Dar życia

 15 września odbyła się w naszej szkole konferencja ...

Czytaj wiecej

Jubileusz SGGW

W dniu 9 września 2017 r. z okazji Jubileuszu ...

Czytaj wiecej

Kraina Smaku

Uczennica naszej szkoły Aleksandra Kobylańska ...

Czytaj wiecej

Praktyki ZSG

Relacja z pierwszych dni pobytu w Bad Freienwalde ...

Czytaj wiecej

Rozpoczęcie roku szkolnego

W dniu 4 września w Zespole Szkół Gastronomicznych ...

Czytaj wiecej

Sukces ZSG!

Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół ...

Czytaj wiecej

Dziś uczeń, jutro mistrz - Akademia Kulinarna

AKADEMIA KULINARNA - ETAPY DZIAŁAŃ Etap ...

Czytaj wiecej

Prev Next

Profil

W procesie dydaktyczno-wychowawczym kładziony jest nacisk na wiedzę ogólną, kształcenie zawodowe i językowe (uczymy języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego) oraz rozwój prospołeczny i kulturowy uczniów. W naszej szkole działają liczne koła zainteresowań (zawodowe, artystyczne, literackie, historyczne, naukowe, ekologiczno-prozdrowotne i językowe), organizowane są zajęcia sportowe, wycieczki turystyczno-krajoznawcze, konferencje, konkursy, sesje naukowe, debaty i imprezy artystyczno-rocznicowe, a także pozaszkolne warsztaty edukacyjne i wykłady popularnonaukowe oraz zajęcia laboratoryjne na różnym poziomie zaawansowania dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Nasza Szkoła od początku swojego istnienia jest bardzo mocno związana z historią Warszawy, dla której kształciła specjalistów w zawodach gastronomicznych.  Obecnie w ZSG przy ul. Poznańskiej 6/8 naukę pobiera ponad 1100. uczniów  w 45. oddziałach, pracuje 130. nauczycieli.

Dyrektorem szkoły od 2016 r. jest mgr inż. Marzena Cieślak, dzięki której nasza placówka wyróżnia się wśród szkół warszawskich wysokim poziomem kształcenia ogólnego i zawodowego, bogatą ofertą edukacyjną, dobrą bazą dydaktyczną, estetyką pomieszczeń i atmosferą sprzyjającą dobrej pracy i nauce oraz wychowaniu ku wartościom.
Absolwenci ZSG studiują w wyższych uczelniach lub pracują w renomowanych warszawskich restauracjach i hotelach. Są doceniani za dobre przygotowanie zawodowe, wiedzę, umiejętności, profesjonalizm, pracowitość i zdolności medialne oraz autoprezentacyjne. Do 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych młodzież miała możliwość zdobycia wykształcenia na poziomie technikum i szkoły zasadniczej w wielu zawodach – technik organizacji usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kucharz, kelner i kucharz małej gastronomii. Po wprowadzeniu reformy szkolnictwa zawodowego, od roku 2012 szkoła kształci w „nowych” zawodach -  technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kelner ( w technikum) oraz w zawodzie kucharz i cukiernik na poziomie szkoły zasadniczej.
W zakresie edukacji kulturalnej, patriotycznej, filmowej i regionalnej, szkoła realizuje z powodzeniem od kilku lat programy tematyczne, mające na celu poznanie przez młodzież dziedzictwa kulturowego najbliższego środowiska Polski, Europy oraz przygotowanie uczniów do świadomego i czynnego uczestnictwa w kulturze.
Nad zwiększeniem umiejętności uczniów czuwa Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych.

 

VADEMECUM GIMNAZJALISTY


Współpracujemy z:

Selgros Cash&Carry  

 World Chefs

 Makro

 

Transgourmet

 The Westin

 

 Naturel

 

Hilton

 Courtyard

  Mamaison

 

Orbis

Bristol

 Butchery

 

Dora Metal

 Sheraton

Atelier amaro

 

 

 Amber

  Brasserie

Kontakt

00-680 Warszawa
ul.Poznańska 6/8
tel./fax: +48 22 628 56 28
e-mail: sekretariat(at)admzsg.edu.pl

warsztaty: +48 22 621 73 15
e-mail: warsztaty(at)admzsg.edu.pl

Ogłoszenia

Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej                                 

prof.Eugeniusz PijanowskiStrona poświęcona patronowi Eugeniuszowi Pijanowskiemu

Archiwum ZSG do 2017Archiwum szkolne ZSG do 2016

Lokalizacja