|
Zakończenie trzeciej edycji Programu Zagranicznych Praktyk w ZSG |
|
17 października 2025 r. zorganizowaliśmy szkolne zakończenie trzeciej edycji Programu Zagranicznych Praktyk, które w tym roku obyły się w Grecji, w ramach projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000197669 praktyki zagraniczne w Grecji w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2021-1-PL01-KA120-VET-000045265, na zasadach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Mieliśmy przyjemność przebywać od 10 do 25 maja w przepięknych okolicznościach przyrody tuż u stóp masywu Olimpu na Greckiej Riwierze, w kompleksie hotelowym Poseidon Palace w Leptokarii. Nasz wyjazd był pierwszą edycją realizowaną w polsko-greckim partnerstwie wraz z organizacją Olympus Education Services. Uczestnikami wyjazdu było 24 uczniów, w tym 19 z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych i 5 z zawodu technik hotelarstwa, oraz troje nauczycieli: opiekun i kierownik Edyta Gulińska, opiekun Krzysztof Bieleń oraz opiekun i przedstawiciel kadry realizującej mobilność zawodową typu Job Shadowing - Magdalena Szatanek. Młodzież biorąca udział w projekcie rozwinęła swoje kompetencje zawodowe - nabyła wiedzę i umiejętności, ale także cenne doświadczenie wynikające z funkcjonowania w prawdziwym środowisku pracy. Dla niektórych był to moment przełamania barier psychologicznych w posługiwaniu się językiem angielskim, choć staraliśmy się również przyswajać greckie słowa. Była to również możliwość poznania międzynarodowego rynku pracy i pozyskania nowych kontaktów zawodowych, jak i prywatnych. Jeden z naszych uczniów dostał propozycję pracy. Szlifowaliśmy również kompetencje miękkie takie jak pracę w zespołach, komunikatywność czy krytyczne myślenie. Ale nie tylko pracą się żyje - nasz pobyt został wzbogacony o program edukacyjno-kulturowy, dzięki któremu poznaliśmy historię, tradycje, obyczaje kraju gospodarza, mogliśmy oderwać się od codziennych obowiązków zawodowych i zobaczyć wyjątkowe miejsca oraz poznać bogate dziedzictwo Macedonii i Tesalii. W naszej pamięci pozostaną klasztory położone na szczytach skalnych, tzw. Meteory, rejs na Skiathos po Morzu Egejskim i plaża ze złotym piaskiem, spacer po ruchliwych uliczkach Salonik, malowniczym miasteczku Litochoro i wąwozie Enipeas, zapierające dech w piersiach widoki ze Starego Panteleimonie – górskiej wioski na zboczach Olimpu, średniowieczny zamek w Platamonas. Trudno było pożegnać się z greckimi współpracownikami, gdyż podczas całego pobytu towarzyszyła nam bardzo miła atmosfera. Nasi uczniowie byli chwaleni za pracowitość, punktualność, otwartość i komunikatywność.
Podczas szkolnego zakończenia greckiej przygody powspominaliśmy sobie nasz pobyt, dzięki pokazowi slajdów przygotowanych przez jedną z uczestniczek. A ponieważ jesteśmy w szkole gastronomicznej, dodatkowo przypomnieliśmy sobie greckie smaki - uczestnicy projektu przygotowali tradycyjne danie musakę. Spotkanie zakończyliśmy polskim akcentem, czyli ciastem marchewkowym. Rozdaliśmy również certyfikaty i dokumenty Europass-Mobilność potwierdzające udział w projekcie i opisujące nabyte kwalifikacje i umiejętności.
Kwalifikacje zdobyte podczas praktyk w Grecji zwiększą konkurencyjność naszych absolwentów zarówno na lokalnym, krajowym jak i międzynarodowym rynku pracy.
Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego projektu bardzo dziękujemy, a w szczególności Panu Emilowi Bździuchowi, który był odpowiedzialny za tę edycję z ramienia ZSG.
Zapraszamy uczniów klas czwartych TGH do udziału w czwartej edycji zagranicznych praktyk, tym razem we Włoszech. Już za chwilę rozpocznie się nabór. Weźcie w nim udział, bo naprawdę warto!
Link do filmiku z podsumowania Erasmusa |
|
|
|
|



