W dniu 9 kwietnia odbyło się uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów - Konkurs Muzyczny, Fotograficzny i Filmowy. Nagrody wręczał Pan Łukasz Kasprzak, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich dla Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, Dyrekcja MDK Łazienkowska oraz zaproszeni Goście Honorowi - przedstawiciele ZAIKS-u i mediów Kultury.

 Nasza uczennica Małgorzata Kądziela zdobyła III miejsce w kategorii I Szkół Ponadgimnazjalnych i uzyskała tym samym prestiżową Brązową Wenę, którą odebrała z rąk Pana Naczelnika. Złotej Weny w tej kategorii (I) nie przyznano.

Pan Naczelnik pogratulował również sukcesu uczennicy- pani Ewie Bielak - jej opiekunce artystycznej i jednocześnie polonistce.

Pan Naczelnik skierował również podziękowania do Dyrektorów Szkół, które brały udział w tegorocznym konkursie.

Jury wskazało na duży profesjonalizm występujących uczennic w kategorii solo.

Serdecznie gratulujemy Małgosi Kądzieli z klasy II c!

W ostatecznych eliminacjach brali również udział: Maria Prokopowicz i Adrian Bedyński.

Po zakończonej Gali rozdania nagród wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na wernisaż prac fotograficznych oraz lekki i zdrowy poczęstunek wiosenny.

Jury Festiwalu obradowało w składzie:

  • p. Agnieszka Zielińska
  • p. Krzysztof Heering
  • p. Aleksander Pałac
  • p. Rafał Podraza

Poniżej wyniki konkursowe:

Szkoły ponadgimnazjalne, solo (kat I.)

Srebrna Wena – Natalia Kucharska (XV LO im. Narcyzy Żmichowskiej)

Brązowa Wena – Małgorzata Kądziela (Technikum Gastronomiczno- Hotelarskie Nr 1)

Wyróżnienia:

Szkolna Grupa Artystyczna (XI LO im. Mikołaja Reja)

Więcej zdjęć na stronie MDK

Odsłony: 575


W dniach w dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się centralne eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu  i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: techników i liceów. Stanowi dla młodzieży doskonałą szansę do zaprezentowania swojej wiedzy na ogólnopolskim forum. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr1:  Marta Faryniarz z klasy 2 b i Robert Nicewicz z klasy 4 c, którzy wywalczyli Tytuł Laureata, zdobywając nie tylko nagrody rzeczowe, ale przede wszystkim  przywileje w postaci  zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania ze specjalnych uprawnień w wybranych szkołach wyższych na kierunkach zgodnych z profilem Olimpiady. Dodatkowo zostaliśmy uhonorowani pucharem dla najlepszej szkoły przygotowującej olimpijczyków w XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Podkreślono nasze zaangażowanie i systematyczny, już od wielu lat, udział naszych uczniów w zmaganiach olimpijskich, z czego oczywiście jesteśmy bardzo dumni.  
Gratulujemy Marcie i Robertowi oraz dziękujemy opiekunkom naszych laureatów   paniom:  Aleksandrze Krawczyk i Edycie Gulińskiej - za wieloletni wkład pracy w przygotowanie wielu finalistów i laureatów.

Odsłony: 418
W dniach 15-16 marca 2018 r., po raz pierwszy, dwójka uczniów reprezentowała naszą szkołę podczas centralnych eliminacjach XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbywających się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który wraz  z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu  Przyrodniczego w Poznaniu był współorganizatorem Olimpiady. Choć tematyka odbiegała nieco  od profilu naszej szkoły  i wymagała ogromnego wysiłku w zdobyciu wiedzy wykraczającej poza program szkoły, choćby na temat analizy żywności, technologii żywności czy maszynoznawstwa,  jednak postanowiliśmy przyłączyć się do rywalizacji.
I było warto. Do finału zakwalifikowano 45 uczniów z 26 szkół.    
Nasi uczniowie: Marta Faryniarz z klasy 2 b TGH i Łukasz Floriańczyk z klasy 4 c TGH zdobyli Tytuł Finalisty, a tym samym specjalne przywileje, tzn. zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego  kwalifikacje w zawodzie oraz możliwość korzystania z określonych uprawnień  w wybranych szkołach wyższych. Nasi finaliści centralnego etapu Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności, czego im serdecznie gratulujemy. Podziękowania kierujemy również do nauczycieli przedmiotów zawodowych – pani Edyty Gulińskiej i pani Aleksandry Krawczyk, które z wielką determinacją i zaangażowaniem mobilizowały uczniów podczas przygotowań oraz dostarczały niezbędnych materiałów naukowych.
Odsłony: 363
  15 marca 2018 roku odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny ,,Nowoczesna Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Przedmiotem rywalizacji konkursowej było przygotowanie przekąski gorącej z wykorzystaniem wątróbki drobiowej, jaj oraz buraków.
Sędziowie oceniali prezentowane dania pod względem użytych technik kulinarnych, sposobu wykorzystania produktów, umiejętności organizacyjne, aranżację i smak potrawy oraz wiedzę z zakresu tematyki wiodącej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie technikum, Paulina Karaluch z klasy III a i Jakub Małkowski z klasy III b, którym kapituła konkursu przyznała I miejsce. Uczniowie sporządzili: terrinę z wątróbek indyczych z konfiturą buraczano-malinową, majonezem jałowcowym, cebulą

marynowaną, chipsem z buraka, jajem przepiórczym i posypką orzechową.
Paulinie i Jakubowi wraz z opiekunem Lidią Łojek serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.

 
     
   
Odsłony: 827

Elegancko, nowocześnie, z klasą, czyli Poznańska na XXIX Międzynarodowym Salonie Edukacyjnym…

Tegoroczne Targi Edukacyjne w Pałacu Kultury i Nauki  odbyły się w dniach 22-24 lutego.

Zgodnie z tradycją organizatorzy zaprezentowali bogaty program adresowany do gimnazjalistów oraz maturzystów i uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Przyszli adepci liceów i techników mogli uczestniczyć w spotkaniach z doradcami zawodowymi oraz uczniami, którzy podjęli trafne decyzje dotyczące ścieżki kształcenia i chcieli podzielić się swoimi refleksjami na ten temat.

Podczas targów odbyła się debata skierowana do gimnazjalistów pt. ,,Wybieraj z głową - jak osiągnąć sukces zawodowy” w trakcie której uczeń Robert Nicewicz wraz z kolegami zaprezentował zawód technika żywienia i usług gastronomicznych i przedstawił możliwości dalszego rozwoju zawodowego w tym kierunku.

Wizytówką ZSG było także stoisko, które i tym razem wyróżniało się spośród innych stanowisk – wzrok przyciągał elegancki barek, wielki ekran, emitujący filmy promujące szkołę i dokumentujące popisy naszych kelnerów oraz wywiady ze sławnymi absolwentami.

Wysmakowane dekoracje roślinno-owocowe świetnie komponowały się z kolorystyką logo ZSG i nie pozwalały przejść obojętnie odwiedzającym nasze stoisko.

Do zapoznania się z ofertą Szkoły zachęcały także różne umiejętności prezentowane przez uczniów oraz specjalistów - znanych szefów kuchni. Można było degustować: desery lodowe przygotowywane na miejscu, koktajle mleczne i owocowe, shake. Dzięki owocnej współpracy z Akademią Kawy nasi uczniowie mieli szanse zaprezentować swoje umiejętności baristyczne, wykorzystując technikę dekoracji Latte Art. Przyszli kandydaci mogli również zapoznać się z przyszłymi możliwościami pracy, przedstawionymi przez naszych absolwentów i Hotel Career.

Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym uczniom, nauczycielom i pracodawcom współpracującym ze szkołą za pomoc w organizacji i prezentacji stoiska.

Szczególne podziękowania za współpracę i zaangażowanie Dyrektor Szkoły kieruje do Prezesa firmy Colours of Coffee Pana Marcina Michalika oraz Transgourmet Polska właściciela firmy Selgros – partnera strategicznego szkoły.

Serdecznie zapraszamy gimnazjalistów na Dzień Otwarty 20 marca 2018 r. o godz. 16.30.

Poniżej fotorelacja z wydarzenia

Odsłony: 1185

31 stycznia 2018 roku w naszej szkole odbyły się okręgowe eliminacje I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Celem turnieju jest kultywowanie, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy kulinarnej, jak również rozwijanie umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie „kucharz”. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była pani Marzena Niedośpiał - wicedyrektor szkoły, a nad całością przedsięwzięcia czuwała dyrektor naczelna- Marzena Cieślak. W szranki zmagań zawodowych stanęło 5. uczniów klas trzecich ze szkół branżowych I stopnia z województwa mazowieckiego. Zmagania uczniów nadzorowało Jury, któremu przewodniczył wizytator, przedstawiciel Mazowieckiego Kuratora Oświaty, pan Kamil Kujawa wraz z panią wicedyrektor Marzeną Niedośpiał. Członkami komisji oceniającej byli przedstawiciele Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, panowie: Mariusz Nowicki, Ryszard Dudziak, Paweł Zieliński, Jacek Schliske, a także opiekunowie biorących udział w turnieju uczniów. Sprawdzenie wiedzy kulinarnej zawodników odbyło się w formie testu pisemnego. Sprawdzian umiejętności praktycznych polegał na przygotowaniu 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji. Oczekiwanie na wyniki uświetnili swoim występem, uczniowie naszej szkoły, wykonując artystyczny pokaz freestyle z użyciem tac pod okiem nauczyciela Grzegorza Skierkowskiego. Uroczystego wręczenia nagród dokonały panie wicedyrektor Marzena Niedośpiał i Elżbieta Fatyga. 

A oto wyniki turnieju:

I miejsce - Zuzanna Bartler  z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie

II miejsce - Jakub Podołowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich im. S. Bergera w Warszawie

III miejsce - Kacper Zybura z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia

Główną nagrodę, w postaci ręcznie wykonanego etui z naturalnej skóry ROLLCASE wraz z zestawem noży ufundowała firma MISEENPLACE S.C. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny przekazali Państwo Janina i Jakub Plasota, właściciele Restauracji Karczma u Jakuba. Restauracja Pod Gigantami obdarowała 2 uczniów tygodniowymi stażami, a jeden z zawodników został nagrodzony voucherem o wartości 300 złotych do Klubu Studenckiego K55. Wszystkich uczestników turnieju Firma Bukat Hurtownia Warzyw i Owoców obdarowała   owocami. Organizatorzy turnieju Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie ufundowali opiekunom i zawodnikom profesjonalne książki o tematyce gastronomicznej oraz sprzęt gospodarstwa domowego. Szczególne podziękowania kierujemy do firmy TransGourmet właścicieli Selgros cash&carry za przekazania surowców żywnościowych wykorzystanych do zorganizowania turnieju.

Uczestnicy i zaproszeni Goście złożyli podziękowania na ręce pani dyrektor Marzeny Cieślak (organizatora konkursu) za profesjonalne i innowacyjne zaaranżowanie przebiegu przedsięwzięcia oraz ciepłe i życzliwe przyjęcie w siedzibie turnieju. Uczniowie przybyli do szkoły serdecznie podziękowali za gościnność oraz życzliwą, ciepłą atmosferę , jaka panowała w trakcie całej imprezy edukacyjnej. Szczególne pochwały otrzymali uzdolnieni artystycznie i zawodowo kelnerzy-freestyle’owcy, którzy wzbudzili ogromne zainteresowanie swym finezyjnym pokazem umiejętności zawodowych.

Serdecznie gratulujemy zarówno uczniom, jak i ich opiekunom, jednocześnie życząc sukcesów w etapie centralnym turnieju.

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych serdecznie dziękuje sponsorom, uczniom naszej szkoły i ich rodzicom, nauczycielom, pracownikom  za pomoc i pracę przy organizacji turnieju!

Wspólne przedsięwzięcie po raz kolejny udowodniło, że społeczność „Poznańskiej” jest niezawodna i scalona w swym działaniu na rzecz oświaty.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji w galerii

Odsłony: 1595
W dniu 5 lutego 2018 r. w naszej szkole odbyła się konferencja kulturowo-patriotyczna na temat kultury i literatury kresów, dotycząca twórczości Adama Mickiewicza, Czesława Miłosza oraz innych twórców. Tematyka wykładów i pokazów nawiązywała do  Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 . Punktem kulminacyjnym było  rozdanie nagród za udział w konkursie literackim o tematyce varsavianistycznej, organizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Warszawy (TPW) przy współudziale Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej (CEVA).

Konferencję rozpoczęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak, która powitała Gości (przybyłych do naszej szkoły wraz z nagrodzonymi uczniami) oraz całą społeczność ZSG, tłumnie zgromadzoną w sali szkoły. Dyrektor Marzena Cieślak wygłosiła wykład na temat pojęcia wielokulturowości oraz poszanowania wspólnego dziedzictwa narodowego w kontekście przypadających rocznic, a także obowiązków każdego młodego Polaka. Specjalnie dla pani Dyrektor została wykonana piosenka o charakterze „kresowym” (szkolny zespół muzyczny stworzony przez p. Ewę Bielak). Do wspólnego śpiewu znanej pieśni dołączyła się „cała sala”, czyli ok. 160 zgromadzonych uczniów i nauczycieli.

Następnie p. Monika Stempień wygłosiła wykład na temat pojęcia kresowości i przybliżyła istotne fakty oraz wydarzenia historyczne z nim związane. Po wystąpieniu Pani Moniki Stempień uczniowie przenieśli się w magiczny świat kultury romantycznej. Wykład p. Ewy  Bielak zawierał informacje na temat dzieł romantycznych, założeń romantyzmu, kultury ludowej i odnosił się głównie do twórczych tendencji naszego wieszcza narodowego Adama Mickiewicza oraz jego dzieł, w których istotną rolę odgrywała ludowość, zakładająca mistyczne uznanie dla praw natury. Pani Elżbieta Zarębska przedstawiła wykład na temat Czesława Miłosza i jego twórczości w kontekście podobieństw i odwołań twórcy do natury w utworach poetyckich i prozatorskich.
Następnie p. Sławomir Rybkowski wygłosił wykład na temat przyrody Podlasia i Puszczy Białowiejskiej. Była to niekonwencjonalna i ciekawa lekcja geografii, Następnym wykładem była wypowiedź i prezentacja p. Anny Mirończuk, która… pochodzi z Podlasia. W trakcie wypowiedzi p. Mirończuk pokazała stworzony przez siebie szlak turystyczny, przedstawiła miejsca warte uwagi, tradycje i zwyczaje tamtego rejonu. Był to kolejny powód, aby zaznajomić się z ciekawostkami i informacjami na temat Podlasia. Dodatkiem do wykładów były artystyczne występy muzyczne zespołu uzdolnionych uczniów prowadzonych przez Panią Ewę Bielak.
Po wykładach nastąpiło rozdanie nagród w Konkursie Literackim Towarzystwa Przyjaciół Warszawy ,,Legendy Warszawskie". Nagrody zostały rozdane przez Panią Małgorzatę Wojtatowicz i Panią Grażynę Dworakowską - przedstawicielki TPW.
Na koniec na wszystkich zgromadzonych czekał poczęstunek inspirowany kulturą kresową, przygotowany przez Panią Lidię Łojek, Panią Katarzynę Goliszewską oraz uczniów ZSG, a goście zostali zaproszeni do szkolnej restauracji na prezentację projektu zawodowego "Podlasie w kulturze smaku i natury". Grupę uczniów uzdolnionych zawodowo przygotował do pokazu p. Tomasz Pietrzak. Uczniowie klasy III c pod kierunkiem swego nauczyciela przygotowali dania inspirowane tradycjami Podlasia, które zostały wykonane na bazie oryginalnych, regionalnych receptur.

Przybyli Goście wyrazili swe uznanie dla twórczego projektu przeprowadzonego metodami aktywizującymi.

Poniżej harmonogram konferencji:

Harmonogram dnia

„ALEJA GWIAZD” - KARNAWAŁ I KARNAWALIZACJA W KULTURZE POLSKIEJ

CZYLI W WIELOKULTUROWYM SALONIE MICKIEWICZA I MIŁOSZA - KONFERENCJA KULTUROWO-PATRIOTYCZNA

Cz.1 - Kultura Kresów

Treści  rocznicowe:

  1. Rok 2018 Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego

Celem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego (ERDK 2018) jest zachęcenie jak największej liczby osób do odkrywania i poznawania europejskiego dziedzictwa kulturowego jako wspólnego dobra oraz do wzmocnienia poczucia przynależności do wspólnej europejskiej rodziny.

Cel konferencji: przekazanie uczniom wiedzy na temat narodów i grup etnicznych, w ramach uświadomienia wielokulturowości Polski – od  RzeczYpospolitej Obojga Narodów po współczesność.

  1. 120 rocznica odsłonięcia pomnika Adama Mickiewicza (24.12.1898).
  2. 80 rocznica otwarcia Muzeum Narodowego w swojej stałej siedzibie – wystawa „Warszawa wczoraj, dziś i jutro.”
  3. Projekt Warsa i Sawy - Szkoła Niepodległa: Polskie drogi do niepodległości (Mitologia narodowa oraz historia dążeń Polaków do niepodległości.)

 Harmonogram działań

Lekcja 1

  • Oficjalne otwarcie Konferencji przez dyrektor Marzenę Cieślak.
  • Przedstawienie zapowiedzianych Gości
  • Wykład inaugurujący - Pojęcie kresów w świadomości społeczeństwa polskiego. (Monika Stempień)
  • Mickiewiczowskie pojęcie narodu i kultury ludowej - między Soplicowem, Wilnem i wielokulturową Warszawą (Ewa Bielak)
  • Akcent artystyczny (Koło Teatralne)

Lekcja 2

  • Miłosza spojrzenie na naturę czyli kulturowe mosty twórcy z Litwy ( Elżbieta Zarębska)
  • Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze Podlasia (Sławomir Rybkowski)
  • Kultura w słowie i smaku zaklęta - tradycje natury podlaskiej (Anna Mirończuk, Koło dziennikarskie)
  • Akcent artystyczny (Koło Teatralne)

Lekcja 3

  • Uroczysta prezentacja uzdolnionych uczniów ZSG - „Aleja Gwiazd” (Dyrekcja ZSG)
  • Uroczyste rozdanie nagród w Konkursie Literackim Towarzystwa Przyjaciół Warszawy Legendy warszawskie. (Małgorzata Wojtatowicz, Grażyna Dworakowska)
  • Akcent artystyczny.
  • 15 - Poczęstunek kresowy dla uczniów (Katarzyna Goliszewska, Lidia Łojek)
  • Podlasie w kulturze smaku i natury (Tomasz Pietrzak, klasa III c) projekt w Restauracji szkolnej - dla zaproszonych Gości.

  Autor: Koło Dziennikarskie ZSG

 

Odsłony: 968

Sukces Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego - jesteśmy ponownie „ZŁOTĄ SZKOŁĄ”- uzyskaliśmy I miejsce w Warszawie !

Znak jakości szkoły 2018 należy do nas! Przypinamy sobie ZŁOTĄ TARCZĘ! 

Zajęliśmy 1.miejsce w Warszawie jako TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE!

Dla najlepszych polskich liceów i techników zostały wprowadzone specjalne tytuły i wyróżnienia graficzne o kształcie szkolnych tarcz, będące potwierdzeniem wysokiej jakości pracy tych szkół. Zdobycie miejsca w czołówce ogólnopolskiego Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY jest dla każdego liceum i technikum zasłużonym powodem do dumy. 

Świadczy to przecież o dobrej atmosferze w szkole, tworzonej wspólnie przez znakomitą kadrę, ambitnych uczniów, a także władze samorządowe dbające o właściwe warunki nauczania.  

Zgodnie z przyjętym przez Fundację Edukacyjną Perspektywy zasadami  NASZA SZKOŁA JEST ZŁOTA i  mamy prawo używać w 2018 roku tytułu honorowego „Złotej Szkoły 2018”  i związanego z tym graficznego znaku jakości. Poniżej informacja Fundacji:

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 w Warszawie jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Złotej Szkoły 2018".

Czytaj więcej na stronie Perspektyw

Odsłony: 1019

 

Nasza szkoła oficjalnie została objęta patronatem Zachęty - Narodowej Galerii Sztuki. O patronat ubiegały się szkoły warszawskie, objęte programem wspierania uczniów uzdolnionych. Podstawowym celem programu jest wzmacnianie współpracy szkół z instytucjami. Wniosek aplikacyjny został złożony przez dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych Marzenę Cieślak we współpracy ze Szkolnym Zespołem Wspierania Uzdolnionych, którego liderem jest Ewa Bielak.

Od grudnia 2017 roku ZSG oficjalnie uczestniczy w stołecznym programie WARSA i SAWY pt. „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. O patronat mogły ubiegać się tylko te szkoły, które spełniły kilkanaście wymogów, w tym uzyskały Bezterminowy Certyfikat Wspierania Uzdolnionych WARS I SWA. Jest to wielkie wyróżnienie dla nasze szkoły oraz uznanie dla dotychczasowej działalności w zakresie wspierania uczniów uzdolnionych. Dyrektor Marzena Cieślak oraz lider Ewa Skrońc-Bielak serdecznie zapraszają wszystkich nauczycieli i uczniów do aktywnego uczestnictwa w programie „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. Czytaj więcej na stronie projektu " Wars i Sawa"

Odsłony: 874

8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017oraz III Ogólnopolska „Olimpiada Kawy®”. Patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Mazowiecki Wicekurator Oświaty w Warszawie, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, przedstawiciel Biura Edukacji, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem karpia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Wyniki III OLIMPIADY KAWY:

I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Osobowością baristyczną został uczeń z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez Burmistrza Dzielnicy Śródmieście, naszych partnerów i pracodawców.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!

Poniżej wcześniejsza informacja

Konkurs Dora Metal 2017

IX Edycja Ogólnopolskiego  Konkursu Szkół Gastronomicznych Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017 oraz III Ogólnopolska „Olimpiady Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych

Serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie.

Finał konkursu odbędzie się 8 grudnia 2017 r.

Odsłony: 2784

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły