W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Warszawa stolicą pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności” realizujemy szkolny event warsztatowy „Europejskie menu Kordiana”. Wyobrażamy sobie, co Konrad mógł oglądać i jadać w trakcie swej podróży po Europie, zanim wrócił do kraju i wstąpił do Szkoły Podchorążych w Warszawie.

WŁOSKIE MENU KORDIANA I WIOLETTY

Dziś przenosimy się do aktu II, rozgrywającego się między innymi we włoskiej willi, a później na drodze. Wiemy, że Wioletta i Kordian spędzają tu wspólne wakacje i są kochankami. Zmysłowa gra Kordiana i Wioletty rozgrywa się na tle przepięknych, włoskich pejzaży.

Włochy - zdjęcie miasteczkaWłochy - zdjęcie miasteczkaWłochy - zdjęcie miasteczka

Kordian wystawia jednak piękną Włoszkę na próbę, w której na jaw wychodzi egoizm i przywiązanie Wioletty do pieniędzy i wygód. Wyobraźmy sobie, że ta piękna willa znajduje się w uroczej miejscowości, na wyspie Isola Bella, a niedaleko rozciągają się włości z przepięknym zamkiem Borromeo.

Włochy - zdjęcie miasteczka

Włochy - zdjęcie miasteczkaWłochy - zdjęcie miasteczka

  Isola Bella jest jedną z wysp Borromee na jeziorze Maggiore we Włoszech. Wyspa jest długa na 320 metrów, a szeroka na 180 metrów. Centralną część wyspy zajmuje pałac Borromeuszów oraz znajdujące się wokół niego ogrody. Isola Bella w czasach romantyzmu była zamieszkiwana, lecz obecnie jest bezludna. Być może zamieszkują ją literackie cienie sławnych bohaterów?

Wyobraźmy sobie, że Kordian i Wioletta codziennie spoglądają przez okno na przepiękne jezioro, jedzą śniadanie, piją kawę, spacerują, leniwie przygotowują wspólne posiłki i cieszą się urodą życia, jeszcze nie podejrzewając, że wkrótce się jednak rozstaną.

Dzień rozpoczynają dwa śniadania i kawa z ciasteczkami.

włoskie śniadanie: kawa i ciasteczko

Potem półmisek serów z wiejskim chlebem i warzywami:

włoska potrawa

przeplata się z owocami w kefirze z bułeczkami panini.

kefir z bułeczkami panini

Kawa towarzyszy każdemu posiłkowi, bowiem Kordian i Wioletta są smakoszami. Na stole pojawiają się zapiekanki, makarony, warzywne sałatki i mnóstwo oliwy z przyprawami.

zapiekanka

Kuchnia włoska charakteryzuje się bowiem korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki.

włoska potrawa

Już wkrótce Wioletta pokaże Kordianowi sposób na przygotowanie pysznych dań, takich jak spaghetti, cannelloni, pizz, lasagne, tortellini, ravioli, risotto, zupa minestrone, polenta, bruschetta, focaccia, piada (piadina), gnocchi, caponata, saltimbocca alla romana.

włoska potrawa

Adam Glegolski z klasy II ap wystąpił w roli Kordiana i przygotował dwa dania pod kierunkiem Wioletty:  makaron z pesto bazyliowo migdałowym (oczywiście własnej roboty) a do tego pomidorki koktailowe i pecorino do posypania.

włoska potrawa 

A teraz zapraszamy na instruktaż filmowy formowania pizzy:

 

 Życie na wyspie jest słodkie jak tiramisu, które Wioletta przygotowuje ukochanemu. Pokazuje mu również ulubione włoskie desery: Niektóre desery: lody, panna cotta, tiramisu, panettone, Pandoro, cannolo, granita, zabaglione, spremuta.

Poniżej przedstawiamy również aranżację włoskiego tiramisu, wykonaną przez Emilię Buczek z klasy II a p. Polecamy wykonanie według przepisu i wkrótce obiecujemy więcej ciekawych przepisów z kuchni Wioletty i Kordiana.

PRZEPIS NA TIRAMISU

Składniki:

  • 700g serka mascarpone
  • 4 duże jajka lub 5 zwykłych
  • 400g biszkoptów (tzw. kocie języczki)
  • 60g drobnego cukru
  • 50g kakao
  • 70ml likieru (najlepiej amaretto)
  • 300ml mocnej, zimnej kawy

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mascarpone w dwóch turach, miksuj szybko na średnich obrotach lub ręcznie, tylko do wymieszania, zbyt długie miksowanie może spowodować, że serek się zważy. Białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodaj do wcześniejszej masy i wymieszaj. Kawę wymieszaj z likierem. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki o wymiarach 25x21cm. Na biszkopty wyłóż 1/3 masy mascarpone i posyp ją kakao. Ponownie wyłóż namoczone biszkopty, masę i kakao. Powtórz czynności po raz trzeci. Na wierzchu powinna znajdować się solidna warstwa kakao. Tiramisu najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!

Artykuł projektowy przygotowali uczniowie pod kierunkiem pani Ewy Bielak. Wszystkie zdjęcia są autorskie.