ROMANTYCZNE HORRORY
- Szczegóły

Witamy serdecznie na naszej artystycznej stronie i zapraszamy do obejrzenia spektaklu klasy II ap, przygotowanego przez : Adama Glegolskiego, Weronikę Gurynow, Malwinę Maśny,Kacpra Amerka Michała Skolimowskiego, Jacka Szydło, Stanisława Knapa, Filip Kubiszyna, Olę Potocką, Julię Godlewską, Agatę Kaczorowską, Adama Szelenbauma, Wojciecha Górskiego, Bartosza Palkowskiego, Noemi Włodarczyk.
Miłej "lektury" utrzymanej w stylistyce romantycznej frenezji!
Na horrory zaprasza klasa II APT z wychowawczynią Ewa Bielak.
Recenzja książki "ponad czasem"
- Szczegóły

Z radością zapraszamy Was do przeczytania recenzji ponadczasowej książki, która do tej pory posiada uniwersalną wymowę o charakterze przestrogi. Opinię o tym dziele przygotowała dla was Aleksandra Potocka z klasy II ap.
Jest to historia niesamowita i przerażająca równocześnie, ale przede wszystkim otwiera ona oczy i tłumaczy czytelnikowi okrutność systemu totalitarnego. „Rok 1984” w moim odczuciu jest książką, która za każdym kolejnym przeczytaniem da nam coś nowego. Jakieś nowe przemyślenie czy wniosek, dlatego uważam, że często będę wracała myślami do historii Winstona i do fragmentów, które zaznaczyłam w trakcie lektury. George Orwell przedstawia wizję świata, w którym „Wojna to Pokój” „Wolność to Niewola”, a „Ignorancja to siła”. Słowa, które na początku zdawały się być totalnymi przeciwieństwami, nabrały wielkiego znaczenia i im więcej stron się przerzucało, tym bardziej wszystko sprowadzało się do tych zdań, a czytelnik uświadamiał sobie, jak bardzo są trafne.
Szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Selgros Cash&Carry
- Szczegóły
W dniu 27 października 2022 r. uczniowie klas trzecich i czwartych naszego Technikum wzięli udział w szkoleniu zorganizowanym przez Instytut Kulinarny Transgourmet w Selgros Cash&Carry.
Uczniowie klas trzecich poznawali tajniki przygotowania ryb i owoców morza, doboru dodatków smakowych, ciekawych aranżacji.
Uczniowie klas czwartych szkolili się z zakresu baristyki i sposobów podawania kawy.
Bardzo dziękujemy naszym trenerom, Pani Zuzannie i Panu Sebastianowi oraz wszystkim pracownikom Instytutu za fantastyczną atmosferę oraz wiedzę praktyczną, którą chętnie się z nami dzielili.
Pozostajemy w oczekiwaniu na następne spotkanie.
Powązki - cmentarz pamięci
- Szczegóły
21 października 2022r. klasy 2a i 1f wraz z panią wicedyrektor Anetą Jarosińską oraz Panem Januszem Sękowskim udały się na wycieczkę na Powązki. Wszystko zaczęło się koło godziny 11:40, gdy po udanej zbiórce wsiedliśmy do tramwaju i udaliśmy się na cmentarz. Pogoda nam dopisywała, słońce pięknie podbijało jesienne kolory liści na drzewach. Na miejscu podzieliliśmy się na dwie grupy i rozpoczęliśmy zwiedzanie najstarszej części cmentarza . Odwiedziliśmy wiele grobów słynnych Polaków, w tym grób Patrona naszej szkoły prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Zapaliliśmy znicze i usłyszeliśmy wiele ciekawych historii oraz informacji od Pani przewodnik. Po zakończeniu zwiedzania trochę zmarznięci udaliśmy się na wspólny posiłek. To była niezapomniana lekcja historii.
Autor: Agata Sibilska z klasy 2a TGH
Inauguracja roku szkolnego 2022/2023
- Szczegóły

1 września w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego odbyła się inauguracja nowego roku szkolnego 2022/23. W nowej sali gimnastycznej spotkali się uczniowie klas pierwszych wraz z wychowawcami. Uroczystość rozpoczęło wystąpienie pani Dyrektor Marzeny Cieślak, która skierowała ciepłe i serdeczne słowa do uczniów i ich nauczycieli. Wyraziła nadzieję, że młodzież, po wakacyjnym wypoczynku, chętnie podejmie naukę w naszej szkole i będzie osiągać wysokie wyniki oraz odnosić sukcesy w konkursach i olimpiadach. Zapewniła, że uczniowie mogą liczyć na wsparcie całej społeczności szkolnej w realizacji pozytywnych i twórczych działań, a dyrekcja i nauczyciele dołożą wszelkich starań, aby mogli zdobyć solidny warsztat zawodowy, gruntowną wiedzę ogólną i potrzebne umiejętności. Nauczycielom Pani Dyrektor Marzena Cieślak życzyła spokojnego roku, ciekawych świata uczniów, którzy pragną poszerzać swoje horyzonty, a także cierpliwości i satysfakcji z wykonywanej pracy. Pani Dyrektor przypomniała również, że pierwszy września to kolejna rocznica wybuchu II wojny światowej. Podkreśliła, że powinniśmy o tym pamiętać i doceniać wartość pokoju. Jest to szczególnie ważne w sytuacji, gdy za naszą wschodnią granicą trwa wojna. Przypomniała, że jesteśmy jedną wielką rodziną i od nas zależy, w jakiej atmosferze będziemy uczyć się i pracować. Dbajmy więc o wzajemne relacje i nasze wspólne otoczenie. Na koniec pani Dyrektor życzyła wszystkim spokojnego roku, zapału do pracy, wytrwałości i wielu sukcesów.
15 listopada w naszej szkole odbyła się tradycyjna uroczystość Ślubowania
- Szczegóły
Przedstawiciele klas pierwszych, Dyrekcja i Nauczyciele spotkali się w odświętnie udekorowanej sali gimnastycznej i byli świadkami podniosłego ceremoniału.
Poczet sztandarowy składający się z uczniów klas maturalnych przekazał sztandar szkoły młodszym kolegom. Pierwszoklasiści złożyli uroczyste ślubowanie na Sztandar Szkoły. Ten bardzo uroczysty akt stał się oficjalnym potwierdzeniem ich przynależności do społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego.
Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała zebranych gości i zwróciła się do uczniów klas pierwszych, którzy od tego momentu stali się pełnoprawnymi uczniami szkoły z tradycjami, od lat kształcącej młodych ludzi, odnoszących w przyszłości międzynarodowe sukcesy zawodowe. Pani dyrektor wyraziła nadzieję, że kolejne roczniki będą kontynuowały tę chlubną tradycję i podejmowały nowe wyzwania, dające możliwość rozwoju umiejętności i talentu. Pani Dyrektor życzyła owocnej nauki, satysfakcji i podejmowania właściwych decyzji, tak aby czas spędzony w szkole zapewnił wszystkim doskonały start w dorosłe życie.
Tegoroczne ślubowanie było wyjątkowym wydarzeniem również dzięki przybyciu znamienitych gości - pana Jarosława Uścińskiego - prezesa OSSKiC, a także przedstawicieli najlepszych warszawskich hoteli.
Mając na uwadze ciągłą potrzebę podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w branży HoReCa oraz konieczność wdrażania uczniów do wykorzystywania zdobytej wiedzy w praktyce, w trakcie uroczystości Pani dyrektor podpisała w imieniu szkoły dwa porozumienia patronackie z Hotelem Bristol, A Luxury Collection Hotel Warsaw oraz Nobu Hotel Warsaw. Partnerzy postanowili podejmować wspólne przedsięwzięcia o charakterze dydaktycznym na rzecz uczniów klas pierwszych.
Miłym końcowym akcentem była przedstawiona przez starsze koleżanki i kolegów część artystyczna przygotowana pod opieką pani Katarzyny Goliszewskiej-Szadury.
Po zakończeniu części oficjalnej grono pedagogiczne i zaproszeni goście udali się do szkolnej restauracji, gdzie mogli podziwiać umiejętności naszych uczniów.