„Ach, co to był za Dzień Otwarty!”
7.kwietnia 2022 roku w godzinach popołudniowych w naszym budynku trwał niezwykle finezyjny, edukacyjny spektakl artystyczno-zawodowy, a mianowicie… Dzień Otwarty, który skupił mnóstwo widzów - wspaniałych kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego, którzy przybyli wraz z rodzicami. Między godziną 16.00 a 18.30 naszą szkołę odwiedzili również Absolwenci, przyjaciele szkoły, a przede wszystkim - osobistości świata kultury kulinarnej i branży hotelarskiej.
Uroczyste rozpoczęcie Dnia Otwartego przez panią dyrektor Marzenę Cieślak odbyło się w nowej sali gimnastycznej, która została wypełniona po brzegi, co świadczyło o ogromnym zainteresowaniu profilem i ofertą proponowaną przez naszą placówkę. Pani dyrektor przekazała zebranym informacje na temat szkoły, przedstawiła bogatą i innowacyjną ofertę edukacyjną, a także przypomniała zgromadzonym Gościom ważne terminy nadchodzącego procesu rekrutacji. Wszystkich przybyłych zainteresowała informacja z merytoryczną prezentacją, której treścią była niezwykle ciekawa, nowoczesna i bogata baza dydaktyczna szkoły. Po przedmiotowym, promocyjno-tematycznym wystąpieniu Dyrektor Szkoły Marzeny Cieślak placówkę rekomendowali dwaj wspaniali i zasłużeni absolwenci - polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej - Karol Okrasa oraz wyjątkowo znany i ceniony szef kuchni, prezes OSSKiC - Jarosław Uściński. Wspaniali Absolwenci mówili o pasji zawodowej oraz drodze do kariery w branży gastronomicznej, a także wskazywali, że zdobywanie wykształcenia w ZSG to jednocześnie poszukiwanie niezwykłych pomysłów, nowych smaków, odkrywanie nowych dań i innowacyjnych sposobów ich aranżacji przy jednoczesnej odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.