Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Dla Uczniów arrow Osiągnięcia Uczniów

    ZSG - Liderem Edukacji Certyfikaty uzyskane przez Szkołę

















Sprawozdanie z Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Wpisał: Ewa Bielak   
17.01.2016.

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z ARTYKUŁEM PANI EDYTY GULIŃSKIEJ.

11 stycznia 2016 roku w naszej szkole odbyły się okręgowe eliminacje XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań  stanęło 77 uczniów ze szkół zawodowych i liceów z województwa mazowieckiego.  Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa  na czele z przewodniczącą dr inż. Elżbietą Wierzbicką, Renatą Świderską z Kuratorium Oświaty, sekretarzem – wicedyrektor Marzeną Cieślak oraz powołanymi  z grona opiekunów nauczycielami. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) na czele z prezesem Jarosławem Uścińskim oraz Grażyną Uścińską i Mirosławem Reszczykiem przygotowali pokaz kulinarny „Ewolucja na talerzu” nawiązujący do tematyki olimpiady. Mogliśmy również spróbować tego, co przygotowali nasi znakomici kucharze wraz z uczniami. W czasie oczekiwania na wyniki odbyły się wykłady przedstawicieli Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW:  „Żywność prozdrowotna – teraźniejszość i przyszłość” wygłoszony przez dr hab. Annę Kołłajtis-Dołowy oraz „Kuchnia molekularna jako przykład ewolucji sztuki kulinarnej” wygłoszony przez mgr inż. Artura Głuchowskiego. Gościliśmy również prodziekan  ds. studiów zaocznych i wieczorowych prof. nadzw. SGGW Jadwigę Hamułkę, która zaprezentowała wydział oraz  przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego, którzy ufundowali statuetki dla najlepszej trójki uczniów oraz książki dla opiekunów.

Najlepsze wyniki w okręgowych eliminacjach  XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności uzyskali:

  • Miejsce I zajęła   Mariola Gałązka uczennica klasy 4 e (zawód technik żywienia i usług gastronomicznych) z naszej szkoły
  • Miejsce II zajął Adrian Lech  uczeń z Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. Polskiej Macierzy Szkolnej z Mińska Mazowieckiego
  • Miejsce III zajęła  Marta Kozikowska uczennica  z XL Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Żeromskiego w Warszawie
  • Miejsce IV zajęła Marlena Pajewska uczennica klasy 3 e (zawód technik żywienia i usług gastronomicznych) z naszej szkoły
  • Miejsce V zajął Kacper Janowski uczeń z  I Liceum Ogólnokształcącego im. Zygmunta Krasińskiego z Ciechanowa

Trzymamy kciuki za Mariolę, by stanęła do rywalizacji w centralnym etapie jubileuszowej olimpiady i zdobyła najwyższe laury. A naszej drugiej uczestniczce Marlenie życzymy wytrwałości i mobilizacji w przyszłym roku. Jesteśmy z Was bardzo dumni….

Serdecznie gratulujemy zarówno uczniom, jak i ich opiekunom – Aleksandrze  Krawczyk i Edycie Gulińskiej i wszystkim nauczycielom, którzy wspomagali proces edukacji Naszych Olimpijek.

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych dziękuje bardzo wszystkim osobom zaangażowanym w organizację eliminacji, zwłaszcza wykładowcom (prelegentom), znakomitym kucharzom, sponsorowi Agencji Rynku Rolnego, nauczycielom, pracownikom i uczniom naszej szkoły za pomoc i pracę przy organizacji olimpiady!

Zmieniony ( 21.06.2016. )
 
Wygrana w Konkursie kulinarnym i baristycznym!
Wpisał: Ewa Bielak   
07.12.2015.

 W dniu 4. 12.2015 odbyła się kolejna, VII już edycja konkursu „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015” oraz eliminacje do I Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobyły uczennice Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka,  przyrządzając pierogi z sumem, szpinak, białe masło ze szczypiorkiem i pianę z koziego sera jako zakąskę oraz comber z królika w dojrzewającej szynce, tylne skoki z musem lubczykowym, chrupiące rilettes, mus z marchewki, pęczak oraz sos z porto jako danie zasadnicze.


Zmieniony ( 21.06.2016. )
Czytaj całość…
 
Konkurs języka angielskiego
Wpisał: Ewa Bielak   
30.11.2015.
 20 listopada 2015 r. odbył się finał konkursów w ramach V Międzyszkolnego Tygodnia Języka Angielskiego. Organizatorem konkursów był Zespół Szkół im. Piotra Wysockiego przy ul. Odrowąża 75. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności z zakresu języka angielskiego, a także upowszechnienie wiedzy z zakresu kultury krajów anglojęzycznych.

Zmieniony ( 30.11.2015. )
Czytaj całość…
 
Stypendium Premiera
Wpisał: Ewa Bielak   
26.11.2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 listopada 2015 roku Aleksandra Wąsik uczennica klasy III c naszego Technikum odebrała Stypendium Premiera przyznawane za najwyższą średnią ocen uzyskanych w poprzednim roku szkolnym. Uroczystość wręczania Dyplomu rozpoczęła się wzruszająco pięknym występem uczniów  Społecznego Liceum Nr 21.Następnie każdy spośród ponad czterystu uczniów usłyszał bardzo osobiste życzenia od Mazowieckiego Kuratora Oświaty p. Danuty Sokołowskiej.

Ola !!! Gratulacje – pięknie reprezentowałaś szkołę.

 Barbara Metter

Zmieniony ( 26.11.2015. )
 
Grand Prix dla naszej szkoły
Wpisał: Ewa Bielak   
24.11.2015.

Grand Prix dla naszej szkoły w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2015”!
Konkurs kulinarny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” odbył się 20 listopada 2015 r.  w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej. W konkursie wzięły udział uczennice klas czwartych technikum o specjalności  technik żywienia i usług gastronomicznych

•Konkurs kulinarny : Monika Kowalewska kl. IV E i Sylwia Zawadzka kl. IV F

•Konkurs kelnerski:  Mariola Gałązka kl. IV E.

W tej edycji konkursu nasz zespół znów zatriumfował i zdobył Grand Prix!

Czytaj więcej:Trzecie Grand Prix naszej szkoły w kulinarnym konkursie ogólnopolskim.

Zmieniony ( 21.06.2016. )
 
Wyróżnienia w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów
Wpisał: Ewa Bielak   
11.11.2015.

 

W dniu 6 listopada 2015 roku Koło Teatralne pod opieką pani Ewy Bielak wyruszyło na finał konkursu recytatorskiego.

 Po wysłuchaniu wszystkich deklamacji odbyło się spotkanie z aktorami i jury . Uczniowie wysłuchali wykładu na temat sztuki autoprezentacji.Ogółem na konkurs  - w czterech kategoriach  – zgłoszono  276 uczniów.Wprzesłuchaniach wzięło udział  238 uczniów.Z naszej szkoły w konkursie  wyróżniono aż 5 osób!Gratulacje!!!

Jury w składzie:Danuta Owsińska  (pedagog teatru),Wiesław Bednarz  (aktor, reżyser),Alicja Kuszewska  (nauczyciel polonista),Joanna Oleś (reżyser, animator kultury) przyznało pierwsze i drugie miejsce, trzeciego nie przyznało, natomiast wyróżniło utalentowane osoby. Poniżej  IV. 

Kategoria – Szkoły Ponadgimnazjalne

1. miejsce - ZŁOTA WENA - Dawid Gutowski

 (Zespół Szkół Licealnych i Ekonomicznych nr 1)

2. miejsce - SREBRNA WENA - Agnieszka Pakoca

(XV Liceum Ogólnokształcące im. Narcyzy Żmichowskiej) wyniki, umieszczone na stronie MDK MURANÓW:

  3 miejsca nie przyznano, zamiast tego - 3. równorzędne wyróżnienia:

Maciej Łyszkowski (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego) ( klasa II a)

Miłosz Mlonek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego) (klasa I f)

Julia Chlibiuk  (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego) (klasa I b)

Zuzanna Marcinowska  (LIII Liceum Ogólnokształcące przy Centrum Kształcenia Ustawicznego nr 1)

Luiza Onaszkiewicz (Zespół Szkół Poligraficznych)

Paulina Sosnowska (Zespół Szkół Poligraficznych)

Zuzanna Domosławska (XV Liceum Ogólnokształcące im. Narcyzy Żmichowskiej)

Gabriela Stępniak (XV Liceum Ogólnokształcące im. Narcyzy Żmichowskiej)

 

Specjalne podziękowania dla osób zauważonych i docenionych:

Julia Grabska (Zespół Szkół Gastronomicznych) (klasa I c)

Maciej Rękawek (Zespół Szkół Gastronomicznych) (klasa II a)

Gabriela Pawlak (Zespół Szkół Licealnych i Ekonomicznych nr 1)

Klaudia Tolak (Zespół Szkół Licealnych i Ekonomicznych nr 1)

Igor Kamiński (Zespół Szkół Licealnych i Ekonomicznych nr 1)

 

Pragniemy również poinformować, że Miłosz Mlonek uzyskał również wyróżnienie w konkursie plastycznym Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów. Jest to wysoka nagroda, bowiem w tym roku Komisja w ogóle nie przyznała żadnych WEN w kategorii plastycznej i wyóżniła tylko dwie osoby:

 

IV Kategoria wiekowa – Szkoły ponadgimnazjalne:

jury nie przyznało Wen

 

2 Wyróżnienia :    

 

1. Julia Słowicka, (16 lat), praca nr 177

temat: Pogoda za oknem a pogoda ducha. Autoportret – moje nastroje.

XLI Liceum Ogólnokształcące im. Joachima Lelewela

Opiekun: Agnieszka Słowicka

 

2. Miłosz Mlonek, (16 lat), praca nr 178

temat: Pogoda za oknem a pogoda ducha. Autoportret – moje nastroje.

Zespół Szkół Gastronomicznych

Opiekun: Ewa Bielak

 

 

Praca Miłosza: 

 

 
Zmieniony ( 11.11.2015. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 25 - 30 z 161
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.