projektów i Innowacji ( w skrócie jak liczba...PI) realizują założenia programu WARS I SAWA oraz działają w ramach powołanego KLUBU EKOLOGA, dbając o efektywne i innowacyjne przekazywanie treści kształcenia i wychowania, zgodne z misją Zespołu Szkół Gastronomicznych.  Założeniem szkolnego przedsięwzięcia jest promocja uczniów, szkoły, odkrywanie talentów i wychowywanie człowieka w zgodzie z jego naturą.Nauka ma być ciekawa, więc...taka jest! W literaturze szukamy inspiracji i realizujemy swe pasje zawodowe i na nowo odkrywane upodobania.

Sale na II pietrze są zawsze otwarte, nauczyciele i uczniowie gościnni, chętnie realizują  główne założenia polityki oświatowej m.st. Warszawy, o czym świadczą działania, atmosfera i rezultaty! Ponieważ rezultaty mogą być "miękkie" i "twarde", dlatego wspólnie się dzielimy wiedzą, śmiejemy i jemy!Podziękowania dla uczniów I h, I f, I d,  III f, II d za gościnność, żywiołowość i kreatywność działań. Do odważnych świat należy!W czwartek 30 stycznia klasa 3 f prezentowała swoje umiejętności zawodowo-literackie w ramach tradycyjnego "Czwartkowego salonu kultury".

ania2

ania7

ania4

Tym razem przenieśliśmy się do Kanady i bawiliśmy się ciasteczkami edukacyjnymi na bazie lektury "Ania z Zielonego Wzgórza". Wkrótce przedstawimy przepisy. Przedsięwzięciu patronują: Pani Ewa Bielak, pani Lidia Górska, pani Maria Kurzyna, pani Iwona Namysław , nad całością czuwa wicedyrektor Marzena Cieślak.Wkrótce kolejne atrakcje w rozmiarze XXL!

 

 

W NASZEJ SZKOLE SĄ PRZECIEŻ AŻ IV PIĘTRA!

POBIERZ PREZENTACJĘ PROJEKTU, ZNAJDZIESZ W NIEJ SMACZNE PRZEPISY!

Prezentacja Ania-1

 

 

 

Zmieniony ( 05.02.2014. )
 
Jedzenie przyjazne naturze- I d zaprasza
Wpisał: Ewa Bielak   
28.01.2014.

kurzynakurzyna1Klasa I d zaprosiła lidera Zespołu Wspierania Uzdolnionych na pokaz ekologiczny, przygotowany pod kierunkiem pani Marii Kurzyny. Prezentacja okazała się oszałamiającą niespodzianką smaków i zdrowego trybu życia. Klasa I d to wirtuozi smaku już na początku swej edukacji zawodowej! Gust, elegancja i profesjonalizm zachwyciły gości. LIKE za smak i kulturę! Poniżej przepisy związane z ideą jedzenia przyjaznego naturze!

 
FASOLA PO BRETOŃSKU

Skladniki na 4 porcje

fasola biała 200g
kiełbasa zwyczajna 160g
cebula 24 g
mąka pszenna 8g
tłuszcz 40g
koncentrat pomidorowy 32g
sól,czosnek,papryka do smaku

Sposób wykonania
Namoczoną poprzedniego dnia fasolę  należy ugotować na miękko w wodzie,w której się moczyła.Następnie kiełbasę pokroić w kostkę,obsmażyć na 30g tłuszczu z cebulą. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę ,dodać koncentrat pomidorowy ,wymieszać ,zagotować.
Ugotowaną fasolę połączyć z pozostałymi dodatkami , doprawić i zagotować.
Podawać z pieczywem.



P.S.Dla wegetarian- przepis bez kiełbasy, która zostaje zastąpiona 3 ząbkami czosnku.

 

FLAKI JARSKIE
składniki na 4 porcje


marchew 120 g
pietruszka 120g
selery 240g
kapusta włoska 600 g
koncentrat pomidorowy 64 g
smalec 44g
mąka 12 g
masło 40g
bułka tarta 32g
pieprz, liść laurowy , gałka muszkatołowa , imbir , majeranek , sól
Sposób wykonania
 Warzywa wcześniej obrane i oczyszczone należy pokroić w cienkie słupki. Następnie podsmażyć je na tłuszczu i dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Z tłuszczu,mąki należy zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać do duszących się warzyw i zagotować. Po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Najlepiej tak aby potrawa smakowała jak flaki.
Potrawę podawać polane masłem i posypane bułką tartą.

Przepisy dostarczyła Milena Marcinowska, klasa I d
Zmieniony ( 28.01.2014. )
 
Przedsiębiorczy i bogaty
Wpisał: Ewa Bielak   
20.01.2014.

mikoajW dniu 20 stycznia NA LEKCJI WIEDZY O KULTURZE  klasa III f w ramach akcji wspierania uczniów uzdolnionych uczestniczyła w warsztacie nowej przedsiębiorczości, który był prowadzony przez ich kolegę- Mikołaja Wieczorka. Po prezentacji ucznia nastąpiła dyskusja nad tematem, który był myślą przewodnią zajęć. Mikołaj dawał ciekawe wskazówki, jak zostać milionerem, a klasa pracowała metodami aktywizującymi nad stworzeniem recepty na sukces.W spotkaniu uczestniczyła pani pedagog Elżbieta Jankowska oraz wychowawczyni Lidia Górska. Opiekę merytoryczną nad projektem sprawowały pani Ewa Bielak i pani psycholog Dorota Olbryś.

Poniżej przedstawiamy efekty dyskusji , a prezentacja Mikołaja zostanie umieszczona wkrótce.

JAK ZOSTAĆ MILIONEREM?

  1. Patrz daleko na drogę przed sobą. Miej wizję. Planuj. 
  2. Umiejętnie gospodaruj czasem.
  3. Postaw sobie poprzeczkę wysoko i idź do celu małymi kroczkami, ale zdecydowanie i wytrwale.
  4. Rozwijaj się. Nie trać czasu. Czytaj książki i pisma, nowe media.
  5. Gdy czegoś nie wiesz - szukaj odpowiedzi. Wiedza to potęga. Czytaj i słuchaj-codziennie.
  6. Pasja się opłaca, rozwijaj swoje pasje i upodobania. Musisz kochać to, co robisz. Gdy jesteś entuzjastyczny w tym, co robisz, troszczysz się też o efekty pracy.
  7. Bądź śmiały! Do odważnych świat należy. Nie bój się ryzyka i uwierz w siebie.
  8. Ludzie sukcesu ponoszą najwięcej porażek, ale dbają o to, by móc próbować na nowo. Przeciętni ludzie nie próbują niczego nowego, ponieważ boją się porażki.
  9. Ludzi sukcesu nie interesuje „druga strona medalu" – ukierunkowani  są na pomyślność. Tak więc- bądź optymistą!
Zmieniony ( 21.01.2014. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 19 - 24 z 71
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.