Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
ZSG W TVP 1
Wpisał: Ewa Bielak   
28.09.2012.
Certyfikaty uzyskane przez SzkołęW dniu 26 września naszą Szkołę odwiedziła ekipa TVP 1- znanego programu  "Kawa czy herbata". Goście zwiedzili szkołę i zapoznali się z jej specyfiką oraz niecodzienną atmosferą kreatywności i twórczej energii. Przedstawicieli TVP oprowadzała po szkole pani wicedyrektor Marzena Cieślak, prezentując profil zawodowy ZSG oraz ofertę zajęć pozalekcyjnych, umożliwiających uczniom rozwijanie umiejętności , zainteresowań, pasji , co owocuje zdobywaniem licznych certyfikatów. OGLĄDAJ.
Zmieniony ( 10.10.2012. )
 
Spotkanie autorskie
Wpisał: Ewa Bielak   
28.09.2012.
  W dniu 27 września w naszej szkole odbył się wieczór autorski córki Patrona Szkoły -Teresy Urban -Pijanowskiej, która prezentowała swą nową książkę oraz snuła wspomnienia z jej licznych podróży, w tym odbytych z Ojcem. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele świata kultury i nauki, m.in. literaci i wydawcy, członkowie Towarzystwa Przyjaciół Warszawy i profesorowie SGGW- w tym bliscy współpracownicy Patrona- prof. Stanisław Berger i prof. Stanisław Zmarlicki. Opiekunami przedsięwzięcia byli: dyr. Marzena Cieślak, p.Elżbieta Wodzyńska, p. Dominik Orłowski oraz p. Ewa Bielak z Kołem Dziennikarskim "Młody Dziennikarz.Wydarzenie odbywało się we współpracy z wydawnictwem Warszawska Firma Wydawnicza.
 

 

Zmieniony ( 10.10.2012. )
Czytaj całość…
 
VII SPOTKANIE Z CYKLU "KREATYWNE BIESIADY U WARSA I SAWY "
Wpisał: Ewa Bielak   
29.03.2012.

  wizytwka_na_stron

Polak Sarmata zaprasza czyli kultura staropolska w oczach współczesnych -nauczanie interdyscyplinarne w szkole zawodowej

W dniu 28 marca w naszej szkole odbyło się VII SPOTKANIE Z CYKLU KREATYWNE BIESIADY U WARSA I SAWY dla nauczycieli i uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych w ramach warszawskiego Programu Wspierania Uzdolnionych.

  Staropolskim obyczajem, gdy ku temu czas nastaje, zapraszamy na naradę, na dyskusję, na biesiadę.
A gdy przebrzmią głosy wielu, to oddajmy się weselu... szlacheckiego podniebienia  , co jedzenie w sztukę zmienia...
Biesiadę kreatywną czas zacząć!

Fotoreportaż z wydarzenia

Artykuł na stronie Śródmiejskiej Edukacji

Napisali o nas sąsiedzi  z  Komorskiej

 „Kreatywne biesiady u WARSA I SAWY” to cykliczne spotkania poświęcone wymianie doświadczeń między szkołami wyróżnionymi Certyfikatem Prezydenta m. st. Warszawy WARS I SAWA, szkół tworzących optymalne warunki do rozwijania talentów, uzdolnień i zainteresowań uczniów.Gościliśmy przedstawicieli Biura Edukacji- panią Krystynę Kozak, doradców metodycznych WCIES- p. Joannę Wojtulewicz i p. Izabelę Witczak, przedstawicieli Towarzystwa Przyjaciół Warszawy- wiceprezes p. Marzenę Grochowską, p. Beatę Tomecką, prezes oddziału Białołęka- Mariolę Rabczon, przedstawiciela Agencji Rynku Rolnego p.Andrzeja Różyckiego oraz dyrektorów, nauczycieli  i uczniów szkół warszawskich, którzy uczestniczyli w happeningu kulturowym przeprowadzonym symultanicznie w salach szkoły i przygotowanym przez Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych- nauczycieli :języka polskiego, wiedzy o kulturze, historii, fizyki, chemii, przysposobienia obronnego, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta i warsztatów szkolnych.Nad całością pomysłowej lekcji czuwała dyrektor naczelna Jolanta Litniewska , opiekunem projektu była wicedyrektor Marzena Cieślak, pomysłodawcą przedsięwzięcia lider SZWU- Ewa Bielak. Całość programu, składającego się z trzech modułów  przygotowali i poprowadzili kolejno następujący nauczyciele:

1.Moduł kulturowy  "Odkrywamy zapomniane dziedzictwo Polaków": (język polski, wiedza o kulturze, historia, fizyka z chemią , przysposobienie obronne]:Ewa Skrońc- Bielak, Anna Kowalówka, Paweł Stadnicki, Marek Juchnowicz- Bierbasz, Emilia Prucia, Grzegorz Talach z klasą I d (wych. Anna Kazimierska) i klasa I f ( wych. Lidia Górska).

2. Moduł zawodowy "Takiej kapusty i kawy jak w Polszcze - nie masz w żadnym kraju": ( technologia gastronomiczna i obsługa konsumenta z pokazem kulinarnym i degustacją) : Marzena Cieślak, Lidia Górska, Eugenia Kościk, Maria Kurzyna,  Ilona Leszczyńska,  Krystyna Radziwon, Dominik Orłowski i Elżbieta Zakrzewska z klasami III a, IV j, III g.


3. Moduł językowy "Gotuj i mów" ( język angielski i język niemiecki)- pani Bogusława Godlewska z I f  i pani Agnieszka Kopij z II g.

W projekcie uczestniczyło  około 130 osób- nauczycieli, uczniów i studentów Szkoły Wyższej im. Bogdana Jańskiego wydz. Pedagogiki. Odbył się również konkurs historyczno- zawodowy dla uczniów gimnazjum, a pani dyrektor Litniewska wręczyła nagrodzonym atrakcyjne nagrody.
Na ręce Dyrekcji złożono liczne podziękowania i pochwały za tak inspirujący metodycznie i artystycznie pokaz umiejętności uczniów i nauczycieli ZSG "Poznańska".

Zmieniony ( 05.04.2012. )
Czytaj całość…
 
Włoskie klimaty w IV j
Wpisał: Ewa Bielak   
20.03.2012.

W dniu 20 marca, pod wpływem WIOSNY i lazurowego nieba nad Warszawą- klasa IV j , pod opieką pani profesor Marii Kurzyny prezentowała swoje artystyczne umiejętności w dziedzinie kulinarnej. Dziennikarze tam byli i potrawy bez miary (dla ich smaku i gustu)  sławili, o czym przekonuje nas poniższa relacja oraz tajemne receptury uzdolnionych adeptów tajemniczej sztuki , przeniesione z Italii i po polsku- udoskonalone.Grazie! 

francesco

madelena

diablos

 

Zmieniony ( 20.03.2012. )
Czytaj całość…
 
Lekcja marketingu z Majką Kurowską
Wpisał: Ewa Bielak   
19.03.2012.

lekcja_hania

13 marca uczniowie klas 4a i 3b spotkali się podczas lekcji marketingu z p. Majką Kurowską – specjalistą ds. sprzedaży jednej z najlepszych polskich restauracji – Belvedere. Uczniowie – przyszli menedżerowie, organizatorzy usług gastronomicznych - zapoznali się z organizacją imprezy cateringowej dla klientów korporacyjnych, począwszy od pierwszego kontaktu z klientem, negocjacje dotyczące organizacji i przebiegu imprezy aż po jej ostateczną realizację i rozliczenie. Belvedere Catering by Design dysponuje największą w Polsce kuchnią cateringową, która może organizować skomplikowane logistycznie imprezy nawet na kilka tysięcy osób w najbardziej oryginalnych lokalizacjach. Uczniowie mieli rzadką okazje poznać sekrety organizacji tak wielkich przedsięwzięć i lepiej przygotować się do przyszłego zawodu.

Organizatorem spotkania była p. Hanna Bernabiuk


Zmieniony ( 19.03.2012. )
 
Szkolenie kulinarne dla szkół AEHT
Wpisał: Ewa Bielak   
10.01.2012.

9. stycznia w naszej szkole odbyło się szkolenie gastronomiczne w ramach kampanii informacyjnej na temat zdrowej żywności "Quality Standard". Uczniowie mogli zapoznać się z nowoczesnymi technologiami przetwórstwa w sektorze gastronomicznym i standardami jakości żywności na rynku europejskim. Nad całością projektu czuwały: pani dyrektor Marzena Cieślak i pani Krystyna Radziwon. Delegowani uczniowie wzbogacili swoja wiedzę i umiejętności zawodowe.

quality final

W ramach kampanii informacyjnej na temat mięsa wieprzowego produkowanego zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System (PQS) szkolenie dla uczniów klas II  i III oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych naszej  szkoły było wyjątkowym przedsięwzięciem. Kampania finansowana jest przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej, Agencję Rynku Rolnego, Związek Polskie Mięso, Polski Związek Hodowców i producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz współfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Do szkoleń wybrane zostały szkoły, które należą do Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarskich AEHT, gdyż poziom tych szkół - wyposażenie, zdawalność matury i egzaminu kwalifikacji zawodowych wynosi ok. 64%, podczas gdy krajowa średnia wynosi 45%, a absolwenci tych właśnie szkół są poszukiwani przez renomowane hotele i restauracje w Polsce.
 
Galeria zdjęć na FB.

 

Zmieniony ( 10.01.2012. )
Czytaj całość…
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 49 - 54 z 71
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.