Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Publikacje uczniów
Publikacje uczniów


75 ROCZNICA POWSTANIA POLSKIEGO PAŃSTWA PODZIEMNEGO
Wpisał: Ewa Bielak   
25.09.2014.

 Obejrzyj rocznicową prezentację wykonaną przez ucznia II j- Pawła Olczaka:75- Rocznica powstania państwa podziemnego

Zmieniony ( 01.10.2014. )
 
Pomoce uczniowskie
Wpisał: Ewa Bielak   
01.10.2013.
Język polski 
 
 

PRACE UCZNIÓW- BANK JĘZYKA POLSKIEGO:

Prezentacje


Zmieniony ( 01.10.2014. )
Czytaj całość…
 
Trucizny piękności
Wpisał: Adelina Okoń   
14.06.2012.
Wybrany obrazDermatolodzy oceniają, że 10 - 20 proc. kobiet cierpi na alergie i inne schorzenia z powodu używania kosmetyków. Większość reakcji alergicznych bywa związana ze środkami do pielęgnacji skóry: są to kremy, mleczka, toniki, lotiony. Stanowią 60 proc. reakcji niepożądanych. Na drugim miejscu pod tym względem znajdują się środki do pielęgnacji paznokci i włosów, perfumy, dezodoranty. Najczęściej przyczyną alergii są konserwanty i substancje zapachowe.

• Wypadanie rzęs i problemy ze wzrokiem powodują często zawarte w tuszach do rzęs polietylen, chrom, bizmut, tytan, azotan srebra oraz mangan.
Wybrany obraz
• Antyperspiranty naszpikowane są aluminium - zatruwają gruczoły limfatyczne i podejrzane są o powodowanie nowotworu piersi ,np.: talk - składnik pudru - może powodować rozedmę płuc oraz podejrzany jest o indukowanie raka.
• Bardzo szkodliwy dla skóry jest Bronopol (stosowany jako konserwant środków kosmetycznych np. szampony, kremy oraz preparaty toaletowe np. płyny do mycia naczyń) ze względu na obecność bromu. Jest odpowiedzialny za 3 proc. wszystkich reakcji ubocznych spowodowanych przez kosmetyki
•   W mydłach i płynach kąpielowych są także olejki aromatyczne - są one najczęstszym powodem wielu alergii. Podobnie jak substancje aromatyczne: izoeugenol i eugenol.


Czytaj całość…
 
Dlaczego czekolada się nie psuje?
Wpisał: Adelina Okoń   
14.06.2012.
Wybrany obrazCzekolada jest uważana za produkt posiadający wiele właściwości leczniczych. Już w starożytności była stosowana przy osłabieniu organizmu, anemii czy problemach żołądkowych. Pierwszymi, którzy zajmowali się uprawą kakaowca byli Olmekowie. Dzięki rozwojowi szlaków komunikacyjnych i handlowych w ostatnich latach produkcja czekolady znacznie wzrosła.

Jak powstaje czekolada? Z owoców kakaowca wydobywa się nasiona, które następnie przechowuje się przez kilka dni w celu fermentacji miąższu pokrywającego ziarna. W procesie tym cukry z udziałem enzymów rozpadają się do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Część alkoholu utlenia się do kwasu octowego.
Następnie ziarna suszy się w suszarniach lub w słońcu. Po określonym czasie ziarna są oczyszczane, prażone w celu uzyskania czekoladowego smaku i złuszczane. Z takich ziaren wydobywa się tzw. jądra, które są podstawowym surowcem do produkcji różnych odmian kakao i czekolady.
Podstawowymi składnikami czekolady są:
- miazga kakaowa,
- masło kakaowe, czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany w wyniku tłoczenia,
- mleko i cukier,
- inne: tłuszcze roślinne, cynk, żelazo, kofeina, białka, przeciwutleniacze, emulgatory, aromaty.

Czytaj całość…
 
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.