W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy was na tydzień kultury hiszpańskiej, który przeniesie nas w słoneczne rejony kolorowych barw i tęczowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Agnieszki Pawlak-Zubki, który jest dla nas wszystkich wspaniałym biletem w zagraniczną podróż!
W ciągu roku w Hiszpanii przeważają ciepłe i słoneczne dni. Pod tym pięknym niebem rozwija się wspaniały kraj, który słynie z pysznej kuchni, niesamowitego dziedzictwa kulturowego oraz leniwych chwil podczas sjesty.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ tworzą ją regiony
o odmiennych możliwościach kulinarnych wynikających z położenia geograficznego, tradycji oraz różnych dobrodziejstw natury. Aby poznać hiszpański smak należy wyruszyć w drogę pod niebem rozświetlonym słońcem za dnia i blaskiem gwiazd po zmroku. Hiszpańska kraina kryje wiele do odkrycia: Andaluzja – nadmorski region obfitujący w ryby i owoce morza. Słynne potrawy to spescaito frito (smażone sardele, gazpacho (chłodnik, w różnych odmianach), ajo blanco (chłodnik migdałowy), natomiast szynka jamon serrano (jabugo) to wysokiej jakości wyrób z mięsa świń rasy iberyjskiej. Region słynie również z tapas – tradycyjnych przystawek, oliwy z oliwek oraz tocino de cielo (deser na bazie daktyli, migdałów i pigwy). Aragonia – cieszy się popularnością potraw mięsnych (na bazie jagnięciny i dziczyzny) oraz wykorzystaniem czarnych trufli. Charakterystyczne elementy tej kuchni to przyprawy, wyśmienite w smaku brzoskwinie, bogactwo warzyw, szynka jamon serrano, kandyzowane owoce podawane na deser.