Robert Nicewicz  finalistą XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!
W dniach 23 - 25 marca 2017 roku, w Szczecinie odbyły się eliminacje Centralne XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Olimpiada adresowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych: technikum i liceum, i  daje zdolnej młodzieży możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze.
Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. 3c Robert Nicewicz, który otrzymał TYTUŁ FINALISTY w centralnym etapie XXI olimpiady.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej finaliści olimpiad zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Ponadto, na mocy uchwał senatów wyższych uczelni, finaliści olimpiad zwolnieni są z egzaminów wstępnych do większości szkól wyższych w całej Polsce, na kierunki zgodne z profilem olimpiady.
Gratulujemy Robertowi !
Opiekunkami Roberta były panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.

Odsłony: 392

W dniu 26 kwietnia 2017 r. uczniowie szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego rywalizowali w konkursie zorganizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tematem tegorocznej edycji kulinarnego konkursu „Pasja smaków” były owoce z polskich sadów.  Uczniowie naszej szkoły zakwalifikowali się do finału. Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z  piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym  i witaminowym. Najważniejsze  znaczenie miało zastosowanie owoców z polskich sadów. Zespoły przygotowały roladki z piersi  indyka z suszoną śliwką i sosy oraz  musy z różnych owoców.  Ocenie podlegały smakowitość,  kreatywność i aranżacja potrawy. Uczniowie naszej szkoły  przygotowali roladki z filetu piersi  indyka z musem z suszonej śliwki, z dodatkiem wina, miodu, gałki muszkatołowej i wędzonej papryki na sosie wiśniowo – winno - miodowym z rozmarynem. Do tego podali founde ziemniaczane, karmelizowane jabłko, marchewkę opalaną, chips z gruszki oraz popcorn z kaszy gryczanej.  Jak przyznali  laureaci I miejsca Paweł Buczyński i Jakub Małkowski ich potrawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana jak się wydaje, choć wymagała długich przygotowań.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Odsłony: 217

26 kwietnia 2017 roku  w Ostródzie Uczniowie Naszej Szkoły Grzegorz Zych i Łukasz Floriańczyk zmagali się w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym  ,,Drób na Polskim stole’’

Łukasz Florjańczyk zajął II miejsce przygotowując: Pierś z kaczki z sercami sous vide, puree marchewkowe z kardamonem i palonym masłem, palony ziemniak confit, chipsy ze szparagów z olejem rzepakowym, chrupiącą rzodkiewką i sosem wiśniowo-winnym z rozmarynem.
Grzegorz Zych uplasował się na III miejscu przygotowując: Pierś z kaczki sous vide z ziemniaczkiem pomarańczowym,  sosem baba ghanoush i puree z moreli z anyżem, emulsją z porzeczek z rozmarynem, z pasztetem z wątróbek gęsich w pudrze z boczku.

Odsłony: 190

Podczas eliminacji drugiej edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych  w Warszawie, Bartłomiej Olesiński, uczeń klasy 3f zakwalifikował się do finału. Olimpiada odbyła się 7 kwietnia 2017 r. w Warszawie podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Organizatorem konkursu było Apro Trade/ Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska/EuroGastro pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).  Profesjonalne jury w składzie: Alf Kramer – ekspert w dziedzinie kawy, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) , jak również sędzia Światowych Mistrzostw Barista,  Kuba Gwiazdowski, autor pierwszego polskiego poradnika dla baristów, Agnieszka Rojewska Mistrzyni Polski Cafe Art, piąta na świecie w tej konkurencji. Uczestnicy oceniani byli w trzech konkurencjach: przygotowanie 4 filiżanek cappuccino, 4 filiżanek espresso oraz „cup casting”, czyli wybranie filiżanki kawy różniącej się aromatem i smakiem od pozostałych dwóch spośród identycznych kombinacji. Dla każdego uczestnika przygotowano 6 zestawów składających się z 3 filiżanek: w dwóch była taka sama kawa, a w trzeciej inna. Zawodnicy wszystkie konkurencje wykonywali na czas.

Gratulujemy Bartkowi i życzymy dalszych sukcesów!

Odsłony: 377

13 stycznia  2017 roku odbyły się w naszej szkole eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań  stanęło 72 uczniów ze szkół zawodowych i liceów z województwa mazowieckiego.  Zmagania uczniów obserwowała i nadzorowała Komisja Okręgowa na czele z przewodniczącą - dr inż. Elżbietą Wierzbicką, sekretarzem – dyrektor Marzeną Cieślak,  Heleną Chełstowską  z Kuratorium Oświaty oraz powołanymi  z grona opiekunów nauczycielami.
Eliminacje zakończyły się ogromnym sukcesem ucznia naszej szkoły – Roberta Nicewicza z kl. 3C, który zajął I miejsce, pokonując nawet uczestników z renomowanych warszawskich liceów.  Opiekunkami Roberta były  panie Aleksandra Krawczyk i Edyta Gulińska.

Czytaj całość. Sprawozdanie z Olimpiady

Odsłony: 642

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły