W bieżącym roku szkolnym kontynuujemy nasz cykl zatytułowany „Ciekawe lekcje.” W ramach tego projektu w dniu 17. 09. 2018 odbyła się wycieczka przedmiotowa do Hotelu Polonia. Wzięli w niej udział uczniowie kl. I h z wychowawcą Anną Muszyc-Niewiadomską.

Podczas zwiedzania obiektu uczniowie zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną hotelu oraz pracą w poszczególnych działach m.in. w recepcji, służbie pięter, a także w pionie gastronomicznym. Przyszli hotelarze mogli zwiedzić pokoje dla gości o różnym standardzie, w tym ten najokazalszy nazywany Apartamentem Angielskim, jak również sale konferencyjne, w których odbywają się różnego rodzaju wydarzenia.

                Na koniec wycieczki każdy uczestnik otrzymał słodki poczęstunek w postaci złotego czekoladowego dukata.

Odsłony: 148

14 oraz 16 maja 2018 r. klasy 2 b i 3 b Branżowej Szkoły Gastronomicznej I Stopnia miały możliwość zapoznania się ofertą hotelu Hilton Warsaw mieszczącego się przy ulicy Grzybowskiej.

Wyjście klas zaaranżowała Pani Joanna Cybulska - Training Specialist Hotelu Hilton. Uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania hotelu oraz mogli zwiedzić: apartament prezydencki, apartamenty i pokoje hotelowe, klub fitness. Po części poświęconej działalności hotelu uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowych, prowadzonych przez Panią Ewę Ślaz, związanych z produkcją deserów serwowanych w restauracjach hotelu np. panna cotty i tiramisu.

Na koniec uczniowie zostali zaproszeni na pyszny lunch przygotowany specjalnie dla nich.

Odsłony: 323

W dniu 30 listopada 2017 klasa 1i uczestniczyła w lekcji „Savoir-vivre – zachowanie w hotelu i przy stole.” Zajęcia odbyły się w ramach przedmiotu działalność recepcji, a w tajniki wiedzy z zakresu savoir-vivre wprowadzał uczniów manager restauracji i nasz absolwent - Marcin Rudzki.
Uczniowie zostali zapoznani z pracą Hotelu Splendor 4* na różnych poziomach organizacyjnych, a mianowicie z pracą działów recepcji, służby pięter i konferencji.
Następnie klasa uczestniczyła w zajęciach obsługi konsumenta i savoir-vivre przy stole.
Uczniowie zostali zapoznani z zasadami nakrywania do stołu w zależności od podawanych posiłków, zasadami konsumpcji oraz wymogami dotyczącymi ubioru. Uczestnicy lekcji uczyli
się m.in. składania serwetek oraz odpowiedniego spożywania posiłku w trakcie obiadu.

Tak wyglądał nakryty stół na naszego obiadu, który składał się z 4 dań: przystawki, zupy, drugiego dania i pysznego deseru.
Poniżej szersza relacja z wydarzenia
Odsłony: 621

25 i 26 listopada 2017 odbył się w naszej szkole certyfikowany kurs na animatora czasu wolnego przeprowadzony przez firmę „Animator” z Krakowa. Zajęcia zostały rozłożone na
2 dni ze względu na fakt, iż organizatorzy przewidzieli aż 16 godzin zajęć dla adeptów sztuki animacji.
W kursie uczestniczyli uczniowie różnych klas, choć większość stanowili przyszli hotelarze. Tematyka warsztatów obejmowała propozycje zajęć dla różnych grup wiekowych:

dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów. Kurs wzbogacił uczniów o nowe umiejętności i dał dodatkowe kwalifikacje, które uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas pracy w różnego rodzaju obiektach hotelarskich, podczas festynów i eventów np. urodzinowych czy dla firm.
Poniżej szersza relacja z wydarzenia
Odsłony: 525

Uczniowie klas 3g i 3h wzięli udział w konkursie na młodzieżowe innowacje w ramach programu „Przedsiębiorcza młodzież” współfinansowanego przez m.st. Warszawę.
Konkurs adresowany jest do uczniów warszawskich szkół ponadgimnazjalnych, którzy chcą działać na rzecz społeczności szkolnej lub swojego środowiska lokalnego.

Odsłony: 895

Odsłony: 620

Odsłony: 666

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły