Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Edukacja Ekologiczna


Światowy Dzień Wegetarianizmu w ZSG
Wpisał: Ewa Bielak   
03.10.2016.

W naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Wegetarianizmu, który w tym roku wypadł w sobotę, 1 października.Uroczystość została przeprowadzona symultanicznie czyli w różnych przestrzeniach szkoły. W akcji uczestniczył Samorząd Uczniowski pod opieką pani Katarzyny Goliszewskiej. Było smacznie, zdrowo, wesoło i jak zwykle kolorowo! Natomiast Klub Ekologa ZSG ( klasa IV f i II c) pod opieką pani Ewy Bielak i pani Iwony Namysław prezentował swe umiejętności kulinarno-kulturowe, przedstawiając zdrowe i smaczne dania wegetariańskie. W rolach głównych wystąpiły warzywa, strączki, kasze, sery, oliwy i ziołowe dodatki, a zdrowymi, nieprzetworzonymi surowcami zarządzali: Daniel Warszawski, Mateusz Górny, Magda Kur, Bartek Sobolewski, a pomagali im: Andrzej Biedroń i Dominik Gruchalski. Większość dekoracji stołu i sal została przygotowana przez Kingę Woźniak. W części sal lekcyjnych pozostali uczniowie degustowali przysmaki wegetariańskie, w tym pyszne tarty śródziemnomorskie. Dyrekcja szkoły dokonała oceny merytoryczno-formalnej prezentowanych potraw, zgodnie ze wskaźnikami zawodowymi.Pani Dyrektor Marzena Cieślak podziękowała uczniom za rozwijanie idei i stylu zdrowego życia i żywienia, wskazując, jak ważna jest znajomość problematyki ekologicznej dla zrównoważonego rozwoju człowieka i środowiska.
Wkrótce zaprezentujemy smaczne menu z recepturami.

Zmieniony ( 03.10.2016. )
 
Warsztaty z Jadłonomią
Wpisał: Ewa Bielak   
23.02.2016.
W dniu 23 lutego w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne , będące edukacyjną przygodą i zdrową podróżą po tajemniczych drogach wegetarianizmu i weganizmu. Warsztaty prowadziła pani Marta Dymek: blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania, a jej książka "Jadłonomia, czyli 100 przepisów nie tylko dla wegan" doczekała się sześciu dodruków i rozeszła się w 50 tysiącach egzemplarzy. Marta współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym "Chickpea Magazine". Jej teksty publikowano też w "Magazynie Smak", "Kukbuku" i "Gazecie Wyborczej", a także w jej autorskiej rubryce w "Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy". Prowadzi program telewizyjny "Zielona rewolucja". SPECJALNIE DLA NASZEJ SZKOŁY PANI MARTA UDZIELIŁA OSOBISTEGO WYWIADU NA TEMAT SWYCH WYBORÓW ŻYWIENIOWYCH I PRZYGOTOWAŁA OSZAŁAMIAJĄCE SMAKIEM POTRAWY: GULASZ Z BURAKA- PO BURGUNDZKU ORAZ WSPANIAŁE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ... Nad całością imprezy czuwały panie: Iwona Namysław, Lidia Łojek i Ewa Bielak. To był wspaniały, pełen zdrowia, kolorów i smaków dzień w ZSG! Wkrótce wywiad, fotoreportaż, przepisy, a w k kwietniu audycja w telewizji, bo filmowała nas- KUCHNIA +. A MY FILMOWALIŚMY PRACĘ KUCHNI PLUS!
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA NASZEGO FILMU- RELACJI Z WARSZTATÓW.

Zmieniony ( 28.02.2017. )
 
Smaczny i zdrowy dzień w ZSG
Wpisał: Ewa Bielak   
18.01.2016.
Kobiety_Sukcesu1.JPGDzień wegetarian obchodzimy 11 stycznia.Podobnym świętem jest też Światowy dzień wegetarianizmu 1 października.

Ostatnio coraz popularniejszą jest też inicjatywa Światowego tygodnia wegetarianizmu – który odbywa się w ostatni tydzień maja. Jest to odpowiedź na coraz to gorsze odżywianie się społeczeństwa i jedzenie coraz większej ilości fast foodów...

Klub Ekologa ZSG Poznańska przygotowuje warsztaty edukacyjne, na których jest łączona wiedza zawodowa z wiedzą prozdrowotną. W dniu 11 stycznia uczniowie uczestniczyli w wykładach na temat nowej PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA, a 12 stycznia przygotowali smaczne potrawy pod opieką pani wicedyrektor Marzeny Cieślak i pani Eugenii Kościk. Pani Ewa Bielak wskazała uczniom na dobroczynne i etyczne korzyści wywodzące się z wyboru diety wegetariańskiej, uświadamiając , że tak naprawdę to właśnie potrawy jarskie były królem staropolskich stołów!

Nie wszyscy wiedzą, co jedzą, nie zastanawiają się nad drogą, jaką przebył produkt, zanim znalazł się na ich talerzu. Nie wiedzą, ile w nim jest dodatków chemicznych, sterydów, antybiotyków i innych nienaturalnych odczynników.Nie wiedza, dlaczego tyją, mają skórną alergię, są zmęczeni lub męczy ich kaszel. A przecież tak łatwo zmienić nawyki żywieniowe... Dlatego wiele osób wybiera kuchnię wegetariańską.  Wegetarianizm to zdrowie! Wegetarianie żyją dłużej, rzadziej zapadają na choroby serca i układu krążenia.
Wyłączenie z jadłospisu mięsa to żadne wyrzeczenie, żadna strata. Przeciwnie, odpowiednio wyważony i urozmaicony wegetariański sposób odżywiania zapewni nam wszystko, co potrzebujemy, by być zdrowym i silnym.

KLIKNIJ PO WIĘCEJ: JAK JEŚĆ ZDROWO?

(Klub Ekologa ZSG Poznańska)

PONIŻEJ GALERIA NASZYCH PRODUKTÓW-SMACZNYCH , ZDROWYCH I ŁADNYCH!

Zmieniony ( 23.09.2016. )
Czytaj całość…
 
FESTIWAL NAUKI "Bliżej natury"
Wpisał: Ewa Bielak   
01.12.2015.

 24 LISTOPADA 2015 ROKU (Światowy Dzień Żywienia, Światowy Dzień Wegetarianizmu, Dzień bez futra, Promocja Ekologii, Światowy Dzień Praw Człowieka, Dzień buraka)

W dniu 24 listopada odbył się w naszej szkole  Festiwal Nauki poświęcony promocji zdrowego stylu życia, żywienia i empatii dla zwierząt.

Organizatorem Festiwalu były komisje : Promocji Szkoły i Promocji Ekologii pod opieką pani dyr. Cieślak. Głównymi organizatorkami były: pani Ewa Bielak, pani Edyta Gulińska i pani Katarzyna Goliszewska.
Serdeczne podziękowania dla współorganizatorek : pani Eugenii Kościk, pani Iwony Namysław, pani Ilony Leszczyńskiej, pani Małgorzaty Łukaszewskiej oraz nauczycieli prezentujących wykłady naukowe:

WYKŁADY TEMATYCZNE
10:30 – 12:30 Część teoretyczna DOT. TEMATYKI PRZEDMIOTOWEJ
10:30-10:40 Zagadnienia dotyczące problematyki Festiwalu Nauki- wstęp
10:40-10:55 Wykład Koła Olimpijczyka na temat: ,,NUTRITARIANIZMU” (p.Gulińska)
11:50-12:00 Wykład na temat tolerancji i empatii - p.Metter
12:00-12:15 Występ klasy 1 c Z Klaudia Chmielewska i Kinga Moczarska ( p.Wierzbicka-Wąs)- reportaż filmowy na temat zalet życia zgodnego z wegetarianizmem
11:15-11:30 Przerywniki artystyczne, m.in. -,,Pod jesiennym jaworem” Maciej Łyszkowski – skrzypce, recytacja, wyniki konkursu na „Ekologiczny produkt dnia”
11:30-11:50 Występ wokalny ( Michał Turczyński, Kasia Wierzchowska)11:50-12:00 Wykład uczniów na temat świadomych wyborów żywieniowych
12:00-12:15 Wykład na temat: ,,Różnorodność diet przyjaznych naturze”
12:15-12:30 Wykład na temat: ,,Zrównoważonego rozwoju rolnictwa” p.Rybkowski
12:30-12:45 Nowa piramida zdrowia kształtowana holistycznie – przykłady jadłospisów
12.45 – 13.00 Zaburzenia odżywiania – p. Olbryś
13.00-13 20- prelekcja uczniów na temat założeń „Dnia bez futra”
13.20 – 13.40 Występy artystyczne, pokazy prezentacji przez uczniów , recytacje i degustacje produktów „przyjaznych naturze” , przygotowanych przez 2 bz pod opieką pani I. Bidzińskiej  i M. Skowrońskiej.

Jedliśmy pyszne, ekologiczne potrawy, a zwłaszcza...tartę buraczaną|!

Zapraszamy na szkolnego FACEBOOKA: 

Facebook

  Wykład pana Sławomira Rybkowskiego na temat zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Kliknij: Rozwój zrównoważony rolnictwa

Zmieniony ( 24.01.2016. )
Czytaj całość…
 
Dzielnicowy Dzień Dobrego Jedzenia
Wpisał: Ewa Bielak   
01.12.2015.
22Już po raz szósty w dniu 27 listopada 2015r. w Szkole Podstawowej nr 29 przy ul. Fabrycznej im. Giuseppe Garibaldiego odbył się Dzielnicowy Dzień Dobrego Jedzenia. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Eugenii Kościk.

Artykuł

Zmieniony ( 01.12.2015. )
 
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem
Wpisał: Ewa Bielak   
26.10.2015.

plakat_1c_2015-08-18-777x941-206x25016 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Celem święta jest przeciwdziałanie marnowaniu się żywności na skalę globalną  oraz  przypomnienie o problemach żywnościowych, z jakimi nie radzą sobie kraje biedniejsze, a także pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

Nasza szkoła wzięła udział w przygotowaniu obchodów tego święta.

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją pani profesor Kościk.  

Prezentacja: Światowy dzień żywności 2

Zmieniony ( 20.01.2016. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 6 z 8
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.