ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski
1 minuta czytania

Światowy Dzień Jabłka

29 września 2025 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych degustowaliśmy grójeckie jabłka, które ufundowało nam Stowarzyszenie Sady Grójeckie oraz sadownicy Justyna i Mirosław Chmielewscy – Rodzice naszej uczennicy, za co z całego serca dziękujemy.   A wszystko z okazji Światowego Dnia Jabłka.  Jabłka to owoce o iście królewskim rodowodzie, gdyż stały się cennym darem młodziutkiej Bony dla jej męża, króla Zygmunta Starego. Uwodzą zapachem, barwą, kształtem, jędrnością i smakiem, a także pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka - odporność, trawienie, regenerację. Nie dziwi zatem fakt, iż stare angielskie przysłowie podaje

"AN APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY".

A czy wiecie, że co szóste jabłko w Europie pochodzi z Polski?  Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywnie sady karłowe, które dostarczają około 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Stąd też region grójecki jest nazywany „największym sadem Europy”. Naprawdę było pysznie i zdrowo !!!

 1000012137.jpg

 1000012221.jpg

 1000012245.jpg

 1000012140.jpg

 1000012174.jpg

Wydarzenia Światowy Dzień Jabłka
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe