Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Odkrywamy talenty
Innowacyjne lekcje chemii
Wpisał: Ewa Bielak   
17.02.2016.

  Czy wiecie, na czym polega mechanizm reakcji addycji węglowodorów nienasyconych?
Wiedza, jakiej dostarcza nam chemia- jest nieoceniona. Chemia to życie i nauka. W naszej szkole ten przedmiot jest pojmowany jako ciekawa podróż w stronę praźródeł wiedzy o świecie i człowieku, a dzięki innowacyjnym metodom przekazu uczniowie zaczynają z niecierpliwością czekać na lekcje, które w gimnazjum budziły lekki niepokój...Na początek zapraszamy do obejrzenia mini-reportażu z lekcji pani Aleksandry Wojciechowskiej z klasą III c! To dowód , że chemia jest ciekawa , inspirująca i przystępna dla każdego...Wystarczy chcieć.To przecież doświadczanie życia...

Wkrótce przedstawimy sprawozdanie z lekcji otwartych u pani Aleksandry Wojciechowskiej.Per aspera ad astra!

Zapraszamy na naszą stronę na FB

 

Zmieniony ( 17.02.2016. )
 
Lekcja zdrowia i smaku w "Szkole ze smakiem"
Wpisał: Ewa Bielak   
28.02.2016.

 

 

W naszej szkole Marta Dymek przeprowadziła lekcję na temat urody, zdrowia i smaku, której tematem było holistyczne i funkcjonalne żywienie, a głównym bohaterem stał się...Burak z Burgundii...

Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali od Marty Dymek jej kultową JADŁONOMIĘ!

  • Czas przygotowania: powyżej godziny- 2 godziny lekcyjne!

 Składniki na 6 - 8 porcji:

6 szalotek
500 g małych pieczarek
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 szklanka zielonej soczewicy
4 małe buraczki
100 g orzechów laskowych
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 1/2 litra bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa

Przygotowanie:
  1. Sza­lot­ki obrać, ale nie kroić. Po kolei na­dzie­wać każdą z nich na wi­de­lec i opa­lać nad pal­ni­kiem ga­zo­wym przez kilka minut, do­pó­ki nie bę­dzie mocno przy­pa­lo­na. Opa­lo­ne sza­lot­ki odło­żyć na bok.
  2. Pie­czar­ki po­kro­ić na ćwiart­ki, te naj­mniej­sze wy­star­czy prze­kro­ić na pół. Na dnie du­że­go garn­ka z bar­dzo gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oliwy i dodać po­kro­jo­ne pie­czar­ki, pod­du­sić przez chwi­lę i dodać opa­lo­ne sza­lot­ki po­kro­jo­ne w bar­dzo grube pla­stry.
  3. Dodać po­kro­jo­ne w pół-ta­lar­ki mar­chew­ki, po­kro­jo­ną w drob­ną kost­kę pie­trusz­kę, bu­racz­ki, po­kro­jo­ne w grube paski, orze­chy la­sko­we i drob­no po­sie­ka­ny czo­snek. Wa­rzy­wa kilka razy de­li­kat­nie wy­mie­szać, na­stęp­nie dodać so­cze­wi­cę, bu­lion, wino, prze­cier po­mi­do­ro­wy i zioła. Wsy­pać sporą szczyp­tę soli i go­to­wać na mi­ni­mal­nym ogniu przez prz­yn­ajmniej go­dzi­nę.
  4. Po upły­wie go­dzi­ny spró­bo­wać i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie po­trze­by dodać jesz­cze pół szklan­ki bu­lio­nu i go­to­wać ko­lej­ne pół go­dzi­ny.
  5. Go­to­wy gu­lasz jeść z ba­giet­ką lub chle­bem, ko­niecz­nie wy­cie­ra­jąc spód ta­le­rza ka­wał­kiem pie­czy­wa. Gu­lasz jest lep­szy z każ­dym ko­lej­nym dniem, szcze­gól­nie warto po­cze­kać do trze­cie­go dnia.
Zmieniony ( 05.03.2016. )
 
Słodkie smaki Warszawy- EXPO SWEET
Wpisał: Ewa Bielak   
25.02.2016.

 W dniach 21-25.02.2016 wybrani uczniowie ZSG uczestniczyli jako obserwatorzy w wielkiej warszawskiej imprezie kulturowo-kulturalnej, jaką były Największe Targi Cukiernicze i Lodziarskie. Plan całej uroczystości wyglądał następująco: 

21.02.2016 r.- Międzynarodowy konkurs tortów okolicznościowych, w trakcie którego można było podziwiać prace wielu uzdolnionych cukierników- artystów,

22.02.2016 r. Puchar Polski w Carvingu,

23.02.2016 r. Mistrzostwa Polski w przygotowaniu deserów,

24.02.2016 r. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych,


21-24.02.2016 r. Wystawa tortów okolicznościowych.


Podczas całej wystawy można było wziąć czynny udział w degustacji  różnorodnych wyrobów cukierniczych i poznać przeróżne smaki lodów, ciast czy ciasteczek. Wiele firm promowało swoje wyposażenia cukierni czy zakładów gastronomicznych.Uczniowie ZSG Poznańska( klasa I c, wych. E Bielak) dyskutowali na temat tajemnic i ciekawostek związanych ze słodkim smakiem Warszawy, poznając jej wcześniejsze tradycje cukierniczo- ciastkarskie oraz historię warszawskich cukierni.

Zapraszamy do mini-fotogalerii.

Zmieniony ( 10.03.2016. )
Czytaj całość…
 
Warsztaty w Akademii Kurta Schellera
Wpisał: Ewa Bielak   
17.12.2015.

Dnia 08.12.2015 r. odbyły się warsztaty w Akademii Kurta Schellera. Warsztaty były podzielone na dwie części- część teoretyczną i część praktyczną. W pierwszej części zapoznaliśmy się z najważniejszymi informacjami na temat ryb. Dowiedzieliśmy się, że ryby należy kupować tylko takie, które posiadają „ niebieski certyfikat MSC" lub/oraz Certyfikate Friends of the Sea. Warto również wiedzieć, jakie ryby możemy, a jakich ryb nie możemy kupić w celu ich przetworzenia do spożycia. Niektóre są po prostu…niejadalne ze względu na skażenie środowiska. Poznaliśmy również dane, uświadamiające, dlaczego warto jeść ryby. W części praktycznej zostaliśmy podzieleni na grupy. Każda z grup miała za zadanie wykonać według przepisu daną potrawę pod czujnym okiem pana Sebastiana Gołębiewskiego. Po przygotowaniu dań mieliśmy możliwość spróbowania naszych potraw. To było wspaniałe szkolenie teoretyczno-praktyczne pod czujnym okiem mistrzów. (Bartek Sobolewski, I c)

Zmieniony ( 17.12.2015. )
 
Zespół Wspierania Uzdolnionych
Wpisał: Ewa Bielak   
14.07.2015.

 

W Zespole Szkół Gastronomicznych uczniowie maja możliwość holistycznego rozwoju uzdolnień, zainteresowań i pasji. SZWU odkrywa "talenty", identyfikuje i pomaga uczniom w efektywnym, zrównoważonym rozwoju.

CEL DZIAŁAŃ

WSPIERANIE UZDOLNIEŃ I ROZWIJANIE ZAINTERESOWAŃ MŁODZIEŻY NA RZECZ WŁASNEGO ROZWOJU ZA POMOCĄ INNOWACYJNEGO KSZTAŁCENIA  UMIEJĘTNOŚCI ORAZ WYRÓWNYWANIA SZANS W CELU ZAPOBIEGANIA ZJAWISKU WYKLUCZENIA SPOŁECZNEGO

 

Dzięki współpracy z ORE ( Ośrodek Rozwoju Edukacji) oraz CEO (Centrum Edukacji Obywatelskiej) w szkole istnieje możliwość zdiagnozowania ucznia w celu skierowania go na zajęcia dodatkowe pod opieką doświadczonych nauczycieli- tutorów.

Test Uzdolnień Wielorakich − Diagnoza i wspomaganie w rozwoju dzieci uzdolnionych


Diagnoza ucznia zdolnego stanowi jedno z ważnych zagadnień w edukacji. Podstawowym zadaniem procesu diagnostycznego w środowisku dzieci zdolnych jest:

  • wczesne zidentyfikowanie potencjału dziecka,
  • szerokie ujęcie diagnozowanych zdolności,
  • wystandaryzowany sposób pomiaru,
  • wielowymiarowy pomiar.

Diagnoza i wspomaganie w rozwoju dzieci uzdolnionych. Test Uzdolnień Wielorakich i materiały dydaktyczne

Model pracy z uczniem zdolnym w szkole ponadgimnazjalnej

 Wybrane metody i formy pracy z uczniem zdolnym

 Wybrane definicje zdolności, uzdolnień, talentów

 

Kim jest uczeń zdolny i jak z nim pracować?

 

Zmieniony ( 14.07.2015. )
 
Warsztaty kulinarne
Wpisał: Ewa Bielak   
10.06.2015.
Laureat  Konkursu  "Kuchnia, zapach ,smak, przyprawy -gotuj z Lidlem dla zabawy!" Krzysztof Wyganowski, wziął udział w warsztatach kulinarnych  z opiekunem - nauczycielem przedmiotów zawodowych z  Panią Beatą Kłos. Zapraszamy do przeczytania artykułu opiekunki. .Laureat konkursu.
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 7 - 12 z 72
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.