Targi gastronomiczne organizowane przez Chefs Culinar |
Uczniowie klas: 3d, 5b i 5f TGH, pod opieką Pani Edyty Gulińskiej i Pana Lucjana Rzepkiewicza, uczestniczyli w drugim dniu targów gastronomicznych "Smaki. Ludzie. Inspiracje" organizowanych przez Chefs Culinar. Odbyły się one w siedzibie firmy w Wiskitkach. Naszą kulinarną wędrówkę rozpoczęliśmy od kuchni live action inspirowanej kuchnią włoską. Mogliśmy nie tylko spróbować włoskich specjałów, lecz także porozmawiać z kucharzami i dowiedzieć się więcej o historii serwowanych dań i ich składników. W trakcie targów uczestniczyliśmy też w trzech pokazach kulinarnych. Pierwszy, poświęcony nowoczesnym finger foods, poprowadził holenderski kucharz Bart de Hans. Kolejny, który dotyczył kuchni staropolskiej w nowoczesnej odsłonie, zaprezentował Marcin Przybysz - zwycięzca trzeciej edycji Top Chef Polska i szef kuchni restauracji Epoka. Wyjaśnił on m.in. genezę nazwy bigos (pochodzi od słowa bigosowanie - czyli siekanie) i zachęcił do degustacji przygotowanych dań. Ostatni pokaz dotyczył kuchni roślinnej, która cieszy się coraz większym powodzeniem- nad tym tematem pochylili się: Magdalena Kuc, Krzysztof Kowalczyk oraz Rafał Soroczyński. Dzięki nim wiemy, jak przygotowywać atrakcyjne menu na bazie produktów wege. Między głównymi pokazami odwiedzaliśmy stanowiska różnych firm reprezentujących przemysł spożywczy oraz producentów sprzętów gastronomicznych. Przy każdym stoisku można było spróbować różnorodnych potraw i produktów oraz porozmawiać z ich producentami, którzy chętnie dzielili się wiedzą. Była to też praktyczna lekcja angielskiego, gdyż wielu dostawców posługiwało się właśnie tym językiem Targi stały się okazją do rozmowy ze znanymi kucharzami, m.in. Mateuszem Gesslerem czy Marcinem Przybyszem. Co ciekawe, uczestnikami imprezy było wielu absolwentów ZSG Poznańska. W trakcie pobytu w Wiskitkach nawiązaliśmy wiele kontaktów- mamy nadzieję, że niektórzy z rozmówców zawitają w progi naszej szkoły. Dziękujemy firmie Chefs Culinary za zaproszenie na największe wydarzenie tego sezonu w branży HoReCa, a w szczególności Panu Kamilowi Prendocie - kierownikowi regionalnemu sprzedaży i jednocześnie naszemu absolwentowi. Mamy nadzieję, że za rok również spotkamy się w Wiskitkach. Tekst przygotowała Gabriela Szczęsna z klasy 5f TGH |
|
|
|
|
|
|