MIĘDZYSZKOLNY KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO „TRADYCJE ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W KRAJACH ANGLOJĘZYCZNYCH”


10 grudnia 2018 r. w ZSG na Poznańskiej odbyły się eliminacje do Międzyszkolnego Konkursu Języka Angielskiego. Do rywalizacji przystąpili uczniowie naszej szkoły, Zespołu Szkół Licealnych i Ekonomicznych nr 1, Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych, Zespołu Szkół im. Piotra Wysockiego oraz Zespołu Szkół Architektoniczno-Budowlanych i Licealnych. Podczas eliminacji do finału zakwalifikowało się 5 uczniów w kategorii piosenka oraz 3 uczniów w kategorii poezja.
17 grudnia 2018 r. odbyła się  gala finałowa, którą rozpoczęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Następnie w świąteczny nastrój wprowadziła zebranych Ida Kosek piosenką zatytułowaną. „What Child Is This?”.  Z kolei Mateusz Gędas przedstawił tradycje i zwyczaje bożonarodzeniowe kultywowane w Kanadzie.
Uczestnicy konkursu rywalizowali w następujących kategoriach: piosenka, poezja, prezentacja multimedialna, kartka świąteczna i test. Wszyscy laureaci otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy. Goście mieli również okazję spróbować wyśmienitych świątecznych wypieków przygotowanych przez  uczniów naszej szkoły. Nad przebiegiem konkursu czuwali organizatorzy: Bogusława Godlewska, Sylwia Chilińska oraz Małgorzata Jaroszewska.

 Wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom  dziękujemy serdecznie za udział w konkursie. Za rok zapraszamy na kolejną  edycję, która odbędzie się w naszej szkole.

Odsłony: 228

W poniedziałek 19 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego przy ulicy Poznańskiej w Warszawie po raz trzeci rozpoczął się Ogólnoświatowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Współorganizatorami tego wydarzenia byli przedstawiciele Ambasady Włoch, Włoski Instytut Kultury, ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners) oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego. Podczas obchodów Tygodnia Kuchni Włoskiej młodzież z klas gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych uczestniczyła przez pięć dni w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadził znany z radia i telewizji włoski szef kuchni Diego Bongiovanni. Każdego dnia warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej wraz z mistrzem kuchni włoskiej przygotowywali kilkudaniowe menu degustacyjne. Zaproszeni goście
i wszyscy obecni mogli skosztować tradycyjnych włoskich potraw. Duże wrażenie robiły ręcznie wyrabiane makarony i wspaniałe oryginalne produkty włoskie. Pani Marzena Cieślak, dyrektor szkoły nie ukrywa chęci zorganizowania kolejnego tego typu spotkania kulinarnego w szkole. To znakomita okazja, by młodzież mogła rozwijać swoje pasje
i zdobywać umiejętności, a także dobry pomysł na urozmaicenie typowych, szkolnych zajęć. Poniżej fotorelacja:

Odsłony: 277

5.11.2018 odwiedzili naszą szkołę niecodzienni goście – przedstawiciel Credit Suisse - Steven Mintey, Maria Holzer - dyrektor Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży oraz Sławomir Piwowarczyk- Koordynator Programów Fundacji.

Gości powitała dyrektor naczelna ZSG - Pani Marzena Cieślak, która podkreśliła,  że wizytę zawdzięczamy wieloletniej współpracy z Fundacją. W jej ramach nasi uczniowie uczestniczyli w wielu edycjach Life Skills, konkursach na innowacje techniczne i ostatnio Treningu Umiejętność Społecznych. Działania te zaowocowały niezwykle udanymi projektami oraz nagradzanymi innowacjami w dziedzinach gastronomii (Mobilne Stanowisko Szefa Kuchni) i hotelarstwa (Innowacyjny Strój Hotelarski). Nagrodą główną była suma 3450 złotych – na realizację własnych marzeń.

Odsłony: 312

17 października 2018r. odbyła się otwarta lekcja patriotyczna dla uczniów, którzy wzięli udział w wycieczce do Treblinki w ramach Projektu Podróż Pamięci.

Lekcja składała się z dwóch modułów. W  pierwszej części pani Małgorzata Łukaszewska przygotowała prezentację – „Holocaust oczami dziecka”, następnie pani  Monika Stempień wygłosiła wykład „Czy Holocaust to przeszłość?”

Holokaust - konteksty..

                                   abstrakt wykładu Pani Moniki Stempień

Odsłony: 315


W czwartek 18 października uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami bibliotekarzami (B. Rogalską, G. Piątkowską, M. Rakowiczem) i panią polonistką – K. Goliszewską-Szadurą wzięli udział w  spotkaniu z panią Hanną Krall. Zostało ono zorganizowane w stołecznym kinie „Atlantic” przez Miasto Stołeczne Warszawa i Wydawnictwo Literackie, a  okazją do spotkania była premiera książki „Pola i inne rzeczy teatralne”. W wydarzeniu wzięła również udział pani Hanna Dylewska, współautorka scenariusza filmowego oraz znani aktorzy: Katarzyna Kwiatkowska, Małgorzata Pieczyńska, Monika Pikuła, Irena Melcer, Jakub Kamieński, Piotr Kozłowski, Modest Ruciński i Wojciech Solarz.

W pierwszej części aktorzy czytali obszerne fragmenty z premierowej książki, następnie rozmowę z autorką przeprowadziły dziennikarki „Gazety Wyborczej”- Justyna Suchecka i Natalia Szostak. Po rozmowie odtworzono muzyczną interpretację tekstu Hanny Krall w wykonaniu Natalii Przybysz. Aż wreszcie sama autorka przeczytała fragment swojej książki i na zakończenie podzieliła wielki tort przygotowany przez Cukiernię A. Blikle. Chętni mogli zakupić książki pani Krall i poprosić ją o autograf. Należymy do grona szczęśliwców, którym autorka wpisała specjalną dedykację: „Czytelnikom Biblioteki na Poznańskiej- serdecznie, Hanna Krall”.

 Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z tego wyjątkowego wydarzenia.

Odsłony: 343

„Nie czuję się pisarką”

W czwartek 25 października gościem naszej szkoły była pani Anna Ficner-Ogonowska - autorka 6 powieści,  jedna z najbardziej poczytnych polskich pisarek. Pani Ficner-Ogonowska zadebiutowała w 2012 książką „Alibi na szczęście”.  Do tej pory sprzedała około miliona egzemplarzy swoich powieści.
Spotkanie  z pisarką składało się z trzech części, a każdą z nich rozpoczęliśmy  lekturą fragmentu pierwszej debiutanckiej książki. Fragmenty czytały uczennice naszej szkoły - Oliwia Rosa i Sandra Miś.
Następnie pani Anna Ficner-Ogonowska opowiadała, jak to się stało, że ona - absolwentka Politechniki Wrocławskiej -  zaczęła pisać książki. Zdradziła sekrety swojego warsztatu pisarskiego. Okazało się, że pisze ręcznie w grubych zeszytach i dopiero potem przepisuje tekst na komputerze. Pisarką czuje się tylko wtedy, kiedy wymyśla fabułę. Później utożsamia się bardziej ze średniowiecznym skrybą. Od narodzenia się pomysłu na książkę do jej publikacji mijają z reguły dwa lata. Inspiracje na swoje powieści czerpie z życia. Lubi ludzi, z ciekawością ich słucha i się im przypatruje.

Odsłony: 315

W dniu 5 listopada przedstawicielka naszej szkoły p. Anna Mirończuk wzięła udział w seminarium kontaktowym związanym z programem Erasmus Plus organizowanym w Warszawie przez firmę European Training Network.

To już trzecie seminarium organizowane przez powyższą instytucję, w którym mamy przyjemność brać udział i wymieniać doświadczenia z innymi nauczycielami biorącymi udział w programie. Podczas spotkania mogliśmy dowiedzieć się więcej na temat wypełniania i składania wniosków do programu Erasmus Plus oraz innych programów kształtujących umiejętności językowe, a także znaleźć zagranicznego partnera w aż 9 krajach europejskich.

Była też okazja do bezpośredniej rozmowy z przedstawicielami organizacji, w tym jej wiceprezesem Francesco di Bello. Mamy nadzieję, że nasza współpraca pozwoli rozszerzyć nasze kręgi na skalę międzynarodową i zaowocuje nowymi projektami zagranicznymi dla uczniów naszej szkoły.

 

Odsłony: 279

1 października 2018 roku w naszej szkole odbyła się IV edycja eliminacji do Kulinarnej Kadry ZSG POZNAŃSKA. Tematem przewodnim konkursu eliminacyjnego były: „Oryginalne dania kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji”. Do udziału zgłosiło się 25 zespołów, do półfinału zakwalifikowano  czternaście drużyn dwuosobowych, po siedem z klas 1 - 2 i 3 – 4, których zadaniem było przygotowanie 4 porcji dania głównego z wykorzystaniem indyka, dyni oraz czosnku.

Profesjonalne jury, czuwające nad  przebiegiem eliminacji, wyłoniło sześć drużyn, które będą trenować pod okiem specjalistów i poszerzać swoje umiejętności w zakresie szeroko rozumianej branży gastronomicznej oraz reprezentować szkołę w trakcie konkursów gastronomicznych w roku szkolnym 2018/2019. Przygotowaniem eliminacji ,,Kulinarna Kadra POZNAŃSKA ZSG” zajmowała się pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał, a nad całością czuwała pani dyrektor Marzena Cieślak.

Wszystkim Uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w eliminacjach i gratulujemy zwycięzcom!!!

Odsłony: 413

Trwają eliminacje do konkursu kulinarnego dla młodzieży pt. „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”.

Zapraszamy do udziału!

Regulamin konkursu

Arkusz zgłoszeniowy do konkursu

Wymagane oświadczenia

Odsłony: 460

 

W ramach  programu wizyt studyjnych w Treblince, projektu Podróż Pamięci, finansowanym przez Biuro Edukacji m. st. Warszawy, klasy IVA, IVG, IVH uczestniczyły w wycieczce  do Muzeum Walki i Męczeństwa w Treblince. Szkolnymi koordynatorami projektu były Pani Małgorzata Łukaszewska i Pani Monika Stempień. W wycieczce uczestniczyły również: wychowawczyni klasy IVA - pani Agata Trykacz oraz pedagog szkolny - Pani Barbara Metter. Celem uczestnictwa w programie było między innymi: poznanie przyczyn, przebiegu, skutków zjawisk oraz  procesów historycznych prowadzących  do Holocaustu oraz kształtowanie postawy tolerancji i otwartości na szeroko rozumianą odmienność kulturową, narodową i religijną, przy poszanowaniu własnych i cudzych tradycji. 19 września uczniowie uczestniczyli w lekcji patriotycznej, mającej przygotować ich do odwiedzin w tym szczególnym miejscu Pamięci Narodowej.

Prezentacja - Podróż pamięci

”Treblinki nie można było przeżyć. Najsprawniejsza fabryka śmierci w machinie Holokaustu zabijała tylu ludzi, że nie starczało ziemi, by wszystkich zakopać. Gigantyczne ruszty do palenia ciał szybko okazały się za małe…”

Odsłony: 420

  Osiągnięcia Szkoły

Certyfikat Varsavianistyczna Szkoła

  Certyfikat Szkoła Bez Przemocy

 

 

 

 

 

 

 

  ZSG Liderem Varsavianistycznej Szkoły