Drukuj

Wielokulturowe podróże literacko-historyczne czyli obiad z Inca Garcilasso de la Vega i Miguel de Cervantes

W ramach projektu WIE dokonaliśmy niezwykłych odkryć w naszej wielokulturowej Warszawie - stolicy pojednania. Tym razem tematem są wspólne dyskusje podczas spacerów, zakończone cennym obiadem literackim.

  1. Miguel de Cervantes

Polska i Hiszpania mają ciekawą, wspólną historię zarówno na polu polityczno-gospodarczym, jak i kulturowym, a w tym - kulinarnym! Nasz projekt dotyczący wielokulturowej Warszawy to bilateralne forum wymiany doświadczeń i poglądów dotyczących historii, a także kultury obu państw, a także wpływu Hiszpanii na kulturę całej Europy. Kto z nas nie zna przygód Don Kichot z La Manczy?

Jest to przecież największe dzieło hiszpańskiego satyryka i poety Miguela de Cervantesa.  
Podczas swych podróży Don Kichot przeżywa niezwykłą ilość przygód, których zresztą wypatruje na każdym kroku. Każda z nich jest jakby osobną historią.
Sam Cervantes również miał bujne życie, które dostarczyło mu mnóstwo materiału do jego utworów. Pochodził ze zubożałej rodziny szlacheckiej. Już w wieku 22 lat musiał uciekać do Rzymu za udział w pojedynku, wkrótce zdecydował się zaciągnąć do wojska, gdzie zasłynął z brawury. Wracając do kraju, został wzięty do niewoli przez berberyjskich korsarzy, którzy sprzedali go bejowi Algieru. Odbył szereg podróży. Wreszcie rodzinie udało się go wykupić.  

Na początek zabieramy Was na wycieczkę do Hiszpanii.

Panorama miasta w Hiszpanii

Panorama miasta w Hiszpanii

Panorama miasta w Hiszpanii

  1. Inca Garcilasso de la Vega

Rzeźba przedstawiająca Inca Garcillaso de la VegaNasza kolejna konferencja on-line ma na celu analizę wspólnego dziedzictwa historyczno-kulturowego po odnowieniu stosunków dyplomatycznych z 1919 roku. W trakcie „tygodnia hiszpańskiego” poruszone zostaną takie tematy jak- literatura hiszpańska, moda, kultura, historia, sytuacja Hiszpanii w czasach ustalania porządku wersalskiego, polsko-hiszpańskie paralelizmy w sztuce czy życie Polaków w Madrycie podczas I wojny światowej oraz elementy kulinarne, związanie z kształceniem zawodowym.

Podczas wspólnego spaceru projektowego po Warszawie odkryliśmy niezwykle cenny pomnik Inca Garcilasso de la Vega, którego postać jest najlepszym przykładem wielokulturowości, tolerancji i pokoju w każdej dziedzinie życia. Pomnik znajduje się w Ogrodach Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego.

Inca Garcilasso de la Vega, pisarz i uczony, jego ojcem był hiszpański konkwistador Sebastian Garcilaso de la Vega y Vargas, a matką inkaska księżniczka Isabel Chimpu Ocllo, córka Inki Tupac Huallpa, wnuczka Inki Tupac Yupanqui.

Rzeźba przedstawiająca Inca Garcillaso de la Vega

Autor podjął się trudu wytłumaczenia, czym była cywilizacja środkowoandyjska przed Hiszpanami. Ponieważ był potomkiem hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki, znał więc inkaską tradycję ustną. Matka nauczyła syna mowy przodków i zasugerowała mu spisanie ich historii. Garcilaso wyruszył w podróż, aby zebrać materiały. W 1600 rozpoczął swoje dzieło Comentarios Reales, dotyczące historii Peru. Pierwszą jego część zakończył w 1604 (wyd.1609), a drugą w 1612. Jest to dzieło o wielkiej historycznej wartości, mające rangę jedynego dokumentu o starożytnej cywilizacji Peru. Książka przedstawia pierwsze lata obecności Hiszpanów w Królestwie Peru. Oficjalna historiografia hiszpańska przedstawiała władców Inków jako bezwzględnych tyranów, co miało uzasadnić hiszpańskie panowanie w Andach. Autor twierdzi, że panowanie Inków wprowadzało porządek, zwiększało produkcję żywności, likwidowało głód (zaczęto uprawiać kukurydzę, ziemniaki, komosę ryżową zwaną „złotym zbożem Inków”, mango, bawełnę i kokę), nauczało nowej religii (wiary w jednego boga – Słońce), znosiło bałwochwalstwo i ofiary z ludzi. W jakim stopniu ten obraz jest prawdą? Okazuje się, że znacznie bardziej, niż myśleliśmy do tej pory. Kuchnia hiszpańska to połączenie wielu tradycji kulturowych, których sekretem jest połączenie stylu śródziemnomorskiego i typowo pasterskiego. Sztuka kulinarna Hiszpanii łączy w sobie naleciałości meksykańskie, arabskie, angielskie i francuskie. Cechami charakterystycznymi kuchni hiszpańskiej są: stosunkowo mała ilość składników w pojedynczym daniu i duże zastosowanie produktów regionalnych. Czytaj dalej: https://www.pyszne.pl/foodwiki/hiszpania/

Zapraszamy również do biblioteki hiszpańskiej:

https://kultura.onet.pl/ksiazki/10-hiszpanskich-powiesci-ostatnich-lat-ktore-trzeba-znac/k0lkqh1#slajd-1

http://www.oczytanyfacet.pl/tag/literatura-hiszpanska/

 Autor: Koło dziennikarskie pod opieką Ewy Bielak. Wszystkie zdjęcia własne.