ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski
2 minuty czytania

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek kształcenia dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i zdrowym odżywianiem.  Daje możliwość uzyskania przygotowania zawodowego w zakresie oceny jakości żywności, sporządzania i wydawania potraw.  To zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej, hotelarskiej.  Technik żywienia i usług gastronomicznych stosuje nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługuje zleceniodawcę, organizuje przyjęcia, projektuje i aranżuje wnętrza gastronomiczne.

W trakcie nauki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń:

·   poznaje sztukę kulinarną pod kierunkiem specjalistów ze znanych restauracji i hoteli

·       produkuje dania o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach

·       tworzy własne receptury potraw i napojów

·       poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności

·       zdobywa doświadczenie od znanych szefów kuchni

·       uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych

·       nabywa dodatkowe umiejętności z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej

·       rozwija umiejętności plastyczne przy projektowaniu i aranżacji potraw

 

Po ukończeniu technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent może:

·       prowadzić własną działalność gastronomiczną

·       podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze

·       być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness

·       pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych

·       po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

·       kontynuować naukę na wybranych studiach

 

Dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie uczestniczą w szkoleniach zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii i mają możliwość korzystania z doświadczeń najlepszych szefów kuchni Akademii Kulinarnej Selgros.

Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu liczby chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.

Następny artykuł
REKTRUTACJA Kształcimy w zawodach Technik żywienia i usług gastronomicznych
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe