ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski
2 minuty czytania

Targi gastronomiczne organizowane przez Chefs Culinar

Uczniowie klas: 3d, 5b i 5f TGH, pod opieką Pani Edyty Gulińskiej i Pana Lucjana Rzepkiewicza, uczestniczyli w drugim dniu targów gastronomicznych "Smaki. Ludzie. Inspiracje" organizowanych przez Chefs Culinar. Odbyły się one w siedzibie firmy w  Wiskitkach.                                                                                                                       

  Naszą kulinarną wędrówkę rozpoczęliśmy od kuchni live action inspirowanej kuchnią włoską. Mogliśmy nie tylko spróbować włoskich specjałów, lecz także porozmawiać z kucharzami i dowiedzieć się więcej o historii serwowanych dań i ich  składników.

 W trakcie targów uczestniczyliśmy też w  trzech pokazach kulinarnych. Pierwszy, poświęcony nowoczesnym finger foods,  poprowadził  holenderski kucharz Bart de Hans. Kolejny, który dotyczył kuchni staropolskiej w nowoczesnej odsłonie, zaprezentował  Marcin Przybysz -  zwycięzca trzeciej edycji Top Chef Polska i szef kuchni restauracji Epoka. Wyjaśnił on m.in. genezę nazwy bigos (pochodzi od słowa bigosowanie - czyli siekanie) i  zachęcił do  degustacji przygotowanych dań. Ostatni pokaz dotyczył  kuchni roślinnej, która cieszy się coraz większym powodzeniem- nad tym tematem pochylili się: Magdalena Kuc, Krzysztof Kowalczyk oraz Rafał Soroczyński.  Dzięki nim wiemy, jak przygotowywać atrakcyjne menu na bazie produktów wege.

 Między głównymi pokazami odwiedzaliśmy stanowiska różnych firm reprezentujących przemysł spożywczy oraz producentów sprzętów gastronomicznych. Przy każdym stoisku można było spróbować różnorodnych potraw i produktów oraz porozmawiać z ich producentami, którzy chętnie dzielili się wiedzą. Była to też praktyczna lekcja  angielskiego, gdyż wielu dostawców  posługiwało się właśnie tym językiem

 Targi stały się okazją do rozmowy ze znanymi kucharzami, m.in. Mateuszem Gesslerem czy Marcinem Przybyszem. Co ciekawe, uczestnikami imprezy było wielu absolwentów ZSG Poznańska. W trakcie  pobytu w Wiskitkach  nawiązaliśmy wiele kontaktów- mamy nadzieję, że niektórzy z rozmówców zawitają w progi naszej szkoły.

 Dziękujemy firmie Chefs Culinary za zaproszenie na największe wydarzenie tego sezonu w branży HoReCa, a w szczególności Panu Kamilowi Prendocie - kierownikowi regionalnemu sprzedaży i jednocześnie naszemu absolwentowi.  Mamy nadzieję, że za rok również spotkamy się w Wiskitkach.

Tekst przygotowała Gabriela Szczęsna z klasy 5f TGH

 1000011937.webp

 1000011936.webp

 1000011741.webp

 1000011715.webp

 1000011709.webp

 1000011706.jpg

Targi Chefs Culinar
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe