Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła


Savoir vivre na co dzień
Wpisał: Ewa Bielak   
17.06.2015.

Sztuka savoir-vivre

Jednym z ciekawszych i smacznych warsztatów było szkolenie savoir-vivre w dniu 26. maja 2015 roku, które odbyło się w szkole pod patronatem dyrekcji i stanowiło wstępne podsumowanie zdobytych doświadczeń oraz wiedzy.

 

Uczniowie poznawali tajniki nakrywania stołów, dobierania sztućców, zastawy, korzystania z serwetek, dobierania strojów na uroczyste okazje, a także…wiązania krawatów, w zależności od okoliczności.

Czytaj więcej: 

Zmieniony ( 20.01.2016. )
Czytaj całość…
 
Totomato-smaczny i zdrowy obyczaj
Wpisał: Ewa Bielak   
13.05.2015.

 Odwiedziliśmy Totomato i uczestniczyliśmy w I. cz. szkolenia kulturowo-kulinarnego. Przytaczamy artykuł Kacpra Stycznia, aby potwierdzić jakość życia wskazywanego za pomocą filozofii slow food. Życia certyfikowanego! Takie rzeczy to w Totomato!
Co pisze Kacper Styczeń?
Miejsce, które ostatnio zaszczyt miałem odwiedzić to mieszcząca się przy ulicy Pięknej 28/34 restauracja ‘Totomato’. Restauracja mieści się na drugim piętrze budynku, w którym również znajduje się sklep z produktami "eko" na piętrze pierwszym. Szefem kuchni jest wybitny kucharz - p. Marcin Piotrowski - on też, nie dość, że serwuje spod swojej ręki dania wyśmienite z najbardziej wyszukanych produktów w większości zatwierdzonych jako ekologiczne - po bardzo korzystnych cenach, to swoim urzekającym podejściem do gościa zatrzymuje nas u siebie na dłużej i buduje atmosferę domowego ogniska. Menu tego magicznego miejsca z dnia na dzień zmienia się, dzięki temu da się wyczuć fach w ręku i pasję w sercu szefa Marcina. Zadowolonym klientem będzie każdy - od wegetarian, przez wielbicieli mięsnych dań, po diabetyków i alergików. Wystarczy uprzedzić obsługę o swoich przeciwwskazaniach dietetycznych, a za standardową cenę (co jest bardzo ważne) będziemy się czuć jakby gotował dla nas nasz osobisty zespół kucharzy. Karta potraw, która nie jest stała, bazuje również na produktach polskich, regionalnych, wyszukiwanych osobiście przez szefa kuchni na terenie całego kraju i poza jego granicami. "Proces" ten wpływa na to, że miejsce to nabiera jeszcze większej oryginalności. Ja, będąc uczniem szkoły ponadgimnazjalnej, uważam, że swoim wyglądem i atmosferą przyciągnie nawet najmłodszych smakoszy zdrowej kuchni.

Po jednej wizycie jestem pewien, że jeszcze nie raz tam zawitam.

Zmieniony ( 20.01.2016. )
 
Smaczne eliminacje z zawodowym savoir vivre
Wpisał: Ewa Bielak   
13.05.2015.

 W dniu 30.04.2015 r. w ZSG odbyły się szkolne eliminacje do konkursu kulinarnego "Kuchnia polska wczoraj i dziś".

Z pomocą naszego gościa - szefa kuchni restauracji Mooonsfera Jarka Uścińskiego - z sześciu kandydujących drużyn wytypowane zostały 3 najlepsze.

To był smaczny i pełen kultury dzień biesiady warszawskiej.

Zmieniony ( 20.01.2016. )
 
Smaczny obyczaj czwartkowy...
Wpisał: Ewa Bielak   
13.05.2015.
 Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii i sprawozdań oraz prac naukowych , nauczycielskich i uczniowskich w ramach akcji : SZKOLNA KONFERENCJA KULTUROWO-NAUKOWA uhonorowana Patronatem Pani Prezydent m.st. Warszawy w ramach akcji „W KRĘGU TAJEMNIC DAWNEJ WARSZAWY” organizowanej przez Fundację ARTIBUS - Muzyka, Obraz, Słowo. http://admzsg.edu.pl/wawa2/fotoreportaze.html
 
Zmieniony ( 13.05.2015. )
 
Praskie klimaty
Wpisał: Ewa Bielak   
13.05.2015.

Nasze plenerowe wycieczki po Warszawie zaowocowały niezwykłymi odkryciami.Tym razem odkryliśmy na Pradze ciekawe miejsca...Odległe klimaty i współczesne smaki praskie.Ulica Targowa jest miejscem, w którym da się poczuć klimat dawnej prawobrzeżnej Warszawy...

 

Zmieniony ( 20.01.2016. )
 
WYCIECZKA ŚLADAMI WARSZAWSKICH POETÓW I ARTYSTÓW
Wpisał: Arleta Stanisławska   
26.04.2015.

 

    Kulturowy Team miał wyjątkowo piękną pogodę w piątkowe, kwietniowe popołudnie i wieczór, z przerwa na zajęcia lidera- pani Ewy Koło Teatralne Wóz Tespisa, Koło Dziennikarskie ZSG -Ewa Bielak. Zaczęliśmy spotkaniem w alei Solidarności- oczywiście, jak na łakomczuchy warszawskie przystało- w Galerii Wypieków! Wzmocnione ciachem ustaliłyśmy trasę spaceru w poszukiwaniu tradycji biesiad warszawskich. http://lubaszka.pl/czytaj/131

Tutaj pani profesor po raz pierwszy tego dnia odczytała nam wiersz Juliana Tuwima. To on był patronem tego słonecznego dnia odkrywania wspomnień i skojarzeń o warszawskich tradycjach...czytania i pisania w kawiarniach. Dlaczego Galeria Wypieków? Bo sympatycznie, można poczytać, miła atmosfera, właśnie taka, jaką uczniowie i studenci lubią, no i cena na kieszeń przeciętnego odbiorcy kultury warszawskiej. Firma już w 1997 roku rozpoczęła własną produkcję na praskim Kamionku w wyremontowanym zakładzie, który powstał zaraz po II wojnie światowej. W nowej siedzibie pracą własną i 20. pracowników firma produkowała 30 wyrobów piekarniczych i dostarczała do 2. własnych sklepów i do klientów firmowych, takich jak sklepy spożywcze, hotele i restauracje. Po kilku latach Galeria Wypieków rozszerzyła ofertę o wyroby cukiernicze. Z czasem firma powoli się rozrastała, aż w 2002 roku utworzono sieć sklepów pod marką Galeria Wypieków Piotr Lubaszka, gdzie można wybierać pośród 160 rodzajów wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Warto pamiętać, że to już 13 lat warszawiacy cieszą się tymi wyrobami! Wzmocnione udałyśmy się tradycyjnie na Karkowskie Przedmieście, aby spotkać się ze studentami Polonistyki i Instytutu Kultury Polskiej. Wstąpiłyśmy do Fit & Green (polecamy!!!). https://www.facebook.com/FITandGREEN?fref=ts. Trzeba było coś zjeść i sprawdzić, jakie smaczne obyczaje kryje ten niesamowity lokal! Nowy wegetariański bar FIT and GREEN znajduje się na Krakowskim Przedmieściu. Wszystkie potrawy są tu wegetariańskie, duża część jest także wegańska. Miejsce jest pierwszym z sieci barów FIT and GREEN. W menu znajdziemy tutaj m.in. burgery, zupy krupnik i krem z pomidorów, drożdżowe pierogi z pieca z soczewicą, szpinakiem lub kapustą z grzybami oraz makarony. Wszystko zgodne z ideologią zdrowego i przyjaznego żywienia i życia. Po dwóch godzinach Pani profesor poszła na zajęcia, a my pod opieką przyszłych animatorów kultury oglądałyśmy szczegóły kamienic warszawskich , a także odwiedziłyśmy stary BUW i okoliczne campusowe budynki.W godzinach wieczornych podziwiałyśmy piękno zabudowy uniwersyteckiej i słuchałyśmy historii tego obiektu, a następnie pojechałyśmy do Prochowni, aby zapoznać się ze smakiem wspaniałej kawy. I tu właśnie pani profesor przeczytała nam po raz drugi wiersz znanego Skamandryty, oczywiście...przy filiżance kawy...

Julian Tuwim
Zapach szczęścia

Wtedy paloną kawą pachniało w kredensie
A zimne, świeże mleko, jak lody, wanilią.
Kiedy się, mrużąc oczy, orzeszynę trzęsie,
Po gałęziach w olśnieniu pędzi liści milion.

Żywiołem zachłyśnięty, zziajany w rozpędzie,
Ileś pokrzyw posiekał, ile traw stratował!
A kijem obtłukując szyszki i żołędzie
Ileżeś mil po drzewach małpio przecwałował!

I wszystko to w ognistej pamięci dziś błyska.
Ciska się małe, szybkie, gorąco, daleko...
I szczęście pachnie kawą. I chłoniesz je z bliska.
A chłód w pokoju sączy waniliowe mleko.

"Rzecz
czarnoleska" 1929

Zmieniony ( 28.04.2015. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 6 z 17
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.