Święto Plonów w ZSG
- Szczegóły
Dożynki, Święto Plonów, Wieńce - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi - podziękowaniami za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej.
W naszej szkole w dniach 12-18 października obchodziliśmy Tydzień Święta Plonów, który miał kolejno symbolizować tradycyjne etapy zbiorów - Wykopki, Dożynki, Dzień Drzewa, Dzień Ziemniaka, Dzień Zdrowego Jedzenia oraz Święto Chleba i Przaśną Sobotę. Od poniedziałku do piątku organizowaliśmy happeningi kulturowo-kulinarne oraz przedstawialiśmy wielokulturowe obyczaje i obrzędy związane z jesiennymi zbiorami. W trakcie procesów w salach przetwarzano ziemniaki, kasze, mąki i strączki, aby podkreślić zdrowy element diety słowiańskiej. Prezentacje tematyczne edukowały nowe pokolenia na temat zdrowia, jakie kryje się w warzywach, owocach, płodach ziemi. Aby oficjalnie uczcić ten tydzień, przygotowaliśmy w środę uroczystą prezentację Wieńca Dożynkowego (autorstwa Rady Rodziców ZSG) oraz poczęstunek, składający się z domowej roboty chleba, pasty pomidorowej i różnych słodkości. Podaliśmy również kawę i herbatę. Celebrowały z nami ten dzień takie osobistości, jak Państwo Grażyna i Jarosław Uścińscy (ambasadorzy świata kultury kulinarnej), Pani dyrektor naczelna ZSG – Marzena Cieślak oraz Pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał. Wszystko było przeprowadzone przez klasy 2apt oraz 2dpt pod czujnym okiem p. Ewy Bielak i p. Aleksandry Wojciechowskiej. Współorganizatorką święta była również p. Edyta Gulińska. Wspomagali to święto nauczyciele szkoły - p. Anna Fabisiak, p. Tomasz Pietrzak i p. Lidia Łojek.
W trakcie prezentacji została przedstawiona książka państwa Uścińskich - „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, w której autorzy w ciekawy sposób opowiedzieli o smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu plonów natury na nasz organizm, o porach roku, w jakich je należy zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej, aby były z nami w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, na długo. Dyskutowaliśmy również na temat zdrowia, które kryje się w roślinnych płodach Ziemi. Żyjemy przecież w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm?
Konkurs Pro Memoria
- Szczegóły
Szkolny konkurs historyczny
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI
organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej
Laureatami konkursu przeprowadzonego 11 marca w małej sali gimnastycznej zostali:
I Mateusz Tomaszewski kl.4f TGH, 26punktów
II Rafał Sikorski kl.4a TGH, 25 punktów
III Oliwia Kowalczyk kl.4f TGH, 21 punktów
III Bartosz Trzciński kl.3ep TGH, 21 punktów
Wszystkim startującym serdecznie dziękujemy za uczestnictwo. Gratulujemy laureatom.
organizatorzy- nauczyciele historii.
Eliminacje do Turnieju w Zawodzie Cukiernik
- Szczegóły
Za nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.
W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.
II miejsce w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.
Serdecznie gratulujemy !!!
Będziemy uczestniczyć w Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:
Stefan Wyszyński - Prymas Tysiąclecia
- Szczegóły
KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”
W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii: Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom konkursu.
Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy 4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska
Spełniaj marzenia - gotuj z Poznańską
- Szczegóły

Pasja do gotowania i inspiracja smaków a przede wszystkim spełnianie marzeń młodych przyszłych kucharzy było tematem przewodnim I edycji Konkursu ZSG Poznańska ,,Spełniaj marzenia-gotuj z Poznańską". To konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych rozpoczynających przyszłość adeptów sztuki kulinarnej.
Zgodnie z przyjętą formułą Konkursu o miano zwycięzcy rywalizowali młodzi Uczniowie klas ósmych Szkół Podstawowych. Zmagania młodych przyszłych kucharzy obejmowały przygotowanie potrawy śniadaniowej z uwzględnieniem dania gorącego i obowiązkowym wykorzystaniem: mleka, mąki, jaj i truskawek. Pozostały dobór składników do wykonania potrawy był dowolny.