Kawa i herbata po turecku
- Szczegóły

Dziś specjalny dzień, taki grudniowy, biały i mroźny... A my latającym dywanem zabieramy Was do krainy wykwintnych napojów i prezentujemy dwa smakowe hity - kawa i herbata "po turecku".
W śródziemnomorskiej, słodkiej krainie ciastek, herbaty, kotów i baśni
- Szczegóły

Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!
TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału, gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?
![]() |
![]() |
WIELKA czyli Poznańska w Warszawie
- Szczegóły

W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG - zapraszamy Was na grudniowy spacer!
Ulica Poznańska, zwana dawniej Wielką, to jedna z najciekawszych ulic Warszawy, która do dziś przyciąga amatorów kulinarnych rozkoszy. Poszukiwacze „apetycznych” i architektonicznych przygód cenią sobie niepowtarzalna atmosferę okolicy, historyczną zabudowę i wyjątkowy klimat ulicy Poznańskiej, zwłaszcza, że mieści się w tym "smakowo-kulturowym" zagłębiu właśnie nasza szkoła - najstarsza gastronomiczna szkoła w Warszawie, jedna z najstarszych w Polsce, z ogromnymi tradycjami i renomą.
Po cóż jechać do Turcji
- Szczegóły

Dziś na swój "latający dywan" stylu zaprasza Was pani Agnieszka Pawlak-Zubka, która w artykule przybliży wam cechy" stylu tureckiego", a więc kultury śródziemnomorskiej, której niewątpliwą odmianą jest charakterystyczna kuchnia turecka, pełna kolorowych potraw, wystawnych dekoracji i zdrowego podejścia do tego, co jemy...
Po cóż jechać do Turcji
Autorem wiersza jest Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Podręczniki na rok szkolny 2022/2023
- Szczegóły

1. klasy 1 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1
2. klasy 2 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1
3. klasy 3 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1
4. klasa 4 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 (po szkole podstawowej)
5. klasa 4 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 (po gimnazjum)
6. klasy 1 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia
7. klasy 2 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia
8. klasy 3 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia
Porozumienia o współpracy podpisane w roku szkolnym 2022/2023
- Szczegóły

POROZUMIENIE
o współpracy
w zakresie kształcenia w zawodach branży
hotelarsko-gastronomicznej
zawarte w dniu 15 listopada 2022 roku w Warszawie
pomiędzy
Nobu Hotel Warsaw
zwanym dalej Hotelem reprezentowanym przez
Pana Stefana Bauera - Dyrektora Generalnego
a
Zespołem Szkół Gastronomicznych
prof. Eugeniusza Pijanowskiego z siedzibą w Warszawie
zwanym dalej Szkołą
reprezentowaną przez
Panią Marzenę Cieślak - Dyrektora Szkoły
POROZUMIENIE
o współpracy
w zakresie kształcenia w zawodach branży
hotelarsko-gastronomicznej
zawarte w dniu 15 listopada 2022 roku w Warszawie
pomiędzy
Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel Warsaw
zwanym dalej Hotelem
reprezentowanym przez
Panią Adrianę Rychter – Dyrektora Działu Personalnego
a
Zespołem Szkół Gastronomicznych
prof. Eugeniusza Pijanowskiego z siedzibą w Warszawie
zwanym dalej Szkołą
reprezentowaną przez
Panią Marzenę Cieślak - Dyrektora Szkoły