Robert Nicewicz  finalistą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!
W dniach 23 - 25 marca 2017 roku, w Szczecinie odbyły się eliminacje Centralne XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Olimpiada adresowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: technikum i liceum, i  daje zdolnej młodzieży możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze.
Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. 3c Robert Nicewicz, który otrzymał TYTUŁ FINALISTY w centralnym etapie XXI olimpiady.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej finaliści olimpiad zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Ponadto, na mocy uchwał senatów wyższych uczelni, finaliści olimpiad zwolnieni są z egzaminów wstępnych do większości szkól wyższych w całej Polsce, na kierunki zgodne z profilem olimpiady.
Gratulujemy Robertowi !
Opiekunkami Roberta były panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.

Odsłony: 79

SUKCES HOTELARZY

Już po raz drugi z rzędu mamy finalistę Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej!


W dniach 03-06.04.2017r. w Kołobrzegu odbył się etap centralny 9. edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w której tytuł finalisty zdobyła uczennica naszej szkoły Natalia Młynarczyk kl. III h.

W zmaganiach olimpijskich w etapie okręgowym i centralnym udział wzięło 400 uczniów z 350 szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Natalia przeszła przez eliminacje szkolne, etap okręgowy, w którym uzyskała najlepszy wynik. Jako jedyna z Warszawy dostała się do etapu centralnego.

W finale znalazła się w gronie 39 najlepszych uczniów z całej Polski-Mistrzów Wiedzy Hotelarskiej. Natalii gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Nauczyciel odpowiedzialny za przygotowanie A. Muszyc-Niewiadomska.

W ubiegłym roku po raz pierwszy finalistą został Tomasz Dziewięcki uczeń kl. III i.




Odsłony: 124

 W piątek, 28 kwietnia, po czterech latach twórczej nauki i realizacji pasji, swoją edukacyjną  przygodę z Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zakończyli uczniowie klas czwartych Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1.

W uroczystości pożegnania maturzystów uczestniczyli zaproszeni Goście,  m.in. przedstawiciele OSSKiC  (p. Mirosław Reszczyk , p. Jarosław Uściński,  p. Mariusz Nowicki i p. Marcin Piotrowski), Grono Pedagogiczne ZSG, Rodzice, Pracownicy oraz  Sympatycy Szkoły.
Dziękuję każdemu z Was, że wybraliście tę drogę, że mogliśmy się spotkać, że budowaliście historię tej szkoły, że staliście się częścią jej łańcucha pokoleń. - zwróciła się do abiturientów Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Pani Dyrektor w swoim ciepłym przemówieniu podziękowała młodzieży za  zaangażowanie w życie Szkoły  w wielu dziedzinach - od zawodowych, przez sportowe, ogólnokształcące, artystyczne po społeczne i medialne.
 Podkreśliła również, że zakończył się pewien etap w życiu maturzystów i nadszedł czas  podejmowania dojrzałych decyzji, z których sprawdzian nastąpi już za kilka dni. Pani Dyrektor szkoły życzyła absolwentom powodzenia na najważniejszym egzaminie z dorosłości, jakim jest tradycyjnie  matura. Przekazała również życzenia sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym, ale przede wszystkim zapewniła młodzież, że ich czteroletnia obecność w Szkole pozostanie w pamięci nauczycieli i wychowawców przez długie lata, czego też życzyła im samym.
Pani Dyrektor  złożyła także podziękowania wychowawcom, gronu pedagogicznemu i pracownikom za trud nauczania i wychowywania młodych ludzi w poczuciu bezpieczeństwa, i twórczego rozwoju.
W kolejnej części   uroczystości   wręczone zostały  nagrody,  listy oraz świadectwa ukończenia szkoły szczególnie wyróżniającym się absolwentom. Najbardziej prestiżowe nagrody ZSG – Oskara Zawodowego, otrzymało siedmioro tegorocznych czwartoklasistów.    Wręczono także listy gratulacyjne, pochwalne oraz referencyjne, czyli polecające najlepszych uczniów przyszłym pracodawcom. Nagrody i wyróżnienia wręczała pani dyrektor Marzena Cieślak oraz panie wicedyrektor - Elżbieta Fatyga i Marzena Niedośpiał i Jadwiga Wiśniewska.
W imieniu wychowawców do młodzieży przemówiła pani Elżbieta Zarębska, która życzyła maturzystom powodzenia na egzaminach maturalnych i odpowiedzialności w podejmowaniu decyzji i dokonywaniu wyborów w dorosłym życiu.
Koło Teatralne przygotowało dla starszych kolegów program artystyczny, a wszyscy zgromadzeni wspólnie odśpiewali znany szlagier: "Ale to już było", wskazując na fakt zakończenia pewnego ważnego etapu w życiu klas czwartych naszej szkoły.
Program artystyczny uroczystości przygotowała pani Ewa Bielak, honory opiekuna pocztu pełnił pan Grzegorz Tarach. Nad oprawą muzyczną czuwał pan Krzysztof Kostecki.
Naszym absolwentom życzymy powodzenia na egzaminie maturalnym!

Relacja zdjęciowa w Galerii

Odsłony: 391

JUBILEUSZ 80 – LECIA ISTNIENIA SZKOŁY ORAZ
35 – LECIA NADANIA IMIENIA PROFESORA EUGENIUSZA PIJANOWSKIEGO

TRWAJ CHWILO, JESTEŚ PIĘKNA!

 TRWAJ NA ZAWSZE!

Relacja fotograficzna

7 kwietnia 2017 roku świętowaliśmy w naszej Szkole Jubileusz 80 – lecia jej istnienia oraz 35 – lecia nadania imienia profesora Eugeniusza Pijanowskiego.

 Dzień ten stał się okazją do spotkań, wspomnień, podsumowania minionego czasu, naszych osiągnięć i sukcesów.

Uroczystości jubileuszowe zaszczycili swoją obecnością liczni Goście, wśród których znaleźli się m. in.

Odsłony: 462

16 i 17 marca 2017 r w szkole odbyły się  Dni Kariery Poznańska. Podczas pierwszego dnia w mini targach pracy swoje stoiska zaprezentowały następujące Firmy:

Transgourmet – Selgros –  największy partner, Fundacja Zawodowiec - oferująca  przyszłym absolwentom płatne staże zagraniczne, Portal Gumtree – oferująca pracę sezonową  i stałą,  Młodzieżowe Centrum Kariery OHP - oferujące prace sezonową  i stałą, Chef Hunters – prowadzący doradztwo personalne oraz procesy rekrutacyjne dla firm gastronomicznych, Bank Zachodni WBK.

Hotele z którymi współpracuje szkoła:

Le Regina, Radisson Blu, Radisson Blu Jan III Sobieski, Radisson Blu, Marriott, Sheraton, Westin, Bristol, Courtyard, Regent, Novotel, Intercontinental

Restauracje:

Belvedere, Ye Ye, Kuchnia otwarta

Podczas targów uczniowie mogli zapoznać się z działalnością firm, otrzymać interesujące oferty pracy oraz poznać szefów kuchni pracujących w największych Hotelach w Warszawie, wziąć udział w konkursach organizowanych przez przedstawicieli hoteli.

Podczas trwania pierwszego Dnia Kariery mini targi pracy odwiedzili  przedstawiciele Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy:  pani Barbara Krępska Naczelnik i  pani Barbara Drewnowska.

Fotorelacja

Drugi dzień Dni Kariery poświęcony był zagadnieniom dotyczącym sposobom organizacji pracy,  pisaniu CV, przeprowadzaniu rozmów kwalifikacyjnych, predyspozycjom kandydatów do pracy w branżach hotelarskiej i gastronomicznej.  Przedstawiona została również oferta edukacyjna SGGW.

Podczas wykładów zaprezentowali się przedstawiciele następujących firm:

  • SGGW - dr hab., profesor nadzw. Pani prof. przedstawiła ofertę edukacyjną uczelni,
  • Gumtree: „Możliwości portali internetowych w dziedzinie poszukiwania pracy”,

„Profesjonalny wizerunek w sieci”,

  • Randstad: „Jak sporządzić dobrze CV”, „Pośrednictwo pracy”,
  • Właściciel firmy prywatnej: „Jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej”,
  • Chef Hunters : „Jak sporządzić ofertę pracy”

Fotorelacja

Odsłony: 786

AKADEMIA KULINARNA- ETAPY DZIAŁAŃ

Etap I -zajęcia inauguracyjne

1. 13 marca 2017 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe „Dziś uczeń, jutro mistrz”, które zapoczątkowały cykl zajęć sponsorowanych i prowadzonych przez przedstawicieli firmy Transgourmet Selgros cash & carry. Zajęcia prowadzić będą Szefowie Kuchni i Doradcy Kulinarni Selgrosu Cash&Carry i Transgourmet, Pan Krystian Zalejski, który wiedzę i umiejętności zdobywał we Włoszech, Francji i Hiszpanii pracując w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelina oraz w hotelach należących do sieci Relais&Chateaux, był prywatnym kucharzem Ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce, prowadził autorski program emitowany w TVN Warszawa Smaki Miasta, był współprowadzącym SmaczneGo w TVP2 oraz Pan Karol Lisiński, który jest absolwentem naszej szkoły i jak sam o sobie mówi kucharzem z wykształcenia i zamiłowania, jest magistrem zarządzania gastronomią i hotelarstwem, specjalistą w zakresie żywienia zbiorowego a doświadczenie zdobywał w prestiżowych placówkach gastronomicznych w Warszawie.

W pierwszych zajęciach z tego cyklu uczestniczyła klasa 1 a TGH o specjalizacji technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematem warsztatów była charakterystyka makaronów i sosów oraz ich wykorzystanie w produkcji potraw. Uczniowie mieli okazję sami wyprodukować różne rodzaje makaronów oraz dokonać ich oceny towaroznawczej.

Fotorelacja z inauguracji Akademii:

Więcej o następnych etapach projektu czytaj na stronie Akademii: AKADEMIA KULINARNA

Odsłony: 586

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

 Wyróżnienie za szczególne zaangażowanie podczas obchodów Ogólnopolskiego Dnia Praw Dziecka 2016