• Przejdź do menu
  • Przejdź do artykułu
  • Przejdź do kontaktu
  • Przejdź do mapy strony
  • Tryb domyślny
  • Tryb nocny
  • Kontrast
  • A A A
  • Stały układ Szeroki układ
  • A- A A+
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego
  • Start
  • Informacje
    • Uczniowie
      • Organizacja roku szkolnego
      • Samorząd Uczniowski
      • Doradztwo zawodowe
      • Podręczniki
      • Dzwonki
    • Rodzice
      • Zebrania z rodzicami
      • Rada rodziców
      • Dyżury dyrektora i kadry kierowniczej
      • Kalendarium
  • O Szkole
    • Wartości
      • Misja, wizja i cele
      • Osiągnięcia Szkoły
      • Zwyczaje i obrzędy
    • Historia i tradycje
      • Klub absolwenta
      • Kartki z przeszłości
      • Wspomnienia
      • Napisali o nas
    • Patron szkoły
    • Nauczane zawody
      • Technik Hotelarstwa
      • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
      • Technik Usług Kelnerskich
      • Kucharz
      • Cukiernik
  • Organizacja
    • Organy i kadra szkoły
      • Dyrekcja Szkoły
      • Wychowawcy klas
      • Rada Rodziców
      • Samorząd Uczniowski
      • Pomoc psychologiczno-pedagogiczna
    • Co w szkole mamy?
      • Warsztaty
      • Internat
      • Praktyczna nauka zawodu
      • Biblioteka
    • Koła i zespoły
      • Koło wolontariatu
      • Klub ekologa
      • Koło artystyczne
      • Koło dziennikarskie
  • Praca szkoły
    • Projekty
      • Projekty UE
      • Projekty WIE
      • Projekt CEVA
      • Wars i Sawa
      • Projekt Retopea
      • Stylowa zawodowa ZSG
    • Wydarzenia
      • Komunikaty
        • Aktualności uczniowskie
        • Informacje dla nauczycieli
        • Komunikaty dla Rodziców
      • Imprezy i uroczystości
      • Konkursy, turnieje
      • Kształcenie patriotyczne
      • Rekrutacja
      • Radio Cooltura
      • Obwieszczenia
    • Dokumenty szkolne
      • Dokumenty ubezpieczeniowe
      • Dokumenty prawne
      • Podręczniki
    • Partnerzy i współpraca
      • Zawarte porozumienia
      • Współpraca
      • Partonaty
  • BIP
  • Ogłoszenia
    • Zamówienia publiczne
      • Wszczęcie postępowania
      • O wynikach postępowania
      • Udzielone zamówienia
      • Archiwum zamówień
    • Zamówienia do 30 tysięcy euro
      • Ogłoszenia
      • Archiwum zamówień
    • Nabór pracowników
      • Ogłoszenia o naborze
      • Wyniki naboru
    • Obwieszczenia i komunikaty
  • Egzaminy
    • Egzamin maturalny
    • Egzaminy zawodowe
  • Start
  • Informacje
    • Uczniowie
      • Organizacja roku szkolnego
      • Samorząd Uczniowski
      • Doradztwo zawodowe
      • Podręczniki
      • Dzwonki
    • Rodzice
      • Zebrania z rodzicami
      • Rada rodziców
      • Dyżury dyrektora i kadry kierowniczej
      • Kalendarium
  • O Szkole
    • Wartości
      • Misja, wizja i cele
      • Osiągnięcia Szkoły
      • Zwyczaje i obrzędy
    • Historia i tradycje
      • Klub absolwenta
      • Kartki z przeszłości
      • Wspomnienia
      • Napisali o nas
    • Patron szkoły
    • Nauczane zawody
      • Technik Hotelarstwa
      • Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
      • Technik Usług Kelnerskich
      • Kucharz
      • Cukiernik
  • Organizacja
    • Organy i kadra szkoły
      • Dyrekcja Szkoły
      • Wychowawcy klas
      • Rada Rodziców
      • Samorząd Uczniowski
      • Pomoc psychologiczno-pedagogiczna
    • Co w szkole mamy?
      • Warsztaty
      • Internat
      • Praktyczna nauka zawodu
      • Biblioteka
    • Koła i zespoły
      • Koło wolontariatu
      • Klub ekologa
      • Koło artystyczne
      • Koło dziennikarskie
  • Praca szkoły
    • Projekty
      • Projekty UE
      • Projekty WIE
      • Projekt CEVA
      • Wars i Sawa
      • Projekt Retopea
      • Stylowa zawodowa ZSG
    • Wydarzenia
      • Komunikaty
        • Aktualności uczniowskie
        • Informacje dla nauczycieli
        • Komunikaty dla Rodziców
      • Imprezy i uroczystości
      • Konkursy, turnieje
      • Kształcenie patriotyczne
      • Rekrutacja
      • Radio Cooltura
      • Obwieszczenia
    • Dokumenty szkolne
      • Dokumenty ubezpieczeniowe
      • Dokumenty prawne
      • Podręczniki
    • Partnerzy i współpraca
      • Zawarte porozumienia
      • Współpraca
      • Partonaty
  • BIP
  • Ogłoszenia
    • Zamówienia publiczne
      • Wszczęcie postępowania
      • O wynikach postępowania
      • Udzielone zamówienia
      • Archiwum zamówień
    • Zamówienia do 30 tysięcy euro
      • Ogłoszenia
      • Archiwum zamówień
    • Nabór pracowników
      • Ogłoszenia o naborze
      • Wyniki naboru
    • Obwieszczenia i komunikaty
  • Egzaminy
    • Egzamin maturalny
    • Egzaminy zawodowe
  • Start
  • Egzaminy
  • Egzamin maturalny

Projekt Krokus

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 17 listopad 2021

Akcja sadzenia krokusówW poniedziałek (15 listopada) klasa  3h TGH wraz z wychowawczynią Moniką Stempień rozpoczęła projekt „Krokus”. Jest to irlandzka inicjatywa, w której uczestniczą państwa europejskie. Organizatorem projektu jest Holocaust Education Trust Ireland. W Polsce koordynatorem działań jest Żydowskie Muzeum Galicja z Krakowa.

  Za nami pierwszy etap - wprowadzenie do projektu. Posadziliśmy na dziedzińcu szkolnym cebulki żółtych krokusów, które zakwitną wczesną wiosną. Upamiętniamy w ten sposób 1,5 miliona dzieci zamordowanych w czasie II wojny światowej. Żółte kwiaty mają przypominać Gwiazdę Dawida, którą Żydzi musieli nosić podczas niemieckiej okupacji.

  Przed nami kolejne etapy projektu. Będziemy rozmawiać o Shoah, tolerancji, szacunku, integracji. Zapraszamy wiosną na nasze szkolne podwórko - mam nadzieję, że 25 krokusów zakwitnie!

                                                            

                                          Tekst: Monika Stempień

                     Zdjęcia: Dominika Majewska, Angelika Słodek

Szkoła do hymnu

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 15 listopad 2021

Dekoracja szkolnaW środę 10 listopada Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego po raz kolejny uczestniczył w ogólnopolskiej akcji „Szkoła do hymnu”, organizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Punktualnie o symbolicznej godzinie 11:11 cała społeczność szkolna wspólnie odśpiewała „Mazurka Dąbrowskiego”. Z uwagi na trwający stan epidemii, hymn odśpiewano w  klasach, przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa. Dodatkowo został on też odtworzony przez szkolny radiowęzeł.

Na szkolnym korytarzu przygotowano gazetkę, która przedstawiała historię powstania hymnu, informacje o jego autorze oraz pierwotną i współczesną jego wersję.

Pieśń ta, napisana przez Józefa Wybickiego w 1797 roku, przez wiele lat  towarzyszyła naszym rodakom w kraju i na emigracji. Przywoływała sylwetki bohaterów narodowych, krzepiła serca, wzywała do walki o wolność. Stała się jedną z najważniejszych pieśni narodowych, choć jej wykonywanie w czasie zaborów było zakazane. Po odzyskaniu niepodległości, w 1927 roku „Mazurek Dąbrowskiego” został oficjalnie ogłoszony hymnem państwowym.

Hymn narodowy zawsze towarzyszy ważnym wydarzeniom i świętom. Wspólne śpiewanie tej pieśni jednoczy Polaków,  jest okazją do wyrażenia uczuć patriotycznych i budowania poczucia więzi.

Uroczystym śpiewem „Mazurka Dąbrowskiego” my, uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy ZSG, uczciliśmy 103. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. 11 listopada 1918 r. Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli Polska powróciła na mapę świata i mogła się odbudowywać i rozwijać.

Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny oraz doskonałą lekcją patriotyzmu.

Akcja Żonkil

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 27 kwiecień 2021
Plansza „Bierzemy udział w akcji Żonkile”

W ramach edukacji patriotycznej i realizowania licznych projektów varsavianistycznych wyruszyliśmy  na spacer, którego tematem było uczestnictwo w akcji "Żonkil", zorganizowanej przez Muzeum Polin. Włączyliśmy  się do akcji Żonkile, upamiętniającej powstanie w getcie warszawskim poprzez realizację scenariuszy lekcyjnych, uczestnictwo w webinarium oraz wykorzystaniu specjalnej oferty zawierającej pakiet nowych, atrakcyjnych materiałów edukacyjnych – karty pracy oraz scenariusze zajęć. Braliśmy udział w wyjątkowych premierach filmowych i literackich na kanale YouTube oraz na Facebooku Centrum Edukacyjnego Muzeum POLIN. Dodatkowo, spotkaliśmy się przed warszawskim muralem upamiętniającym to wydarzenie.

Więcej o: Akcja Żonkil

W Królewskich Łazienkach - literacko i kulturowo

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 17 listopad 2020
W Królewskich Łazienkach

Zapraszamy was do zapoznania się z reportażem edukacyjnym jednej z uczennic, uczestniczących w projekcie kulturowym, którego celem są spacery varsavianistyczne. Trasa spacerów po ogrodach wiedzie od Pałacu na Wyspie poprzez pomnik Herkulesa, Starą Oranżerię z Teatrem Królewskim, Świątynię Egipską, Amfiteatr aż po Pałac Myślewski. Takie literacko-teatralne spacery w przestrzeniach królewskich to nie tylko miejsce na wypoczynek i dobrą zabawę, ale także poznawanie historii Warszawy. Łazienki były jedną z pierwszych królewskich rezydencji, które powstawały na terenie Ujazdowa przez paręset lat. Niewielu osób wie, że na ich terenie znajdziemy m.in. jeden z ostatnich w Europie teatrów dworskich, pozostałości egzotycznego sadu, a nawet portret boga Apolla... z twarzą króla Poniatowskiego! Zobaczcie sami, co jeszcze kryją tajemnicze przestrzenie Łazienek! Zdjęcia wykonały uczestniczki projektu, pod kierunkiem studentów UW. Artykuł jest autorstwa Miki Kijewicz z 2 dp.

Więcej o: W Królewskich...

Królewski piknik czwartkowy w Łazienkach

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 10 listopad 2020
Happening w Łazienkach

W ramach edukacji kulturalnej Wars i Sawa (oraz projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych) w trakcie zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych odbywają się różnorodne eventy kulturowe, w tym projekty o charakterze happeningowym, będące odwołaniem do specyfiki epok literacko-historycznych. Zapraszamy do zapoznania się z filmem projektowym autorstwa naszego ucznia - Adama Glegolskiego z II ap (aby obejrzeć kliknij w link).
 Uczniowie klas drugich realizowali projekt "Kulturowy zegar Warszawy", którego uroczyste zakończenie i posumowanie odbyło się w październiku w Łazienkach Królewskich. Opiekunkami projektu były p.Ewa Bielak i p.Aleksandra Wojciechowska.

Więcej o: Królewski piknik...

Święto Plonów w ZSG

  • Drukuj
  • E-mail
Szczegóły
Opublikowano: 17 październik 2020
Święto Plonów w ZSG

Dożynki, Święto Plonów, Wieńce - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi - podziękowaniami za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej.
W naszej szkole w dniach 12-18 października obchodziliśmy Tydzień Święta Plonów, który miał kolejno symbolizować tradycyjne etapy zbiorów - Wykopki, Dożynki, Dzień Drzewa, Dzień Ziemniaka, Dzień Zdrowego Jedzenia oraz Święto Chleba i Przaśną Sobotę. Od poniedziałku do piątku organizowaliśmy happeningi kulturowo-kulinarne oraz przedstawialiśmy wielokulturowe obyczaje i obrzędy związane z jesiennymi zbiorami. W trakcie procesów w salach przetwarzano ziemniaki, kasze, mąki i strączki, aby podkreślić zdrowy element diety słowiańskiej. Prezentacje tematyczne edukowały nowe pokolenia na temat zdrowia, jakie kryje się w warzywach, owocach, płodach ziemi. Aby oficjalnie uczcić ten tydzień, przygotowaliśmy w środę uroczystą prezentację Wieńca Dożynkowego (autorstwa Rady Rodziców ZSG) oraz poczęstunek, składający się z domowej roboty chleba, pasty pomidorowej i różnych słodkości. Podaliśmy również kawę i herbatę. Celebrowały z nami ten dzień takie osobistości, jak Państwo Grażyna i Jarosław Uścińscy (ambasadorzy świata kultury kulinarnej), Pani dyrektor naczelna ZSG – Marzena Cieślak oraz Pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał. Wszystko było przeprowadzone przez klasy 2apt oraz 2dpt pod czujnym okiem p. Ewy Bielak i p. Aleksandry Wojciechowskiej. Współorganizatorką święta była również p. Edyta Gulińska. Wspomagali to święto nauczyciele szkoły - p. Anna Fabisiak, p. Tomasz Pietrzak i p. Lidia Łojek.
W trakcie prezentacji została przedstawiona książka państwa Uścińskich - „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, w której autorzy w ciekawy sposób opowiedzieli o smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu plonów natury na nasz organizm, o porach roku, w jakich je należy zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej, aby były z nami w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, na długo. Dyskutowaliśmy również na temat zdrowia, które kryje się w roślinnych płodach Ziemi. Żyjemy przecież w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm?

Więcej o: Święto Plonów w ZSG

Strona 7 z 17

  • start
  • Poprzednia strona
  • strona2
  • strona3
  • ...
  • strona5
  • strona6
  • strona7
  • strona8
  • strona9
  • ...
  • strona11
  • Następna strona
  • koniec

Kontakt

 ul. Poznańska 6/8

 00-680 Warszawa

 Telefon: +48 22 628 56 28

 Faks: +48 22 628 56 28

 e-mail: sekretariat.Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Facebook

Instagram

Youtube

Dla uczniów

  • Organizacja roku szkolnego
  • Samorząd Uczniowski
  • Doradztwo zawodowe
  • Podręczniki
  • Dzwonki

Wydarzenia

  • Komunikaty
  • Imprezy i uroczystości
  • Konkursy, turnieje
  • Kształcenie patriotyczne
  • Rekrutacja
  • Radio Cooltura
  • Obwieszczenia

Informacje prawne

  • Polityka prywatności
  • Polityka plików cookies
  • Oświadczenie o dostępności
  • Kużnia Dostępnych Stron
  • Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji
  • Polskie Centrum Joomla!
  • Fado - Spółdzielnia Socjalna
  • Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji
© JSzkoła - Nasza Szkoła. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Logo projektuKuźnia Dostępnych Stron

Mapa strony

Wróć na górę

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...