ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1                                          Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski

„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska”

1 minuta czytania

„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska” to nowa wystawa, którą mogli zobaczyć uczniowie klasy 3A TGH pod opieką wychowawcy klasy Pana Emila Bździucha i Pani Eweliny Warchoł w Muzeum Warszawy.

Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Podczas lekcji muzealnej młodzież poznała potrawy charakterystyczne dla Warszawy takie jak flaki, które co najmniej od XVII wieku sprzedawane był na ulicy na ciepło a charakterystycznym punktem ich dystrybucji było miejsce pod Kolumną Zygmunta. Popularnością w Warszawie cieszyły się gorące pyzy, które nadal można nabyć na Bazarze Różyckiego. Znanym warszawskim deserem, choć oczywiście nie tak starym jak dwa wymienione dania, jest ciastko wuzetka (W-Z) 

Słodkim zakończeniem dnia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedla 🍫 gdzie poznaliśmy cały proces produkcji czekolady. Nie zabrakło degustacji  i świetnej zabawy 😊

Następny artykuł
Wydarzenia Wydarzenia kulturalne „Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska”
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe