ZAPROSZENIE DO ZAMIESZKANIA W INTERNACIE KOEDUKACYJNYM ZSG
- Szczegóły
ROZPOCZYNAMY CYKL „DRZWI OTWARTYCH - INTERNATU KOEDUKACYJNEGO ZSG W RAMACH NABORU NA ROK SZKOLNY 2021/2022”
Planujesz rozpocząć naukę w jednej z warszawskich szkół?
Mieszkasz na stałe poza Warszawą?
Dobrze trafiłeś. To miejsce jest stworzone dla Ciebie.
Nadchodzi moment, w którym zaczyna się nowy etap w Twoim życiu. Rozpoczynasz naukę w nowej szkole i w nowym mieście.
Przed Tobą wiele wyzwań i niezapomnianych chwil. Internat Koedukacyjny ZSG na kilka lat stanie się Twoim drugim domem.
Miejscem, w którym będziesz doskonalić swoje zdolności i umiejętności, spędzać czas wolny, a także odpoczywać.
Miejscem, w którym poznasz wielu wspaniałych, wartościowych i ciekawych ludzi.
Akcja Narodowego Czytania
- Szczegóły
W poniedziałek 5 września w bibliotece szkolnej już po raz kolejny zostało zorganizowane spotkanie w ramach akcji Narodowego Czytania. Tym razem czytaliśmy „Ballady i romanse” Adama Mickiewicza. Na początku uczniowie wysłuchali krótkiej prelekcji na temat genezy ballad i ich znaczenia w historii literatury polskiej. Następnie czytali wybrane utwory, między innymi „Romantyczność”, „Panią Twardowską” i „Świteź”. Dodatkową atrakcję stanowiło wysłuchanie nagrania naszego noblisty Czesława Miłosza, który przeczytał „Lilije”.
Zawodowcy stawiają na rozwój!
- Szczegóły
9 października 2021 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zaczęło się niewinnie - od filiżanki aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie. Grono pedagogiczne z pasją i zaangażowaniem dyskutowało na temat genezy kuchni polskiej oraz produktów i dań regionalnych. Nie łatwo było dojść do pełnego porozumienia - gdy przy jednym, potwornie długim stole zasiądzie niemal dwudziestu pasjonatów kuchni, nawet największa oczywistość okazuje się tematem godnym zażartej dyskusji.
Przed rozpoczęciem części praktycznej uczestnicy warsztatów zwiedzili ogrody, znajdujące się na tyłach budynku. Stare, dawno zapomniane odmiany roślin - niegdyś porządnych i powszechnie używanych, wzbudziły niemałe zainteresowanie. Trudno się dziwić - w końcu nie codziennie ma się okazję zobaczyć warzywa uprawiane na ziemiach polskich kilkadziesiąt lat temu.
Część praktyczna, na którą wszyscy z niecierpliwością czekali, była prawdziwą inspiracją. Nauczyciele, podzieleni na grupy, przygotowali cztery dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Gotowe potrawy zachwyciły perfekcyjnie dopracowanym wyglądem i niebagatelnym smakiem.
Warsztaty były doskonałą okazją do zacieśnienia więzi w zespole zawodowców, ale przede wszystkim poszerzyły wiedzę naszych nauczycieli, którzy z pewnością wykorzystają zdobyte umiejętności podczas zajęć prowadzonych w ZSG Poznańska.
Poniżej fotorelacja
Działania kwietniowe
- Szczegóły
W ostatnim tygodniu kwietnia członkowie Szkolnego Klubu Wolontariatu działającego przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie wzięli udział w dwóch znaczących wydarzeniach.
Pierwszym z nich było pakowanie świątecznych paczek dla rodzin z Ukrainy w ramach akcji # PaczkaNaKresy2022, która odbywała się pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
W sobotę, 23 kwietnia, nasi wolontariusze uczestniczyli w charytatywnym pokazie kulinarnym „Smak Warszawy dla Ukrainy – Gotujemy wspólnie dla Ukrainy”. Wydarzenie to miało miejsce w warszawskiej Hali Gwardii, jego głównym organizatorem był Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, a honorowy patronat nad imprezą sprawował Prezydent Miasta Stołecznego Warszawa.
Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękujemy.
Nasze cele
- Szczegóły

"Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi"
Jan Paweł II
Wolontariat to nie tylko sposób na spędzenie wolnego czasu, czy bycie użytecznym. Wolontariat to przede wszystkim wyjście naprzeciw drugiemu człowiekowi, to podjęcie odpowiedzialności za drugiego człowieka, to wspaniałe doświadczenie obdarowywania i bycia obdarowanym. Wolontariat to również troska o naturę, środowisko i zdrowie.
Wolontariat rozwija wśród młodzieży postawę otwartości i wrażliwości na potrzeby innych, jest alternatywą dla konsumpcyjnego stylu życia i uzależnień. Stwarza okazję do poszukiwania autorytetów i budowania świata wartości.
Obchody Dnia Ziemi
- Szczegóły

WIOSNA, czyli co robimy, aby pomóc naszej planecie? Projekt wykonany w ramach obchodów Dnia Ziemi 2021 i działań ekologicznych OCAL NASZ WSPÓLNY DOM. Podcast został wykonany przez redaktorów szkolnych Koła Dziennikarskiego z klasy I cpt - Aleksandry Prus, Basi Rybak, Artura Bartosiaka, Mai Orzyłowskiej, Konrada Mamińskiego i Mikołaja Mrówczyńskiego) pod opieką p. Ewy Bielak. Zdjęcia autorstwa Agaty Kaczorowskiej i Oliwii Zielińskiej z klasy II ap.