Historycznie, jesiennie i smacznie
- Szczegóły




Projekt „Krokus”
- Szczegóły
Po raz piąty w naszej Szkole we współpracy z Irlandzkim Towarzystwem Edukacji o Holokauście oraz Żydowskim Muzeum Galicja realizujemy projekt, upamiętniający półtora miliona dzieci zamordowanych w czasie Zagłady. 9 listopada klasa 1c TGH z panią Moniką Stempień posadziła na dziedzińcu szkolnym żółte krokusy, które przypominają o zmarłych dzieciach. W wydarzeniu uczestniczyła również pani wicedyrektor Aneta Jarosińska.
Uczestnictwo w projekcie to nauka tolerancji, promowanie właściwych postaw i wskazywanie na zagrożenia związane z antysemityzmem, szowinizmem i rasizmem. Z każdym rokiem krokusów będzie coraz więcej, ponieważ w projekt angażują się uczniowie i nauczyciele na całym świecie. Wiosną zakwitnie ponad półtora miliona krokusów upamiętniających ofiary Holokaustu.
Wycieczka klasowa - 3 H TGH
- Szczegóły
Tekst: Natalia Konarzewska, Wiktoria Drzewiecka
Zdjęcia: Marlena Kolasa, Nikola Madejska
Wycieczka naszej klasy odbyła się 01.06.2022 roku i była ona podzielona na trzy części.
Pierwszą było zwiedzanie Muzeum Niepodległości. Muzeum powstało w 1990 r. Wcześniej w czasach komunizmu było to Muzeum Lenina. Oglądaliśmy tam ciekawe i pięknie zachowane eksponaty oraz obrazy które uświadomiły nam jaką drogę przeszedł nasz kraj aby odzyskać Niepodległość.
Druga częścią naszej wycieczki był spacer po Warszawie podczas którego oprowadzała nas Pani Monika Stempień. Dzięki naszej wychowawczyni mogliśmy dowiedzieć się sporo ciekawych
i nieznanych nam dotąd informacji o oglądanych przez nas miejscach Warszawy. Nasz spacer rozpoczęliśmy przy Błękitnym Wieżowcu przy Placu Tłomackim. Dzięki Pani Profesor wiemy, że wcześniej mieściła się tam Wielka Synagoga która została spalona przez Niemców 16.05.1943r.
Kolejnym przystankiem podczas zwiedzania był pomnik Stefana Starzyńskiego. Starzyński był prezydentem Warszawy przedwojennej. Zasłynął z tego, że nie uciekł z kraju tylko został i wspomagał Polaków. Niedaleko stoi pomnik Juliusza Słowackiego, a wcześniej na jego miejscu znajdował się pomnik Feliksa Dzierżyńskiego.
Miejsce do którego udaliśmy się w dalszej kolejności to Teatr Narodowy. Następnie przeszliśmy na plac Marszałka Józefa Piłsudskiego, którego nazwa została kilka razy zmieniana. Byliśmy też przy Grobie Nieznanego Żołnierza, gdzie przed wojną był Pałac Saski. Ostatnim miejscem była ulica Próżna, gdzie zachował się klimat przedwojennej, wielokulturowej Warszawy.
Trzecią a zarazem ostatnią częścią naszej wycieczki był wspólny lunch. Udaliśmy się do restauracji Aioli, gdzie przy dobrym jedzeniu mogliśmy się integrować oraz przyjemnie spędzić czas we wspólnym gronie.
IV FINAŁ PROJEKTU „KROKUS”
- Szczegóły
28 kwietnia 2022 r. klasa 3 h TGH wraz z wychowawczynią, panią Moniką Stempień, podsumowała działania w ramach realizowanego od października 2021 roku projektu „Krokus”. To już czwarta edycja tego programu prowadzonego w naszej szkole we współpracy z Żydowskim Muzeum Galicja. W jego ramach nauczyciele ZSG w trakcie godzin wychowawczych oraz lekcji historii i społeczeństwa prowadzili z młodzieżą rozmowy związane z tematyką Holokaustu oraz zagrożeń, jakie niesie ze sobą rasizm i nietolerancja. Rozpoczynając realizację projektu „Krokus” nikt z nas nie był w stanie przewidzieć, że wojna w Ukrainie stanie się jego częścią.
Posadzone przez młodzież ZSG żółte krokusy zakwitły, przypominając o śmierci 1,5 miliona dzieci - ofiar Holokaustu.
Relacja z konkursu historycznego
- Szczegóły
Dnia 11 marca 2022r. w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy historycznej:
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej.
Arkusz konkursowy składał się z 20 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 48 uczniów spośród ponad 60 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa.
Zebranych na Sali uroczyście powitała Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Obecna była także Pani Wicedyrektor Marzena Niedośpiał oraz nauczyciele historii.
Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Tematyka tegorocznego konkursu dotyczyła walki o wolność Polski po II wojnie światowej. Podczas otwarcia konkursu zaakcentowano szczególne okoliczności, w jakich jest on przeprowadzany, w związku z trwającą wojną o wolność po barbarzyńskiej napaści Rosji na Ukrainę.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Organizatorzy – nauczyciele historii
Wizyta w Pałacu
- Szczegóły
SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.
Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.
Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość. Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.
Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.
Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.
Poniżej fotorelacja z wycieczki