Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół Warszawy wręczył naszej szkole dwa prestiżowe certyfikaty: bezterminowy „Varsavianistycznej Szkoły” oraz Lidera Edukacji Varsavianistycznej.
Uroczystość dla szkół i placówek oświatowych odbyła się w dniu 12 czerwca 2017 r. w Urzędzie Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.

Uroczystości towarzyszyło wręczenie kilku nauczycielom Odznak "Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej" za znaczący wkład w popularyzowanie wiedzy o Warszawie wśród dzieci i młodzieży”, podziękowań dla nauczycieli oraz Odznak Młodego Przyjaciela Warszawy. Nasza Szkoła otrzymała wszystkie stopnie wyróżnień, a pani dyrektor Marzena Cieślak i pani Ewa Bielak otrzymały Odznaki "Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej" oraz podziękowania z rąk Kapituły. Odznaki „Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej” oraz certyfikaty wręczali nauczycielom Włodzimierz Paszyński — Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy, Krzysztof Miszewski — Przewodniczący Rady Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy, Sławomir Antonik — Burmistrz Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy, dr Beata Michalec prezes ZG TPW oraz członkowie Prezydium ZG TPW Grażyna Dworakowska, Paweł Kruk, Zbigniew Sieszycki. Po uroczystości odbyła się projekcja filmu dokumentalnego „Julian Kulski i Zarząd Miejski okupowanej Warszawy” oraz spotkanie z reżyserką filmu Panią Hanną Etemadi. Była to również dla młodzieży ZSG niezwykła okazja do osobistego spotkania z wiceprezydentem Włodzimierzem Paszyńskim.

Relacja z wydarzenia na stronie TPW

Poniżej relacja filmowa z wręczenia certyfikatów

Odsłony: 577

IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" odbyła się w hotelu Windstor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim.  
Z naszej szkoły brały udział dwie drużyny :
1. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch z klasy II a T, opiekun Lidia Łojek
2. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk z  klasy III e T, opiekun Beata Kłos  
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej  była przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast danie główne należało przygotować z biodrówki jagnięcej bez kości, mąki orkiszowej (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszonej czerwonej kapusty.
Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo ważny był smak dania, odpowiednia aranżacja, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
W  kategorii uczniowie szkół gastronomicznych Kapituła IX edycji konkursu przyznała I miejsce Krzysztofowi Kuklewskiemu i Magdalenie Miszczuk, którzy przygotowali na przystawkę: pierogi z sumem w sosie rakowym, cykorie w miodzie pitnym oraz tiul amarantusowy, a na danie główne: biodrówkę jagnięcą na musie z marchewki, demi glace, biszkopt orkiszowy i pianę z modrej kapusty.
Uczniowie w nagrodę otrzymali indeks jednej z Wyższych Uczelni wraz z opłatą czesnego za I-wszy rok studiów licencjackich.

Gratulujemy zwycięstwa i tak wspaniałej nagrody!

Odsłony: 312

W dniu 3 czerwca 2017r. nasza szkoła miała zaszczyt uczestniczyć w organizacji DNIA DZIECKA w KANCELARII PREMIERA - p. Beaty Szydło. Uczniowie pod opieka nauczycieli zorganizowali pokaz umiejętności zawodowych oraz wirtuozerii barmańskiej, co spotkało się z niesamowicie ciepłym przyjęciem warszawiaków.

Uczniowie przygotowali zabawy i gry oraz poczęstunek dla małych gości. Było wesoło, słodko i zdrowo. Na poczęstunek przygotowano naleśniki z twarogiem i bananami oraz frużeliną owocową. Serwowano zdrowe kanapki z pastami serowymi z ziołami i świeżymi warzywami, lemoniadę cytrynową, koktajle jogurtowo-owocowe, owocowe i warzywne.

 Gości pani premier urzekły wyroby cukiernicze ZSG: muffiny marchewkowe z czekoladą, ciastka maślane z ziarnami i płatkami owsianymi oraz ptysie z kremem waniliowym z karmelem i czekoladą, a także pyszne lody marchewkowe w wykonaniu p. Michała Grzywacza.

Cukiernicy wspólnie z dziećmi wylepiali ozdoby z masy cukrowej, która bardzo smakowała najmłodszym.  Przy naszym stoisku było bardzo smacznie, kolorowo, zdrowo i wesoło. Panowała atmosfera radości i twórczej współpracy. Atrakcją były również pokazy kelnerskie, gry i zabawy na świeżym powietrzu, w przestrzeniach ogrodowych Warszawy.

Serdeczne podziękowania dla nauczycieli i uczniów organizujących Dzień Dziecka którzy w ciekawy i umiejętny sposób zaprezentowali naszą szkołę wszystkim obecnym.

Relacja fotograficzna

Odsłony: 330
W dniach 2-3 czerwca  2017 w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach koło Lublina odbyły się eliminacje centralne najstarszej  i najbardziej prestiżowej XLI edycji  Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczniowie walczyli o tytuł  laureata aż w 11 blokach tematycznych podczas dwuetapowych zmagań składających się z części pisemnej i praktycznej. Nasz uczeń  Łukasz Floriańczyk z klasy III C zajął 3 miejsce, pokonując w samym finale aż 30 osób, uzyskując  tytuł laureata w bloku gastronomia.  Zyskując tak wysoką pozycję w Polsce będzie  zwolniony  z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, a ponadto może  ubiegać się o przyjęcie  na wybrane przez siebie kierunki studiów na uczelniach rolniczych i innych,  z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego. Łukaszowi  i nauczycielom przygotowującym Pani Aleksandrze Krawczyk i   Edycie Gulińskiej  serdecznie  gratulujemy i życzymy dalszych olimpijskich sukcesów.
Odsłony: 261

SUKCES HOTELARZY

Już po raz drugi z rzędu mamy finalistę Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej!


W dniach 03-06.04.2017r. w Kołobrzegu odbył się etap centralny 9. edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w której tytuł finalisty zdobyła uczennica naszej szkoły Natalia Młynarczyk kl. III h.

W zmaganiach olimpijskich w etapie okręgowym i centralnym udział wzięło 400 uczniów z 350 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Natalia przeszła przez eliminacje szkolne, etap okręgowy, w którym uzyskała najlepszy wynik. Jako jedyna z Warszawy dostała się do etapu centralnego.

W finale znalazła się w gronie 39 najlepszych uczniów z całej Polski-Mistrzów Wiedzy Hotelarskiej. Natalii gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Nauczyciel odpowiedzialny za przygotowanie A. Muszyc-Niewiadomska.

W ubiegłym roku po raz pierwszy finalistą został Tomasz Dziewięcki uczeń kl. III i.




Odsłony: 321

 W piątek, 28 kwietnia, po czterech latach twórczej nauki i realizacji pasji, swoją edukacyjną  przygodę z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zakończyli uczniowie klas czwartych Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1.

W uroczystości pożegnania maturzystów uczestniczyli zaproszeni Goście,  m.in. przedstawiciele OSSKiC  (p. Mirosław Reszczyk , p. Jarosław Uściński,  p. Mariusz Nowicki i p. Marcin Piotrowski), Grono Pedagogiczne ZSG, Rodzice, Pracownicy oraz  Sympatycy Szkoły.
Dziękuję każdemu z Was, że wybraliście tę drogę, że mogliśmy się spotkać, że budowaliście historię tej szkoły, że staliście się częścią jej łańcucha pokoleń. - zwróciła się do abiturientów Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Pani Dyrektor w swoim ciepłym przemówieniu podziękowała młodzieży za  zaangażowanie w życie Szkoły  w wielu dziedzinach - od zawodowych, przez sportowe, ogólnokształcące, artystyczne po społeczne i medialne.
 Podkreśliła również, że zakończył się pewien etap w życiu maturzystów i nadszedł czas  podejmowania dojrzałych decyzji, z których sprawdzian nastąpi już za kilka dni. Pani Dyrektor szkoły życzyła absolwentom powodzenia na najważniejszym egzaminie z dorosłości, jakim jest tradycyjnie  matura. Przekazała również życzenia sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym, ale przede wszystkim zapewniła młodzież, że ich czteroletnia obecność w Szkole pozostanie w pamięci nauczycieli i wychowawców przez długie lata, czego też życzyła im samym.
Pani Dyrektor  złożyła także podziękowania wychowawcom, gronu pedagogicznemu i pracownikom za trud nauczania i wychowywania młodych ludzi w poczuciu bezpieczeństwa, i twórczego rozwoju.
W kolejnej części   uroczystości   wręczone zostały  nagrody,  listy oraz świadectwa ukończenia szkoły szczególnie wyróżniającym się absolwentom. Najbardziej prestiżowe nagrody ZSG – Oskara Zawodowego, otrzymało siedmioro tegorocznych czwartoklasistów.    Wręczono także listy gratulacyjne, pochwalne oraz referencyjne, czyli polecające najlepszych uczniów przyszłym pracodawcom. Nagrody i wyróżnienia wręczała pani dyrektor Marzena Cieślak oraz panie wicedyrektor - Elżbieta Fatyga i Marzena Niedośpiał i Jadwiga Wiśniewska.
W imieniu wychowawców do młodzieży przemówiła pani Elżbieta Zarębska, która życzyła maturzystom powodzenia na egzaminach maturalnych i odpowiedzialności w podejmowaniu decyzji i dokonywaniu wyborów w dorosłym życiu.
Koło Teatralne przygotowało dla starszych kolegów program artystyczny, a wszyscy zgromadzeni wspólnie odśpiewali znany szlagier: "Ale to już było", wskazując na fakt zakończenia pewnego ważnego etapu w życiu klas czwartych naszej szkoły.
Program artystyczny uroczystości przygotowała pani Ewa Bielak, honory opiekuna pocztu pełnił pan Grzegorz Tarach. Nad oprawą muzyczną czuwał pan Krzysztof Kostecki.
Naszym absolwentom życzymy powodzenia na egzaminie maturalnym!

Relacja zdjęciowa w Galerii

Odsłony: 946

JUBILEUSZ 80 – LECIA ISTNIENIA SZKOŁY ORAZ
35 – LECIA NADANIA IMIENIA PROFESORA EUGENIUSZA PIJANOWSKIEGO

TRWAJ CHWILO, JESTEŚ PIĘKNA!

 TRWAJ NA ZAWSZE!

Relacja fotograficzna

7 kwietnia 2017 roku świętowaliśmy w naszej Szkole Jubileusz 80 – lecia jej istnienia oraz 35 – lecia nadania imienia profesora Eugeniusza Pijanowskiego.

 Dzień ten stał się okazją do spotkań, wspomnień, podsumowania minionego czasu, naszych osiągnięć i sukcesów.

Uroczystości jubileuszowe zaszczycili swoją obecnością liczni Goście, wśród których znaleźli się m. in.

Odsłony: 945

AKADEMIA KULINARNA - ETAPY DZIAŁAŃ

Etap I - zajęcia inauguracyjne

1. 13 marca 2017 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe „Dziś uczeń, jutro mistrz”, które zapoczątkowały cykl zajęć sponsorowanych i prowadzonych przez przedstawicieli firmy Transgourmet Selgros cash & carry. Zajęcia prowadzić będą Szefowie Kuchni i Doradcy Kulinarni Selgrosu Cash&Carry i Transgourmet, Pan Krystian Zalejski, który wiedzę i umiejętności zdobywał we Włoszech, Francji i Hiszpanii pracując w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelina oraz w hotelach należących do sieci Relais&Chateaux, był prywatnym kucharzem Ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce, prowadził autorski program emitowany w TVN Warszawa Smaki Miasta, był współprowadzącym SmaczneGo w TVP2 oraz Pan Karol Lisiński, który jest absolwentem naszej szkoły i jak sam o sobie mówi kucharzem z wykształcenia i zamiłowania, jest magistrem zarządzania gastronomią i hotelarstwem, specjalistą w zakresie żywienia zbiorowego a doświadczenie zdobywał w prestiżowych placówkach gastronomicznych w Warszawie.

W pierwszych zajęciach z tego cyklu uczestniczyła klasa 1 a TGH o specjalizacji technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematem warsztatów była charakterystyka makaronów i sosów oraz ich wykorzystanie w produkcji potraw. Uczniowie mieli okazję sami wyprodukować różne rodzaje makaronów oraz dokonać ich oceny towaroznawczej.

Fotorelacja z inauguracji Akademii:

Więcej o następnych etapach projektu czytaj na stronie Akademii: AKADEMIA KULINARNA

Odsłony: 1319

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły