15 września odbyła się w naszej szkole konferencja „Transplantacja darem życia”, której organizatorem był Wydział Zdrowia Mazowieckiego  Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie. Celem spotkania  było  zwiększenie liczby dokonywanych przeszczepów, jako metody poprawy zdrowia i ratowania życia. Spotkanie z uczniami  i prelegentami rozpoczęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak oraz Pani Halina Krajkowska, zastępca dyrektora Wydziału Zdrowia Urzędu Wojewódzkiego.

W konferencji uczestniczyło około 100 uczniów naszej szkoły. O stanie polskiej transplantologii, metodzie pobierania nerki od żywego dawcy, sposobach szukania dawcy szpiku, opowiadali młodzieży: dr n. med. Dorota Lewandowska – Kierownik Krajowej Listy Oczekujących na Przeszczepienie, dr hab. med. Tomasz Jakimowicz – pracownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej oraz prof. nadzw. dr hab. n. med. Pani Jolanta Korsak - kierownik Zakładu Transfuzjologii Klinicznej. Gośćmi konferencji byli także p. Eugeniusz Karmiłowicz  i pani Magdalena Chmielewska, którzy podzielili się z uczniami swoimi przeżyciami jako biorcy i dawcy. O roli koordynatora transplantacyjnego opowiadał p. Łukasz Górski.

Prelekcje wzbogacone zostały o tematyczne filmy poglądowe. Po zdobyciu  rozległej wiedzy  z zakresu transplantologii, uczniowie mieli możliwość  wypełnienia dostępnych w szkole oświadczeń woli, wyrażając tym samym  zgodę na pobranie po ich śmierci narządów do przeszczepienia. Serdecznie dziękujemy Naszym Gościom za wspaniałą lekcję humanitaryzmu.

Odsłony: 54

W dniu 9 września 2017 r. z okazji Jubileuszu 40-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Żywienie Człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich” połączona ze spotkaniem absolwentów i pracowników Wydziału. Dyrektor Zespołu Szkól Gastronomicznych Marzena Cieślak (Absolwentka SGGW) wraz z kierownikiem praktyk Anetą Czarnotą-Kołcoń oraz szefami kuchni i uczniami ZSG uczestniczyli w obu częściach uroczystości.  Pani Dyrektor została poproszona o uroczyste wystąpienie, a uczniowie naszej szkoły obsługiwali bankiet w sposób synchroniczny, prezentując w ten sposób niezwykłe umiejętności zawodowe o charakterze profesjonalnym. Uczniów do pokazu przygotował pan Grzegorz Skierkowski. Na ręce pani dyrektor Marzeny Cieślak zostało przekazane uroczyste Podziękowanie dla szkoły za wieloletnią, owocną współpracę.
ZAPROSZENIE z programem Konferencji Jubileuszowej

Link do zdjęć

Odsłony: 111
Uczennica naszej szkoły Aleksandra Kobylańska zrealizowała swoją pasję zawodowo-literacką za pomocą stworzenia własnej książki, w której doradza wszystkim zabieganym Polakom, jak zdrowo, efektywnie i smacznie przygotowywać posiłki "na wynos"- we własnym domu... Posiłki do pracy, do szkoły, smaczne i pozbawione fast-foodowych "zapychaczy-wypełniaczy" świadczą o wielkiej pasji młodziutkiej adeptki sztuki kulinarnej.  110 przepisów Oli to "idealne lunch boxy", dzięki którym każde wreszcie wie, co je, ponieważ samodzielnie, szybko i bez trudu wyczarowuje własny posiłek przy pomocy wspaniałej książki "Kraina smaku w pojemniku". Jesteśmy z Ciebie dumni, Olu i czekamy na następne przepisy na zdrowe życie!

Odsłony: 250

Relacja z pierwszych dni pobytu w Bad Freienwalde (Brandenburgia-Niemcy)

W dniu 23 lipca 2017 r. grupa 17 osób pod opieką mgr Agnieszki Kopij oraz dr Dominika Orłowskiego wyjechała na miesięczną praktykę zawodową do Bad Freienwalde. Uczniowie po przyjeździe uczestniczyli w dwudniowym kursie języka niemieckiego – prowadzonym przez tutejszego lektora. Kurs miał na celu ugruntowanie wiedzy zdobytej podczas zajęć dodatkowych w Polsce. Trzeciego dnia pobytu wszyscy uczniowie klas III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, zostali zaznajomieni z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii, które obowiązują na terenie Niemiec.

W tym samym dniu uczniowie rozpoczęli praktykę w miejscowych zakładach gastronomicznych, takich jak: Randwirtschaft, Landhof Liepe, Restaurant & Café Olivo, Dammmeisterei, Haus am Finowkanal, Wilder Eber – Hotel & Restaurant, Restaurant Carlsburg. Poza intensywną pracą zawodową, uczniowie mają również możliwość poznawania przyrodniczych i antropogenicznych atrakcji turystycznych w Berlinie, Altranft czy Niederfinow, jak np.: Reichstag, Brama Brandenburska, Ewangelicka Katedra w Berlinie, Pomnik ku czci pomordowanych Żydów Europy, Mur Berliński, Checkpoint Charlie, Muzeum Trabanta, Wieża telewizyjna, Plac Republiki, Plac Poczdamski, Sony Center oraz Tiergarten, Skansen Brandenburski, Podnośnia Statków czy rejs statkiem po kanale Finow, a przede wszystkim osobiście poznają narodowe oraz regionalne dziedzictwo kulinarne Niemiec np. Muzeum Kiełbasy Curry, jak i spożywają typowe potrawy kuchni niemieckiej w lokalach gastronomicznych.

Relacja fotograficzna w Galerii

        Z kulinarnymi pozdrowieniami,
mgr Agnieszka Kopij i dr Dominik Orłowski

Odsłony: 198

W dniu 4 września w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyła się uroczysta inauguracja roku szkolnego. Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych, pani Marzena Cieślak powitała zaproszonych Gości, między innymi radną dzielnicy Śródmieście - Katarzynę Joannę Wiśniewską, Przewodniczącą Komisji Polityki Gospodarczej, Budżetu i Finansów, wiceprzewodniczącą Komisji Bezpieczeństwa i Spraw Samorządowych, a także Przyjaciół Szkoły, znanych i uznanych szefów kuchni - przede wszystkim Jarosława Uścińskiego (Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Andrzeja Bryka (szefa kuchni), a także przedstawiciela firmy Selgros Cash&Carry i  Transgourmet - Karola Lisińskiego i przedstawiciela firmy Global- Adama Wolnego. Na sali byli również inni zaprzyjaźnieni szefowie kuchni, specjaliści oraz osoby wspierające Szkołę. Zaproszeni Goście wygłosili przemówienia skierowane do uczniów klas pierwszych, których motywem przewodnim było wskazanie nauki i pracy jako podstawowego elementu na drodze do sukcesu zawodowego. W uroczystości wzięli udział uczniowie, nauczyciele, pracownicy szkoły oraz rodzice uczniów. Dyrektor Marzena Cieślak w swoim przemówieniu, zaznaczyła, że nowy rok szkolny stwarza mnóstwo nowych możliwości i może być pierwszym stopniem do sukcesu życiowego uczniów, dlatego optymizm i uśmiech powinny towarzyszyć społeczności szkolnej w każdym dniu nauki i pracy. Swoje przemówienie zakończyła następującym przesłaniem: Bo, jak powiedział Platon, filozof starożytnej Grecji, „Celem rozumnego życia jest myśleć to, co prawdziwe, czuć to co piękne, i kochać co dobre”. Starajcie się o tym pamiętać. Niech prawda, dobro i piękno towarzyszą wam w każdym dniu waszego życia. Życzę wszystkim uczniom, aby czas spędzany w szkole był radosny, ale i pracowity, bo wtedy osiągniecie dużo sukcesów. W swym postępowaniu pamiętajcie o słowach pewnego flamandzkiego pisarza i duchownego, że „Bogactwem człowieka są uśmiech, przyjazny gest, pogodne słowo” i takiego bogactwa życzę Wam jak najwięcej. Nauczycielom życzę jak najmniej kłopotów i problemów z uczniami, zdrowia i wielu powodów do satysfakcji. Pracownikom administracji i obsługi spokojnej i efektywnej pracy. Rodzicom zadowolenia ze swoich dzieci, dobrej współpracy ze szkołą, z nauczycielami, wychowawcami oraz dyrekcją. Uczniowie klasy II c i III c pod kierunkiem pani Ewy Bielak przygotowali część artystyczną. W ten sposób wszyscy pierwszoklasiści zostali uroczyście powitani przez społeczność ZSG.

Odsłony: 2253

Zarząd Główny Towarzystwa Przyjaciół Warszawy wręczył naszej szkole dwa prestiżowe certyfikaty: bezterminowy „Varsavianistycznej Szkoły” oraz Lidera Edukacji Varsavianistycznej.
Uroczystość dla szkół i placówek oświatowych odbyła się w dniu 12 czerwca 2017 r. w Urzędzie Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.

Uroczystości towarzyszyło wręczenie kilku nauczycielom Odznak "Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej" za znaczący wkład w popularyzowanie wiedzy o Warszawie wśród dzieci i młodzieży”, podziękowań dla nauczycieli oraz Odznak Młodego Przyjaciela Warszawy. Nasza Szkoła otrzymała wszystkie stopnie wyróżnień, a pani dyrektor Marzena Cieślak i pani Ewa Bielak otrzymały Odznaki "Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej" oraz podziękowania z rąk Kapituły. Odznaki „Nauczyciel Zasłużony dla Edukacji Varsavianistycznej” oraz certyfikaty wręczali nauczycielom Włodzimierz Paszyński — Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy, Krzysztof Miszewski — Przewodniczący Rady Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy, Sławomir Antonik — Burmistrz Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy, dr Beata Michalec prezes ZG TPW oraz członkowie Prezydium ZG TPW Grażyna Dworakowska, Paweł Kruk, Zbigniew Sieszycki. Po uroczystości odbyła się projekcja filmu dokumentalnego „Julian Kulski i Zarząd Miejski okupowanej Warszawy” oraz spotkanie z reżyserką filmu Panią Hanną Etemadi. Była to również dla młodzieży ZSG niezwykła okazja do osobistego spotkania z wiceprezydentem Włodzimierzem Paszyńskim.

Relacja z wydarzenia na stronie TPW

Odsłony: 1040

AKADEMIA KULINARNA - ETAPY DZIAŁAŃ

Etap I - zajęcia inauguracyjne

1. 13 marca 2017 r. odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe „Dziś uczeń, jutro mistrz”, które zapoczątkowały cykl zajęć sponsorowanych i prowadzonych przez przedstawicieli firmy Transgourmet Selgros cash & carry. Zajęcia prowadzić będą Szefowie Kuchni i Doradcy Kulinarni Selgrosu Cash&Carry i Transgourmet, Pan Krystian Zalejski, który wiedzę i umiejętności zdobywał we Włoszech, Francji i Hiszpanii pracując w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelina oraz w hotelach należących do sieci Relais&Chateaux, był prywatnym kucharzem Ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce, prowadził autorski program emitowany w TVN Warszawa Smaki Miasta, był współprowadzącym SmaczneGo w TVP2 oraz Pan Karol Lisiński, który jest absolwentem naszej szkoły i jak sam o sobie mówi kucharzem z wykształcenia i zamiłowania, jest magistrem zarządzania gastronomią i hotelarstwem, specjalistą w zakresie żywienia zbiorowego a doświadczenie zdobywał w prestiżowych placówkach gastronomicznych w Warszawie.

W pierwszych zajęciach z tego cyklu uczestniczyła klasa 1 a TGH o specjalizacji technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematem warsztatów była charakterystyka makaronów i sosów oraz ich wykorzystanie w produkcji potraw. Uczniowie mieli okazję sami wyprodukować różne rodzaje makaronów oraz dokonać ich oceny towaroznawczej.

Fotorelacja z inauguracji Akademii:

Więcej o następnych etapach projektu czytaj na stronie Akademii: AKADEMIA KULINARNA

Odsłony: 1877

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły