W dniu 14 października 2024 r odbyło się niezwykle ważne i uroczyste wydarzenie w życiu naszej Szkoły. Uczniowie klas pierwszych oficjalnie wstąpili w szeregi społeczności szkolnej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, podejmując zobowiązania, które będą im towarzyszyć przez kolejne lata nauki. Poczet sztandarowy, składający się z uczniów klas maturalnych, przekazał sztandar szkoły młodszym kolegom. W obecności dyrekcji, nauczycieli, uczniów klas starszych oraz pracowników szkoły klasy pierwsze złożyły ślubowanie. Przysięga podkreślała takie wartości jak: odpowiedzialność, szacunek wobec innych, sumienność oraz zaangażowanie w naukę.

Pani Dyrektor Aneta Jarosińska, podkreślając wyjątkowość uroczystej chwili, zwróciła się do uczniów klas pierwszych, aby wybierali drogę nauki, rozwoju i nowych doświadczeń, które będą kształtować ich jako uczniów, ale również jako ludzi. Podkreśliła, że ich obecność tutaj dowodzi, że chcą się uczyć, rozwijać talenty i odkrywać swoje pasje, a wsparcie i zaangażowanie ze strony nauczycieli będzie im towarzyszyć na tej drodze.

Życzymy pierwszoklasistom sukcesów, podejmowania nowych wyzwań i wspaniałych chwil w naszej szkole J

 

Miło nam poinformować, że w tym roku szkolnym 2024/2025 nasza szkoła dołączyła do Ogólnopolskiej Akcji „Czytamy z Sercem”. Jest to inicjatywa czytelnicza i edukacyjna organizowana w ramach obchodów dwóch świąt, odbywających się 29 września - Ogólnopolskiego Dnia Głośnego Czytania oraz Światowego Dnia Serca. Z tej okazji nauczyciele wychowania fizycznego wraz z biblioteką szkolną zorganizowali „Bieg serc”, „Spacer serc” oraz „Trening cardio”. Akcja skupiła się na promocji zdrowego stylu życia jako jednej z form przeciwdziałania chorobom układu sercowo-naczyniowego.

❤️Razem możemy więcej!

 

05.09.2024 r. uczniowie Naszej Szkoły wzięli udział w produkcji odcinka porannej telewizji śniadaniowej DDTVN, który realizowany był w plenerze przy ulicy Marszałkowskiej. Odcinek dedykowany był bohaterom Kuchennych Rewolucji, a nasi Uczniowie wystąpili w roli młodych ekspertów kulinarnych.