![]() |
Nasza Szkoła od początku swojego istnienia jest bardzo mocno związana z historią Warszawy, dla której kształciła specjalistów w zawodach gastronomicznych. Obecnie w ZSG przy ul. Poznańskiej 6/8 naukę pobiera ponad 1100. uczniów w 42. oddziałach, pracuje 130. nauczycieli. Dyrektorem szkoły od 2016 r. jest mgr inż. Marzena Cieślak, dzięki której nasza placówka wyróżnia się wśród szkół warszawskich wysokim poziomem kształcenia ogólnego i zawodowego, bogatą ofertą edukacyjną, dobrą bazą dydaktyczną, estetyką pomieszczeń i atmosferą sprzyjającą dobrej pracy i nauce.
|
Absolwenci ZSG studiują w wyższych uczelniach lub pracują w renomowanych warszawskich restauracjach i hotelach. Są doceniani za dobre przygotowanie zawodowe, wiedzę, umiejętności, profesjonalizm, pracowitość i zdolności medialne oraz autoprezentacyjne. Po wprowadzeniu reformy szkolnictwa zawodowego, od roku 2012 szkoła kształci w „nowych” zawodach - technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich oraz w zawodzie kucharz i cukiernik na poziomie szkoły branżowej I stopnia. W zakresie edukacji kulturalnej, patriotycznej, filmowej i regionalnej, szkoła realizuje z powodzeniem od kilku lat programy tematyczne, które zaowocowały zdobyciem Złotej Tarczy Perspektyw dla najlepszego Technikum 2022. Nad zwiększeniem umiejętności uczniów czuwa Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych.
Młodość, mistrzu, jest rzeźbiarką, Co wykuwa żywot cały;
Zygmunt Krasiński
Choć przeminie sama szparko, Cios jej dłuta wiecznotrwały.