Kącik kulinarny

Kącik kulinarny
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Logowanie






Nie pamiętam hasła
Rekord w Wieliczce!
Wpisał: Ewa Bielak   
03.07.2012.
1098630.3W dniach 19 i 20 czerwca w Solnym Mieście w Wieliczce grupa ponad 20 kucharzy pobiła rekord w pieczeniu największej lasagny na świecie, w tym przedsięwzięciu między innymi brał udział nasz uczeń Sebastian Stellwag z klasy 3G. Lasagna ważyła 4 tony 865 kg i... miała powierzchnię ponad
57m 2. Polscy kucharze pobili dotychczasowy rekord ustanowiony kilka lat temu w Kalifornii , a lasagna w Wieliczce została oficjalnie wpisana do Księgi Rekordów Guinessa. Sponsorami Imprezy była firma Macro Cash & Carry oraz dobrze znana restauracja Magillo. 
Do upieczenia rekordowej lasagny wykorzystano imponującą ilość składników m.in. :1,5 tony makaronu oraz ponad 400 kg mięsa mielonego, 90 litrów oleju ponad 400 kg sera. Przygotowania rozpoczęto już we wtorek , polegały one przede wszystkim na rozładowaniu kilku ton surowców niezbędnych do przysadzenia potrawy. Pierwsze prace rozpoczęły się w środę parę minut po północy. Już od początku wydarzenia towarzyszyły duże emocje i mały stres. Na szczęście pogoda świetnie dopisywała , a zgromadzeni tam uczestnicy imprezy świetnie dopingowali naszym kucharzom. Proces przygotowania i pieczenia obserwowało setki ludzi, w tym kucharze włoskiej reprezentacji piłkarskiej, która rezydowała kilkaset metrów od Solnego Miasta w Wieliczce. Po ogłoszeniu zwycięskiego wyniku wszyscy z uczestników imprezy mieli okazję skosztować tego pysznego specjału –LASAGNY . „Lasagna w skali MAKRO „to już druga impreza  zorganizowana przy udziale Makro Cash&Carry  oraz restauracji Magillo. W sierpniu 2010 roku dzięki współpracy firm , w Krakowie została upieczona największa na świecie Pizza.  Jesteśmy dumni z naszych Polskich kucharzy i życzymy im dalszych sukcesów zawodowych.

Napisała Ewelina Kowalska 1d TGH
1098637.3
Zmieniony ( 03.07.2012. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
© 2017 Z Życia Szkoły
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.