ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1                                          Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski

HOTELARSTWO

2 minuty czytania

 

OPIS ZAWODU


Ucząc się zawodu technik hotelarstwa nabywa się umiejętności związanych z organizacją, świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług połączonych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Zdobyte umiejętności pozwalają na sprawne ustalenie zestawu oferowanych usług hotelarskich, sposobu ich świadczenia oraz opracowanie polityki handlowej.

KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI


Technik hotelarstwa potrafi:

  • klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe oraz usługi hotelarskie;
  • wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;
  • przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;
  • obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;
  • przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości;
  • dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne, obsługiwać gości w recepcji;
  • rozliczać koszty pobytu gości zgodnie z procedurami w obiekcie świadczącym usługi hotelarski;
  • stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.

 

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE


  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

 

Szkoła prowadząca kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa zapewnia pracownię hotelarską z wyposażeniem – pokój hotelowy odpowiadający standardowi jednostki mieszkalnej obiektu hotelarskiego pięciogwiazdkowego. Pokój dwuosobowy wyposażony jest zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi.  Posiada między innymi minibar oraz sejf. Wyposażony jest w galanterię pokojową i łazienkową, materiały informacyjne i reklamowe oraz elementy dekoracyjne. Dla gości przygotowana jest wstawka oraz zestaw ręczników.  Zadaniem pracowni hotelowej jest zapewnienie osiągniecia wszystkich efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa oraz przygotowanie do wykonywania zadań zawodowych – utrzymanie porządku i czystości w jednostce mieszkalnej, znajomość procedury ścielenia łóżka, świadczenie usługi room serwisu i usługi serwisu wieczornego oraz realizacja dodatkowych usług na życzenie gości.

Informacje Uczniowie Hotelarstwo HOTELARSTWO
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe