Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
Szkolenie kulinarne dla szkół AEHT
Wpisał: Ewa Bielak   
10.01.2012.

9. stycznia w naszej szkole odbyło się szkolenie gastronomiczne w ramach kampanii informacyjnej na temat zdrowej żywności "Quality Standard". Uczniowie mogli zapoznać się z nowoczesnymi technologiami przetwórstwa w sektorze gastronomicznym i standardami jakości żywności na rynku europejskim. Nad całością projektu czuwały: pani dyrektor Marzena Cieślak i pani Krystyna Radziwon. Delegowani uczniowie wzbogacili swoja wiedzę i umiejętności zawodowe.

quality final

W ramach kampanii informacyjnej na temat mięsa wieprzowego produkowanego zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System (PQS) szkolenie dla uczniów klas II  i III oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych naszej  szkoły było wyjątkowym przedsięwzięciem. Kampania finansowana jest przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej, Agencję Rynku Rolnego, Związek Polskie Mięso, Polski Związek Hodowców i producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz współfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Do szkoleń wybrane zostały szkoły, które należą do Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarskich AEHT, gdyż poziom tych szkół - wyposażenie, zdawalność matury i egzaminu kwalifikacji zawodowych wynosi ok. 64%, podczas gdy krajowa średnia wynosi 45%, a absolwenci tych właśnie szkół są poszukiwani przez renomowane hotele i restauracje w Polsce.
 
Galeria zdjęć na FB.

 

Zmieniony ( 10.01.2012. )
Czytaj całość…
 
Dzień dobrego Jedzenia
Wpisał: Ewa Bielak   
16.12.2011.

Wybrany obraz W dniu 25.11.11 Pani Anna Pelc-nauczyciel praktycznej nauki zawodu wraz z uczniami z kl II h TGH Emilką Strupiechowską, Tomkiem Płatkiem, Marcinem Moszpańskim oraz kl II g TGH Mateuszem Gruz po raz kolejny zostali zaproszeni do Szkoły Podstawowej nr 1 im. Gustawa Morcinka w Warszawie, by przeprowadzić pokaz oraz poprowadzić wykład z zakresu prawidłowego żywienia w ramach akcji ,,Dnia Dobrego Jedzenia''.Wybrany obraz

  Uczniowie ZSG zaprezentowali młodszym kolegom jak można w sposób smaczny, zdrowy i kolorowy przygotować przeróżne przekąski, bawiąc i ucząc się przy tym. Dzieci uważnie i z zainteresowaniem słuchały wykładu ucznia Mateusza Gruz, a z ogromnym smakiem i apetytem zjadały przekąski przygotowane przez Emilkę, Tomka i Marcina.

 

 

Zmieniony ( 16.12.2011. )
Czytaj całość…
 
Kuchnia Polska na Poznańskiej
26.09.2011.
W dniu 20 września w naszej szkole gościliśmy przedstawicieli szkolnictwa zawodowego i pracodawców krajów Unii Europejskiej i krajów stowarzyszonych. Zaproszeni goście wizytowali lekcję technologii gastronomicznej w sali 317. W lekcji uczestniczyli uczniowie klasy IV H TG. Tematem lekcji były "Potrawy Kuchni Polskiej". Uczniowie prezentowali swoje potrawy przedstawiając receptury w języku angielskim.
Goście degustowali przygotowane przez uczniów potrawy.bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się chleb staropolski wypieczony z mąki żytniej razowej oraz naturalnego zakwasu. Chleb przygotowała Eugenia Kościk.
Goście otrzymali receptury na przygotowane przez uczniów potrawy w języku polskim i języku angielskim.
Czytaj całość…
 
VIII edycja projektu kulturowego (FILM)
Wpisał: Ewa Bielak   
12.06.2011.

Wybrany obrazZapraszamy na relacje filmowe z projektu. Poniżej zarejestrowane filmy.

 

Zmieniony ( 16.06.2011. )
Czytaj całość…
 
VIII edycja projektu kulturowego
Wpisał: Ewa Bielak   
02.06.2011.

salon1

  W dniu 31 maja miał miejsce finał VIII edycji projektu, na który tradycyjnie zostali zaproszeni goście, uczniowie i nauczyciele oraz rodzice ZSG. 

Występ był przedostatnim etapem realizacji rocznego projektu "Kultura w słowie i smaku zaklęta", tym razem związanego z pozytywistyczną Warszawą.

 

Zmieniony ( 07.07.2011. )
Czytaj całość…
 
Warsztaty edukacyjne dla maturzystów
Wpisał: Ewa Bielak   
19.04.2011.

 

W dniu 13  kwietnia 50. maturzystów z naszej szkoły uczestniczyło w warsztatach edukacyjno- specjalnościowych  z zakresu poprawności i kultury języka oraz komunikacji interpersonalnej. Warsztaty zostały zorganizowane przez Szkołę Wyższą im. B. Jańskiego w porozumieniu z ZSG w ramach projektu edukacyjnego "Kultura w słowie i smaku zaklęta".

Zajęcia były prowadzone przez studentki wydziału Pedagogiki i dotyczyły czterech paneli tematycznych:  

Zmieniony ( 27.06.2011. )
Czytaj całość…
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 55 - 60 z 72
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.