Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Aktualności
Konkurs rozstrzygnięty!
Wpisał: Ewa Bielak   
13.12.2016.

 dsc_7737-19 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje  do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”.

Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Burmistrz Dzielnicy Śródmieście – pan Piotr Kazimierczak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście - pan Łukasz Kasprzak, za-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – pan Daniel Łaga, Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – pan Robert Zaremba, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej – pani Elżbieta Popławska.

Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w  dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem gęsiny. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym.  Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.


Wyniki Konkursu kulinarnego:


  • I miejsce - Daniel Warszawski i Maciej Warzecha z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego.
  • II miejsce - Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
  • III miejsce - Paweł Talarek i Kamila Chudek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie
  • Osobowość konkursu kulinarnego Jakub Kwapisz z Zespołu Szkół Nr 1 w Wieluniu
  • Wyróżnienie za technikę otrzymała Agata Skórek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Wyniki Konkursu baristycznego:

  • I miejsce - Bartosz Kozłowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
  • II miejsce oraz osobowość baristyczna - Julia Krawceniuk z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi
  • III miejsce - Ewelina Tkacz z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz przez naszych partnerów i pracodawców.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!

 

Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

 Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

 Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

  Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

 Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

 Zdjęcie użytkownika ZSG Poznańska.

Zmieniony ( 15.12.2016. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.