• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Kącik kulinarny arrow Młodzi adepci proponują
Owoce przyjazne naturze
Wpisał: Ewa Bielak   
11.02.2014.

Klasa I b jako szkolny KLUB EKOLOGA na stałe realizuje projekt związany z ekologią i zdrowym sposobem życia. Tym razem, w ramach "Jedzenia przyjaznego naturze" uczniowie zapraszają na fantastyczne owoce w finezyjnych dekoracjach natury .... Najważniejsze, że to owocowe szaleństwo rozkoszy podniebienia jest przyjazne naturze, zdrowe, nietuczące i odpowiednie na każdą porę roku dla każdego- od wielkiego do małego!

Zapraszamy!

Zupa wiśniowa

Normatyw surowcowy na  5 porcji :

Woda                                      1000cm³

Wiśnie                                          600gzupa_winiowa

Mąka ziemniaczana                     20g

Śmietana                                     100g

Cukier                                          150g

Sposób wykonania :

Ugotować owoce, przetrzeć.

Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody (można też użyć trochę wody, w której gotowały się owoce).

Połączyć zawiesinę z zupą, zagotować.

Rozprowadzić śmietanę z niewielką ilością zupy, następnie połączyć z pozostałą zupą.

Podawać zimną lub ciepłą z wybranym dodatkiem (np. z makaronem, z ryżem na sypko)

Porcja wynosi 350cm³

kisiel2Kisiel wiśniowy

Normatyw surowcowy na  5 porcji :

Wiśnie (świeże lub mrożone)           200g

Woda                                                    600cm³

Mąka ziemniaczana                            40g

Cukier                                                    130g

Sposób wykonania :

Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców.

Włożyć  owoce do wrzącej wody, gotować 5 minut.

Przetrzeć owoce przez sito, połączyć z płynem, dodać cukier.

Wymieszać mąkę ziemniaczaną z przecierem, zagotować.

Ostudzić, wyporcjować.

Do kisielu podaję się bitą śmietankę, sos waniliowy.                                                                                                             

Porcja powinna ważyć 150g

Sos waniliowy

Normatyw surowcowy na 5 porcji :

Mleko                        250cm³

Cukier                     20g

Laska wanilii            ¼

Żółtko

Mąka ziemniaczana 20g

Sposób wykonania :

Rozmieszać na jednolita masę ½ filiżanki mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkiem

Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i miąższem z wanilii

Wymieszać z zawiesiną, krótko zagotować, podawać na gorąco z kisielem .

 

Zmieniony ( 11.02.2014. )
 
Baśniowe bliny I B
Wpisał: Ewa Bielak   
20.01.2014.

 bliny2

W ramach KLUBU EKOLOGA klasa I B odkrywa wirtuozerię wszystkich smaków świata  na zajęciach związanych z profilem zawodowym oraz na wiedzy o kulturze, tropiąc w ten sposób przepisy na smaczne i zdrowe dania, które gwarantują radość biesiady.  W dniu 20 stycznia klasa pod opieką pani Aleksandry Krawczyk wybrała się w wirtualno-praktyczną podróż kulturową do naszych sąsiadów na wschodzie. Pod czujnym okiem pani profesor uczniowie przygotowali baśniowe bliny, zainspirowani renesansowymi gustami szlachty polsko-litewskiej.

bliny1

  Przepis na baśniowe bliny I B przekazał Wiktor Bonder:

Bliny ziemniaczane

Składniki (na 4 porcje)

Ziemniaki: 300 g
Mąka pszenna: 150 g

Mleko: 125 cm 3
Margaryna lub masło: 50 g Drożdże: 20 g Kwaśna śmietana: 150 g Sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób wykonania: 1.Zetrzeć na drobnej tarce umyte, obrane ziemniaki.
2.Rozrobić drożdże z mlekiem i dodać do ziemniaków
3.Dodać mąkę, margarynę, sól
4. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia
5.Smażyć na rozgrzanym oleju

6.Podawać polane śmietaną.

Bliny stanowią bowiem popularny typ naleśników spotykanych w Rosji, na Ukrainie, Litwie oraz Białorusi.  „Kucharka szlachecka” czyli Maria K. Marciszewska, przedstawiająca siebie jako „Litwinka zamieszkała na Ukrainie”, podaje kilka na nie przepisów. Jej książka, składająca się z dwóch części – kuchennej i spiżarnianej, pochodzi z połowy wieku XIX. Są u niej „bliny russkie” – pszenno-gryczane (hreczane), „bliny prawdziwie rossyjskie”, tylko z mąki „hreczanej”, zaparzonej wrzątkiem, „bliny inne”, „bliny jeszcze inne”, po prostu „bliny” tylko z mąki pszennej, „bliny hreczane” i „bliny hreczane postne” – tylko na wodzie, bez jajek i tłuszczu, smażone na oliwie; są także u niej dwa przepisy na bliny bez drożdży (jedne na piwie, drugie tylko na śmietanie). Pojawiały się i na polskich Kresach, wszędzie tam, gdzie docierały wpływy kuchni ruskiej. Bliny symbolizowały pożegnanie zimy i początek wiosny. Podobno dlatego mają kształt słońca. Albo na odwrót. Są małe, pulchne, okrągłe. W klasie I B baśniowe bliny były skąpane w maśle i otulone nutą maślanej śmietanki... Palce lizać!

Mają stary rodowód. Ich nazwa wywodzi się od czasownika „mleć”; początkowo nazywały się mliny. Były to po prostu placki wypiekane z ziarna zmielonego na mąkę. Podawano je od wieków podczas prawosławnych ostatków, tuż przed Wielkim Postem, nazywanych Maslenica

Bliny pierwotnie stanowiły pożywienie biedaków, gdyż pozwalały użyć niewielkiej ilości mąki przy dużej ilości płynu (wody lub mleka). Z czasem, dzięki dodatkom, danie stało się wyrafinowane. Samo ciasto było coraz lżejsze, za sprawą dodatku drożdży.

Tradycyjne bliny smaży się z bardzo w Rosji lubianej mąki gryczanej. Znane są też delikatne wypieki z samej mąki pszennej. Ale wielu smakoszy najbardziej poważa bliny, które powstają z połączenia obu rodzajów mąki. Z nich sporządza się rozczyn z dodatkiem drożdży, a następnie z dodatkiem mleka i jajek. Rosnące ciasto nabiera się łyżką i smaży na wysmarowanej tłuszczem patelence. Najlepiej, gdy się je ma dwie, wtedy smażenie idzie szybko.

Dawniej bliny pieczono w staroruskich piecach o budowie sprzyjającej rośnięciu ciasta. Dzisiaj takich nie ma. Dawniej do blinów dołączano proste dodatki. Z czasem podawano je z coraz bardziej wyrafinowanym dopełnieniem. W restauracjach należą obecnie do potraw najdroższych. W domu zazwyczaj tak wykwintnie się ich nie je.

Dawniej w kulturze słowiańskiej ze względu na swój okrągły kształt symbolizowały słońce. Później zaczęto podawać je z okazji Maslenicy – początkowo pogańskiego święta, obecnie włączonego w kalendarz obrzędowy kościoła prawosławnego. Maslenica to odpowiednik naszych ostatków, współcześnie przypada na 7 tygodni przed Wielkanocą. To czas zabawy, przyjęć no i oczywiście objadania się blinami.

A co na to literatura?

Zmieniony ( 20.01.2014. )
Czytaj całość…
 
Blog kulinarny uczniów z Poznańskiej
Wpisał: Ewa Bielak   
09.01.2014.

blog_newSerdecznie zapraszamy do współtworzenia naszego szkolnego bloga kulinarnego, który jest realizowany w ramach projektu kulturowego pod opieką pani Ewy Bielak. Redaktorami Naczelnymi blogu uczniowskiego są Kacper Styczeń z I b i Matylda Wichowska z I f.

Zapraszamy i polecamy! Zaletą bloga jest jego translacyjność- automatyczny tłumacz umożliwia rozpowszechnianie  naszych pomysłów na cały świat!

MŁODZI ADEPCI SZTUKI KULINARNEJ ZSG PROPONUJĄ - BLOG "GASTRO NA POZNAŃSKIEJ"

http://gastro-na-poznanskiej.blogspot.com/

 

 

Zmieniony ( 09.01.2014. )
 
Ewelina proponuje smakołyki
Wpisał: Ewa Bielak   
02.04.2013.

DzienOtwartyWZSG13.JPGPrzedstawiamy Ewelinę Kowalską z klasy II d hotelarz. Należy do Koła Teatralnego "Wóz Tespisa", Koła Dziennikarskiego, a teraz- została mianowana redaktor naczelną Kącika Kulinarnego uczniów ZSG. Pasuje do niej hasło: Z HOTELARZA NA KUCHARZA- TO DWA RAZY SIĘ NIE ZDARZA!

Lubi lektury, dobrą kuchnię , ma mnóstwo twórczych pomysłów i z reguły- dobry humor!

Zobaczcie, jak działała w czasie dnia otwartego w naszej szkole:  Dzień otwarty w ZSG

Prowadzi własnego bloga kulinarnego:

Przedstawiamy Smakołyki z Kuchni Eweliny Kowalskiej


Zmieniony ( 02.04.2013. )
 
Kulinaria z Poznańskiej
Wpisał: Ewa Bielak   
18.03.2012.

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego polecają dobre,  sprawdzone przepisy kulinarne. Smacznego!!

Kliknij, aby obejrzeć prezentację

Zmieniony ( 09.01.2014. )
 
Rogaliki krucho-drożdżowe
Wpisał: Łukasz Lewandowski   
03.03.2011.
Oto dokładny przepis, wraz ze zdjęciami, wypieku rogalików. Rogaliki . Smacznego.
 
Faworek z Lina z Chłodnikiem ziołowym i Roladą z sera pleśniowego
Wpisał: Łukasz Kalinowski   
30.01.2011.
Wybrany obrazSkładniki
1 kg filetu z lina.
100g sałaty karbowanej.
100g sałaty strzępiastej.
10 truskawek.
300g sera Lazur Turkusowy.
300 g twarogu półtłustego.
150g cebuli.
10 g otartego majeranku.
15g świeżego szczypiorku.
15g świeżego koperku.
20g świeżego czosnku.
50g majonezu.
15g szalotek.
0,5l jogurtu naturalnego.
150ml śmietany 36%.
20 ml soku z cytryny.
30g musztardy sarepskiej.
40g oliwy.
Kilka kropel białego octu winnego.
20g masła do smażenia.
200g mąki ziemniaczanej.
4 jajka,
0,5l oleju do smażenia.
20g cukru.
Sól, pieprz, biały pieprz do smaku.

Czytaj całość…
 
Czerwony łosoś z jajkiem na sosie gorgonzolowym-pesto
Wpisał: Łukasz Kalinowski   
30.01.2011.
Wybrany obrazMarynata: Pół szklanki soku cytrynowego
Pół łyżki tandorii
Łyżeczka pieprzu cayen
Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
Składniki:
100g wędzonego łososia
1 jajko
10g natki z pietruszki
30g bazylii 
Łyżka oliwy
Łyżka mielonych orzechów włoskich i piniowych
25g gorgonzoli
10g parmezanu
50 ml śmietany
Dekoracja:
Rudola
Pomidorki koktajlowe
Majonez paprykowy
Szczypiorek
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki marynaty i moczymy w niej łososia. Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy, wrzucamy gorgonzolę, rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji i dodajemy parmezan. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Pietruszkę i bazylię miksujemy z orzechami i oliwą. Łączymy z sosem z gorgonzoli. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w cienkie plastry. Talerz dekorujemy, porcję łososia układamy  na plastrach jajka, sos wylewamy na talerz.

 
Chrupiące Krewetki z sosem z pomarańczy i cytrynowego pieprzu
Wpisał: Łukasz Kalinowski   
30.01.2011.

Wybrany obraz Krewetki tygrysie 16/20 5szt.
Liście bazylii 150g
Karambola 20g
Fenkuł 30g
Sok z pomarańczy 100ml
Pieprz cytrynowy do smaku
Truskawki 3 duże szt.

Sok cytrynowy do smaku
Masło do smażenia
Cukier trzcinowy do smaku
Miód 50ml
Mąka ziemniaczana 10g

Krewetki smażymy na bardzo rozgrzanym oleju, aż będą chrupkie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Oczyszczone i umyte fenkuła i bazylię wrzucamy na rozgrzane masło, chwile smażymy dodajemy plastry karamboli i cukier trzcinowy, mieszamy. Sok pomarańczowy wysadzamy, dodajemy trochę pieprzu cytrynowego i miodu, lekko redukujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z ciepłą wodą. Przed wydaniem dodajemy truskawki pokrojone w kostkę.

Zmieniony ( 30.01.2011. )
 
Rissotto z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Wpisał: Łukasz Kalinowski   
30.01.2011.

Wybrany obrazRissotto z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
250g ryżu arborrio
3 plastry szynki parmeńskiej
70g suszonych pomidorów w oleju
15g szczypiorku
0,7l bulionu
0,3l białego wytrawnego wina
10g czuszki + cała papryczka do dekoracji
10g czosnku
Kiełki lucerny do dekoracji
50 g Świerzych ziół (wedle uznania: rozmaryn, bazylia, majeranek, oregano)
Pieprz, czerwona papryka do smaku


Sposób wykonania
Szynkę, pomidory, czuszkę i czosnek rozdrabniamy i przesmażamy na oliwie, wsypujemy ryż, mieszamy przez chwilę i zalewamy winem. Chwilę odparowujemy i zalewamy częścią bulionu, gotujemy do miękkości czyli ok. 25 min podlewając co jakiś czas bulionem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy świeże zioła i posiekany szczypiorek oraz doprawiamy do smaku, dekorujemy kiełkami i przepołowioną czuszką.

 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 10 z 19
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.