• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności arrow Kącik kulinarny arrow Kuchnia Pełna Czarów
Kuchnia Pełna Czarów


Burak z Burgundii według Marty Dymek
Wpisał: Ewa Bielak   
05.07.2016.
Burak z Burgundii...

Czytajcie  JADŁONOMIĘ!

  • Czas przygotowania: powyżej godziny- 2 godziny lekcyjne!

 Składniki na 6 - 8 porcji:

6 szalotek
500 g małych pieczarek
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 szklanka zielonej soczewicy
4 małe buraczki
100 g orzechów laskowych
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 1/2 litra bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa

Przygotowanie:
  1. Sza­lot­ki obrać, ale nie kroić. Po kolei na­dzie­wać każdą z nich na wi­de­lec i opa­lać nad pal­ni­kiem ga­zo­wym przez kilka minut, do­pó­ki nie bę­dzie mocno przy­pa­lo­na. Opa­lo­ne sza­lot­ki odło­żyć na bok.
  2. Pie­czar­ki po­kro­ić na ćwiart­ki, te naj­mniej­sze wy­star­czy prze­kro­ić na pół. Na dnie du­że­go garn­ka z bar­dzo gru­bym dnem roz­grzać kilka łyżek oliwy i dodać po­kro­jo­ne pie­czar­ki, pod­du­sić przez chwi­lę i dodać opa­lo­ne sza­lot­ki po­kro­jo­ne w bar­dzo grube pla­stry.
  3. Dodać po­kro­jo­ne w pół-ta­lar­ki mar­chew­ki, po­kro­jo­ną w drob­ną kost­kę pie­trusz­kę, bu­racz­ki, po­kro­jo­ne w grube paski, orze­chy la­sko­we i drob­no po­sie­ka­ny czo­snek. Wa­rzy­wa kilka razy de­li­kat­nie wy­mie­szać, na­stęp­nie dodać so­cze­wi­cę, bu­lion, wino, prze­cier po­mi­do­ro­wy i zioła. Wsy­pać sporą szczyp­tę soli i go­to­wać na mi­ni­mal­nym ogniu przez prz­yn­ajmniej go­dzi­nę.
  4. Po upły­wie go­dzi­ny spró­bo­wać i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie po­trze­by dodać jesz­cze pół szklan­ki bu­lio­nu i go­to­wać ko­lej­ne pół go­dzi­ny.
  5. Go­to­wy gu­lasz jeść z ba­giet­ką lub chle­bem, ko­niecz­nie wy­cie­ra­jąc spód ta­le­rza ka­wał­kiem pie­czy­wa. Gu­lasz jest lep­szy z każ­dym ko­lej­nym dniem, szcze­gól­nie warto po­cze­kać do trze­cie­go dnia.
 
Ciasto eko
Wpisał: Ewa Bielak   
18.02.2016.

Kolejne propozycje ekologiczne.

 Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli (bez cukru , mąki i tłuszczu ) :
Składniki na blaszkę 25*25cm :
-tabliczka mlecznej czekolady
-3 puszki (po 400 g) czerwonej fasoli
-20 suszonych daktyli
-10 łyżeczek kakao
-4 małe jajka
-szczypta soli
-3 płaskie łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-3 banany
Wykonanie :
-czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Fasolę wypłukać i odsączyć na sicie. Razem z bananami i daktylami zmielić na papkę za pomocą maszynki do mielenia ( można też blenderem ) .Do zmielonych produktów dodać kakao , czekoladę , jaja , sól , cynamon i sodę. Piec w 180 stopniach około 50 min. Przed podaniem można polać rozpuszczoną czekoladą , można również przełożyć ciasto ulubionymi powidłami lub kremem .
Smacznego !!! 

Zmieniony ( 28.02.2016. )
 
Obiad vege
Wpisał: Ewa Bielak   
17.09.2015.

Proste i zdrowe...Tanie i smaczne...

Przyjazne naturze...

Cukinię kroimy w plastry, smarujemy olejem kokosowym i przyprawami, posypujemy serkiem kozim, obsypujemy świeżymi ziołami, układamy na papierze do pieczenia.Obok kładziemy lekko podgotowane ziemniaki oprószone ziołami prowansalskimi i ustrojone łyżką masła czosnkowego. Pieczemy 30 min.Jemy z pomidorkami...

 

Zmieniony ( 02.11.2015. )
 
Pasztet z cukinii
Wpisał: Ewa Bielak   
17.09.2015.

Pasztet z cukinii na ciepło podany z tradycyjną mizerią . Wypróbowałam i polecam jako danie główne w upalnej atmosferze sierpnia. Wszystkim, którzy kochają naturę.



  • UWAGA- PRZEPIS W 3.WERSJACH:
  • 3-4 marchewki
  • 3 szklanki startej cukinii
  • 1 dorodna cebula ( ale nie cukrowa)
  • 20 dkg sera ( dawniej był to tłusty twaróg, teraz jest to ser żółty, vege wersja to tofu)
  • 5 jajek od kur szczęśliwych ( jeżeli ze sklepu, to zabraniam nr 3, a w wersji vege to 5 dużych łyżek zmielonego lnu złotego)
  • pół szklanki oleju (kiedyś rzepakowy, teraz dowolnie, może być oliwa, ale ja dodaję "swojego"- robię z oleju Optima Omega 3- zalewam świeże zioła z ogrodu, czosnek,ziarenka kolorowego pieprzu i po 4 dniach gotowy smakowy dodatek olejowy!)
  • 1,5 szklanki bułki tartej ( dla bezglutenowców polecam zmielone płatki kukurydziane, ja tak zrobiłam)
  • sól- dałam 1 łyżkę, pieprz- 1 łyżkę ,świeży lub suszony lubczyk, czosnek, natka pietruszki-garść.

 

Cukinię obrać, wypestkować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser i marchew zetrzeć, jaja podzielić i ubić pianę z białek. Cebulę poszatkować. Wszystko wymieszać i wyłożyć na papier do pieczenia, oczywiście w prodiżu....jak na tradycję wiejska przystało. Piec ok. 70 minut. Smacznego! Mój pasztet zniknął w połowie z talerza po wyjęciu...
Aj, jeszcze jedno- ja oczywiście wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam, bo trzeć nie mogę ze względu na kontuzję łokcia. Było szybko i sprawnie. Jutro piekę nowy.SMACZNEGO!

 

Zmieniony ( 02.11.2015. )
 
Placki tylko ziemniaczane
Wpisał: Ewa Bielak   
17.09.2015.

 

Zawsze, kiedy przyjeżdżam do mojego azylu wiejskiego, muszę usmażyć placki. Większe, mniejsze, ale zawsze zjedzone do końca dnia, w różnych aranżacjach i odsłonach. Przepis i wykonanie- banalnie proste, a po małej zmianie- placki są bezglutenowe. Zachęcam wszystkich do przypomnienia sobie tego miłego, "zwyczajnego" dania polskiego, zwłaszcza dziś, kiedy pada deszcz.

8 ziemniaków i 4 duże cebule, duuuża garść czosnku niedźwiedziego, szczypta soli morskiej lub mieszanki bezsolnej, 4 jaja od kur szczęśliwych ( marketowym dziękujemy) lub 4 łyżki zmielonego lnu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej- malaksujemy na wiórki, smażymy na polskim oleju rzepakowym, odsączamy na bibule lub pergaminie i zjadamy jeszcze gorące...A co z resztą? Wieczorem podajemy z duszonymi pieczarkami.

 

Zmieniony ( 17.09.2015. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 10
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.