• Przejdź do menu
  • Przejdź do artykułu
  • Przejdź do kontaktu
  • Przejdź do mapy strony
  • Tryb domyślny
  • Tryb nocny
  • Kontrast
  • A A A
  • Stały układ Szeroki układ
  • A- A A+
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego
  • Start
  • Informacje
    • Uczniowie
      • Organizacja roku szkolnego
      • Samorząd Uczniowski
      • Doradztwo zawodowe
      • Podręczniki
      • Dzwonki
    • Rodzice
      • Zebrania z rodzicami
      • Rada rodziców
      • Dyżury dyrektora i kadry kierowniczej
      • Kalendarium
  • O Szkole
    • Wartości
      • Misja, wizja i cele
      • Osiągnięcia Szkoły
      • Zwyczaje i obrzędy
    • Historia i tradycje
      • Klub absolwenta
      • Kartki z przeszłości
      • Wspomnienia
      • Napisali o nas
    • Patron szkoły
    • Nauczane zawody
      • Technik Hotelarstwa
      • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
      • Technik Usług Kelnerskich
      • Kucharz
      • Cukiernik
  • Organizacja
    • Organy i kadra szkoły
      • Dyrekcja Szkoły
      • Wychowawcy klas
      • Rada Rodziców
      • Samorząd Uczniowski
      • Pomoc psychologiczno-pedagogiczna
    • Co w szkole mamy?
      • Warsztaty
      • Internat
      • Praktyczna nauka zawodu
      • Biblioteka
    • Koła i zespoły
      • Koło wolontariatu
      • Klub ekologa
      • Koło artystyczne
      • Koło dziennikarskie
  • Praca szkoły
    • Projekty
      • Projekty UE
      • Projekty WIE
      • Projekt CEVA
      • Wars i Sawa
      • Projekt Retopea
      • Stylowa zawodowa ZSG
    • Wydarzenia
      • Komunikaty
        • Aktualności uczniowskie
        • Informacje dla nauczycieli
        • Komunikaty dla Rodziców
      • Imprezy i uroczystości
      • Konkursy, turnieje
      • Kształcenie patriotyczne
      • Rekrutacja
      • Radio Cooltura
      • Obwieszczenia
    • Dokumenty szkolne
      • Dokumenty ubezpieczeniowe
      • Dokumenty prawne
      • Podręczniki
    • Partnerzy i współpraca
      • Zawarte porozumienia
      • Współpraca
      • Partonaty
  • BIP
  • Ogłoszenia
    • Zamówienia publiczne
      • Wszczęcie postępowania
      • O wynikach postępowania
      • Udzielone zamówienia
      • Archiwum zamówień
    • Zamówienia do 30 tysięcy euro
      • Ogłoszenia
      • Archiwum zamówień
    • Nabór pracowników
      • Ogłoszenia o naborze
      • Wyniki naboru
    • Obwieszczenia i komunikaty
  • Egzaminy
    • Egzamin maturalny
    • Egzaminy zawodowe
  • Start
  • Informacje
    • Uczniowie
      • Organizacja roku szkolnego
      • Samorząd Uczniowski
      • Doradztwo zawodowe
      • Podręczniki
      • Dzwonki
    • Rodzice
      • Zebrania z rodzicami
      • Rada rodziców
      • Dyżury dyrektora i kadry kierowniczej
      • Kalendarium
  • O Szkole
    • Wartości
      • Misja, wizja i cele
      • Osiągnięcia Szkoły
      • Zwyczaje i obrzędy
    • Historia i tradycje
      • Klub absolwenta
      • Kartki z przeszłości
      • Wspomnienia
      • Napisali o nas
    • Patron szkoły
    • Nauczane zawody
      • Technik Hotelarstwa
      • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
      • Technik Usług Kelnerskich
      • Kucharz
      • Cukiernik
  • Organizacja
    • Organy i kadra szkoły
      • Dyrekcja Szkoły
      • Wychowawcy klas
      • Rada Rodziców
      • Samorząd Uczniowski
      • Pomoc psychologiczno-pedagogiczna
    • Co w szkole mamy?
      • Warsztaty
      • Internat
      • Praktyczna nauka zawodu
      • Biblioteka
    • Koła i zespoły
      • Koło wolontariatu
      • Klub ekologa
      • Koło artystyczne
      • Koło dziennikarskie
  • Praca szkoły
    • Projekty
      • Projekty UE
      • Projekty WIE
      • Projekt CEVA
      • Wars i Sawa
      • Projekt Retopea
      • Stylowa zawodowa ZSG
    • Wydarzenia
      • Komunikaty
        • Aktualności uczniowskie
        • Informacje dla nauczycieli
        • Komunikaty dla Rodziców
      • Imprezy i uroczystości
      • Konkursy, turnieje
      • Kształcenie patriotyczne
      • Rekrutacja
      • Radio Cooltura
      • Obwieszczenia
    • Dokumenty szkolne
      • Dokumenty ubezpieczeniowe
      • Dokumenty prawne
      • Podręczniki
    • Partnerzy i współpraca
      • Zawarte porozumienia
      • Współpraca
      • Partonaty
  • BIP
  • Ogłoszenia
    • Zamówienia publiczne
      • Wszczęcie postępowania
      • O wynikach postępowania
      • Udzielone zamówienia
      • Archiwum zamówień
    • Zamówienia do 30 tysięcy euro
      • Ogłoszenia
      • Archiwum zamówień
    • Nabór pracowników
      • Ogłoszenia o naborze
      • Wyniki naboru
    • Obwieszczenia i komunikaty
  • Egzaminy
    • Egzamin maturalny
    • Egzaminy zawodowe
  • Start
  • Egzaminy
  • Egzamin maturalny

Portugalia do zjedzenia

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 21 styczeń 2021
Portugalska kuchnia - okładka książki

PORTUGALIA DO ZJEDZENIA CZYLI PODRÓŻ DO „NIEBIESKIEJ KRAINY LEKKICH ZUP”

Czy znacie Portugalię? Z jakimi postaciami, krajobrazami i smakami kojarzy się wam ten przepiękny kraj?

W ramach naszego projektu Stylowa zawodowa ZSG przenosimy się w styczniu do pachnącej świeżymi owocami i porto… Portugalii. Od dziś będziemy was zabierać w krainę portugalskich pejzaży kulturowych za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”, w której odnajdujemy fascynujące opowieści o kulturze i smakach kulinarnych Portugalii.

Co autor mówi w swej książce o tym kraju? „W Portugalii miałem poczucie totalnego zaopiekowania. Poczucie czułości. Ci ludzie są mili, dlatego, że są mili. A nie dlatego, że coś ode mnie chcą. To było zachwycające. Mam wrażenie, że właśnie takie są portugalskie kulinaria.”

Portugalskie smaki

FOTO: WAB

Zapraszamy więc do śledzenia naszej wyprawy z książką, bowiem chcemy „ugotować” i „zjeść” Portugalię, poznając jednocześnie jej historię, miejsca ciekawe i ważne, wybitne osobowości oraz Polaków, którzy Portugalię pokochali, a nawet „zjedli”, zachwyceni feerią smakowitych zup, oszałamiających swymi smakami, a także… prostymi i zdrowymi składnikami. Portugalia to kraj potraw z owoców, warzyw (np. Cenoura com Sumo de Limao czyli smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny), sardynek Sardinas Assadas) , różnorodnych aranżacji z jajek (np. Ovos verdes czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki) czy ukochanego przez wszystkich ciasteczka Pastéis de Nata, wina porto oraz ostrego sosu piri-piri. Próbowaliście?

CO UGOTOWAĆ I ZJEŚĆ - „KONIECZNIE”?

Więcej o: Portugalia do...

Kawa i herbata po turecku

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 10 grudzień 2020
Kawa po turecku

Dziś specjalny dzień, taki grudniowy, biały i mroźny... A my latającym dywanem zabieramy Was do krainy wykwintnych napojów i prezentujemy dwa smakowe hity - kawa i herbata "po turecku".

Więcej o: Kawa i herbata po...

W śródziemnomorskiej, słodkiej krainie ciastek, herbaty, kotów i baśni

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 07 grudzień 2020
Trilece - królewski przysmak
W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG zabieramy Was naszym latającym dywanem w kolejną podróż do Turcji, tym razem, aby skosztować wspaniałego tureckiego przysmaku w wykonaniu naszego ucznia - Kacpra Amerka! W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!

TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału,  gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?

Trilece - królewski przysmak   Trilece - królewski przysmak
 

Więcej o: W...

WIELKA czyli Poznańska w Warszawie

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 04 grudzień 2020
Dworzec Centralny i PKiN

W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG - zapraszamy Was na grudniowy spacer!

Ulica Poznańska, zwana dawniej Wielką, to jedna z najciekawszych ulic Warszawy, która do dziś przyciąga amatorów kulinarnych rozkoszy. Poszukiwacze „apetycznych” i architektonicznych przygód cenią sobie niepowtarzalna atmosferę okolicy, historyczną zabudowę i wyjątkowy klimat ulicy Poznańskiej, zwłaszcza, że mieści się w tym "smakowo-kulturowym" zagłębiu właśnie nasza szkoła - najstarsza gastronomiczna szkoła w Warszawie, jedna z najstarszych w Polsce, z ogromnymi tradycjami i renomą.

Więcej o: WIELKA czyli...

Po cóż jechać do Turcji

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 01 grudzień 2020
Smaki Turcji

Dziś na swój "latający dywan" stylu zaprasza Was pani Agnieszka Pawlak-Zubka, która w artykule przybliży wam cechy" stylu tureckiego", a więc kultury śródziemnomorskiej, której niewątpliwą odmianą jest charakterystyczna kuchnia turecka, pełna kolorowych potraw, wystawnych dekoracji i zdrowego podejścia do tego, co jemy...

Po cóż jechać do Turcji

Autorem wiersza jest Maria Pawlikowska-Jasnorzewska

Więcej o: Po cóż jechać do...

Podręczniki na rok szkolny 2022/2023

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 18 lipiec 2022

 

1. klasy 1 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1

2. klasy 2 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1

3. klasy 3 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1

4. klasa 4 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 (po szkole podstawowej)

5. klasa 4 - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 (po gimnazjum)

 

6. klasy 1 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia

7. klasy 2 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia

8. klasy 3 - Branżowa Szkoła Gastronomiczna 1 stopnia

 

Strona 17 z 18

  • start
  • Poprzednia strona
  • strona9
  • strona10
  • strona11
  • strona12
  • strona13
  • ...
  • strona15
  • strona16
  • strona17
  • strona18
  • Następna strona
  • koniec

Kontakt

 ul. Poznańska 6/8

 00-680 Warszawa

 Telefon: +48 22 628 56 28

 Faks: +48 22 628 56 28

 e-mail: sekretariat.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Facebook

Instagram

Youtube

Dla uczniów

  • Organizacja roku szkolnego
  • Samorząd Uczniowski
  • Doradztwo zawodowe
  • Podręczniki
  • Dzwonki

Wydarzenia

  • Komunikaty
  • Imprezy i uroczystości
  • Konkursy, turnieje
  • Kształcenie patriotyczne
  • Rekrutacja
  • Radio Cooltura
  • Obwieszczenia

Informacje prawne

  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o dostępności
  • Kużnia Dostępnych Stron
  • Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji
  • Polskie Centrum Joomla!
  • Fado - Spółdzielnia Socjalna
  • Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji
© JSzkoła - Nasza Szkoła. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Logo projektuKuźnia Dostępnych Stron

Mapa strony

Wróć na górę

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...