Srebrna Wena dla ZSG!
- Szczegóły

Z radością i dumą informujemy, że uczniowie klasy II ap znani jako Koło Teatralne (i nie tylko) zdobyli Srebrną Wenę w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym oraz uzyskali dodatkowe wyróżnienia w tej kategorii również za solowe prezentacje dramatyczne. W tym roku prezentowali utwory Adama Mickiewicza i pozytywnie zaskoczyli jury swoją autorską interpretacją i formą artystyczną sparafrazowanej ballady „Lilie”. Pani Ewa Bielak serdecznie dziękuje Radzie Rodziców za wsparcie w trakcie organizacji etapów konkursowego spektaklu. Warto współpracować! Nagrodzone aranżacje możecie obejrzeć na naszej stronie LINK
SŁODKI SMAK WIELKANOCY
- Szczegóły

Babki, paschy, mazurki to niewątpliwie potrawy kojarzące się ze świętami Wielkanocy. Dlatego w naszej szkole został zorganizowany konkurs podkreślający słodki smak Wielkanocy.
Uczniowie mieli za zadanie wykonać mazurka z określonych składników. Jury oceniało trudność wykonania, kreatywność oraz ogólne wrażenie estetyczne. Konkurs cieszył się dużą popularnością zarówno wśród uczniów technikum jak i szkoły branżowej. Jury miało wyjątkowo trudny wybór, a najlepsze prace dzieliła niewielka różnica punktów. Po długich obradach wyniki przedstawiły się w następujący sposób:
I miejsce Sylwia Malinowska 1c BSG
II miejsce Amelia Lecińska 2cp BSG
III miejsce Wiktoria Gacka 1c BSG
Wyróżnienia: Iwona Rybarczyk 3c BSG i Damian Pietruszewski 3c TGH
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Poniżej nagrodzone prace:
Sukces ZSG
- Szczegóły

W dniach 18-20 marca 2021 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap centralny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowano 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą Szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Dominika Modrzewska z klasy IVF i Jakub Kobus z klasy IVF. Nasi reprezentanci na każdym z etapów osiągali najwyższe lokaty. Ostatecznie Dominika zajęła III miejsca i tytuł laureata, Jakub V miejsce i tytuł laureata etapu centralnego Olimpiady, oboje otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeks na wybrane uczelnie zapewniający im status studentów z pominięciem procesu rekrutacji. Udział Dominiki i Jakuba, w ścisłym finale Olimpiady oraz zdobyte przez nich bardzo wysokie lokaty, zaowocował przyznaniem nagrody specjalnej – Pucharu Przewodniczącego Komitetu Głównego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla Najlepszej Szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
SZKOLNY KONKURS „SŁODKA WALENTYNKA”
- Szczegóły

14 lutego został rozstrzygnięty konkurs „Słodka Walentynka”. Wydarzenie było skierowane do wszystkich uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim konkursu było promowanie zdrowego stylu życia odżywiania oraz rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych uczniów. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu i ekspedycji słodkiego wyrobu cukierniczego o walorach prozdrowotnych. W zmaganiach udział wzięło 22 uczniów naszej szkoły. Profesjonalne Jury dokonało oceny wszystkich prac uwzględniając: walory prozdrowotne, dietetyczne, estetykę oraz inwencję twórczą.
Konkurs Języka Angielskiego - wyniki
- Szczegóły

Już po raz trzeci w okresie przedświątecznym Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego miał przyjemność zaprosić inne warszawskie szkoły średnie do udziału w Międzyszkolnym Konkursie Języka Angielskiego „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia w krajach anglojęzycznych,” który patronatem objęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.
W konkursie w tym roku wzięło udział 10 szkół:
Dzień Otwarty 2022
- Szczegóły
„Ach, co to był za Dzień Otwarty!”
7.kwietnia 2022 roku w godzinach popołudniowych w naszym budynku trwał niezwykle finezyjny, edukacyjny spektakl artystyczno-zawodowy, a mianowicie… Dzień Otwarty, który skupił mnóstwo widzów - wspaniałych kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego, którzy przybyli wraz z rodzicami. Między godziną 16.00 a 18.30 naszą szkołę odwiedzili również Absolwenci, przyjaciele szkoły, a przede wszystkim - osobistości świata kultury kulinarnej i branży hotelarskiej.
Uroczyste rozpoczęcie Dnia Otwartego przez panią dyrektor Marzenę Cieślak odbyło się w nowej sali gimnastycznej, która została wypełniona po brzegi, co świadczyło o ogromnym zainteresowaniu profilem i ofertą proponowaną przez naszą placówkę. Pani dyrektor przekazała zebranym informacje na temat szkoły, przedstawiła bogatą i innowacyjną ofertę edukacyjną, a także przypomniała zgromadzonym Gościom ważne terminy nadchodzącego procesu rekrutacji. Wszystkich przybyłych zainteresowała informacja z merytoryczną prezentacją, której treścią była niezwykle ciekawa, nowoczesna i bogata baza dydaktyczna szkoły. Po przedmiotowym, promocyjno-tematycznym wystąpieniu Dyrektor Szkoły Marzeny Cieślak placówkę rekomendowali dwaj wspaniali i zasłużeni absolwenci - polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej - Karol Okrasa oraz wyjątkowo znany i ceniony szef kuchni, prezes OSSKiC - Jarosław Uściński. Wspaniali Absolwenci mówili o pasji zawodowej oraz drodze do kariery w branży gastronomicznej, a także wskazywali, że zdobywanie wykształcenia w ZSG to jednocześnie poszukiwanie niezwykłych pomysłów, nowych smaków, odkrywanie nowych dań i innowacyjnych sposobów ich aranżacji przy jednoczesnej odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.