• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Zupy na Poznańskiej!
Wpisał: Ewa Bielak   
01.10.2015.

 Zapraszamy do zapoznania się z przepisami pani Eugenii Kościk.

Tym razem prezentują się ...zupy! Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego nawet dieta odchudzająca nie powinna zmusić cię do rezygnacji z nich. Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, ale nie jest kaloryczna. Porcja zupy jarzynowej (ok. 300 g) dostarcza ok. 100 kalorii. Bardziej kaloryczne są dodatki do zup, np. makaron, ziemniaki, ryż, dlatego należy je stosować z umiarem. Ale jeśli jesz tylko zupę, musi ona być „treściwa”. Możesz ugotować zupę na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Aby była chudsza, po ugotowaniu wstaw wywar do lodówki i przed podgrzaniem zbierz z wierzchu widoczny tłuszcz. Śmietanę czy zasmażkę zastąp chudym mlekiem lub jogurtem albo łyżką oliwy. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.
Zupy dostarczają wszystkiego, czego nam potrzeba

Czytaj więcej: "Zupping"- stara nowa moda smakowa

Zmieniony ( 01.10.2015. )
 
Słodkości Eugenii Kościk
Wpisał: Ewa Bielak   
10.03.2014.

DzienOtwartyWZSG5.JPGZapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami nadesłanymi przez panią Eugenię Kościk. Wszystkie teksty są jej autorstwa. Smacznego!

Zmieniony ( 15.03.2016. )
 
Delicje Poznańskiej
Wpisał: Ewa Bielak   
28.11.2013.

 Zapraszamy do zapoznania się z autorskim artykułem pani profesor Eugenii Kościk pod smacznym tytułem "Delicje Poznańskiej".

POBIERZ ARTYKUŁ AUTORSTWA PANI KOŚCIK: SŁODKIE DELICJE POZNAŃSKIEJ

 
Festiwal zup i dodatków
Wpisał: Ewa Bielak   
21.09.2013.
 Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nowymi recepturami Eugenii Kościk, które zostały przygotowane w ramach programu "Kultura w słowie i smaku zaklęta" , który od kilkunastu lat jest realizowany w ZSG.Tym razem- festiwal zup i dodatków... Smacznego!

POBIERZ: FESTIWAL ZUP I DODATKÓW NA POZNAŃSKIEJ

 
Przepisy pani Kościk
21.03.2013.

 Czas na wiosenne nowości pani profesor Eugenii Kościk. Zapraszamy do smacznej lektury przepisów jej autorstwa!


INDYK Z WARZYWAMI -autor Eugenia Kościk

BLOK CZEKOLADOWY -j.w.

GALARETKA -j.w.


KAPUSTA DUSZONA  -j.w.

Zmieniony ( 21.03.2013. )
 
Tłusty czwartek
20.02.2012.

W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego. Aby tradycji stało się zadość, uczniowie naszej szkoły na zajęciach „Kółka Cukierniczego” sporządzali pączki. 

Pączki karnawałowe
Wybrany obrazMąka pszenna 1 kg
Żółtka 12 szt.
Masło 200g
Rum 50ml
Ocet spirytusowy 1 łyżka
Marmolada różana 500g
Olej do smażenia 2 l
Smalec 200g
Mleko 400/500ml

Drożdże 100g
Sól 1/3 łyżeczki
Cukier puder do ciasta 100g
Pomada lub cukier puder z wanilia do posypania.


Mleko należy podgrzać. Z połowy mleka, drożdży i mąki należy zrobić rozczyn. Mąki do rozczynu należy dodać tyle, aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem.
Wybrany obrazDo utartych żółtek dodać sól, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn, mąkę, rum i ocet. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od brzegów naczynia. Masło rozpuścić i dodać do ciasta. Wrobić aż masło całkowicie wchłonie się do ciasta. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, należy je przebić i jeszcze pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować porcje ciasta, nadziewać marmoladą i formować pączki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Gdy pączki dobrze wyrosną smażyć na rozgrzanym tłuszczu .
Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Posypać cukrem pudrem lub oblać pomadą.

 

Czytaj całość…
 
Czekolada
20.04.2011.

czekoladaCzekolada  – to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana najczęściej w postaci tabliczek czekolady.

W niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną – 100 gramów tego wyrobu to 2100–2500 kJ (500–700 kcal). Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie.

Czytaj więcej

Zmieniony ( 20.04.2011. )
 
Ciasta
07.03.2011.

Wybrany obrazWypieki z ciasta drożdżowego klasy II H na lekcji technologii gastronomicznej.

 

Placek z kruszonką.

Mąka pszenna 600g

Jaja 4 szt.

Drożdże 50g

Cukier kryształ 120g

Olej 150g

Sól 1/5 łyżeczki

Cynamon 1/5 łyżeczki

Mleko 120ml

Czytaj całość…
 
Skrzydełka faszerowane w miodzie
04.03.2011.

Wybrany obrazSkrzydełka z kurczaka 20szt

Rodzynki 50g

Morele suszone 50g

Śliwki suszone 50g

Bułka tarta 1 łyżka

Przyprawy

Marynata: miód naturalny 70g, papryka ostra i słodka, sól, pieprz, oregano, tymianek, olej 50ml,

Masło paprykowe: masło 70g, sól, papryka słodka i ostra. Składniki wymieszać.

Zmieniony ( 07.03.2011. )
Czytaj całość…
 
Sałatka z makreli
04.03.2011.

Wybrany obrazMakrele wędzone 4 szt.

Fasola czerwona 1 puszka

Sałata lodowa 1 szt.

Natka pietruszki

Sos: musztarda, olej, cytryna, przyprawy

Makrelę dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. Fasole odcedzić, sałatę porwać. Składniki ułożyć w salaterce, polać sosem, delikatnie wymieszać. Posypać zielone pietruszką.
 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 10 z 28
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.