ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1                                          Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski

W śródziemnomorskiej, słodkiej krainie ciastek, herbaty, kotów i baśni

1 minuta czytania
W ramach naszego projektu #StylowaZawodowaZSG zabieramy Was naszym latającym dywanem w kolejną podróż do Turcji, tym razem, aby skosztować wspaniałego tureckiego przysmaku w wykonaniu naszego ucznia - Kacpra Amerka! W latach 40 XX wieku firma Nestle na opakowaniu mleka skondensowanego umieściła przepis na ciasto o nazwie „Tres leches”, czyli trzy mleka. Ciasto to zyskało bardzo dużą popularność w Ameryce Łacińskiej, dalej zawędrowało do dwóch pozostałych Ameryk, aż po Wyspy Kanaryjskie i w końcu jakimś cudem trafiło do Albanii i Macedonii!

Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!

TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału,  gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?

Trilece - królewski przysmak   Trilece - królewski przysmak
 
Poprzedni artykuł
Praca szkoły Projekty Stylowa Zawodowa ZSG W śródziemnomorskiej, słodkiej krainie ciastek, herbaty, kotów i baśni
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe