Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
PROJEKTY CEO
Wpisał: Ewa Bielak   
07.02.2017.
UWAGA!

Trwa nabór do kilkunastu programów edukacyjnych Centrum Edukacji Obywatelskiej. Zachęcamy do poznania naszych nowych propozycji i skorzystania z nich. Będziemy również zobowiązani za przekazanie naszej aktualnej oferty innym zainteresowanym.

Od ponad 20 lat CEO działa na rzecz rozwoju polskich szkół. Prowadzi  warsztaty i kursy dla dyrektorów, nauczycieli i uczniów, organizuje konferencje, tworzy i udostępnia w internecie materiały edukacyjne. Fundacja CEO jest organizacją pożytku publicznego.

 

Co roku proponujemy szkołom kilkanaście programów edukacyjnych z różnych obszarów.

Aktualnie polecamy:

 

Weź Oddech – szkolenia, jak skutecznie zaangażować młodzież do działań na temat czystości powietrza w ich miejscowości

Studia Podyplomowe Liderów Oświaty  - rozwój kompetencji przywódczych dyrekcji oraz nauka narzędzi podnoszących efektywność uczenia się i nauczania w szkołach

Warsztaty dla rad pedagogicznychpraktyczne wspieranie skutecznego rozwoju szkoły

Filmoteka Szkolna. Akcja!przygotowanie do pracy z filmem na lekcjach i zajęciach pozalekcyjnych

Noc Bibliotek 2017 ogólnopolska akcja promująca czytanie i korzystanie z zasobów bibliotek szkolnych i publicznych

Młody Obywatel  - angażowanie młodzieży do działania na rzecz najbliższej okolicy

Rozmawiajmy o uchodźcach! - wsparcie merytorycznej dyskusji z poszanowaniem różnych opinii

Kto na ochotnika? Szkolne programy wolontariatu – wsparcie dla działań wokół wolontariatu młodzieżowego w szkole

Solidarna Szkoła - angażowanie w inicjatywy kształtujące u uczniów poczucie tożsamości historycznej, solidarności społecznej oraz wspólnoty lokalnej

Europejski Uniwersytet Latającywarsztaty europejskie w szkołach

Nauczyciel/ka I klasa – kurs internetowy wspierający nauczyciel(k)i edukacji wczesnoszkolnej.

Szkolenia z Klasą – wprowadzanie do szkół innowacyjnych metod pracy z uczniami i uczennicami.

 

Nasza pełna oferta programowa: https://glowna.ceo.org.pl/rekrutacja

 

W razie pytań prosimy o kontakt z koordynatorami interesujących Państwa programów (zakładka Kontakt na stronach programowych) lub e-mail na: Ten adres e-mail jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć


 
Spotkanie Junior Team Erfurt 2016
Wpisał: Ewa Bielak   
16.12.2015.
7 grudnia o godzinie 10:00 odbyły się eliminacje uzupełniające do kadry kulinarnej Juniorów Reprezentacji Polski OSSKIC na Olimpiadę w Erfurcie. Spotkanie odbyło się oczywiście w siedzibie w Warszawie w Zespole Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego.

Co piszą o tym nasi uczniowie?

 W dniu 7.12.15 r.odbyły się eliminacje do kadry narodowej OSSKIC. To spotkanie jest drugim etapem konkurencji. Cel- udział w kadrze narodowej na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Na tym spotkaniu prezesi stowarzyszenia przeprowadzali rozmowy kwalifikacyjne z każdym z osobna. Miało to na celu przybliżenie celów i motywacji, jakimi kierują się kandydaci. W spotkaniu uczestniczyli również uczniowie naszej szkoły, którzy pod kierownictwem Pani dyr. Marzeny Cieślak z zapałem poznawali tajniki kolejnych etapów eliminacyjnych i aktywnie działali w tym kierunku, wypełniając niezbędne formularze. W nagrodę za pozytywne "przejście" symulacyjnej kwalifikacji uczniowie kl. 1 C mogli wykonać pamiątkowe zdjęcie z członkami OSSKIC. To była wspaniała sobota!

(red. Dominika Wargocka, klasa I c)

 

Zmieniony ( 14.03.2016. )
 
Rejs życia- projekt zawodowy
Wpisał: Ewa Bielak   
10.12.2014.

 

„ Rejs życia, podróż marzeń do tajników hotelarstwa

i gastronomii‘‘

baner1_640

1. W szkole zrealizowano projekt „ Rejs życia, podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomii‘‘, współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.  

linki do projektu:

Podstawą założeń programowych projektu PWP „ Rejs życia podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomii” była chęć usprawnienia kształcenia zawodowego w obrębie branż uznawanych za priorytetowe dla województwa mazowieckiego, tj.: gastronomia i hotelarstwo. W związku z szybkim rozwojem infrastruktury wzrasta  zapotrzebowanie na usługi w tych dziedzinach.  Problemem są jednak dysproporcje między systemem kształcenia zawodowego, a coraz bardziej wymagającym rynkiem, dynamicznie rozwijającym się dzięki nowym technologiom.

Projekt zakładał przygotowanie innowacyjnych programów  dla 5 warszawskich szkół średnich zawodowych, tj.:

  • Technikum nr 26 w Zespole Szkół Zawodowych  im. Michała Konarskiego,
  • ul. Okopowa 55a, Warszawa
  • Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych
  • im. Eugeniusza Pijanowskiego, ul. Poznańska 6/8, Warszawa
  • Technikum Spożywczo - Gastronomiczne im. Jana Pawła II,
  • ul. Komorska 17/23, Warszawa
  •  Technikum Gastronomiczno Hotelarskie w Zespole Szkół Zawodowych nr 20,
  • ul. Majdański 30/36, Warszawa
  • Technikum Hotelarsko – Turystyczno – Gastronomiczne nr 21,
  • ul. Krasnołęcka 3, Warszawa

Bezpośrednim wsparciem w ramach projektu objętych zostanie 285 uczniów ww. szkół i 10 nauczycieli kształcenia zawodowego.

Innowacyjność i kompleksowość programu wyraża się m.in. w zaplanowaniu różnych, rodzajów wsparcia,  kładących nacisk na rozwój kluczowych kompetencji zawodowych, rozszerzenie szkolnego programu kształcenia zawodowego i rozwój kompetencji osobowych. Dzięki realizacji komponentu ponadnarodowego, do programu kształcenia zawodowego dwóch przedmiotów zostaną wprowadzone niezbędne modyfikacje (adaptujące dobre praktyki z Niemiec), umożliwiające dostosowanie ich do aktualnego trendu rozwoju obowiązującego w branżach hotelarskiej i gastronomicznej.

Przystępując do projektu uczniowie mogli wziąć udział w:


·         Warsztatach umiejętności społecznych

·         Grupowych spotkaniach z doradcą zawodowym

·         Zajęciach z j. obcego- terminologia branżowa

·         Kołach zainteresowań

·         Kursach zawodowych zakończonych otrzymaniem certyfikatu

·         Praktykach zawodowych w kraju, a dla najlepszych za granicą 

Dzięki projektowi PWP „ Rejs życia, podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomii” nauczyciele ww. szkół zyskają możliwość aktualizacji swojej wiedzy i kompetencji zawodowych poprzez udział w seminariach informacyjno-szkoleniowych i stażach realizowanych w przedsiębiorstwach oraz studyjnej wizycie w Niemczech.

Projekt realizowany w okresie 1 styczeń 2013 – 30 września 2014

Projekt realizowany jest przez

ECORYS Polska Sp. z o.o. przy współudziale Partnerów:

Miasto Stołeczne Warszawa – Partner Krajowy

Historisch-Ökologische Bildungsstätte Emsland in Papenburg e.V- Partner Zagraniczny

 

 

2. Wizyta Szwedów w ZSG

rejs16_resize.jpgrejs21_resize.jpg

W naszej szkole gościliśmy przedstawicieli Urzędu Miasta,  Biura Edukacji, grupy Ecorys, gości ze Szwecji oraz innych, zaangażowanych bezpośrednio w realizację projektu "Rejs życia". Przybyli zapoznali się ze standardami edukacyjnymi ZSG, uczestniczyli w szkoleniu studyjnym oraz zwiedzili gmach szkoły. Gości podejmowała dyrektor Marzena Cieślak, prezentując przybyłym umiejętności nauczycieli, uczniów i pracowników ZSG oraz wskazując na wysoką efektywność kształcenia zawodowego w szkole.Zapraszamy do Galerii.

Zdjęcia- Ewa Bielak i Aleksandra Wojciechowska, Edycja-Ewa Bielak

3. Konkurs Rejs życia

RejsZycia1.JPGDnia 29 maja w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbyły się konkursy dla uczniów objętych programem unijnym Rejs Życia podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomii: „Kulinarny Talent” oraz „Hotelowy As”. Uczestnictwo w projekcie umożliwia uczniom odbycie warsztatów kulinarnych, zajęć zawodowych, kół zainteresowań, a także wycieczek edukacyjnych. Uwieńczeniem pracy zarówno uczniów, jak i ich mentorów, był konkurs związany z realizacją zajęć znajdujących się w projekcie. Naszą szkołę na zawodach reprezentowało czworo uczniów.

CZYTAJ CAŁOŚĆ: Rejs życia

Obejrzyj: 

GALERIA ZDJĘĆ

 

 

 

 

                                      4.Fotorelacja z zajęć-
ZAJĘCIA PROWADZONE W RAMACH PROJEKTU REJS ŻYCIA

5. Praktyki w Papenburgu

W dniach 14-18 kwietnia odbyła się wizyta studyjna do Niemiec. Była adresowana do dyrektorów oraz nauczycieli pięciu szkół biorących udział w projekcie "Rejs życia, podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomii". Uczestnicy spotkali się z partnerem projektu w Historisch – Ökologische Bildungsstätte.

piotrek_4 piotrek_3
Zmieniony ( 16.12.2014. )
Czytaj całość…
 
Festyn Zdrowia
Wpisał: Ewa Bielak   
09.06.2014.

 29 maja 2014 w naszej szkole odbył się FESTYN ZDROWIA, będący ostatecznym etapem konkursu CZAS NA ZDROWIE , promującego ideę zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Projekt Fundacji BOŚ: „Czas na zdrowie” łączył rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej właściwego stylu życia z dawką zdrowej zabawy. Konkurs miał formę międzyszkolnej rywalizacji zespołowej i był  adresowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, a także nauczycieli i  rodziców. Gośćmi na imprezie byli , m.in. Grzegorz Łapanowski- „kulinarny patriota i sympatyk orientalnych smaków w jednym”, adept nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. W życiu zajmuje się głównie jedzeniem, a przede wszystkim tematyką  zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Jest działaczem Slow Foodu, EFTE oraz Koalicji na rzecz Polski Wolnej od GMO. Był wolontariuszem Banku Żywności, prowadzi zajęcia edukacyjne z dziećmi i młodzieżą, koordynował powstawanie książki kucharskiej EFTE Cook Book.

 CZYTAJ WIĘCEJ NA TEMAT POKAZU GRZEGORZA ŁAPANOWSKIEGO: Grow Culinary

 Gośćmi honorowymi byli: Krzysztof Masiuk - sekretarz Narodowej Rady Ekologicznej Prezydenta RP,
Tomasz Makowski - wiceprzewodniczący Komisji Samorządu Terytorialnego i Rozwoju Regionalnego
Jerzy Budzyn - Radny dzielnicy Śródmieście
Paulina Sabak - Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Grażyna Konińska - Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Grażyna Dworakowska- Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół Warszawy
Przedstawiciele TPW
Przedstawiciele Komisji Społeczno-Ekologicznej  Rady Osiedla ERAZMA
Przedstawiciele Komisji  Eksploatacyjno-Ekologicznej Rady Nadzorczej RSM Praga
Rodzice uczniów ZSG
Społeczność Warszawy
Nauczyciele i uczniowie szkół warszawskich.

W trakcie festynu miały miejsce następujące punkty:

  • Prezentacja filmów BOŚ .
  • Pokaz „bezglutenowy” .
  • Wykład dot. Promocji zdrowego stylu życia- pokaz pod kierunkiem Grzegorza Łapanowskiego z naszą drużyną GROW CULINARY,
  •  Prezentacja „zdrowych” potraw na bazie produktów owocowych i warzyw + mleka).
  • Dzień Miodu w ZSG- Ekologiczny Ziemowit z Warszawy- kolorowe placki ziemniaczane pieczone i smażone .
  •  Zawody sportowe + ekologiczne gry i zabawy na świeżym powietrzu (komisja d/s Sportu) .
  • Wykład dot. Idei Konkursu- Drużyna Uczniów.
  • Mini konkurs dot. zdrowego stylu życia .Inspiracje Klubu Ekologa .
  • Ekologia na stole warszawskim  .Poczęstunek dla uczniów .
  • Badanie poziomu cukru i pomiar tkanki tłuszczowej.
  • Wykłady pedagogów.
  • Mini- koncert.
  • Spotkania z zaproszonymi gośćmi
Nad całością imprezy czuwała wicedyrektor Marzena Cieślak, koordynatorem działań była pani Ewa Bielak, całość opracowała Komisja ds.Promocji w składzie: Eugenia Kościk, Elżbieta Wodzyńska, Katarzyna Goliszewska- Szadura, Edyta Gulińska, Lidia Górska, Lidia Łojek, Maria Kurzyna. Aleksandra Krawczyk, Jolanta Wicher, Ilona Leszczyńska, Dominik Orłowski, Barbara Metter, Milena Wierzbicka-Wąs. 
Zmieniony ( 06.02.2015. )
 
Uczniowie ZSG biorą udział w konferencji UW
Wpisał: Ewa Bielak   
12.05.2014.
 W dniach 24-26 kwietnia miała miejsce realizacja projektu naukowego przygotowanego przez Interdyscyplinarne Koło Kultury Staropolskiej „Abychmy w ten przekład pilnie weźrzeli” w Kolegium Artes Liberale. W ramach inicjatywy wszyscy uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w konferencjach naukowych, warsztatach translatorskich oraz spotkaniach z ekspertami, którzy w ciekawy sposób reprezentowali przygotowane zagadnienia zgodne z tematem przewodnim spotkania. Uczennice i uczniowie naszej szkoły, a także wszyscy zgromadzeni mieli więc możliwość wysłuchania wykładu prof. Piotra Wilczka „O różnicach kulturowych w przekładzie artystycznym”, prof. Rajmunda Pietkiewicza o tytule: „Nowe wejrzenie w biblijne przekłady Szymona Budnego”, a także prof. Krzysztofa Mrowcewicza poświęconego jego najnowszej książce "Małe folio". Dodatkowo można było wziąć udział w warsztatach z języka francuskiego i angielskiego oraz wysłuchać publikacji przygotowanych przez reprezentantów wyższych uczelni warszawskich, a także Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.   

  Dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w projekcie, a także poznania wszelkich tajników pracy nad tekstem literackim oraz wielu zagadnień związanych z translatoryką.

Koło Dziennikarskie ZSG

Czytaj więcej:

http://kolokulturystaropolskiej.uw.edu.pl/index.php/135-projekt-abychmy-w-ten-przeklad-pilnie-wezrzeli

http://www.uw.edu.pl/events/event/projekt-badawczy-abychmy-w-ten-przeklad-pilnie-wezrzeli/

http://www.doktoranci.uj.edu.pl/start/-/blogs/konferencja-naukowa-pt-abychmy-w-ten-przeklad-pilnie-wezrzeli-

 

 
Dzień Ziemi w ZSG-ekologia na stole warszawskim
Wpisał: Ewa Bielak   
06.05.2014.

W dniu 24 kwietnia w naszej szkole odbył się ekologiczny pokaz umiejętności zawodowych  i ogólnokształcących pod wspólnym hasłem „Cztery żywioły” czyli dzień Ziemi w ZSG. Idea Dnia Ziemi zrodziła się w Stanach Zjednoczonych - po raz pierwszy obchodzono go tam 22 kwietnia 1970 r. W Polsce Dzień Ziemi organizowany jest od 1991 r. Każdego roku wybierane jest inne hasło przewodnie Światowego Dnia Ziemi, związane z problemami ekologicznymi - w tym roku brzmi ono : „Zmieniaj nawyki - nie klimat!” Wiele krajów i miast "rozciąga" Dzień Ziemi na Tydzień Ziemi, który trwa zazwyczaj od 16 do 22-24 kwietnia. To święto mające na celu krzewienie kultury i postawy ekologicznej oraz uświadomienie problemów związanych z ekologią. Organizacja Narodów Zjednoczonych obchodzi Dzień Ziemi  w dniu 20/21 marca, jednak bardziej znaną, w wielu krajach m.in. w Polsce, datą jest 22 kwietnia. W tym roku w naszej szkole był to 24 kwietnia, a w Warszawie-27 kwietnia.

Dzień Ziemi w ZSG był jednocześnie połączony z programem trzeciej edycji projektu promującego ideę zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania i aktywności fizycznej.

CZYTAJ CAŁOŚĆ:Cztery żywioły

 

Zmieniony ( 06.05.2014. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 6 z 16
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.