Z radością informujemy, że Komisja Konkursowa Zespołu Wspierania Uzdolnionych wyłoniła zwycięzców poszczególnych konkursów tematycznych, rozpoczętych w marcu, przed wprowadzeniem kwarantanny i sukcesywnie kontynuowanych w trakcie zdalnego nauczania. Prace konkursowe były prezentowane od marca na stronie internetowej szkoły oraz na stronie fb „Literackie podróże z bohaterami lektur”. Z dumą informujemy, że nasze poszczególne konkursy uzyskały patronaty, między innymi Muzeum Niepodległości w Warszawie oraz Towarzystwa Przyjaciół Warszawy oddział Tarchomin i Rady Osiedla Erazma RSM PRAGA. Dziękujemy również Radzie Rodziców ZSG Poznańska za wspieranie działań projektowych, zwłaszcza w trakcie zdalnego nauczania.Zwycięzcom gratulujemy, wkrótce zapraszamy do pobrania elektronicznych Certyfikatów, potwierdzających przedmiotowe umiejętności, natomiast po nagrody książkowe zapraszamy w dogodnym czasie, o czym zostaniemy poinformowani.

Laureaci konkursów w roku szkolnym 2019/20 - semestr II

I - CYKLICZNY KONKURS MULTIMEDIALNY „WARSZAWO MOJA-WARSZAWO BLISKA- edycja I” (PATRONAT MUZEUM NIEPODLEGŁOŚCI W WARSZAWIE i TOWARZYSTWA PRZYJACIÓŁ WARSZAWY)

  • I miejsce – Kacper Amerek 1apT 
  • II miejsce – Jakub Figura 3f TGH
  • III miejsce – Weronika Gurynow 1apT

Wyróżnienia –

  • Oliwia Kowalczyk 2 f,
  • Aleksandra Wiśniewska III f,
  • Zuzanna Wesołowska III f

II - KONKURS LITERACKI „W ŚWIECIE BAJEK IGNACEGO KRASICKIEGO” 

  • I miejsce – Aleksandra Potocka 1apT
  • II miejsce – Weronika Gurynow 1apT 
  • III miejsce – Kacper Amerek 1apT 
  • Wyróżnienie – Oliwia Zielińska 1apT

III - KONKURS LITERACKI „ZGADUJ-ZGADULA SZEKSPIROWSKA” 

  • I miejsce – Patrycja Osytek 1dpT
  • II miejsce – Kuba Kraska 1dpT
  • III miejsce – Vika Lavrinenko 1dpT 
  • Wyróżnienie – Kacper Amerek 1apT 

IV - KONKURS KULINARNO-KULTUROWY „PASJE I TAJEMNICE BOHATERÓW SZEKSPIRA” - „KUCHNIA SZEKSPIRA” (Patronat TPW i Rada Osiedla Erazma RSM PRAGA)

  • I miejsce – Olga Połeć 2f TGH
  • II miejsce – Malwina Maśny 1apT
  • III miejsce – Emilia Buczek 1apT
  • Wyróżnienie – Oliwia Zielińska 1apT

V - KONKURS KULINARNO-KULTUROWY „KRÓLEWSKIE DANIE OBIADU CZWARTKOWEGO” (PATRONAT MUZEUM NIEPODLEGŁOŚCI W WARSZAWIE i TOWARZYSTWA PRZYJACIÓŁ WARSZAWY)

  • I miejsce – Weronika Gurynow, I apt
  • I miejsce - Emilia Buczek 1apT
  • II miejsce – Dominika Rucińska 3c TGH
  • III miejsce – Natalia Wrotek 2c TGH

Wyróżnienia

  • Malwina Maśny 1apT
  • Michał Skolimowski I ap t
  • Kinga Owsiewska II dt

VI - KATEGORIA - „OSOBOWOŚCI MEDIALNE 2020” 

  • Mateusz Sowiński 3 bt
  • Kinga Owsiewska 2 dt
  • Bartłomiej Ciesielski 2 dt
  • Weronika Gurynow 1apT
  • Kacper Amerek 1apT 
  • Malwina Maśny 1apT
  • Emilia Buczek 1apT

                                                                                                       Komisja konkursowa:

  • Przewodnicząca - Dyrektor Marzena Cieślak
  • Skład: Edyta Gulińska, Ewa Bielak, Aleksandra Wojciechowska, Marzena Dymarska, Małgorzata Łukaszewska, Małgorzata Jaroszewska, Małgorzta Aniołkowska, przedstawiciele Uczniów i Rodziców.

 

                                                                                                  

Odsłony: 302

KULTUROWY ZEGAR WARSZAWY CZYLI CZAS ZAKLĘTY W MURY MIASTA. W roku 2020 realizujemy kolejną edycję programu edukacyjnego Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Tytuł nowego projektu jest związany z interdyscyplinarnym badaniem wielokulturowej historii stolicy w kontekście śladów zapisanych w tradycji pozostałej po przedwojennej kulturze warszawskiej

Przejdź do strony projektu

Odsłony: 302

Serdecznie zapraszam do udziału w Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Tradycje Regionów Polski 2020", którego organizatorami są Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, Grupa Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawska Izba Turystyki w Warszawie.

Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych i  jego celem jest rozwijanie kompetencji zawodowych uczniów w zakresie technik sztuki kulinarnej.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 16.03.2020 r. na adres email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem: Konkurs „Tradycje regionów”.

 

Więcej informacji w załączniku – Regulamin.

Z poważaniem,

Marzena Cieślak

Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych prof. E. Pijanowskiego, Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Pliki do pobrania:

  1. Regulamin
  2. Załącznik Nr 1
  3. Załącznik Nr 2

 

Odsłony: 484

WIGILA-PAMIĘĆ SMAKÓW

W dniu 17 grudnia w naszej szkole odbył się finał konkursu kulinarno-kulturowego „Wigilia - pamięć smaków czyli wielokulturowe kulinarne tradycje rodzinne”, w którym wzięły udział wcześniej zakwalifikowane drużyny klasowe.

Patronat nad konkursem objęła Dyrektor Naczelna ZSG-Marzena Cieślak oraz Centrum Techniki Kulinarnej DORA-METAL.

Organizatorami konkursu byli: Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych, Zespół Promocji Szkoły, Zespół Promocji Ekologii oraz Rada Rodziców ZSG. Osobami odpowiedzialnymi za przebieg i organizację konkursu byli: Edyta Gulińska, Ewa Bielak, Marzena Dymarska, Aleksandra Wojciechowska, Dominik Orłowski, Lidia Łojek, Anna Mirończuk i Marcin Rakowicz.

Fundatorami nagród byli: Rada Rodziców i CTK DORAM.

Celem  konkursu było promowanie i popularyzacja polskich tradycji wigilijnych oraz tradycji rodzinnych, wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu, budowa więzi wśród lokalnej, wielokulturowej społeczności szkolnej, zbieranie receptur i przepisów celem przygotowania publikacji kulinarnej na stronie internetowej szkoły, a przede wszystkim integracja międzypokoleniowa.

Oceny prac dokonało  jury powołane przez organizatorów. Każda potrawa była oceniana w następujących kategoriach: smak potrawy, opis receptury, dekoracja i sposób podania, nakrycia podstawy (przestrzeni prezentacyjnej- stołu) , także sposób zaprezentowania potrawy przez dwóch przedstawicieli klasowych.

Wszystkie klasy zaprezentowały mistrzowską klasę w prezentacji i aranżacji stołów wigilijnych , a przygotowane potrawy odznaczały się wyjątkowym stylem, wpisanym w wielokulturowe tradycje europejskie., dlatego Jury miało ogromny dylemat w przyznaniu palmy pierwszeństwa. Ostatecznie okazało się, że MISTRZEM ESTETYKI I RETORYKI WIGILIJNEJ została klasa II b technikum, natomiast drugie miejsce zajęła klasa I apt, a trzecie miejsce zdobyła klasa I dpt. Nagrody zostały zaprezentowane przez dyrektor Marzenę Cieślak, przedstawiciela Dora Metal oraz Przewodniczącą Rady Rodziców, panią Sylwię Skolimowską.

Wszystkim biorącym udział serdecznie gratulujemy ,dziękując za wspaniałe doznania estetyczno-smakowe. Szukajcie swych relacji na FB szkoły!

 

Odsłony: 7979

W radosnej, przedświątecznej  atmosferze pani Dyrektor Marzena Cieślak spotkała się z uczniami, którzy w bieżącym roku szkolnym otrzymali stypendia za osiągnięcia w nauce.

Szczególnie serdecznie Pani Dyrektor pogratulowała uczennicy klasy czwartej, Marcie Faryniarz, nagrodzonej już po raz kolejny stypendiami Prezesa Rady Ministrów, Prezydenta m.st. Warszawy oraz  Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Z mazowieckiego program stypendialnego dla uczniów szczególnie uzdolnionych skorzystają w tym roku także: Wiktoria Studzińska,   Patryk Rosłonek oraz Kamil Świercz   z klasy   IIIc BSG oraz Jakub Rąbkowski    z klasy   IVe,     Aleksy Kielak    z klasy  IVe,  Małgorzata Pracka   z klasy  IVc Martyna Ziółkowska     z klasy  IIIe oraz  Dominika Modrzewska    
z  klasy  IIIf  TGH. Opiekę nad stypendystkami i stypendystami sprawować będą panie: Magdalena Szatanek, Edyta Gulińska, Lidia Łojek, Dorota Zaręba oraz Agnieszka Pawlak-Zubka.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Odsłony: 1113

Tydzień Włoskiej Kuchni na Świecie  po raz czwarty w ZSG na Poznańskiej!

Od 18 do 21 listopada dzięki współpracy z Ambasadą Włoch w Polsce, Włoskim Instytutem Kultury w Warszawie oraz Włoskim Instytutem Handlu Zagranicznego, zaplanowano i przeprowadzono w naszej szkole czwartą  już edycję Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie. W ramach tego niezwykłego wydarzenia szef Simone Loi z Włoskiej Federacji Kucharzy przeprowadził cykl lekcji, podczas których, pod czujnym okiem szefa, młodzież przygotowywała włoskie menu skupione wokół tematu „Edukacja żywieniowa, kultura smaku”. Celem głównym zajęć było rozpoczęcie kampanii edukacyjnej mającej za zadanie promowanie świadomości zdrowego żywienia i zwrócenie uwagi na związek między jedzeniem, a zdrowiem, przy jednoczesnym zachowaniu zmysłowych doznań kulinarnych.
 W czasie zajęć wielbiciele pizzy, pasty, frutti di mare oraz innych pyszności mieli możliwość rozkoszować się włoskimi smakami. Podobnie jak w latach ubiegłych, to wydarzenie kulinarne  cieszyło się w naszej szkole ogromnym zainteresowaniem wszystkich smakoszy cucina italiana, a w tym roku w szczególności uczniów z nowo powstałej klasy z językiem włoskim. Wydarzenie realizowane było we współpracy z Włoską Federacją Szefów Kuchni, której w Polsce przewodniczy  Anuelo Serra. Zwieńczeniem obchodów IV Tygodnia kuchni Włoskiej na Świecie był uroczysty obiad w restauracji szkolnej przygotowany przez Szefa Simone Loi i uczniów ZSG.

Poniżej fotorelacja z wydarzenia

Odsłony: 939

„Szanowni Państwo!

Miło nam poinformować, że Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz powierzył naszej szkole organizację etapu wojewódzkiego.

Witam serdecznie wszystkie szkoły z naszego województwa, zapraszam do uczestnictwa i zgłaszania zwycięzców wyłonionych w eliminacjach szkolnych do udziału w drugim etapie wojewódzkim III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie-
Marzena Cieślak.

00-680 Warszawa ul. Poznańska 6/8

tel./fax: 22 628 56 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.zsg.edu.pl

 do pobrania:

  1. Plakat
  2. Program 2020
  3. Regulamin II etap
  4. Załącznik
Odsłony: 1029

 

 W dniu 18 listopada odbyła się XXI Sesja patriotyczno-kulturowa dla młodzieży szkół warszawskich "Warszawska kartka z kalendarza - 80.rocznica wybuchu II wojny światowej" z udziałem Pani Wandy Traczyk-Stawskiej ps. Pączek. Sesja została zorganizowana przez:  ZSG Poznańska - Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej w ZSG i Towarzystwo Przyjaciół Warszawy, TPW oddział Tarchomin pod patronatem Muzeum Niepodległości. W imieniu przewodniczącej Rady Warszawy Ewy Malinowskiej-Grupińskiej Odznakę Honorową "Zasłużony dla Warszawy"- dla Radosława Potraca wręczyła Dorota Łoboda- przewodnicząca Komisji Edukacji. Natomiast pani Wanda Traczyk-Stawka wręczyła po raz pierwszy wyjątkowej młodzieży Odznakę "Strażnik Pamięci Cmentarza Powstańców Warszawy". Zostały również wręczone Odznaki Młodego Przyjaciela Warszawy. Spotkanie w Zamku Królewskim w Warszawie zorganizowali: pani Ewa Bielak - prezes Towarzystwa Przyjaciół Warszawy Oddział Tarchomin, nauczycielkę ZSG, przewodnicząca CEVA w ZSG przy wsparciu TPW oddział Tarchomin i Rady Osiedla ERAZMA RSM PRAGA. Patronat nad uroczystością objęło Muzeum Niepodległości, które reprezentowała Beata Michalec- zastępca dyrektora MN. Program artystyczno-historyczny przygotowały panie Ewa Bielak i Marzena Dymarska. W trakcie sesji został przedstawiony montaż literacko-artystyczny, a także wykład historyka Krzysztofa Gutowskiego, który zaprezentował nowe odkrycia dotyczące Warszawy (Miasta ruin 1939-1945)  i udziału poszczególnych dzielnic w kampanii wrześniowej. W sesji brały udział szkoły warszawskie, uczestniczące w projekcie miejskim „Varsavianistyczna szkoła” pod przewodnictwem Renaty Marut - prezes TPW.

Poniżej program sesji.

  1. Powitanie zebranych  i Gości Honorowych w imieniu  Dyrekcji  Zamku  i Organizatorów –

 Regina Lubelska, Wanda Traczyk- Stawska, Beata Michalec, Dorota Łoboda, Barbara Siedlicka, Radosław Potrac, Elżbieta Fatyga, Renata Marut, Leszek Gałązka , Paweł Krzyżowski, Grażyna Dworakowska.

  1. Krótkie wystąpienia przybyłych Gości oraz przedstawicieli ZSG i TPW — wręczenie odznak Strażnika Pamięci (D.Łoboda)
  2. Wręczenie odznaki R.Potracowi
  3. Uczeń gra dla pani Traczyk (Taka była Warszawa przed wojną…)
  • Flick-flack Albert Vossen
  • La gueuse (łachmaniarka) Tony Murena
  1. Prezentacja literacko-historyczna Koła Teatralnego „Wóz Tespisa” ZSG „Walka o dobra kultury jako wierność dziedzictwu i tradycji”- w hołdzie nauczycielom.
  2. „Kwiaty i piosenka” jako podziękowanie dla pani Traczyk
  3. Wystąpienie wicedyrektora ZSG - E.Fatygi.
  4. Wystąpienie historyka Krzysztofa Gutowskiego.
  5. Uroczyste wręczenie Odznak Młodego Przyjaciela Warszawy.
  6. Wspólne pamiątkowe zdjęcie wszystkich przybyłych Gości.
  7. Spacer warszawski- „Kamienie na szaniec”.

 Poniżej fotorelacja z wydarzenia

 

Odsłony: 1354

Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku,
teraźniejszości ani prawa do przyszłości.                 
                                                                                                                         
Józef Piłsudski

Podobnie jak w latach ubiegłych ważnym elementem pracy naszej szkoły jest szeroko rozumiana edukacja historyczna, patriotyczna i varsavianistyczna. Działania, których celem jest wychowanie naszej młodzieży  do wartości przez kształtowanie postaw obywatelskich i patriotycznych realizowane są w codziennej pracy nauczycieli na lekcjach języka polskiego, historii, wiedzy o społeczeństwie, ujęte zostały również w planach pracy wychowawców klas.

Nie brakuje także działań o charakterze miejskim, ogólnoszkolnym, planowanych i realizowanych wspólnie przez nauczycieli z różnych zespołów przedmiotowych. Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. M.Szypowskiej w Zespole Szkół Gastronomicznych było współorganizatorem miejskiej uroczystości o charakterze patriotyczno-kulturowym "Patriotyczny wrzesień- 80-lecie wybuchu wojny", w trakcie której dokonano uroczystego wmurowania kamienia poświęconego pamięci poetów Apokjalipsy spełnionej. Uczniowie szkoły pod kierunkiem pani Ewy Skrońc-Bielak i Joanny Grabowskiej-Górniak przygotowali literacko-muzyczny program artystyczny oraz prezentowali swoje referaty dotyczące życia i mtwórczości poetów-żołnierzy AK. W uroczystości brali udział przedstawiciele władz miasta, organizacji miejskich, Towarzystwo Przyjaciół Warszawy oraz społeczności lokalne i młodziez szkół warszawskich. CEVA realizuje również szkolny projekt "Kamienie na szaniec", którego celem jest kultywowanie historycznych miejsc oraz śladów działań wybitnych warszawiaków, którzy zasłużyli się w obronie Ojczyzny.

Tradycją naszej szkoły stały się już audycje historyczne prezentowane  przez radiowęzeł szkolny przy okazji ważnych uroczystości i rocznic. Ich autorką jest nauczycielka historii,  pani Monika Stempień. W tym roku szkolnym nasi uczniowie mieli już możliwość wysłuchania m.in. ciekawych pogadanek dotyczących okoliczności wybuchu II wojny światowej oraz zakończenia Powstania Warszawskiego.

Po raz kolejny  młodzież z dwóch klas ZSG uczestniczyła  w projekcie „Podróż pamięci”. Ta wspaniała lekcja historii, zorganizowana przez panią Monikę Stempień iMałgorzatę Łukaszewską, rozpoczęła się od wykładu dotyczącego „warszawskiego pierścienia śmierci”, czyli  masowych egzekucji dokonywanych przez Niemców w Warszawie i miejscowościach podwarszawskich w czasie II wojny światowej.

Ważnym elementem projektu stał się spacer po Cmentarzu Powstańców Warszawskich, w czasie którego nasi uczniowie w zadumie i skupieniu zapalili znicze pod pomnikiem Polegli Niepokonani oraz zwiedzanie  Cmentarza-Mauzoleum Martyrologii i Męczeństwa Narodu Polskiego w Palmirach. W miejscu tym, które stało się symbolem martyrologii inteligencji polskiej w okresie II wojny światowej nie mogło też zabraknąć pozostawionych przez młodzież ZSG zniczy pamięci.

Podsumowaniem projektu stanie się widowisko literacko-artystyczne Od Niepodległej do Niezłomnej, zaplanowane na początek listopada 2019 r.

80-ta rocznica wybuchu II wojny światowej stała się także okazją do zorganizowania uroczystego apelu dla młodzieży - Warszawski Wrzesień, którego ważnym elementem był wykład dotyczący zagłady miasta w 1939 r. i ostatniej szarży kawalerii pod Marańcami. Nie mogło też zabraknąć  konkursu historycznego „II wojna światowa”, w  którym swoją wiedzę   sprawdzało ponad 100 uczniów. Organizatorami imprez byli: pani Ewa Skrońc-Bielak, pani Monika Stempień, pan Paweł Stadnicki oraz pani Joanna Falkowska.

Ważnym wydarzeniem, w którym biorą udział uczniowie ZSG jest także międzynarodowy  projekt „Krokus”, w którym uczestniczą wszystkie państwa Unii Europejskiej. Jego celem jest upamiętnienie dzieci, które zginęły podczas II wojny światowej. Krokusy zasadzone w końcu października na dziedzińcu szkolnym rozkwitną na wiosnę, przypominając o najmłodszych ofiarach wojny i Holocaustu.

Koniec października i początek listopada to tradycyjnie już okres, w czasie którego młodzież ZSG porządkuje groby, zapala znicze i składa wieńce na grobach patrona szkoły oraz zmarłych nauczycieli.

NASZA SZKOŁA PAMIĘTA
Link do artykułu dot. szkolnej konferencji Miasto-pamięci-warszawski-wrzesień-1939
Link do artykułu dot. imprezy miejskiej Patriotyczny-wrzesień-80-lecie-wybuchu II wojny światowej

Link do prezentacji Podróż Pamięci do Muzeum w Palmirach
Prezentacja
dotycząca sprawozdania z Apelu z okazji 11 listopada  “Od Niepodległej do Niezłomnej “

Relacja z gali patriotycznej upamiętniającej 80 rocznicę wybuchu II wojny światowej oraz 101 rocznicę odzyskania Niepodległości przez Polskę

Odsłony: 2190

ŚLUBOWANIE UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH

3 października 2019 r., (w rocznicę wręczenia Literackiej  Nagrody Nobla Wisławie Szymborskiej) odbyła się w naszej szkole ważna uroczystość, na którą przybyło wielu znakomitych gości. Pani dyrektor Marzena Cieślak przywitała serdecznie wszystkich zebranych, wśród których znaleźli się m.in.:

  1. Aleksander Ferens – Burmistrz Dzielnicy Śródmieście
  2. dr hab. Krystyna Gutkowska - Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
  3. Robert Zaremba dr inż. Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Gastronomia i Hotelarstwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  4. dr Dariusz Danilewicz – przedstawiciel Szkoły Głównej Handlowej
  5. Roberto Cincotta – Dyrektor Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie
  6. Paolo Gesumunno – Włoski Instytut Kultury w Warszawie
  7. Jan Polcyn – Prezes Firmy Dora-Metal Sp. z o.o.
  8. Krzysztof Kobyłecki – Dyrektor Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
  9. Małgorzata Sobocińska – kierownik ds. HORECA Firma Transgourmet Polska sp. z o.o. właściciel firmy Selgros Cash&Carry
  10. Dorota Nowacka asystent w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Firma Transgourmet Polska sp. z o.o. właściciel firmy Selgros Cash&Carry
  11. Sebastian Stanek – menager ds. gastronomii Instytutu Kulinarnego Transgourmet
  12. Katarzyna Podbielska – Dyrektor Operacyjny Le Regina
  13. Artur Grajber – szef kuchni Le Regina
  14. Robert Grader – Dyrektor Generalny Hotelu Marriott
  15. Adrianna Rychter - Dyrektor Personalny Hotelu Westin-Marriott
  16. Marta Szustkiewicz – przedstawiciel Hotelu Westin
  17. Przemysław Orchowicz – Dyrektor Generalny Hotelu Novotel
  18. Justyna Rząsa – przedstawiciel Hotelu Novotel
  19. Małgorzata Bernat – Dyrektor Personalny Regent Warsaw Hotel
  20. Małgorzata Gibsiak – Dyrektor Hotelu Arche Geologiczna
  21. Piotr Gibsiak – przedstawiciel Hotelu Arche Geologiczna
  22. Marta Jedynak – Dyrektor Hotelu Bellotto
  23. Paweł Zieliński – szef kuchni w Hotelu Bellotto
  24. Paweł Zawiszewski – Dyrektor Gastronomii Hotel Bellotto
  25. Irina Ignacik – Przedstawiciel Hoteli Radisson Blu Sobieski oraz Radisson Collection
  26. Anna Pilewicz - przedstawiciel Hotelu Sheraton
  27. Paulina Penew – asystentka dyrektora Hotelu Renaissance
  28. Edyta Kacprzak – z-ca szefa kuchni Hotelu Renaissance
  29. Mariusz Jeznach – szef kuchni w Hotelu InterContinental
  30. Stefan Birek – szef kuchni w Hotelu Lord
  31. Jerzy Czapla – Prezes Centrum Szkolenia Barmanów
  32. Tadeusz Pilewicz – właściciel Firmy TEDMAR
  33. Mateusz Reszczyk – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  34. Ewa Bielińska – Prezes oddziału ZNP Warszawa - Śródmieście
  35. Barbara Jurkowska – Solidarność Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania – Śródmieście

Następnie  pani dyrektor zwróciła się do pierwszoklasistów, którzy składali ślubowanie i tym samym zostali uroczyście włączeni w poczet uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Wyraziła nadzieję, że młodzi ludzie będą chętnie rozwijać swoje umiejętności, pasje, zamiłowania, talenty i będą kontynuować chlubne tradycje swoich poprzedników. Przywołała słowa  laureata Pokojowej Nagrody Nobla – Nelsona Mandeli „Edukacja jest najpotężniejszą bronią, której możesz użyć, by zmienić świat”. Nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji  nadchodzącego Dnia Edukacji Narodowej pani dyrektor życzyła sukcesów pedagogicznych, satysfakcji z pracy oraz wszelkiej pomyślności.
Po wystąpieniu pani Marzeny Cieślak życzenia przekazała przedstawicielka Rady Rodziców p. Agnieszka Włodarczyk, wskazując na wyjątkowe zadowolenie dzieci z wyboru naszej szkoły.
Kolejnym punktem uroczystości było przekazanie sztandaru szkoły przez uczniów klas maturalnych – uczniom klas trzecich. W skład pocztu sztandarowego w roku szkolnym 2018/19 wchodzili: Maria Styś, Julia Choromańska i Krystian Cegliński. To oni przekazali sztandar przedstawicielom klas III – Michałowi Soszaszwili, Klaudii Kowalskiej oraz Urszuli Pietrzak

Wreszcie nastąpił najważniejszy moment uroczystości – ślubowanie uczniów klas pierwszych. Akt ślubowania, podpisany przez przedstawicieli poszczególnych klas, został wręczony pani dyrektor.  

Następnie pani Marzena Cieślak podziękowała przyjaciołom i sponsorom naszej szkoły, wręczając  im okolicznościowe dyplomy. 

W finale spotkania nastąpiło uroczyste podpisanie porozumień z następującymi instytucjami:

Szkoła Główna Handlowa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Włoski oraz Hotel Belotto

Po podpisaniu porozumień przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego złożyli życzenia wszystkim nauczycielom i pracownikom szkoły, a pani dyrektor Marzenie Cieślak wręczyli symboliczny bukiet kwiatów.  Część artystyczną, której treścią były życzenia dla nauczycieli
i pracowników szkoły, zaprezentowało Koło Teatralne, prowadzone przez panią Ewę Bielak. Finałem części artystycznej była piosenka w wykonaniu Małgosi Kądzieli dedykowana wszystkim obecnym. Kończąc uroczystość, pani dyrektor podziękowała wszystkim za przybycie, zaprosiła pierwszoklasistów na ekologiczny i zdrowy poczęstunek, a gości
i pracowników szkoły – na obiad do szkolnej restauracji.

Całość uroczystości tradycyjnie przygotowali: Ewa Bielak (w tym część artystyczna i prowadzenie), Grzegorz Tarach (Poczet Sztandarowy)  i Grzegorz Żak (organizacja protokołu), nad całością przygotowań czuwała dyrektor Marzena Cieślak wraz z wicedyrektorami.

Fotorelacja ze ślubowania:

Odsłony: 1835

4 października 2019 roku odbyły się w naszej szkole polskie eliminacje juniorów do konkursu Les Chefs en Or 2020. Eliminacje zorganizowane zostały przy wsparciu i pomocy merytorycznej Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z użyciem kaczki barbarie, suszonych śliwek i dyni piżmowej. Każda ze startujących pięciu ekip przygotowywała 3 porcje a Jury oceniło technikę, smak i sposób podania dania.

Pierwsze miejsce zdobyli Sebastian Plasota i Wojciech Waliszewski. Zaszczytne drugie miejsce przypadło w udziale Jakubowi Szewczykowi i Patrykowi Niewiadomskiemu. Te dwa najlepsze zespoły roku wezmą udział w szkoleniu w Instytucie Kulinarnym i zmierzą się ze zwycięzcami z innych szkół w czasie wielkiego finału. Wyróżnienie oraz nagroda specjalna trafiła do rąk Wiktorii Romanowskej i Wojciecha Wanke. Serdecznie gratulujemy!

Będziemy trzymać kciuki za naszych uczniów aby odnieśli sukces na wielkim finale i przypominamy, że zwycięscy będą mieli możliwość reprezentować Polskę na międzynarodowym konkursie kulinarnym Les Chefs En Or w Paryżu w 2020 roku,  otrzymają też staż w restauracji Senses wyróżnionej gwiazdką Michelin oraz stypendium w wysokości 800 zł.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji w galerii

Odsłony: 1469

ZSG Mistrzami Śródmieścia w siatkówce męskiej!

15 marca zakończyła się Runda Finałowa Śródmiejskiej Ligi Siatkówki w kategorii męskiej. Reprezentacja uczniów ZSG pokonała wszystkie szkoły śródmiejskie, zajmując pierwsze miejsce. Tym samym będziemy dumnie reprezentować dzielnicę Śródmieście w Warszawskiej Olimpiadzie Młodzieży!
Reprezentacja ZSG wystąpiła w składzie: Kapitan: MATEUSZ CHROMIŃSKI 4D, MATEUSZ GÓRKA 4D, SZYMON BIEŚ 4D, ALEKSY ŚLEZANKIEWICZ 2J, KAROL BARAN 3G,    JAN ULATOWSKI 4E, FILIP SKŁUCKI 3A, JAN WIEDLAK 4D, CEZARY MŁYNARCZYK 3B, JAKUB SZEWCZYK 2C, GRZEGORZ KAMIŃSKI 3C, KRYSTIAN CEGLIŃSKI 3A

Trener: ELŻBIETA KWIECIEŃ

Tytuł NVP rundy zasadniczej oraz finałowej zdobył nasz reprezentant Mateusz Górka.

Naszej drużynie życzymy dalszych sukcesów!!! Będziemy trzymać kciuki!!!

Odsłony: 2859

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły