19 oraz 26 kwietnia w szkole odbyły się zajęcia warsztatowe z innowacji pedagogicznej „Trener personalny – racjonalne żywienie i ruch”. Warsztaty kulinarne prowadzili szefowie Akademii Kulinarnej Transgourmet Karol Lisiński oraz Łukasz  Wódz. Tematem, który został zrealizowany było „Wybrane potrawy i desery diety bezglutenowej”. Uczniowie uczestniczący  w innowacji razem z szefami przygotowywali następujące potrawy: Orientalny Spring Rolls / Sos słodko kwaśny / Puree z mango /, Makaron Konjac / Krewetki / Kurczak / Mleko kokosowe / Kafir / Trawa cytrynowa/, Orzechowa beza / Waniliowy krem /, Migdałowa rolada / Śmietana / Puree z malin /.

Poniżej relacja fotograficzna

Odsłony: 93

,,Dziś uczeń – jutro mistrz’’- warsztaty z innowacji pedagogicznej

08 marca 2018 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu „Dziś uczeń, jutro mistrz”, pt. ,,Oryginalne sosy włoskie i nadzienia do ravioli, charakterystyka, przygotowanie i sposób podania”.

Szkolenie przeprowadzili Karol Lisiński i Łukasz Wódz, przedstawiciele firmy Selgros Cash & Carry oficjalnego partnera Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. W szkoleniu uczestniczyła klasa 2C Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego wraz z nauczycielami: Panią Lidią Łojek i Panią Anną Pelc. Pod kierunkiem profesjonalnych kucharzy uczniowie przygotowali potrawy kuchni włoskiej. Wykonano  pierożki ravioli ze szpinakiem, pasty: all’amatriciana, carbonara,   sosy: pesto bazyliowe, margherita  oraz lasange bolognese. Potrawy sporządzono z rodzimych produktów pochodzenia włoskiego.

Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem uczniów. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była Pani Aneta Czarnota-Kołcoń kierownik kształcenia praktycznego, a nad całością przedsięwzięcia czuwała dyrektor naczelna Pani Marzena Cieślak.

Odsłony: 435

„Dziś uczeń, jutro mistrz” – warsztaty z innowacji pedagogicznej.


,,Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku” - 5 marca 2018 roku w naszej szkole odbyły się kolejne warsztaty w ramach innowacji pedagogicznej ,,Dziś uczeń, jutro mistrz”. Tematem warsztatów była "Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku” Szkolenie przeprowadzili Karol Lisiński i Łukasz Wódz, przedstawiciele firmy SELGROS Cash & Carry, oficjalnego partnera Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. W warsztatach uczestniczyła klasa 3d i 3e Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego z nauczycielami Panią Beatą Kłos i Panią Jolantą Wicher. Pod kierunkiem profesjonalnych kucharzy uczniowie przygotowywali potrawy z mięs smażonych po angielsku. Potrawy sporządzano z mięsa wołowego: polskiej polędwicy, argentyńskiego antrykotu dojrzewającego oraz argentyńskiego rostbefu Black Angus. Uczniowie zapoznawali się z zasadami smażenia i pieczenia mięs po angielsku, doboru i przygotowania dodatków oraz układania potraw na talerzach. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem uczniów. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była pani Aneta Czarnota-Kołcoń kierownik kształcenia praktycznego, a nad całością przedsięwzięcia czuwała pani dyrektor naczelna - Marzena Cieślak.

Odsłony: 168

Warsztaty dla młodzieży ,,Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku” 13.02.2018 r.

      13 lutego 2018r. w naszej szkole odbyły się warsztaty ,,Charakterystyka mięs smażonych po angielsku. Dodatki do mięs smażonych po angielsku”

      Szkolenie przeprowadzili Karol Lisiński i Łukasz Wódz, przedstawiciele firmy SELGROS Cash & Carry, partnera Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Warsztaty realizowane były w ramach innowacji pedagogicznych ,,Dziś uczeń, jutro mistrz”. W szkoleniu uczestniczyła klasa 2b Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 z nauczycielami Krystyną Radziwon i Lidią Górską. Pod kierunkiem profesjonalnych kucharzy uczniowie przygotowywali potrawy z mięs smażonych po angielsku. Potrawy sporządzano z mięsa wołowego: polskiej polędwicy, argentyńskiego antrykotu dojrzewającego oraz argentyńskiego rostbefu Black Angus. Kucharze udzielili cennych  wskazówek  dotyczących  zasad  smażenia  i pieczenia  mięs  po  angielsku, doboru i przygotowania dodatków oraz układania potraw na talerzach. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem uczniów. Osobą odpowiedzialną za wydarzenie była pani Aneta Czarnota - kierownik kształcenia praktycznego, a nad całością przedsięwzięcia czuwała dyrektor naczelna - Marzena Cieślak.

Odsłony: 348

9.11.17 r. odbyło się kolejne spotkanie branżowe realizowane w ramach innowacji pedagogicznej „Dziś uczeń - jutro mistrz”. Spotkania branżowe podczas których nasi uczniowie mają możliwość poznania i przeprowadzenia oceny towaroznawczej wybranych surowców stosowanych w gastronomii odbywają się dzięki naszemu partnerowi Firmie Transgourmet, która jest właścicielem firmy Selgros. Miejscem realizacji innowacji jest Hala Selgros przy ulicy Połczyńskiej w Warszawie.
      


W tym dniu zajęcia z innowacji realizowały klasy 2 a i 2 b Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej nad którymi opiekę sprawowała Pani Maria Kurzyna. Tematem zajęć był „Rozbiór tuszy oraz charakterystyka towaroznawcza elementów kulinarnych mięsa zwierząt rzeźnych”. Zajęcia prowadził fachowiec na co dzień pracujący w firmie Selgros.

Odsłony: 346

9 listopada 2017 r. w ZSG odbyły się kolejne zajęcia z innowacji pedagogicznej  „Dziś uczeń -  jutro mistrz”. Zajęcia tradycyjnie prowadził Doradca Kulinarny Selgros i Transgourmet pan Karol Lisiński. Tematem zajęć było „Wykorzystanie  makaronów produkowanych z różnych rodzajów mąki w produkcji potraw". W warsztatach brała udział klasa II e TGH a nad przebiegiem warsztatów czuwały pani wice - dyrektor Marzena Niedośpiał oraz pani technolog Beata Kłos.
Odsłony: 347

28 września w ZSG odbyły się pierwsze zajęcia z innowacji pedagogicznej  „Dziś uczeń -  jutro mistrz” opracowanej przez Panią Dyrektor Marzenę Cieślak i kierownika kształcenia praktycznego Anetę Czarnotę Kołcoń.

Zajęcia prowadzili Doradcy Kulinarni Selgros i Transgourmet Krystian Zalejski i Karol Lisiński. Tematem zajęć były „Mięsa smażone po angielsku”. Zajęcia składały się z dwóch części:  część teoretyczna, dotyczyła podstawowej wiedzy na temat mięs smażonych po angielsku i sposobu ich przyrządzania, część praktyczna polegała na przygotowaniu zaplanowanych potraw. W warsztatach brała udział klasa II D TGH a nad przebiegiem warsztatów czuwały pani Iwona Kalinowska-Wiącek i pani Krystyna Radziwon.

Odsłony: 1261

22 maja 2017 roku odbyły się warsztaty kulinarne dla klasy III f TGH o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, których przedmiotem  była ,,Kuchnia staropolska’’. Uczestników warsztatów  powitały Pani Dyrektor Marzena Cieślak i Kierownik Kształcenia Praktycznego Pani Aneta Czarnota – Kołcoń.  W pierwszej części spotkania pan Karol Lisiecki wygłosił wykład na temat panujących zwyczajów, stosowanych surowców i technik sporządzania potraw w kuchni staropolskiej.  Następnie  uczniowie przygotowali  potrawy omawianej kuchni.

Odsłony: 982

15 maja 2017 roku odbyły się kolejne warsztaty kulinarne „Dziś uczeń, jutro mistrz” sponsorowane i prowadzone przez przedstawicieli firmy Transgourmet Selgros cash & carry, Pana Krystiana Zalejskiego i Pana Karola Lisińskiego.

Odsłony: 1021

       Sponsor:

Selgros Cash&Carry  

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły