ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1                                          Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski

"Staropolskie słodycze" - Weronika Gurynow

2 minuty czytania
Przedstawiamy Wam książkę Weroniki Gurynow z klasy III ap  "Staropolskie słodycze". Weronika jest  stypendystką i utalentowaną uczennicą,  która w dniu 18 września wygłosi prelekcję na miejskiej konferencji "Smaki Warszawy", a w dniu 23 września zaprezentuje wykład w naszej szkole.
Kim jest Weronika?
To przede wszystkim pasjonatka wiedzy o kuchni staropolskiej, która wydała książkę "Staropolskie słodycze", zamieszczając w niej uwspółcześnione przepisy z XVII i XVIII w. oraz wywiad z cenionym historykiem. Brała udział w wielu uznawanych warszawskich projektach (m.in "Wars i Sawa", projekty Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych), wygłaszała konferencje o kuchni staropolskiej dla TWP-Tarchomin oraz otrzymała dwa prestiżowe stypendia. Kocha rozwijać umiejętności kulinarne, czytać książki oraz uprawiać sport, pasjonuje się fotografią i tworzeniem filmów. Przeczytajcie, co mówi o sobie.

"W ramach projektu stypendialnego "Mazowsze - stypendia dla szkół zawodowych", którego podjęcie się było nagrodą za dobre wyniki w nauce, wykonałam książkę kucharską "Staropolskie słodycze". Przejście wszystkich etapów przygotowania książki było niesamowicie ciekawym i uczącym doświadczeniem. Uczestnicząc w 4-dniowym kursie fotografii kulinarnej nauczyłam się jak wykonać profesjonalne zdjęcia przygotowanych potraw. Z zawodową pisarką i dziennikarką konsultowałam jak przygotować się do wywiadu, a następnie zredagowałam pytania na podstawie zdobytej wiedzy z książek i publikacji w Internecie. Umówiłam się na wywiad z historykiem Jarosławem Dumanowskim, z którym przez godzinę rozmawiałam o specyfice przygotowania staropolskich słodkości. Rozpoczęłam prace nad testowaniem deserów z XVII i XVIII wieku, aby wybrać te najbardziej ciekawe i dające się dostosować do naszych czasów. Niesamowite było jak wiele deserów jest podobnych do tych współczesnych! W końcu wybrałam 22 desery, do których zredagowałam receptury i dostosowałam odpowiednie proporcje. Ostatnim etapem było wykonanie profesjonalnych fotografii. Był to mój ulubiony etap, ponieważ pasjonuję się wykonywaniem zdjęć i ich obróbką. Na sam koniec przygotowałam plik pdf, w którym zawarłam odpowiednio przygotowane do druku elementy. Przekazałam go wraz z projektem okładki do drukarni, a ta wykonała moją książkę. Było to wspaniałe doświadczenie! Chciałabym jeszcze raz podziękować nauczycielom, którzy pomogli mi w różnych etapach przygotowania tej publikacji. Są to Pani Aleksandra Wojciechowska, Pani Ewa Skrońc-Bielak oraz Pan Dominik Orłowski."
 
Następny artykuł
Praca szkoły Projekty Wars i Sawa "Staropolskie słodycze" - Weronika Gurynow
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe