"Zero (waste) and plant based - roślinnie jemy i pijemy" |
W maju ruszył nowy projekt w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Zero (waste) and plant based - roślinnie jemy i pijemy". |
Uczniowie klas 2a TGH wzięli udział w spotkaniu z dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem - mgr inż. Pauliną Szymczak - i wysłuchali wykładu naukowego na temat: "Dieta roślinna - zdrowie, wybory, fakty". W ramach projektu nasi uczniowie uczestniczyli także w warsztatach kulinarnych w CookLab - przygotowywali pełnowartościowe posiłki i napoje. Stosowali ciekawe rozwiązania kulinarne oparte na produktach roślinnych pod różnymi postaciami. |
|
W ramach trwającego obecnie projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Zero (waste) and plan based - roślinnie jemy i pijmy" uczeniowie klasy 2a TGH oraz 4D TGH wzięli udział w warsztatach kulinarnych z szefem kuchni, prezesem OSSKIC - Jarosławem Uścińskim, który na co dzień serwuje dania kuchni roślinnej. W trakcie warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowali dania z różnych kuchni świata w oparicu o surowce rośłinne i przy pełnym zachowaniu zasad zero waste. |
|
Uczniowie klasy 2a TGH oraz 4d TGH wzięli udział w wycieczce w ramach działań związanych z projektem WIE: Zero (waste) i plan based - roślinnie jemy i pijemy. Zapoznali się z ofertą gastronomiczną produktów i napojów roślinnych w jednym z sieci hoteli PURO. Dokonywali analizy wegeńskiej i wegetariańskiej oferty w wybranych lokalach gastronomicznych w ramach wspierania świadomości proekologicznej. |
|
Koordynator projektu WIE: Agnieszka Pawlak-Zubka Opiekunowie projektu WIE: Edyta Gulińska, Iwona Namysław |