8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5, odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017oraz III Ogólnopolska „Olimpiada Kawy®”. Patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Mazowiecki Wicekurator Oświaty w Warszawie, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, przedstawiciel Biura Edukacji, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Celem głównym konkursu kulinarnego było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem karpia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.

Wyniki Konkursu kulinarnego:

I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Wyniki III OLIMPIADY KAWY:

I miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

III miejsce – uczeń z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Osobowością baristyczną został uczeń z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

Na wszystkich zwycięzców czekały nagrody ufundowane przez Burmistrza Dzielnicy Śródmieście, naszych partnerów i pracodawców.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, którzy pokonali bardzo silną konkurencję!

Relacja fotograficzna z wydarzenia

Poniżej wcześniejsza informacja

Konkurs Dora Metal 2017

IX Edycja Ogólnopolskiego  Konkursu Szkół Gastronomicznych Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017 oraz III Ogólnopolska „Olimpiady Kawy®” dla Szkół Gastronomicznych

Serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie.

Finał konkursu odbędzie się 8 grudnia 2017 r.

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły