ZSG Mistrzami Śródmieścia w siatkówce męskiej!

15 marca zakończyła się Runda Finałowa Śródmiejskiej Ligi Siatkówki w kategorii męskiej. Reprezentacja uczniów ZSG pokonała wszystkie szkoły śródmiejskie, zajmując pierwsze miejsce. Tym samym będziemy dumnie reprezentować dzielnicę Śródmieście w Warszawskiej Olimpiadzie Młodzieży!
Reprezentacja ZSG wystąpiła w składzie: Kapitan: MATEUSZ CHROMIŃSKI 4D, MATEUSZ GÓRKA 4D, SZYMON BIEŚ 4D, ALEKSY ŚLEZANKIEWICZ 2J, KAROL BARAN 3G,    JAN ULATOWSKI 4E, FILIP SKŁUCKI 3A, JAN WIEDLAK 4D, CEZARY MŁYNARCZYK 3B, JAKUB SZEWCZYK 2C, GRZEGORZ KAMIŃSKI 3C, KRYSTIAN CEGLIŃSKI 3A

Trener: ELŻBIETA KWIECIEŃ

Tytuł NVP rundy zasadniczej oraz finałowej zdobył nasz reprezentant Mateusz Górka.

Naszej drużynie życzymy dalszych sukcesów!!! Będziemy trzymać kciuki!!!

Odsłony: 594

„Sny o Warszawie czyli słowo i czyn twórców miasta. Cykl warsztatów i wycieczek miejskich dla uczniów technikum gastronomiczno-hotelarskiego - 2019”.

W ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych rozpoczęliśmy kolejną edycję projektu kulturowego. Projekt stanowi cykl działań edukacyjno-kulturalnych związanych z rocznicami, w tym zwłaszcza z 80. rocznicą wybuchu II wojny światowej oraz 15.rocznicą członkostwa Polski w Unii Europejskiej.

Celem projektu jest zwiększenie poziomu wiedzy varsavianistycznej-literackiej i historycznej na temat przemian stolicy jako elementu integracji społecznej poprzez rozwój świadomości uczniów w zakresie znajomości lokalnej tradycji.

Odsłony: 438

Miło nam poinformować, że dwoje uczniów naszej szkoły: absolwent Robert Nicewicz i uczennica klasy 3b TGH Marta Faryniarz - otrzymało Stypendium Prezesa Rady Ministrów za szczególne osiągnięcia w nauce.

25 lutego swoją nagrodę odebrał Robert. Zaś 7 marca odbyła się wyjątkowa uroczystość w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, w której wzięły udział wyróżnione osoby z poszczególnych województw, w tym tylko trzy z województwa mazowieckiego. Wśród nich znalazła się nasza uczennica, która wraz z panią dyrektor Marzeną Cieślak, odebrała wyróżnienie z rąk Podsekretarza Stanu  – pana Macieja Kopcia.

Cieszymy się z sukcesu naszej szkoły, a wyróżnionym gratulujemy i życzymy kolejnych znaczących osiągnięć.

Odsłony: 783

7 grudnia 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5 odbyły się: X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów.  Patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy,  Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Organizatorami  konkursu byli: Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego oraz  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Magdalena Głodek- Naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Departamencie Rynków Rolnych, Paweł Martofel- zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, przedstawiciele Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, Daniel Łaga- zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Andrzej Kołodziejczyk- przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR.

Celem głównym konkursu kulinarnego było kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę „amuse bouche” z wykorzystaniem śledzia - fileta a’la matias oraz wykonując danie główne z mięsa wołowego i aromatycznych świątecznych przypraw a także deser z sera twarogowego i buraka czerwonego. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: w konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem zmagań czuwało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody, które wręczyli zaproszeni goście oraz  Pani Marzena Cieślak - Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Radzynia Podlaskiego.

III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych z Chorzowa.

Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach.

Wyniki OLIMPIADY MŁODYCH BARISTÓW:

I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół nr 1, Technikum nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.

Osobowością baristyczną została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.

Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Zapraszamy na fotorelację do galerii

Odsłony: 1106

Szanowni Państwo!
Miło nam poinformować, że Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz powierzył naszej szkole organizację etapu wojewódzkiego.
Witam serdecznie wszystkie szkoły z naszego województwa, zapraszam do uczestnictwa i zgłaszania zwycięzców wyłonionych w eliminacjach szkolnych do udziału w drugim etapie wojewódzkim II OgólnopolskiegoTurnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.


Organizatorem etapu Wojewódzkiego jest: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.


1. Do 15 grudnia 2018 roku należy przesyłać zgłoszenie kandydatów z klas programowo najwyższych do eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz na adres: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem „Zgłoszenie Turniej Kucharz”. Karta zgłoszenia do eliminacji wojewódzkich, terminarz i regulamin są dostępne na stronie internetowej Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu: www.zsspoz.pl
Razem ze zgłoszeniem proszę przesłać zapotrzebowanie na sprzęt, wyposażenie stanowisk niezbędnew trakcie konkursu.
2. Etap dla województwa mazowieckiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się 18 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof.Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8. Uczestnikiem wojewódzkiego etapu II edycji turnieju jest zwycięzca etapu szkolnego.
3. Temat przewodni tegorocznego turnieju to: „ Wariacje z wieprzowiną.”
4. Etap wojewódzki II Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz składać się będzie z części:
 - pisemnej – godz. 900 do 1000 (60 minut)
 - praktycznej – 1020 do 1150 (90 minut)
5. Etap praktyczny będzie polegał na wykonaniu
3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny według własnej inwencji.
6. Do III etapu (ogólnopolskiego) kandydują uczniowie, którzy w II etapie (wojewódzkim) zdobyli co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. W części teoretycznej uzyskać można 30 punktów, a w praktycznej 70 punktów, co w sumie daje 100 punktów.
7. Kryteriami oceniania będą:
 - organizacja i higiena pracy
 - gospodarka surowcami
 - profesjonalizm pracy
 - użycie technik kulinarnych i odpowiedniego sprzętu
 - wygląd, kreatywność, estetyka podania
 - dobór składników
 - prezentacja potraw i ocena organoleptyczna.
8. Strój ochronny, surowce do wykonania potraw, sprzęt specjalistyczny uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie. Organizatorzy zapewniają wyposażenie stanowisk - według indywidualnych potrzeb zgłoszonych przez uczestników wraz z przesłanym zgłoszeniem w terminie do 15.12.2018 r.
9. Dodatkowe pytania dotyczące etapu turnieju wojewódzkiego proszę kierować do Pani Iwony Kalinowskiej - Wiącek, na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., telefon kontaktowy: 880-963-613.

Dyrektor
Zespołu Szkół Gastronomicznych
im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Marzena Cieślak

00-680 Warszawa ul. Poznańska 6/8
tel./fax: 22 628 56 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.zsg.edu.pl

do pobrania:

1. Regulamin Turnieju

2. Karta zgłoszenia uczestnika

Odsłony: 1079

Sukces w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Zboża najwyższej jakości”!

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa w dniach 4-7 grudnia odbyły się finały Ogólnopolskiego Konkursu dla młodzieży ze szkół gastronomicznych „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”.

W finale startowały dwa zespoły z naszej szkoły. W kategorii kucharze – uczniowie z klasy III B TGH – Joanna Wieczorek i Adrian Paczkowski, którzy zdobyli I miejsce. W kategorii piekarze – uczennice klasy II C BSG – Wiktoria Lubowicka i Natalia Świercz, pod opieką Ewy Żochowskiej, zdobyły czwarte miejsce. Konkurs promował potrawy ze zbóż pradawnych: orkiszu, płaskurki, samopszy. Wyniki ogłoszono 7 grudnia podczas EKOGALI w Jasionce koło Rzeszowa.

Uczniom gratulujemy wiedzy, umiejętności i kreatywności!

Poniżej fotorelacja

Odsłony: 865

9 listopada 2018 r. w naszej szkole odbyła się wyjątkowa uroczystość z okazji Stulecia Odzyskania Niepodległości. Tym samym włączyliśmy się w ogólnopolską akcję wspólnego śpiewania hymnu  - „Rekord dla Niepodległej”. Z tej okazji zaszczycili nas swoją obecnością pani Bogumiła Wiatrak – wizytator Mazowieckiego Kuratorium Oświaty i pan Zbigniew Sieszycki – wiceprezes Towarzystwa Przyjaciół Warszawy.

Uroczystość rozpoczęto wprowadzeniem Sztandaru Szkoły i wniesieniem biało - czerwonej flagi.

Pani dyrektor Marzena Cieślak powitała zgromadzonych i wygłosiła przemówienie, w którym podkreśliła znaczenie chwili, przedstawiła krótką historię Mazurka Dąbrowskiego i jego rolę w polskiej historii.

Głos zabrali również nasi honorowi goście. Zbigniew Sieszycki przedstawił ponadczasowe znaczenie hymnu jako tekstu kultury również w dzisiejszej rzeczywistości społecznej oraz wskazał na jego ogromną i uniwersalną wartość jako lekcji - nie tylko patriotyzmu, lecz również tolerancji i empatii.

Następnie o godzinie 11.11 uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły uroczyście odśpiewali Hymn Narodowy.  Dźwięki hymnu rozbrzmiały nie tylko w dużej Sali gimnastycznej, lecz także w salach i korytarzach szkolnych, a także na dziedzińcu budynku.

Kolejną częścią uroczystości była prelekcja, przedstawiająca nasze drogi do niepodległości, wygłoszona przez panią Monikę Stempień – nauczycielkę historii.

Miłym akcentem święta było też wręczenie nagród laureatom Konkursu Patriotycznego „Ku Niepodległej”.

Na zakończenie Koło Teatralne pod kierownictwem pani Ewy Skrońc-Bielak zaprezentowało program historyczno- artystyczny „Alfabet Niepodległości”, zabrzmiały nuty „Roty” na instrumentach : trąbka i akordeon, a szkolny chór odśpiewał „Rotę Piłsudczyków”.

Uroczystość dokumentował fotoreporter Gazety Wyborczej, a zdjęcie ukazało się w sobotnio – niedzielnym wydaniu.

Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny.
Prezentację tematyczną oraz dekorację sali przygotowała Biblioteka ZSG.

Nad całą uroczystością pieczę sprawowała pani Ewa Skrońc-Bielak, która prowadziła ten ważny w życiu społeczności szkolnej dzień, przygotowała scenariusz oraz uczniów do odśpiewania hymnu i pieśni patriotycznej.
Poniżej publikujemy śpiewnik rocznicowy i zapraszamy do obejrzenia fotorelacji autorstwa pana Marcina Rakowicza.

W 100-lecie odzyskania Niepodległości przez Polskę udostępniamy przygotowaną przez nas prezentację zawierającą pieśni i piosenki patriotyczne. Utwory ułożone są chronologicznie, aby stanowiły wędrówkę przez polską historię od czasów rozbiorowych po współczesność.

Autorzy publikacji: Roman Kowalczyk Dolnośląski Kurator Oświaty, Barbara Bartnik dyrektor Chrześcijańskiej Szkoły „Arka” we Wrocławiu 

Fotorelacja z wydarzenia do obejrzenia w galerii

 

Odsłony: 1110

W dniu 29 października 2018 roku w Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się Jubileuszowa, XX Sesja patriotyczno-kulturowa pt. „Drogi Warszawy do niepodległości”. Sesja była poświęcona pojęciu wolności, honoru i tradycji i wpisywała się w rocznicowe obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Tytuł sesji oraz wykładu wygłoszonego przez młodzież Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego „A to Polska właśnie”, tradycyjnie nawiązywał do słów - przesłania „Pozostańmy wierni temu dziedzictwu!”

Sesję oraz wystawę tematyczną przygotowało Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej ZSG oraz Towarzystwo Przyjaciół Warszawy w porozumieniu z rodziną Marii Szypowskiej, działaczami -varsavianistami i nauczycielami szkół warszawskich. W sesji uczestniczyli przedstawiciele władz m. st.  Warszawy: Burmistrz Dzielnicy Warszawa-Śródmieście - Krzysztof Czubaszek, przedstawicielka Biura Edukacji - Katarzyna Starzyk, dyrektor ZSG - Marzena Cieślak, prezes honorowa TPW - Marzena GrochowskaRenata Marut - członek zarządu TPW, Regina Lubelska - przedstawiciel Zamku Królewskiego, wicedyrektor ZSG - Elżbieta Fatyga, członkowie TPW, przedstawiciel RSM Praga- Grzegorz Witt, przedstawiciele Rady Osiedla Erazma, nauczyciele-koordynatorzy programu Varsavianistycznych Szkół, historycy sztuki, studenci, uczniowie i goście. 

Po przemówieniach przybyłych Gości rozpoczęła się Sesja Zamkowa. Część artystyczną Sesji Zamkowej zrealizowali uczniowie ZSG, scenariusz części artystycznej i naukowej przygotowała Ewa Skrońc-Bielak, wykorzystując materiały projektowe uczniów, niepublikowane, wspólne prace jej i M. Szypowskiej oraz przeprowadzony z autorką wywiad. Maria Szypowska w trakcie swej 10-letniej współpracy z ZSG została zapamiętana przez młodzież jako historyk sztuki, autorka wielu książek, poetka, literaturoznawca, obrończyni zabytków i dziedzictwa narodowego, osoba kochająca młodzież i Warszawę.

Najbardziej uroczystym i wzruszającym elementem sesji było wystąpienie uczestniczki Powstania Warszawskiego - Wandy Traczyk-Stawskiej, zwanej przez swych kolegów w trakcie II wojny „Pączkiem”, która została zaproszoba przez Prezes TPW, Radną Miasta- Beatę Michalec. Jej wzruszająca i poruszająca opowieść o losach ludności warszawskiej w trakcie okupacji wywołała ogromne i niezwykle silne emocje u słuchających. Panią Stawską - Traczyk widzowie nagrodzili kilkuminutowymi brawami „na stojąco”, a w hołdzie dla jej oddania sprawie narodowej, zaimprowizowany na potrzeby sesji chór Młodego Przyjaciela Warszawy (uczniowie ze SP 322 i TGH nr 1) odśpiewał „Pieśń Armii Krajowej”.

Sesję prowadziły - Ewa Bielak i Renata Marut.

Wystawę przygotowała Biblioteka Szkolna ZSG. W trakcie sesji zostały wykorzystane materiały archiwalne Fundacji Artibus. Sesję archiwizowali nauczyciele: Katarzyna Goliszewska-Szadura i Marcin Rakowicz oraz Koło Dziennikarskie ZSG.

Przybyli Goście oraz Uczniowie serdecznie dziękowali Ewie Skrońc-Bielak za profesjonalne przygotowanie części merytorycznej oraz poprowadzenie uroczystości.

Zaproszenie na Sesję

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu z wydarzenia

Odsłony: 963

24 września w naszej szkole odbyła się V edycja konkursu ,,Techniki Rozdrabniania Warzyw i Owoców”.  Konkurs skierowany był do uczniów klas drugich, którzy musieli wykazać się doskonałą znajomością nazw rozdrabniania warzyw i owoców, takich jak: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes, paysanne, batonnets oraz wielu innych. Oprócz tego uczestnicy zmierzyli się z praktyką, czyli  precyzyjnym wykonaniem poszczególnych zadań polegających na  określonym sposobie rozdrabniania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury, które oceniało: przygotowanie mis en place, estetykę podania, higienę pracy oraz dobór surowca do odpowiedniej  techniki  rozdrabniania.

Spośród wszystkich uczestników biorących udział w turnieju jury wyłoniło najlepszych:

I miejsce - Jakub Szewczyk kl II c T

II miejsce - Dominika Rucińska kl II c T

III miejsce – Michał Karczewski kl II f T

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału i gratulujemy zwycięzcom!!!

Odsłony: 1129

W dniach 23 września - 30 września w naszej szkole aktywnie obchodziliśmy Europejski Tydzień Sportu pod hasłem „Be active”. Nasze działania zostały umieszczone na stronie projektu https://etspolska.pl/ oraz bezpośrednio na naszej stronie FB.

Podczas trwających ponad tydzień happeningów, wykładów, zajęć fizycznych, w tym sparingowych, pokazów kulinarnych w stylu fit, ćwiczeń z Dyrekcją szkoły, dyskusji i prezentacji połączonych z promocją zdrowego żywienia, uczniowie aktywnie uczestniczyli w programie wyzwalającym ich kreatywność prozdrowotną i zachęcających do podejmowania różnorodnej aktywności na rzecz dbałości o zdrowie i urodę. Ruch jako działanie samorealizacyjne okazał się bowiem przepustką do świata zdrowia i piękna.

Zespół ds. Promocji Szkoły, Samorząd Uczniowski, Zespół Wspierania Uzdolnionych , Zespół ds. promocji zdrowego żywienia, Biblioteka i Zespół nauczycieli wychowania fizycznego - za pomocą licznych wydarzeń w tym niezwykłym tygodniu stworzyli zdrową, smaczną i przyjazną atmosferę dla aktywnego „Pokolenia fit” w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Uczniowie i nauczyciele wspólnie uczestniczyli w dramie edukacyjnej promującej aktywność fizyczną i symultanicznym pokazie racjonalnego i zbilansowanego żywienia bez udziału przetworzonych produktów.

Prezentacja - W zdrowym ciele zdrowy duch!

Prezentacja - cheerleaderki 2018

Tydzień zakończył się wstępem do uroczyście obchodzonego w dniu 1 października „Światowego Dnia Wegetarianizmu”.

Odsłony: 1430

 

Nasza szkoła oficjalnie została objęta patronatem Zachęty - Narodowej Galerii Sztuki. O patronat ubiegały się szkoły warszawskie, objęte programem wspierania uczniów uzdolnionych. Podstawowym celem programu jest wzmacnianie współpracy szkół z instytucjami. Wniosek aplikacyjny został złożony przez dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych Marzenę Cieślak we współpracy ze Szkolnym Zespołem Wspierania Uzdolnionych, którego liderem jest Ewa Bielak.

Od grudnia 2017 roku ZSG oficjalnie uczestniczy w stołecznym programie WARSA i SAWY pt. „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. O patronat mogły ubiegać się tylko te szkoły, które spełniły kilkanaście wymogów, w tym uzyskały Bezterminowy Certyfikat Wspierania Uzdolnionych WARS I SWA. Jest to wielkie wyróżnienie dla nasze szkoły oraz uznanie dla dotychczasowej działalności w zakresie wspierania uczniów uzdolnionych. Dyrektor Marzena Cieślak oraz lider Ewa Skrońc-Bielak serdecznie zapraszają wszystkich nauczycieli i uczniów do aktywnego uczestnictwa w programie „WARS i SAWA bliżej Społeczności, Nauki, Sztuki - czyli SeNS wspierania uzdolnionych”. Czytaj więcej na stronie projektu " Wars i Sawa"

Odsłony: 2211
 

Inicjatywy ZSG związane z drogami Polaków do odzyskania niepodległości:

1. Konkurs wiedzy: „Józef Piłsudski – życie i działalność”.

2. Projekt czytelniczo-patriotyczny "Pokochajmy polskie lektury - Soplicowo".

3. Uczniowie ZSG dla Niepodległej.

4. "Nasz naród jak lawa."

5. Narodowe czytanie "Wesela".

6. OGÓLNOPOLSKI KONKURS PATRIOTYCZNY "ŚLADY PRZESZŁÓŚCI": sladyprzeszlosci.pl

Przejdź do działu:

NIEPODLEGŁA

Odsłony: 2798

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły